Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Dzisiaj będę gotował nastaw. Próba wytrzymałości dzikusów w zainfekowanej kukurydzy.
Blg startowe 23. temperatura nastawu 20'C
Grzybki zjadają po 2 Blg na dobę, temp. nastawu 22'C. Do nastawu dodałem dunder tak jak w przepisie. Blg końcowe -2 może -3. Jak tylko będę miał dunder to wystartuje jeszcze raz to samo tylko dodam więcej cukru (28Blg na 2 razy). Pomijam już kwestie smakowe. Za dużo cukru.
Blg startowe 23. temperatura nastawu 20'C
Grzybki zjadają po 2 Blg na dobę, temp. nastawu 22'C. Do nastawu dodałem dunder tak jak w przepisie. Blg końcowe -2 może -3. Jak tylko będę miał dunder to wystartuje jeszcze raz to samo tylko dodam więcej cukru (28Blg na 2 razy). Pomijam już kwestie smakowe. Za dużo cukru.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
klodek4 To już nie oto chodzi. Kukurydzy będzie z 8 kg jak robiłem typowo według przepisu z pierwszej strony. Nie wiem ile wymieniłem. Cukru 4,5kg tylko nie wiem ile płynu, wody i dundru było. Potem próbowałem startować cukrówkę tym nastawem (dzikusami), która nie ruszyła. Odlałem, dolałem itd.
Nastaw stał ponad pół roku w zamkniętym wiaderku. Złapał infekcje. Drożdże pod kożuchem czują się wyśmienicie. I w tę stronę zmierzam. Zastanawia mnie tylko jak zmutowały drożdżaki, bo tempo pracy 2 Blg na dobę to przy dzikusach chyba dobry wynik. Nastaw został wczoraj ugotowany na szybko i nawet nie będę próbował szukać tam smaku. Co do wydajności też nic nie powiem, bo kega dopełniłem innym nastawem. Potraktuję to jako surówkę na spirytus.
Kukurydzy, śruty jest pełne wiaderko od majonezu 10litrowe.
Edit;
Zamówienie dotarło
Nastaw stał ponad pół roku w zamkniętym wiaderku. Złapał infekcje. Drożdże pod kożuchem czują się wyśmienicie. I w tę stronę zmierzam. Zastanawia mnie tylko jak zmutowały drożdżaki, bo tempo pracy 2 Blg na dobę to przy dzikusach chyba dobry wynik. Nastaw został wczoraj ugotowany na szybko i nawet nie będę próbował szukać tam smaku. Co do wydajności też nic nie powiem, bo kega dopełniłem innym nastawem. Potraktuję to jako surówkę na spirytus.
Kukurydzy, śruty jest pełne wiaderko od majonezu 10litrowe.
Edit;
Zamówienie dotarło
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Na bimber panocku na bimber. Wieczory długie coś robić trzeba.
Wracając do zainfekowanego nastawu którym się tak zachwycałem, po rektyfikacji surówki z tego nastawu wyszedł spirytusik. Nawet dobry. Główny degustator, którym jest kobieta z bardzo czułym nosem i delikatnym podniebieniem, wyłapała maślany zapach . W smaku ok tylko jak postało z 3 dni to dokładnie czuć coś na rodzaj popcornu z masłem do mikrofali. Stwierdziła, że na wycieczce w browarze (Poznań) ponowie stwierdzili, że piwo zainfekowane czymś tam ma maślany zapach i posmak. Spróbuje wywietrzyć. Jak nie pomoże to przegonie jeszcze raz.
Wszystko razem czyli śruta, ziarno i reszta drożdżaków trafiło razem na "stół" do kur i kaczek teściowej.
A co im też się należy .
Wracając do zainfekowanego nastawu którym się tak zachwycałem, po rektyfikacji surówki z tego nastawu wyszedł spirytusik. Nawet dobry. Główny degustator, którym jest kobieta z bardzo czułym nosem i delikatnym podniebieniem, wyłapała maślany zapach . W smaku ok tylko jak postało z 3 dni to dokładnie czuć coś na rodzaj popcornu z masłem do mikrofali. Stwierdziła, że na wycieczce w browarze (Poznań) ponowie stwierdzili, że piwo zainfekowane czymś tam ma maślany zapach i posmak. Spróbuje wywietrzyć. Jak nie pomoże to przegonie jeszcze raz.
Wszystko razem czyli śruta, ziarno i reszta drożdżaków trafiło razem na "stół" do kur i kaczek teściowej.
A co im też się należy .
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Ja bym bardziej obstawiał http://pl.wikipedia.org/wiki/Diacetyl, ponieważ jest on znany w piwowarstwie i często nadaje maślany posmak.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 25 lis 2013, 18:43
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witam.
Panowie jestem po 2 rektyfikacjach cukrówki na nowej kolumnie 210 cm - wypełnienie sprężynki ko i miedź, sprzęt kupiony od polecanego sprzedawcy Wszystko było ok do dziś Miałem tygodniowy podwójny nastaw ŁKZWJ. Zalałem wszystko do kega aż przelałem, odlałem wiec około 4l żeby nie było za pełno i włączyłem grzanie. Wodę odkręciłem gdy kolumna zaczynała się robić gorąca w okolicy miedzianego wypełnienia. Grzałem 2x2KW do momentu nagrzania całej kolumny, po tym fakcie z kolumny zaczęła mocno wypływać mętna ciecz dokładnie jak zacier. Wyłączyłem szybko grzanie, poczekałem chwilę i włączyłem jedną grzałkę i znów to samo. Wylało się tego łącznie z 4l na jednej grzałce i ciągle szumiało w kolumnie - była zalana? Odkręciłem zaworek na maxa i odebrałem około 4l cieczy najpierw mętnej a potem normalnej. Odbierałem do temperatury 97 na kolumnie. Ktoś powie co było nie tak? Za dużo zacieru w kegu? 2KW to za duża moc grzania? To co odebrałem to pójdzie do następnej rektyfikacji. A co z dundrem? Mogę go dodać do zacieru? Pozostałą kukurydze zalałem wodą z 1 kg cukru może drożdże przeżyją do jutra?
Dzięki wszystkim za odpowiedz.
Panowie jestem po 2 rektyfikacjach cukrówki na nowej kolumnie 210 cm - wypełnienie sprężynki ko i miedź, sprzęt kupiony od polecanego sprzedawcy Wszystko było ok do dziś Miałem tygodniowy podwójny nastaw ŁKZWJ. Zalałem wszystko do kega aż przelałem, odlałem wiec około 4l żeby nie było za pełno i włączyłem grzanie. Wodę odkręciłem gdy kolumna zaczynała się robić gorąca w okolicy miedzianego wypełnienia. Grzałem 2x2KW do momentu nagrzania całej kolumny, po tym fakcie z kolumny zaczęła mocno wypływać mętna ciecz dokładnie jak zacier. Wyłączyłem szybko grzanie, poczekałem chwilę i włączyłem jedną grzałkę i znów to samo. Wylało się tego łącznie z 4l na jednej grzałce i ciągle szumiało w kolumnie - była zalana? Odkręciłem zaworek na maxa i odebrałem około 4l cieczy najpierw mętnej a potem normalnej. Odbierałem do temperatury 97 na kolumnie. Ktoś powie co było nie tak? Za dużo zacieru w kegu? 2KW to za duża moc grzania? To co odebrałem to pójdzie do następnej rektyfikacji. A co z dundrem? Mogę go dodać do zacieru? Pozostałą kukurydze zalałem wodą z 1 kg cukru może drożdże przeżyją do jutra?
Dzięki wszystkim za odpowiedz.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 25 lis 2013, 18:43
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odp: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witajcie
Jestem po drugim przebiegu LKZWJ
Sprzęt kolumna jak wyżej, proces prowadziłem następująco :
-grzanie
-stabilizacja 30 min
-przedgony kropelkowo 200 min 150ml+80ml
Potem zaworek na maxa i odbiór
To co było do 50%wydaje mi się, że pachnie jeszcze ok więc chyba dodam do całości
Mam jeszcze pytanie ile dębu dodajecie? I czy coś jeszcze oprócz? I czy macie jakieś uwagi do procesu?
Dzięki za odpowiedź i udanego wieczoru
Wysyłane z mojego Coolpad 8297W za pomocą Tapatalk 2
Jestem po drugim przebiegu LKZWJ
Sprzęt kolumna jak wyżej, proces prowadziłem następująco :
-grzanie
-stabilizacja 30 min
-przedgony kropelkowo 200 min 150ml+80ml
Potem zaworek na maxa i odbiór
To co było do 50%wydaje mi się, że pachnie jeszcze ok więc chyba dodam do całości
Mam jeszcze pytanie ile dębu dodajecie? I czy coś jeszcze oprócz? I czy macie jakieś uwagi do procesu?
Dzięki za odpowiedź i udanego wieczoru
Wysyłane z mojego Coolpad 8297W za pomocą Tapatalk 2
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post w tym temacie. Dunder dodajesz za każdym razem, kumuluje smaki i zakwasza nastaw.
Ilość dębu zależy od czasu jaki masz zamiar dębić. Najszybszym rozwiązaniem jest dodanie, sporej ilości i kontrolowanie smaku do momentu aż będzie git. Pokombinuj troszkę, oto w tym chodzi. Podziel na dwie, trzy butelki i poszukaj własnego smaku. Z innych dodatków; laska wanilii, syrop klonowy, suszone śliwki, dąb moczony w winie, miodek Czego dusza zapragnie(keczap pikantny ale tylko z pudliszek) . Jak przewertujesz temat to gdzieś mi ktoś pisał ile wanilii i syropu dać, dobrze że temat nie jest za długi
http://alkohole-domowe.com/forum/latwy- ... tml#p93765
Ilość dębu zależy od czasu jaki masz zamiar dębić. Najszybszym rozwiązaniem jest dodanie, sporej ilości i kontrolowanie smaku do momentu aż będzie git. Pokombinuj troszkę, oto w tym chodzi. Podziel na dwie, trzy butelki i poszukaj własnego smaku. Z innych dodatków; laska wanilii, syrop klonowy, suszone śliwki, dąb moczony w winie, miodek Czego dusza zapragnie(keczap pikantny ale tylko z pudliszek) . Jak przewertujesz temat to gdzieś mi ktoś pisał ile wanilii i syropu dać, dobrze że temat nie jest za długi
http://alkohole-domowe.com/forum/latwy- ... tml#p93765
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 60
- Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 06:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witam. Przeczytałem cały post i tyle tego jest że ciężko wszystko zapamiętać. Ponad dwa tygodnie temu nastawiłem słynnego wujka tyle że na kaszce kukurydzianej (akurat Tylko to miałem dostępne) . Do 27L wiadra Dałem po 4kg cukru i kaszki i łyżkę stołową drożdży gorzelniczych. Po 2 godzinach chodziło jak szalone, i po tygodniu odcedziłem przy 0blg. Trochę mało tego było (ok 18L) żeby to wlać do 50L kega więc przelałem to do bańki fermentacyjnej żeby od klarowało się a do wiadra z kaszką kukurydzianą dałem 4 kg cukru i świeżą wodę. W ten weekend fermentacja powinna zakończyć się i wrzucę to wszystko na rurki.
Załatwianiem drugie takie wiadro żeby robić 2 nastawy na raz. I teraz niewiem jak to zrobić czy tą kaszkę rozdzielić na 2 wiadra, dodać po 2 kg świeżej i po 4kg cukru, dolać dundru i uzupełnić wodą.
Czy nie ruszać tego pierwszego fermentatora i dodać cukier, dunder i wodę, a w drugim wiadrze użyć świeżą kukurydzę i dać cukier, dunder i wodę..
Załatwianiem drugie takie wiadro żeby robić 2 nastawy na raz. I teraz niewiem jak to zrobić czy tą kaszkę rozdzielić na 2 wiadra, dodać po 2 kg świeżej i po 4kg cukru, dolać dundru i uzupełnić wodą.
Czy nie ruszać tego pierwszego fermentatora i dodać cukier, dunder i wodę, a w drugim wiadrze użyć świeżą kukurydzę i dać cukier, dunder i wodę..
-
- Posty: 60
- Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 06:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Załatwiłem Se taki młynek do ziaren, i dwa rodzaje kukurydzy na popcorn. Nawet szybko się mieli tylko ciężko wyczuć grubość bo raz się sypie drobniej raz grubiej. Ale ogólnie zadowolony jestem. Podczas mielenia oddzielając się łuski od ziaren! Czy powinienem to oddzielić/przesiać czy razem sypać do fermentatora.
Załatwiłem Se taki młynek do ziaren, i dwa rodzaje kukurydzy na popcorn. Nawet szybko się mieli tylko ciężko wyczuć grubość bo raz się sypie drobniej raz grubiej. Ale ogólnie zadowolony jestem. Podczas mielenia oddzielając się łuski od ziaren! Czy powinienem to oddzielić/przesiać czy razem sypać do fermentatora.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 60
- Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 06:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Akurat taką kukurydzę w sklepie dorwałem. Pisało biała albo żółta na popcorn. Droga była jak cholera bo nic innego nie mogłem znaleźć a chciałem zacząć robić wujka. Niby mieszkam w kraju (Kanada) w którym rolnictwo stoi na wysokim poziomie i kukurydza rośnie wszędzie Ale ciężko znaleźć rolnika co ci by sprzedał worek , a tym bardziej zmielił (niby Nie opłaca się im w takie małe ilości bawić).
Ale dorwałem już 40kg worek pastewnej kukurydzy po dobrej cenie (tyle samo co te 4 kg kukurydzy na popcorn) . Ziarna są takie spłaszczonę a nie okrągłe.
Ale dorwałem już 40kg worek pastewnej kukurydzy po dobrej cenie (tyle samo co te 4 kg kukurydzy na popcorn) . Ziarna są takie spłaszczonę a nie okrągłe.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Możesz też poszukać takiej dla wędkarzy, używają jej jako zajęty, trafia się nawet już ześrutowana. Widziałem takowe na naszym allegro, ale nie wiem jak z wysyłką za granicę, czy nie potraktują tego jako spożywki czy coś.. Zerknij na lokalne portale aukcyjne
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Pozbawisz się w ten sposób mnóstwa aromatu, zwyczajnie, rozcieńczysz go w większej ilości uzyskanego alkoholu. Poza tym fermentacja potrwa dłużej a drożdże będą miały naprawdę słodko i ryzykujesz że nie przerobią do końca. Jeśli już koniecznie chcesz spróbować, trzymaj się proporcji, a nadmiarowy cukier dodawaj małymi partiami, obserwując czy drożdże jeszcze chcą go przerabiać.
-
- Posty: 29
- Rejestracja: poniedziałek, 20 paź 2014, 00:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witajcie
Za kilka dni planuję przegonić nastaw z przepisu Calyxa (ziarno bez zacierania) przy czym chciałbym temat pociągnąć sposobem z tego tematu. Nastaw zrobiłem na mieszance żyta i pszenicy w stosunku 1:1. Chciałem do tego dorzucić jęczmień ale niestety nie udało mi się go zdobyć. I teraz pytanko. Czy zamiast jęczmienia można dać kaszę jęczmienną?
Za kilka dni planuję przegonić nastaw z przepisu Calyxa (ziarno bez zacierania) przy czym chciałbym temat pociągnąć sposobem z tego tematu. Nastaw zrobiłem na mieszance żyta i pszenicy w stosunku 1:1. Chciałem do tego dorzucić jęczmień ale niestety nie udało mi się go zdobyć. I teraz pytanko. Czy zamiast jęczmienia można dać kaszę jęczmienną?
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Nauczka: i przy takim niby banale jak dunder trzeba zachować te same zasady czystości co pracując z resztą nastawu .
Bo Ty w ogóle masz złotą rękę do tego hobby Mój cholera, zakwitł po tygodniu, mimo że lałem go gorącego jeszcze, a jakaś gadzina się dostała. Na szczęście robiłem potem jeszcze trzy gotowania tego samego nastawu i kolejne porcje (tfu!) jakoś się trzymają. Tym razem butlę na dunder wypłukałem solidnie roztworem piro.gr000by pisze:Mój dunder z zacierów kukurydzianych trzymam już koło roku w butlach PET 5l po mineralnej i nic mu nie jest .
Nauczka: i przy takim niby banale jak dunder trzeba zachować te same zasady czystości co pracując z resztą nastawu .
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Jakbym miał mnóstwo beczek dębowych to na pewno bym je wykorzystał na różne sposoby . Dundru żytniego nie będę trzymał, rumowego też się pozbyłem, ale do kukurydzy chętnie wrócę mają w zapasie nieco dundru po 6 albo 7 zacierze na tym samym dundrze.
Co do jego odporności, to dałem mu się solidnie zainfekować po zlaniu do fermentatora. Po chyba 3 tygodniach zlałem klarowną część spod kożucha i przelałem ją do butelek - pachnie pięknie i nic się tego nie dorwie, bo nie ma w nim nic oprócz aromatów .
Co do jego odporności, to dałem mu się solidnie zainfekować po zlaniu do fermentatora. Po chyba 3 tygodniach zlałem klarowną część spod kożucha i przelałem ją do butelek - pachnie pięknie i nic się tego nie dorwie, bo nie ma w nim nic oprócz aromatów .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 72
- Rejestracja: niedziela, 11 gru 2011, 21:32
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witam kolegów psotników po dłuższej przerwie ,
Jako, że niedługo w beczce zrobi mi się miejsce postanowiłem popełnić Jessiego zrobiłem pierwszy nastaw tak jak w opisie, tylko nauczony wcześniejszymi doświadczeniami dałem więcej wody, kukurydzy i z 6 kilo cukru. Dodałem dwa opakowania fermioli (po uwodnieniu wydawały mi się takie jakieś słabe, ale mimo wszystko rozpoczęły pracę i wszytsko pięknie pykało), myślałem, że po tygodniu-10 dniach przystąpię do destylacji, ale od jakiś dwóch tygodni BLG utrzymuje się na stałym poziomie 14-15, coś tam jeszcze pyka, ale nie za często, w każdym razie BLG nie spada. Coby spowodować zeżarcie cukru przez drożdżaki dodałem nawet zestaw do restartu, ale sytuacja się w ogóle nie zmieniła. W smaku nastaw nie jest jakiś słodki.
I tak się teraz zastanawiam: co robić? wrzucać to na rurki? bo na spadek BLG już nie liczę, tylko co w kolejnych fermentacjach? jak sprawdzą się drożdże? co myślicie koledzy?
Jako, że niedługo w beczce zrobi mi się miejsce postanowiłem popełnić Jessiego zrobiłem pierwszy nastaw tak jak w opisie, tylko nauczony wcześniejszymi doświadczeniami dałem więcej wody, kukurydzy i z 6 kilo cukru. Dodałem dwa opakowania fermioli (po uwodnieniu wydawały mi się takie jakieś słabe, ale mimo wszystko rozpoczęły pracę i wszytsko pięknie pykało), myślałem, że po tygodniu-10 dniach przystąpię do destylacji, ale od jakiś dwóch tygodni BLG utrzymuje się na stałym poziomie 14-15, coś tam jeszcze pyka, ale nie za często, w każdym razie BLG nie spada. Coby spowodować zeżarcie cukru przez drożdżaki dodałem nawet zestaw do restartu, ale sytuacja się w ogóle nie zmieniła. W smaku nastaw nie jest jakiś słodki.
I tak się teraz zastanawiam: co robić? wrzucać to na rurki? bo na spadek BLG już nie liczę, tylko co w kolejnych fermentacjach? jak sprawdzą się drożdże? co myślicie koledzy?