Jak korzystać z alkoholomierza

Masz pytania? Nie wiesz gdzie je zadać, zastanawiasz się od czego zacząć?
Napisz właśnie tutaj, a My pomożemy Ci wystartować!
Regulamin forum
Dział tymczasowo zamknięty w celach porządkowych. Prosimy odnaleźć pożądany dział i tam umieścić nowy temat.
(Można odpowiadać na istniejące tematy.)

(W dziale Sprzęty z Allegro można nadal pisać.)

Autor tematu
Rudobrody
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 25 sty 2011, 19:10
Załączniki
Jak korzystać z alkoholomierza

Postautor: Rudobrody » piątek, 11 lut 2011, 20:49

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji o tym jak mierzyć alkoholomierzem prawidłowo stężenie alkoholu w moim wyrobie alkoholopodobnym. Jest co prawda wpis:

1. Alkoholomierz.
Przydaj się gdyż warto wiedzieć czy z rurki nie leci woda. Jest to urządzenie które składa się z probówki i pływaka z podziałką od 0 do 100%, kiedy wlejemy do probówki alkohol, to pływak pokaże na podziałce zawartość etanolu w wodzie.

Jest też info na stronie sklepu:

W ramach wyjaśnienie informujemy, bo bardzo dużo ludzi błędnie myśli, że alkoholomierzem można zmierzyć poziom alkoholu w winie czy nalewkach. A tym czasem z tego co nam wiadomo nie wymyślono jeszcze takiego areometru którym można by to było zrobić bezpośrednio. Jest wprawdzie areometr o nazwie cukromierz którym mierzy się zawartość cukru w moszczu czy winie przed fermentacją, później po i na podstawie wyliczeń oblicza się stężenie alkoholu. Bezpośrednio stężenia alkoholu w winie czy nalewkach nie da się zmierzyć areometrem, można to zrobić laboratoryjnie lub poprzez destylację i pomiar alkoholomierzem destylatu. Areometry typu winiomierz czy alkoholomierz działają na zasadzie wyporności - gęstości cieczy więc - inaczej będzie pokazywał np. w winie wytrawnym a inaczej słodkim czy nalewce chociaż stężenie alkoholu może być w nich takie samo ale ze względu na zawartość cukrów czy garbników będzie różna gęstość czyli wyporność a tym samym inny odczyt.


Co i jak więc zmierzyć tym alkoholomierzem?

Zakupiłem alkoholomierz eurowinu, skala od 0 do 100, wlewam do próbówki mojego wyrobu i poziom cieczy na skali wskazuje 85 % (?) chociaż tyle raczej nie może mieć, następnie wlewam wody, a na podziałce pokazuje 70. Temperatura otoczenia jest zbliżona do temperatur wlewanych cieczy.
Nie wiem co źle robię lub w ogóle nie wiem jak odczytać prawidłową wartość.
Proszę o pomoc


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
4500
Posty: 4977
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza

Postautor: Zygmunt » piątek, 11 lut 2011, 21:17

Co i jak więc zmierzyć tym alkoholomierzem?


Tylko roztwory wodne etanolu. Nic poza etanolem i wodą nie może się znajdować w probówce, bo wpłynie na pomiar.

Zakupiłem alkoholomierz eurowinu, skala od 0 do 100, wlewam do próbówki mojego wyrobu i poziom cieczy na skali wskazuje 85 % (?) chociaż tyle raczej nie może mieć


A co to za wyrób?

następnie wlewam wody, a na podziałce pokazuje 70.


Na wodzie o temp 20C ma być 0. Może skala Ci się przesunęła?

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


rozrywek
1050
Posty: 1068
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza

Postautor: rozrywek » piątek, 11 lut 2011, 21:26

Temperatura mierzonej cieczy ma oczywiście znaczenie, ale nie aż takie żeby z 85, pokazało 70%. Czegoś nie dopisałeś ewentualnie musisz Alkoholomierzem pizdnąć o podłoge, nie napisałeś jaki wynik oczekiwałes. Ani co dokładnie mierzyłeś.

Ja posiadam 3 sztuki, różnych producentów i róznych marek, i przy czystym spirycie sklepowym każdy pokazuje tyle samo, przy sprawdzaniu w trakcie psocenia, co czynię regularnie co ok 0,2l ( durny nawyk) każdy pokazuje inaczej.

Wychodzi na to że te mierniki są skalowane na spirytus. Może jestem w błędzie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


lukaniof
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 8 mar 2010, 19:07
Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza

Postautor: lukaniof » piątek, 11 lut 2011, 21:27

Ja swój kontroluje co jakiś czas na wódce i kupnym spirytusie.
Ta podziałka (skala) jest najczęściej narysowana na papierku, umieszczonym w pływaku. mi się kiedyś ten papierek obluzował i latał luźno w środku. Teraz jestem czujny.


Autor tematu
Rudobrody
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 25 sty 2011, 19:10
Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza

Postautor: Rudobrody » piątek, 11 lut 2011, 21:30

Masz racje, przesunęła mi się skala wewnątrz rurki. Sam do tego doszedłem, ale już po wpisaniu pytania. Niestety nie można tego "strząsnąć" w odpowiednim kierunku. Chyba będę musiał zgłosić reklamację.

No nic, dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 lut 2011, 21:33 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery


Mario76
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 8 lut 2011, 20:49
Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza

Postautor: Mario76 » piątek, 11 lut 2011, 23:13

Prawdziwa WODA OGNISTA-też bym chciał taki kranik :odlot:
Jak przekonasz gości - co przyjdą próbować tą WODĘ że ma 70 %,
to aparature możesz opchnąć ! :D

Awatar użytkownika

gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza

Postautor: gobo » sobota, 12 lut 2011, 08:21

Kupiłem alkoholomierz Biowiniu. Posiadam też legalizowany ale do mocy w zakresie 85 - 97% obj. Porównałem wskazania. Ten z Biowinu pokazuje prawie 3% mniej, co przy wysokich mocach, kiedy istotne są dziesiętne % dyskwalifikuje go. Jest wykonany niezwykle niechlujnie, przyglądam się przez lupę skali, a ona ledwo już się trzyma. Z kolei ten legalizowany (posiada numer i cechę Centralnego Urzędu Jakości i Miar) jest niewygodny do celów amatorskich ze względu na swoją długość. Wymaga co najmniej 500 ml cylindra miarowego i to napełnionego do przelewu (650 ml) a tak właściwie zgodnie z PN to cylindra na 1000 ml. Jest za to bardzo dokładny, działka elementarna co 0,1% obj. a skala wbudowanego w nim termometru co 0,50C. Ma też niestety swoją cenę, ponad 500 PLN za szt.
Wadą alkoholomierza z Biowinu jest jeszcze ta nieszczęsna probówka o zbyt małej średnicy i do której potrzebny jest statyw. Alkoholomierz klei się w niej do ścianek, co w momencie pomiaru jest niedopuszczalne, zresztą napisane to jest nawet w jego instrukcji. Stosując go, jeżeli jest po sprawdzeniu w wódce czystej i spirytusie względnie dobry, proponuję do pomiaru użyć menzurki (cylindra miarowego) na 100 ml.
Odczyt na alkoholomierzach dolny (podług tzw dolnego menisku). Oczy należy skierować nieco poniżej lustra spirytusu i dokonać odczytu w miejscu wyraźnego odcięcia tegoż menisku ze skalą.
Poniżej na załączniku mój termoalkoholomierz z etui mosiężnym, które w środku ma wyściółkę flanelową zabezpieczającą przed zbiciem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 lut 2011, 14:40 przez gobo, łącznie zmieniany 1 raz.


Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza

Postautor: Markizpucek » sobota, 12 lut 2011, 09:14

Gobo ma rację, że jak alkoholomierz to tylko mercedes.
Na szczęście te mercedesy są zasadniczo tańsze.
Producent http://www.gomar.waw.pl/index1.php?pg=alkoholomierze
Przykładowa aktualna cena alkoholomierza 90 - 100% z podziałką 0,1% z termometrem - podziałką 0,5 st.C kosztuje z przesyłką ok. 130 zł. Jeżeli ktoś potrzebuje legalizacji to jest to dodatkowe 30 zł.

Równie precyzyjny lecz nie tak estetyczny i wygodny można wykonać w domu za np. 15 zł.

Przykładowe potrzebne materiały: Strzykawka lekarska 50 ml., cukromierz z biowinu, mała igła, grubsza igła i dowolna strzykawka 10-20 ml.

1)W strzykawce 50 obcinamy tłoczek zostawiając "sam gumowy tłoczek".
2)W gumowym tłoczku robimy otwór w którym umieszczamy "cienki patyk" cukromierza biowinu. Pływak cukromierza cały jest w strzykawce.
3)Montujemy cukromierz w strzykawce 50 uszczelniając tłok silikonem akwariowym.
4)Po wyschnięciu silikonu skalujemy nasz alkoholomierz. Wkładamy go np. do spirytusu
kupnego i dolewamy tyle wody (silikonu) by nasz miernik ustawił się w pozycji prawidłowej. Pamiętajmy o temperaturze i tablicach które mamy dzieki Koledze Gobo.
5)Skalujemy przyrząd - mój wykonany w ten sposób ma skalę 1% to cztery kreski na cukromierzu.
6)Pomiar polega na, zmierzeniu temperatury alkoholu, dokonania odczytu z cukromierza, skorzystania z "tabelki faktycznej wartości %" , korekty wyniku zgodnie z tablicami.

Powodzenia.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 lut 2011, 19:09 przez Markizpucek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza

Postautor: gobo » sobota, 12 lut 2011, 17:17

Czy mógłby Kolega precyzyjnie podać jaki zakres mocy (od do) posiada tak skonstruowany alkoholomierz i ile wynosi działka elementarna?


Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza

Postautor: Markizpucek » sobota, 12 lut 2011, 19:23

Pozdrawiam Szanownego Kolegę.
Przedstawione przeze mnie rozwiązanie pokazuje jak jest zbudowane takie domowe urządzenie.
Zakres mocy zależy od wykonawcy na jakiej cechuje urządzenie dolewając wody do głównej strzykawki.
Przedstawiane - wykonane rozwiązanie (cukromierz Biowinu) działa tak, że cztery kreski to 1%. Na cukromierzu przedstawianym jest 25 kresek pomiarowych.
Na dokładność pomiaru wpływa objętość głównego baniaka i "cieńkość" części odczytowej.
Oczywiście podstawą jest wyskalowanie - wycechowanie.

Przesyłam zdjęcia domowych alkoholomierzy.
Obrazek
Obrazek


Pozdrawiam


Wróć do „Poczekalnia Pytań”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości