Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam, Postanowiłem opisać proces budowy mini stilla wg. projektu A. Bokakoba. Po części z wrodzonej próżności, po części żeby uzyskać trochę pomocy natury technicznej, a po jeszcze inszej części dla potomnych, coby uczyli się na moich, a nie swoich błędach. Zaczniemy od początku.
Bardzo to wszystko fajnie wyglądało, ale znając dostępność dużych średnic rur w naszym kraju nigdy nie wierzyłem, że kiedyś porwę się na budowę tego cuda. Do czasu, aż z jednym z forumowych Kolegów kupiliśmy na spółę po 1,3m rury 54mm od jednego z userów sąsiedniego forum o tematyce wiadomej.
Przyszedł czas cięcia i lutowania, a także przedświątecznych zakupów detali do kolumny.
Potrzebowałem wyciąć podstawę, jak również dwie półki do wlutowania w kolumnę. Cena arkusza A4 blachy miedzianej 1mm jest chora (jakieś 4 dychy), taniej jest kupić na giełdzie staroci jakiś stary rondel miedziany. Ja takowy akurat w domu miałem, pociąłem zatem dziada i wymagane blaszki podocinałem.
W największej wyciąłem szlifierką ośmiokątny otwór i przylutowałem do ruły. Lut 97Sn3Cu, trochę topnika, palnik i pół fajki później już się trzymało:
Nie odpadło nawet po odwróceniu!
I na tym się zatrzymałem, bo napotkałem problem natury połączeniowej. Otóż rura jest za szeroka i nie mam jak przymocować jej do mojego kega! Mam tam takie mocowanie:
Zwykłe, standardowe na wywijki. Problem jest tylko taki, że rura ledwo wchodzi między nakręcone nakrętki- czyli jak nałożę podstawę z rurą na wystające śruby, to między śrubę a rurę nie zmieszczę nakrętki. I prawdę mówiąc- nie wiem co zrobić. Ktoś ma jakiś pomysł?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Butelka Bahia 350 ml Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek. Cena: 16,99 zł
Promocja: 14,99 zł
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Też o tym pomyślałem, ale kto mi sprzeda 5cm rury 48mm albo nawet mniejszej z nierdzewki albo KO? Wszędzie minimum metr tną... Eh, z tej zgryzoty mi krzywy języczek w dolnej półce wyszedł...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Nie musisz zaraz pchać się do biura W magazynie znajdą Ci taki kawałek poniewierający się w kącie, Puszkę browca odpalisz i powinieneś załatwić sprawę.
Wersja 2
U mnie w klamociarni poniewiera się kawałek o długości ok 10cm Odstąpię free
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Dzięki, Wolan, ale skoro 54mm nie wchodzi między śruby to 60,3 też nie da rady;D Dzięki uprzejmości Calyxa rura do mnie już idzie, w międzyczasie lutuję i tnę dalej.
Jakby ktoś budował taką kolumnę to pamiętajcie o wspawaniu najpierw dolnej półki- bo jak zaczniecie od górnej, to nie będzie jak odpowiednio wygiąć języczka.
Teraz najgorszy etap prac- wycięcie szpary na górną półkę. Nie dość, że musi być równo, to jeszcze w dobrej odległości...
No i dalej nie mam skraplacza
A jaką będziesz miał długą tą rurę i chłodnicę Czy robisz może wszystko zgodnie z wymiarami na rysunku? Mam wszystkie materiały potrzebne do budowy takiego mini-stilla i zastanawiam się teraz czy wato pchać się w wysokie kolumny skoro z opisu wynika, że na tym aparaciku można wyciągnąć 95% psoty. Czekam na odpalenie maszynki i twoją opinię o niej. A tak nawiasem mówiąc jakiś czas temu zwróciłem na nią uwagę, gdyż spodobała mi się prostota budowy Pozdrawiam
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Nie robię zgodnie z wymiarami. Głowica jest tak zaprojektowana, że będzie działać w różnych konfiguracjach długości, pochylenia i oddalenia półek, więc nie zawracam sobie głowy wymiarami
W międzyczasie wlutowałem górną płytkę:
Więc teraz obie są już na miejscu:
Co do skraplacza- celuję w ok 2m rurki 8mm. Nie zdecydowałem, czy będzie miedziany, czy z KO. Zależy, co będzie wygodniejsze.
Został mi do wlutowaniu już tylko skraplacz i kranik odbioru. Kranik już przygotowany, czekam aż mi się wiertarka naładuje
No i w sumie kuniec. Brakuje skraplacza i redukcji keg-kolumna. Na pierwszy poluję, drugie zrobię jak zbiorę materiały, czyli gdzieś w przyszłym tygodniu. Kupiłem w Lidlu zmywaki, wygotowałem z Ludwisiem, jak wypoleruję kolumnę to poupycham zmywaki- nie chcę, żeby się zapyliły.
Widok na półki i rurkę odbioru. Wiercąc dziurę trzeba uważać i nie dociskać wiertła za mocno. Ja prawie przebiłem półkę
Rzut oka na wygląd lutu utwierdza mnie w przekonaniu, że im węcej lutuje, tym mniej lutu idzie. I dobrze zgodnie ze stolarską zasadą "klej najlepiej trzyma, gdy prawie go ni ma"
Bardzo fajnie mi się robiło tą kolumienkę- jest hiperprosta i jakby bardzo się sprężyć, to można ją zrobić jednego wieczoru. Ciekawe jakie będą wyniki
No i poza frajdą z własnoręcznie wykonanego instrumentu, to jest to wyjątkowo prosty i skuteczny układ. Tak oceniając rozmiary na podstawie fot, to to będzie bardziej midi niż mini
Pozdr Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość