Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam wszystkich . Na wstępie cholernie się cieszę że nasza ziemia obiecana , nasze ukochane forum wróciło do życia za co dziękuję wszystkim współodpowiedzialnym za ten fakt . Drodzy pasjonaci Psotnicy mam pytanie , czy ktoś stosował mocznik jako źródło azotu do cukrówki i ile owego odczynnika zastosować na 120 l nastawu? Pytam ponieważ mam do niego dostęp a w skróconym kursie gorzelnictwa wyczytałem iż jak najbardziej się nadaje , tylko nie wiem w jakich proporcjach . Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję
Witam, dorzucę jeszcze swoje dwa grosze, bo stosowanie mocznika jest całkiem niegłupie w zacierach. W "Technologi wódek" Cieślaka i Lasika z 1979r. wspomina się o próbach używania mocznika jako źródła azotu, ponieważ zmienia on sposób fermentacji i ogranicza ilość izobutanolu i izopentanolu, które mają negatywny wpływ na smak i zapach destylatu(wczesne pogony). Chociaż w cukrówce mniej się sprawdzi niż w nastawie owocowym. Do cukrówki dodaj w ilości ok. 150 g / 100 l (poprawka, było 15g) , oczywiście przy założeniu, że to czysty mocznik, a nie techniczny dosyć zanieczyszczony. Pozdrawiam cocaine
No i to się nazywa konkretna odpowiedź . Dzięki cocaine, mocznik jest absolutnie czysty, używamy go w pracy do analiz chemicznych składu kąpieli fosforanującej, więc nie ma mowy o jakimkolwiek zanieczyszczeniu
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości