Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Gromack
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 13 sie 2015, 17:59
Załączniki
Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: Gromack » wtorek, 22 wrz 2015, 23:21

Witam serdecznie.
Zakupiłem ostatnio beczkę dębową 20l i zastanawiam się czym ją zalać.
Rozumiem, że najpierw woda później wino i dopiero destylat.
Tylko jakie wino na początek, najlepsze czy najgorsze.
Mam kilka win z tego roku i nie długo będę zlewał z nad osadów i na pewno jakieś pójdzie do beki.
Jeśli wleje najmniej smaczne i zdębieje to pójdzie na rurki, ale czy nie odda słabego kwaskowatego smaku beczce? A jeśli wleje najlepsze wypieszczone i jak zdębieje to będzie szkoda.
Dodam, że beczka jest średnio wypalona i po wsadzeni w nią nosa pięknie pachnie bukietem dębu.
Teraz druga sprawa która kolebie mi się w głowie, jaki destylat wlać
Czy nalewkę, czy zrobić jakiś smakowy na owocach, czy rozcieńczyć wodą do 65% i do beczki.
Mam 10l 95% podwójnie gonionego spirytusu, ale jeszcze kilka nastawów na owocach pracuje.


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5184
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: Zygmunt » wtorek, 22 wrz 2015, 23:25

Jaka beczka? Skąd? Nowa?
Najgorsze wino wlej do kibla albo puść na rury, ale nie lej do beczki- chyba, że chcesz mieć dekorację z kranikiem dla znajomych albo zbiornik na deszczówkę.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


ziemba12345
350
Posty: 387
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: ziemba12345 » środa, 23 wrz 2015, 07:54

Podstawa, to ile chcesz trzymać destylat w tej beczce. Jeżeli chcesz żeby nabrał tylko smaku dębu to nic nie musisz robić z beczką. Wlej destylat i codziennie sprawdzaj smak. Jak beczka nie jest zwęglona to myślę, że max 2 tygodnie wystarczy. Natomiast jeśli chcesz destylat leżakiwać rok, dwa.... to beczkę musisz przygotować. Ja zalewam wodą na 2 dni, potem zmiana wody znowu na 2 dni potem wlewam trochę wrzątku i czekam aż ostygnie. Następnie zalewam beczkę mocnym winem które z góry jest przeznaczone do destylacji. Po kilku miesiącach wino zlewam i zalewam beczkę jeszcze raz nowym winem które już będzie do picia. Po kilku miesiącach zlewam wino i do beczki leję właściwy destylat który może w niej sobie dijrzewać bez obawy o przedębienie. To jest mój sposób. Może nie jest idealny, może inni robią inaczej, lepiej, ale u mnie się sprawdza.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Gromack
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 13 sie 2015, 17:59
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: Gromack » środa, 23 wrz 2015, 16:09

ziemba12345 pisze: Po kilku miesiącach zlewam wino i do beczki leję właściwy destylat który może w niej sobie dijrzewać bez obawy o przedębienie.

Ok rozumiem.
Ale chodzi o ten właściwy destylat, jaki ?
Też najlepszy który udało nam się uzyskać ?
Czy może specjalnie przygotować destylat smakowy tak na max 70%.
Chętnie poczytał bym jak "Wysoka Izba" to robi :piwo:
P.S.
Beczka jest nowa 20l od krajowego producenta z Krzeszowic Okruta.

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: panta_rei » środa, 23 wrz 2015, 18:57

A może pomyśl o zrobieniu odlotowego piwa ;-) RIS albo FES, coś wędzonego, albo Barley Wine, miesiąc w beczce i gotowe, a beczka będzie niepowtarzalna. Sam nie mogę się zebrać, żeby właśnie taką 20-litrówkę sobie sprawić, a potem na zmianę piwo-destylat.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

Autor tematu
Gromack
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 13 sie 2015, 17:59
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: Gromack » środa, 23 wrz 2015, 23:49

Fajnie by było, ale z czasem jest krucho. Ledwo wyrabiam się z przerobem nastawów na wytłokach po jabłkach.
Kolumnę mam z wszystkimi nowinkami ale co z tego jak trzeba cały dzień poświęcić żeby coś nakapało.
A jeszcze znajomy podrzucił mi 300kl gruszek takich ulęgałek, że w rękach się rozpadały bo wspomniałem Mu o rozdrabniaczu,a On chciał je wywalić na kompost! :shock: ale do rzeczy - myślę sobie tak:
A propos beczki.
Najpierw woda wedle instrukcji i sugestii, potem wino takie średnie, ale najmocniejsze i najbardziej aromatyczne, na koniec destylat zrobiony ze spirytusu rozcieńczonego circa 22% czyściutkiego z (drugiej gonitwy) z wodą i puszczony na niskiej półce z wkładem z owoców różnych wcześniejszych maceracji.
(Z wkładem - mam na myśli wypełnienie kolumny bez żadnych sprężynek, tylko wypełnienie owocami
w koszyku z stali nierdzewnej i utrzymana głowica na 87- 90'C) tak żeby nakapało 65-70 %
Następnie wszystko do beczki na kilka miesięcy.
Zastanawiam się czy to ma jakiś sens i czy warto tak eksperymentować :geek:


ziemba12345
350
Posty: 387
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: ziemba12345 » czwartek, 24 wrz 2015, 09:45

Ja bym nie kombinował z jakimiś tam nalewkami i wlał coś konkretnego typu śliwowica, calvados, koniak itp. Szkoda beczki żeby trzymać w niej takie wynalazki. Z mocą destylatu też nie przesadzaj. Jak chcesz trzymać destylat min. 5 lat to możesz wlać 70% ale jak bedziesz trzymał tylko kilka miesięcy ( stanowczo za krótko) to wlej taką moc jaką będziesz pił. W tym czasie anioły Ci nic nie zabiorą. Ale 70% to za dużo, nie czuć wtedy smaku i zapachu. Max 60% a dla jabłeknawet 50%. Oczywiście to moje zdanie. Są tu tacy co robią pyszne nalewki, mikstury itp o mocy 70% i też zspewne trzymają je w beczkach. Dlatego ilu pędzibraci tyle opinii ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Gromack
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 13 sie 2015, 17:59
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: Gromack » wtorek, 29 wrz 2015, 05:43

Beczka zalana najlepszym i najmocniejszym winem, teraz pora na przygotowywanie destylatu. Mam 10l spirytusu i zastanawiam się czy rozrobić go z wodą i wlać do beczki czy spróbować "wykapać" coś na owocach i dopiero wlać. Ale mam też pytanie, skoro powinno się destylować minimum 2 razy to czy z tego smaku coś po drugim razie zostaje? Czy smakowe pędzimy tylko raz i właśnie starzejemy w beczce.


lunard
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 8 maja 2014, 23:36
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: lunard » piątek, 13 lis 2015, 22:11

Być może będzie to przyczynek do odpowiedzi na pytanie Gromack'a. Dziś pędziłem drugi raz nastaw z jabłek na kolumnie. Początkowy odbiór przedgonów kropelkowo- w kegu było 22l, początkowo kapał rozpuszczalnik żadnych owocowych aromatów, myślałem, że w końcu się pojawią, ale nic z tego, po jakimś czasie pojawił się zapach czystego spirytusu, nie wiedząc co mam dalej robić otworzyłem zawór refluksu na maksa (refluks 0) i obserwowałem (po zmniejszeniu grzania) jak rośnie temperatura na głowicy. Nie trzeba było długo czekać już przy temp. ok 75st. pojawił się zapach gruszek i praktycznie nie zmieniał się do temp ok 92st (na głowicy). Mam zasadę, że w czasie pędzenia nie próbuję, stąd nie wiem czy zmieniał się smak. Całość wyszła niezła bez jakichkolwiek zapachów bimbru za to pachnąca owocami. od ok. 95st na kegu wróciłem do refluksu i wykapało jeszcze ok. 0,8l owocowego spirytusu. Po tym doświadczeniu myślę, że warto przegonić 2 raz. Kwestią wyczucia, pewnie przy większych doświadczeniach rzeczą gustu jest, kiedy przestać odbierać przedgony.

Awatar użytkownika

Kamal
1350
Posty: 1390
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: Kamal » sobota, 14 lis 2015, 06:38

Coś się pogubiłem. Do kega wlałeś nastaw z jabłek, i pachniał później gruszkami? Czy destylowałeś gruszki, a nie jabłka? :D
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 676
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: olo 69 » niedziela, 15 lis 2015, 18:07

Takie małe czary mary ;) Ja akurat destylatu z jabłek nie lubię i było by bardzo miło jakbym destylując jabłka otrzymał destylat o zapachu gruszek :lol:
Pozdrawiam,olo 69


Tango
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 18 lip 2015, 06:07
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: Tango » wtorek, 22 gru 2015, 11:03

Koledzy, a jak przygotować nową beczkę (6l ) na dłuższe przechowywanie Burbona jeśli się nie posiada wina? Czy mogę kupić wino "sklepowe" i zalać nim beczkę na kilka tygodni a potem wlać Burbona na kilka lat? Żona pije czasami wino reńskie gronowe półsłodkie, nada się? Czy po kilku tygodniach w nowej beczce takie wino pogłębi swoje walory smakowe czy nie będzie się już do niczego nadawać?


łmarko
100
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: łmarko » wtorek, 22 gru 2015, 18:43

Tango :
Wina sklepowe są zaprawiane siarczanami , i nie wiem czy deszczółki nie nabiorą właśnie siarczanów. Moją 15 l przygotowałem winem z winogron jasnych już przerobionym z produkcji własnej, leżakowało to 2 miesiące , nabrało dodatkowo smaku z dębu i było lepsze niż wlałem. Dodając , że uprzednio beczka była zalewana i płukana wodą wg. instrukcji. Myślę , że zalanie spirytusem , to szkoda , lepiej jakimś destylatem , np. zrób Jessiego lub owocowy. A spirytus lepiej za dębić szczapkami dębowymi w baniakach szklanych. Otrzymasz dobrą wódeczkę dębową.


ziemba12345
350
Posty: 387
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: ziemba12345 » sobota, 26 gru 2015, 18:26

Tango, zalej ją winem bądź destylatem ale dwa razy. Pierwszy raz ok. miesiąca a dtugi dłużej, ok. 3-4. Oczywiście trunek z pierwszego zalania będzie raczej przedębiony i do picia nie bardzo. A ten z drugiego zalania to się już okarze. Jedno zalanie to za mało i burbon Ci się przedębi.


euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: euphorbia1 » sobota, 26 gru 2015, 18:54

Rozważ metodę Solera > tak robią czasami znane firmy. I nie musisz pierwszego zalania wylewać. Ja czasami tak robię z dobrym rezultatem
In vino feritas

Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: przemu87 » sobota, 26 gru 2015, 20:55

ziemba12345 jesteś pewien że ten burbon się przedębi mimo tego że już coś w beczce leżało? Przecież amerykańskie burbony leją w nowe beczki? Wydaje mi się że to kwestia gustu ja tam ekspertem nie jestem ale akurat lubię mocne nuty dębowe.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ

Awatar użytkownika

michalbe
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 31 maja 2015, 04:20
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: michalbe » niedziela, 27 gru 2015, 09:14

przemu87 pisze:amerykańskie burbony leją w nowe beczki


Ale 225/250 litrowe, nie 15, więc dostęp powietrza oraz powierzchnia destylatu bezpośrednio stykająca się z dębem są zupełnie inne.

Awatar użytkownika

Kamal
1350
Posty: 1390
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: Kamal » niedziela, 27 gru 2015, 09:52

Ale rozchodzi się też o to, że beczki do burbona są kilku krotnie większe. I tam dębienie zachodzi wolniej. :-)
K.
Obrazek


ziemba12345
350
Posty: 387
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: ziemba12345 » niedziela, 27 gru 2015, 09:55

Przemu, ja też nie jestem ekspertem. Ale jeden człowiek co się tym na codzień zajmuje kiedyś mi powiedział, że do leżakowania nadają się beczki od 50l w górę. Mniejsze mają za dużą powierzchnię drewna do trunku znajdującego się w nich i przedębią trunek. W beczce 220l i powyżej można trzymać alkochol ile się chce. W 100l max. 2lat a w 50l max rok. Mniejsze beczki nadają się raczej do ozdoby niż długiego leżakowania. Takie info mi sprzedał. U mnie, śliwowica i calvados w nowych beczkach ok.30l po 3-4 tygodniach była mocno zadębiona. Potem zalałem je winem które stoi już kilka miesięcy i czuć w nim wyraznie dąb, ale nie zdominował on smaku. Teraz zleję to wino i zaleję destylatem jabłkowym i winogronowym na długie lata.


marcek10
100
Posty: 135
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 09:53
Załączniki
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Postautor: marcek10 » niedziela, 27 gru 2015, 10:29

Potwierdzę co kolega wyżej pisze. Poniżej 50l stosunek drewno alko. jest zbyt duży i długie leżakowanie daje mocne aromaty dębu. Takie informacje otrzymałem również od sprzedawcy.Moja śliwowica po 3tyg. miała wyraźny dębowy smak. Beczkę wcześniej moczyłem kilkukrotnie zalewając wodą .


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość