Podstawowe, klasyczne destylatory.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Krystek83
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 22:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w kieliszku.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Mój sprzęt własnej produkcji.

Postautor: Krystek83 » sobota, 13 sty 2018, 22:08

Witam.
Dzisiaj skończyłem moją aparaturę.
Bańka od dojarki ok. 18l, grzałka 1,5kW+2kW, rura 54 Cu ok. 1m wypełnienie 6 zmywaków KO, chłodnica shotgun ok. 20cm, zakręt i chłodnica liebiga ok. 60cm z rury Cu 36 wew. rozciągnięta spirala z rurki Cu 8mm, papuga.
Zacier już się robi (8kg cukru + drożdże Moskva Style + woda).
W planie mam zamiar działać jak w filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=Yn-ZumI0G-o
Proszę o ocenę sprzętu i sugestie jak przeprowadzić proces aby ustrzec się błędów.
Dodam tylko że jest to mój pierwszy raz i zastanawiam się co z tego wyjdzie.
Z góry dzięki za wszystkie rady.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

karola44-81
50
Posty: 99
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.

Postautor: karola44-81 » sobota, 13 sty 2018, 23:48

Cześć.
Widzę że przyłożyłeś się do wykonania tego aparatu.
Bardzo podoba mi się koncepcja przejscia z rury 54 do chłodnicy. Be specjalnych redukcji, tylko otwór i lut. Same kolana docięte na 45 st. Perfekt i znowu bez zbędnych kosztów.
Brawo Ty!
widzę jednak jeden błąd. Odwrotnie podłącz chłodnicę refluksu, tą na kolumnie. Chłodnica zawsze ma największą sprawność gdy działa w przeciwprądzie do par.
Jeszcze myślę , że zmywaków powinieneś upchnąć w tą rurę bliżej 20 szt, niz 6 szt.
Reszta na moje oko pierwsza klasa.
Proces prowadź na najmniejszej mocy jaką dysponujesz.
To pozwoli bardziej dokładnie odebrać przedgony i samo serce będzie miało wyższy %.
Powodzenia.


rosjan
100
Posty: 138
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.

Postautor: rosjan » niedziela, 14 sty 2018, 01:26

Karola,
Nie wiem, czy to Twoja intuicja, czy też zaczerpnięta skądś wiedza: zaczynasz od ogólników pozytywnych, przechodzisz na kilka pozytywnych szczegółów, potem merytoryczna krytyka, by podsumować pozytywnie. Ministrowie uczą się tego przez długie miesiące ... BRAWO :klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:
Krystek, świetna robota :ok: swoje smakuje najlepiej :)
Pozdrawiam
Jachu


Riddick
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 21:53
Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.

Postautor: Riddick » niedziela, 14 sty 2018, 10:36

Fajny aparat choć mogłeś dać grzałki o niskiej gęstości mocy, te strasznie przypalają zaciery z mąki.


jacoslaw
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 08:47
Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.

Postautor: jacoslaw » niedziela, 14 sty 2018, 11:09

Witam, na mój gust to podłączenie wody do chłodnic jest prawidłowe, ten długi przewód to odpływ.

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.

Postautor: jatylkonachwile » niedziela, 14 sty 2018, 17:29

Według mnie też jest źle, chłodnica Liebiga ma wejście zimnej wody od dołu bo pary lecą od góry i na dole mają być już skroplone. A w skraplaczu pary idą od dołu to woda zimna powinna być od góry.

Awatar użytkownika

ramzol
1050
Posty: 1065
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.

Postautor: ramzol » niedziela, 14 sty 2018, 18:20

Zaciera się ziarno. Ty zrobiłeś nastaw z cukru. Odwróć zasilanie chłodnicy na deflegmatorze (w środku masz kilka rurek w pionie czy wężownicę) zawsze w przeciwprądzie.
Co do prowadzenia procesu to przed chłodnicą wstępną zaworek precyzyjny do co2 lub zacisk od kroplówki do sterowania przepływem wody.
Jak robic cukier na CMie? Poszukaj "temperatura w PSie" i "jak otrzymać spirytus na ZP" tam znajdziesz odpowiedzi. Jeżeli szukasz tylko spirytusu to termometr na 10 polkę (zależna od wypełniania) i zainwestuj w SP (sprężynki pryzmatyczne) od pilpka. Bardzo ładnie spasowałeś i polutowałeś załamania chłodnica troche uciekła. Zastanawiałeś sie nad głowicą abratka?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Wróć do „Galeria destylatorów Pot-Still”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości