Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 03:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mocznik jako pożywka dla drożdży
PostPostNapisane: czwartek, 9 gru 2010, 12:08 
Tematy: 5
Witam wszystkich :) . Na wstępie cholernie się cieszę że nasza ziemia obiecana , nasze ukochane forum wróciło do życia za co dziękuję wszystkim współodpowiedzialnym za ten fakt :poklon; :respect: :klaszcze: . Drodzy pasjonaci Psotnicy mam pytanie , czy ktoś stosował mocznik jako źródło azotu do cukrówki i ile owego odczynnika zastosować na 120 l nastawu? Pytam ponieważ mam do niego dostęp a w skróconym kursie gorzelnictwa wyczytałem iż jak najbardziej się nadaje :? , tylko nie wiem w jakich proporcjach :( . Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję :piwo:

Tytuł: Re: Mocznik
PostPostNapisane: czwartek, 9 gru 2010, 14:30 
Tematy: 6
Tutaj znajdziesz odpowiedź. post20397.html#p20397

Ja bym dał sobie spokój z nawozem - mocznikiem w domowym zaciszu. Pozdrawiam.

Tytuł: Re: Mocznik
PostPostNapisane: piątek, 10 gru 2010, 09:45 
Dięki Markizpucek,tyle mi wystarczy :D

Tytuł: Re: Mocznik jako pożywka dla drożdży
PostPostNapisane: wtorek, 14 gru 2010, 23:20 
Tematy: 2
Witam,
dorzucę jeszcze swoje dwa grosze, bo stosowanie mocznika jest całkiem niegłupie w zacierach. W "Technologi wódek" Cieślaka i Lasika z 1979r. wspomina się o próbach używania mocznika jako źródła azotu, ponieważ zmienia on sposób fermentacji i ogranicza ilość izobutanolu i izopentanolu, które mają negatywny wpływ na smak i zapach destylatu(wczesne pogony). Chociaż w cukrówce mniej się sprawdzi niż w nastawie owocowym.
Do cukrówki dodaj w ilości ok. 150 g / 100 l (poprawka, było 15g) , oczywiście przy założeniu, że to czysty mocznik, a nie techniczny dosyć zanieczyszczony.
Pozdrawiam cocaine

Tytuł: Re: Mocznik jako pożywka dla drożdży
PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 12:48 
No i to się nazywa konkretna odpowiedź :piwo: . Dzięki cocaine, mocznik jest absolutnie czysty, używamy go w pracy do analiz chemicznych składu kąpieli fosforanującej, więc nie ma mowy o jakimkolwiek zanieczyszczeniu :twisted:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1