Jak korzystać z alkoholomierza
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji o tym jak mierzyć alkoholomierzem prawidłowo stężenie alkoholu w moim wyrobie alkoholopodobnym. Jest co prawda wpis:
1. Alkoholomierz.
Przydaj się gdyż warto wiedzieć czy z rurki nie leci woda. Jest to urządzenie które składa się z probówki i pływaka z podziałką od 0 do 100%, kiedy wlejemy do probówki alkohol, to pływak pokaże na podziałce zawartość etanolu w wodzie.
Jest też info na stronie sklepu:
W ramach wyjaśnienie informujemy, bo bardzo dużo ludzi błędnie myśli, że alkoholomierzem można zmierzyć poziom alkoholu w winie czy nalewkach. A tym czasem z tego co nam wiadomo nie wymyślono jeszcze takiego areometru którym można by to było zrobić bezpośrednio. Jest wprawdzie areometr o nazwie cukromierz którym mierzy się zawartość cukru w moszczu czy winie przed fermentacją, później po i na podstawie wyliczeń oblicza się stężenie alkoholu. Bezpośrednio stężenia alkoholu w winie czy nalewkach nie da się zmierzyć areometrem, można to zrobić laboratoryjnie lub poprzez destylację i pomiar alkoholomierzem destylatu. Areometry typu winiomierz czy alkoholomierz działają na zasadzie wyporności - gęstości cieczy więc - inaczej będzie pokazywał np. w winie wytrawnym a inaczej słodkim czy nalewce chociaż stężenie alkoholu może być w nich takie samo ale ze względu na zawartość cukrów czy garbników będzie różna gęstość czyli wyporność a tym samym inny odczyt.
Co i jak więc zmierzyć tym alkoholomierzem?
Zakupiłem alkoholomierz eurowinu, skala od 0 do 100, wlewam do próbówki mojego wyrobu i poziom cieczy na skali wskazuje 85 % (?) chociaż tyle raczej nie może mieć, następnie wlewam wody, a na podziałce pokazuje 70. Temperatura otoczenia jest zbliżona do temperatur wlewanych cieczy.
Nie wiem co źle robię lub w ogóle nie wiem jak odczytać prawidłową wartość.
Proszę o pomoc
1. Alkoholomierz.
Przydaj się gdyż warto wiedzieć czy z rurki nie leci woda. Jest to urządzenie które składa się z probówki i pływaka z podziałką od 0 do 100%, kiedy wlejemy do probówki alkohol, to pływak pokaże na podziałce zawartość etanolu w wodzie.
Jest też info na stronie sklepu:
W ramach wyjaśnienie informujemy, bo bardzo dużo ludzi błędnie myśli, że alkoholomierzem można zmierzyć poziom alkoholu w winie czy nalewkach. A tym czasem z tego co nam wiadomo nie wymyślono jeszcze takiego areometru którym można by to było zrobić bezpośrednio. Jest wprawdzie areometr o nazwie cukromierz którym mierzy się zawartość cukru w moszczu czy winie przed fermentacją, później po i na podstawie wyliczeń oblicza się stężenie alkoholu. Bezpośrednio stężenia alkoholu w winie czy nalewkach nie da się zmierzyć areometrem, można to zrobić laboratoryjnie lub poprzez destylację i pomiar alkoholomierzem destylatu. Areometry typu winiomierz czy alkoholomierz działają na zasadzie wyporności - gęstości cieczy więc - inaczej będzie pokazywał np. w winie wytrawnym a inaczej słodkim czy nalewce chociaż stężenie alkoholu może być w nich takie samo ale ze względu na zawartość cukrów czy garbników będzie różna gęstość czyli wyporność a tym samym inny odczyt.
Co i jak więc zmierzyć tym alkoholomierzem?
Zakupiłem alkoholomierz eurowinu, skala od 0 do 100, wlewam do próbówki mojego wyrobu i poziom cieczy na skali wskazuje 85 % (?) chociaż tyle raczej nie może mieć, następnie wlewam wody, a na podziałce pokazuje 70. Temperatura otoczenia jest zbliżona do temperatur wlewanych cieczy.
Nie wiem co źle robię lub w ogóle nie wiem jak odczytać prawidłową wartość.
Proszę o pomoc
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Tylko roztwory wodne etanolu. Nic poza etanolem i wodą nie może się znajdować w probówce, bo wpłynie na pomiar.Co i jak więc zmierzyć tym alkoholomierzem?
A co to za wyrób?Zakupiłem alkoholomierz eurowinu, skala od 0 do 100, wlewam do próbówki mojego wyrobu i poziom cieczy na skali wskazuje 85 % (?) chociaż tyle raczej nie może mieć
Na wodzie o temp 20C ma być 0. Może skala Ci się przesunęła?następnie wlewam wody, a na podziałce pokazuje 70.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Temperatura mierzonej cieczy ma oczywiście znaczenie, ale nie aż takie żeby z 85, pokazało 70%. Czegoś nie dopisałeś ewentualnie musisz Alkoholomierzem pizdnąć o podłoge, nie napisałeś jaki wynik oczekiwałes. Ani co dokładnie mierzyłeś.
Ja posiadam 3 sztuki, różnych producentów i róznych marek, i przy czystym spirycie sklepowym każdy pokazuje tyle samo, przy sprawdzaniu w trakcie psocenia, co czynię regularnie co ok 0,2l ( durny nawyk) każdy pokazuje inaczej.
Wychodzi na to że te mierniki są skalowane na spirytus. Może jestem w błędzie.
Ja posiadam 3 sztuki, różnych producentów i róznych marek, i przy czystym spirycie sklepowym każdy pokazuje tyle samo, przy sprawdzaniu w trakcie psocenia, co czynię regularnie co ok 0,2l ( durny nawyk) każdy pokazuje inaczej.
Wychodzi na to że te mierniki są skalowane na spirytus. Może jestem w błędzie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Masz racje, przesunęła mi się skala wewnątrz rurki. Sam do tego doszedłem, ale już po wpisaniu pytania. Niestety nie można tego "strząsnąć" w odpowiednim kierunku. Chyba będę musiał zgłosić reklamację.
No nic, dziękuję za odpowiedź.
No nic, dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 lut 2011, 21:33 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery
Powód: Wielkie litery
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Kupiłem alkoholomierz Biowiniu. Posiadam też legalizowany ale do mocy w zakresie 85 - 97% obj. Porównałem wskazania. Ten z Biowinu pokazuje prawie 3% mniej, co przy wysokich mocach, kiedy istotne są dziesiętne % dyskwalifikuje go. Jest wykonany niezwykle niechlujnie, przyglądam się przez lupę skali, a ona ledwo już się trzyma. Z kolei ten legalizowany (posiada numer i cechę Centralnego Urzędu Jakości i Miar) jest niewygodny do celów amatorskich ze względu na swoją długość. Wymaga co najmniej 500 ml cylindra miarowego i to napełnionego do przelewu (650 ml) a tak właściwie zgodnie z PN to cylindra na 1000 ml. Jest za to bardzo dokładny, działka elementarna co 0,1% obj. a skala wbudowanego w nim termometru co 0,50C. Ma też niestety swoją cenę, ponad 500 PLN za szt.
Wadą alkoholomierza z Biowinu jest jeszcze ta nieszczęsna probówka o zbyt małej średnicy i do której potrzebny jest statyw. Alkoholomierz klei się w niej do ścianek, co w momencie pomiaru jest niedopuszczalne, zresztą napisane to jest nawet w jego instrukcji. Stosując go, jeżeli jest po sprawdzeniu w wódce czystej i spirytusie względnie dobry, proponuję do pomiaru użyć menzurki (cylindra miarowego) na 100 ml.
Odczyt na alkoholomierzach dolny (podług tzw dolnego menisku). Oczy należy skierować nieco poniżej lustra spirytusu i dokonać odczytu w miejscu wyraźnego odcięcia tegoż menisku ze skalą.
Poniżej na załączniku mój termoalkoholomierz z etui mosiężnym, które w środku ma wyściółkę flanelową zabezpieczającą przed zbiciem.
Wadą alkoholomierza z Biowinu jest jeszcze ta nieszczęsna probówka o zbyt małej średnicy i do której potrzebny jest statyw. Alkoholomierz klei się w niej do ścianek, co w momencie pomiaru jest niedopuszczalne, zresztą napisane to jest nawet w jego instrukcji. Stosując go, jeżeli jest po sprawdzeniu w wódce czystej i spirytusie względnie dobry, proponuję do pomiaru użyć menzurki (cylindra miarowego) na 100 ml.
Odczyt na alkoholomierzach dolny (podług tzw dolnego menisku). Oczy należy skierować nieco poniżej lustra spirytusu i dokonać odczytu w miejscu wyraźnego odcięcia tegoż menisku ze skalą.
Poniżej na załączniku mój termoalkoholomierz z etui mosiężnym, które w środku ma wyściółkę flanelową zabezpieczającą przed zbiciem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 lut 2011, 14:40 przez gobo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 86
- Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Gobo ma rację, że jak alkoholomierz to tylko mercedes.
Na szczęście te mercedesy są zasadniczo tańsze.
Producent http://www.gomar.waw.pl/index1.php?pg=alkoholomierze
Przykładowa aktualna cena alkoholomierza 90 - 100% z podziałką 0,1% z termometrem - podziałką 0,5 st.C kosztuje z przesyłką ok. 130 zł. Jeżeli ktoś potrzebuje legalizacji to jest to dodatkowe 30 zł.
Równie precyzyjny lecz nie tak estetyczny i wygodny można wykonać w domu za np. 15 zł.
Przykładowe potrzebne materiały: Strzykawka lekarska 50 ml., cukromierz z biowinu, mała igła, grubsza igła i dowolna strzykawka 10-20 ml.
1)W strzykawce 50 obcinamy tłoczek zostawiając "sam gumowy tłoczek".
2)W gumowym tłoczku robimy otwór w którym umieszczamy "cienki patyk" cukromierza biowinu. Pływak cukromierza cały jest w strzykawce.
3)Montujemy cukromierz w strzykawce 50 uszczelniając tłok silikonem akwariowym.
4)Po wyschnięciu silikonu skalujemy nasz alkoholomierz. Wkładamy go np. do spirytusu
kupnego i dolewamy tyle wody (silikonu) by nasz miernik ustawił się w pozycji prawidłowej. Pamiętajmy o temperaturze i tablicach które mamy dzieki Koledze Gobo.
5)Skalujemy przyrząd - mój wykonany w ten sposób ma skalę 1% to cztery kreski na cukromierzu.
6)Pomiar polega na, zmierzeniu temperatury alkoholu, dokonania odczytu z cukromierza, skorzystania z "tabelki faktycznej wartości %" , korekty wyniku zgodnie z tablicami.
Powodzenia.
Na szczęście te mercedesy są zasadniczo tańsze.
Producent http://www.gomar.waw.pl/index1.php?pg=alkoholomierze
Przykładowa aktualna cena alkoholomierza 90 - 100% z podziałką 0,1% z termometrem - podziałką 0,5 st.C kosztuje z przesyłką ok. 130 zł. Jeżeli ktoś potrzebuje legalizacji to jest to dodatkowe 30 zł.
Równie precyzyjny lecz nie tak estetyczny i wygodny można wykonać w domu za np. 15 zł.
Przykładowe potrzebne materiały: Strzykawka lekarska 50 ml., cukromierz z biowinu, mała igła, grubsza igła i dowolna strzykawka 10-20 ml.
1)W strzykawce 50 obcinamy tłoczek zostawiając "sam gumowy tłoczek".
2)W gumowym tłoczku robimy otwór w którym umieszczamy "cienki patyk" cukromierza biowinu. Pływak cukromierza cały jest w strzykawce.
3)Montujemy cukromierz w strzykawce 50 uszczelniając tłok silikonem akwariowym.
4)Po wyschnięciu silikonu skalujemy nasz alkoholomierz. Wkładamy go np. do spirytusu
kupnego i dolewamy tyle wody (silikonu) by nasz miernik ustawił się w pozycji prawidłowej. Pamiętajmy o temperaturze i tablicach które mamy dzieki Koledze Gobo.
5)Skalujemy przyrząd - mój wykonany w ten sposób ma skalę 1% to cztery kreski na cukromierzu.
6)Pomiar polega na, zmierzeniu temperatury alkoholu, dokonania odczytu z cukromierza, skorzystania z "tabelki faktycznej wartości %" , korekty wyniku zgodnie z tablicami.
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 lut 2011, 19:09 przez Markizpucek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 86
- Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Pozdrawiam Szanownego Kolegę.
Przedstawione przeze mnie rozwiązanie pokazuje jak jest zbudowane takie domowe urządzenie.
Zakres mocy zależy od wykonawcy na jakiej cechuje urządzenie dolewając wody do głównej strzykawki.
Przedstawiane - wykonane rozwiązanie (cukromierz Biowinu) działa tak, że cztery kreski to 1%. Na cukromierzu przedstawianym jest 25 kresek pomiarowych.
Na dokładność pomiaru wpływa objętość głównego baniaka i "cieńkość" części odczytowej.
Oczywiście podstawą jest wyskalowanie - wycechowanie.
Przesyłam zdjęcia domowych alkoholomierzy.
Pozdrawiam
Przedstawione przeze mnie rozwiązanie pokazuje jak jest zbudowane takie domowe urządzenie.
Zakres mocy zależy od wykonawcy na jakiej cechuje urządzenie dolewając wody do głównej strzykawki.
Przedstawiane - wykonane rozwiązanie (cukromierz Biowinu) działa tak, że cztery kreski to 1%. Na cukromierzu przedstawianym jest 25 kresek pomiarowych.
Na dokładność pomiaru wpływa objętość głównego baniaka i "cieńkość" części odczytowej.
Oczywiście podstawą jest wyskalowanie - wycechowanie.
Przesyłam zdjęcia domowych alkoholomierzy.
Pozdrawiam
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Kolego Rudobrody.
Druga sprawa to dokładność tego przyrządu pomiarowego, która również pozostawia wiele do życzenia.
Chyba jednak najprościej jest obliczyć tzw. "bilans cukru" i na jego podstawie wyznaczyć zawartość alkoholu w winie.
Jeżeli chodzi o mocniejsze alkohole tutaj areometry spisują się w miarę dobrze.
Pozdrawiam.
Otóż stężenie alkoholu w winie możemy określić również za pomocą urządzenia o nazwie "winomierz kapilarny". Jednak i w tym przypadku nie obejdzie się bez areometru, dlatego że urządzenie to ma w swoich instrukcjach zapis, że można mierzyć tylko wina, które nie zawierają cukru.Bezpośrednio stężenia alkoholu w winie czy nalewkach nie da się zmierzyć areometrem, można to zrobić laboratoryjnie lub poprzez destylację i pomiar alkoholomierzem destylatu.
Druga sprawa to dokładność tego przyrządu pomiarowego, która również pozostawia wiele do życzenia.
Chyba jednak najprościej jest obliczyć tzw. "bilans cukru" i na jego podstawie wyznaczyć zawartość alkoholu w winie.
Jeżeli chodzi o mocniejsze alkohole tutaj areometry spisują się w miarę dobrze.
Pozdrawiam.
doctis omnia casta
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Witam . Czasem na szybko chce zmierzyć alkoholomierzem zawartość alkoholu rozcieńczonej wódki i np. dziś płyn miał tylko 11,5 *C zaś poziom alkoholu był 45%. Wiem że powinno się mierzyć gdy płyn ma 20*C. Czy wiecie jak obliczyć poziom alkoholu żeby nie czekać aż się ogrzeje do tych 20 st.C ?
Ostatnio zmieniony środa, 4 sty 2017, 05:12 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Możesz się np. zaopatrzyć w odpowiednią literaturę: http://www.ksiegarniatechniczna.com.pl/ ... ia-20.html - z tego co pamiętam są w niej też tabele w których są wartości kontrakcji jeżeli chciałbyś być jeszcze bardziej skrupulatny w swoich obliczeniach.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Wtedy bierzesz poprawkę na temperaturę z tablic alkoholometrycznych.
Bardzo proszę:
http://bit.ly/2iMxCQA
BTW- skąd to słowo "dobieranie" w kontekście rozcieńczania spirytusu? Coraz częściej ten potworek językowy pojawia się na forum... Dobrać można sobie krawat do koszuli
Bardzo proszę:
http://bit.ly/2iMxCQA
BTW- skąd to słowo "dobieranie" w kontekście rozcieńczania spirytusu? Coraz częściej ten potworek językowy pojawia się na forum... Dobrać można sobie krawat do koszuli
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Dokładnie. Szukasz swojego odczytu w skrajnie lewej kolumnie i w górnym, pierwszym wierszu odczytujesz aktualną temperaturę próbki- prawidłowy odczyt będzie na przecięciu tych wartości.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Zygmunt
Na pewno?
Chyba jest troszkę odwrotnie, dla zadanej temp szukasz ile Ci pokazał alkoholomierz i na liście po lewej masz rzeczywistą wartość.
Moim zdaniem, tabela pokazuje ile dla rzeczywistego %- czyli pomiaru w 20stopniach pokaże alkoholomierz w zadanej temp.
Czyli w próbówce mamy 40%, dla 25* alkoholomierz pokaże 42,2.
Jak odczytamy 40% w 25* to w próbówce na prawdę jest koło 38%.
Na pewno?
Chyba jest troszkę odwrotnie, dla zadanej temp szukasz ile Ci pokazał alkoholomierz i na liście po lewej masz rzeczywistą wartość.
Moim zdaniem, tabela pokazuje ile dla rzeczywistego %- czyli pomiaru w 20stopniach pokaże alkoholomierz w zadanej temp.
Czyli w próbówce mamy 40%, dla 25* alkoholomierz pokaże 42,2.
Jak odczytamy 40% w 25* to w próbówce na prawdę jest koło 38%.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Masz rację- jest to nawet opisane w tym pdfie na górze, pisałem z telefonu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Witajcie mam takie pytanie? Ostatnio byłem w sklepie bo chciałem sobie kupić cukromierz, ale był też winomierz. Czy oba urządzenia są tak samo dokładne, czy jest różnica? To samo pytanie mam odnośnie multimmierz względem alkoholomierza który lepszy? Pozdrawiam i proszę nie
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Cukromierz, winomierz, alkoholomierz to wszystko areometry czyli przyrządy mierzące gęstość cieczy. W zależności od naniesionej podziałki nazywany jest różnie. Najważniejsza jest dokładność danego przyrządu, tak aby odczyt był wiarygodny w danej temperaturze. Najlepsze moim zdaniem są szklane areometry np. "GOMARU", które w zależności od zakresu pomiarowego, można dobrać tak aby właściwie zmierzyć gęstość (zawartość cukru, alkoholu czy innej substancji)
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Hej Diody wiem że cukromierz używa się do pomiaru cukru w nastawach a alkoholomierz no wiadome. no ale powiedz co wybrać? co lepiej mieć? alkoholomierz czy multimmierz? Cukromierz czy ten wino cukromierz czy jakoś tam wszystkie są od biowinu. Nie wiem jak to jest z dokładnością tych mierników wiem że trzeba mieć i coś do pomiaru alkoholu i do cukru w nastawie.
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Te "plastiki" z Biowinu są mało precyzyjne. Jak pisałem wyżej proponuje mieć 2 osobne szklane przyrządy: cukromierz z zakresem od 35blg do -5blg, oraz alkoholomierz z zakresem od 0 d0 100%. Fajnie jest tez posiadać bardziej precyzyjne alkoholomierze o zakresie 70-100% oraz 30-70% (do rozrabiania destylatów)
Warto raz zainwestować w dobre narzędzia pomiarowe.
Warto raz zainwestować w dobre narzędzia pomiarowe.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Racja.
Nie czekając dłużej, zamówiłem taki http://aabratek.pl/produkty/258/30_70_d ... GOMAR.html i taki
http://aabratek.pl/produkty/257/70_100_ ... GOMAR.html
Porównam wtedy pomiary z biowinowskim, który posiadam obecnie.
Czy mogę się niemile zaskoczyć ?
Nie czekając dłużej, zamówiłem taki http://aabratek.pl/produkty/258/30_70_d ... GOMAR.html i taki
http://aabratek.pl/produkty/257/70_100_ ... GOMAR.html
Porównam wtedy pomiary z biowinowskim, który posiadam obecnie.
Czy mogę się niemile zaskoczyć ?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Tak z własnego doświadczenia. Po sprawdzeniu dokładności wskazań radziłbym zaznaczyć czymś trwałym pozycji skali papierowej w rurce przyrządów. To tak na wszelki wypadek gdyby nieopatrznie zdarzyło się że skala deko opadnie. Mimo iż te gomarowskie siedzą ciasno. Tym sposobem unikniemy na przyszłość niemiłych rozczarowań.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Marker laboratoryjny, są odporne na alkohol. Na przykład:
https://www.witko.com.pl/sklep/dd5bfd9c ... ement.html
https://www.witko.com.pl/sklep/dd5bfd9c ... ement.html
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Próbowałem różne markery - bez skutku. Dlatego mam wycięty bardzo wąziutki paseczek taśmy klejącej. Na tyle żeby się bez problemu przykleił. Po sprawdzeniu, że "ciężar" nie fałszuje pomiarów pozostawiłem go na miejscu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Tak sobie pomyślałem że taśma klejąca ma właściwości odklejające
Znacznie lepszym rozwiązaniem byłby cieniuteńka obrączka z rurki termokurczliwej. Tej używanej przez elektryków.
Po zaciśnięciu się będzie prawie wieczna.
Znacznie lepszym rozwiązaniem byłby cieniuteńka obrączka z rurki termokurczliwej. Tej używanej przez elektryków.
Po zaciśnięciu się będzie prawie wieczna.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Ja odkąd pracuję na aabratku (wcześniej potstil) właściwie nie używam alkoholomierza. Trudno by zrobić tak aby urobek nie miał 96% więc tego nie kontroluję.
Destylat rozcieńczam różnie czasami na ok 40% czasami na ok 45% i rzadziej na ok 48%. Z prostego kalkulatora wiem, że te stężenia osiągam mieszając 1-1,4L 1-1,2L i 1-1. I taka ogólna orientacja mi wystarcza.
Destylat rozcieńczam różnie czasami na ok 40% czasami na ok 45% i rzadziej na ok 48%. Z prostego kalkulatora wiem, że te stężenia osiągam mieszając 1-1,4L 1-1,2L i 1-1. I taka ogólna orientacja mi wystarcza.
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Ja mam śliwowicę 72%. Gruszkowicę 69%. Niestety ale takie wyszły spod półkowej. Moc zmierzyłem alkoholomierzem. Masz sposób na zmierzenie jej mocy bez alkoholomierza?
Może masz też sposób na dokładne rozcieńczenie do 57% ? Bo taka mi wychodzi najlepsza w smaku śliwowica. A Gruszkowica 45%.
Może masz też sposób na dokładne rozcieńczenie do 57% ? Bo taka mi wychodzi najlepsza w smaku śliwowica. A Gruszkowica 45%.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Leszku,
Przyglądałem się Twojej kolumnie półkowej (niezły potwór ) Żeby uzyskać np. 70% psotę reguluje się to reflluksem skraplacza?
Przy rozcieńczaniu pomocny może być nowy kalkulator Józka: http://alkohole-domowe.com/forum/topic15340.html
Przyglądałem się Twojej kolumnie półkowej (niezły potwór ) Żeby uzyskać np. 70% psotę reguluje się to reflluksem skraplacza?
Przy rozcieńczaniu pomocny może być nowy kalkulator Józka: http://alkohole-domowe.com/forum/topic15340.html
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
To zależy. Tym razem jednak Śliwowicę o takiej mocy uzyskałem nie używając refluksu. Zbierałem gon od początku po odebraniu przedgonu do 55%. Gdy zmierzyłem całość miała 72%.Doody pisze:Żeby uzyskać np. 70% psotę reguluje się to reflluksem skraplacza?
Jest naprawdę świetny. A przede wszystkim że uwzględnia kontrakcje. Poprzednie kalkulatory już nie. Dlatego jeśli zależało mi na dokładności to jednak niezbędny był/jest alkoholomierz.Przy rozcieńczaniu pomocny może być nowy kalkulator Józka: topic15340.html
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: RE: Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Nie uważam, że to mój kalkulator, traktujmy go raczej jako pracę ogółu "Nasz nowy forumowy kalkulator"Doody pisze: Przy rozcieńczaniu pomocny może być nowy kalkulator Józka: http://alkohole-domowe.com/forum/topic15340.html
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Fotki nie są rewelacyjnej jakości, ale możecie uwierzyć mi na słowo, że akurat ten egzemplarz alkomiarki z Biowinu jest dobry, co nie mogę powiedzieć o innym takim samym, który przekłamywał o kilka %.
Test przeprowadziłem na 40% wybryku jak i na najwyższym woltażu.
Ps:
Alkoholomierz z Biowinu ma oczywiście kolorową skalę.
Pozdrawiam
Zostałem wezwany do tablicy, więc jestem i pokazuję.0706kamil pisze:defacto czekam na twoje wyniki porównania alkoholomierzy.
Fotki nie są rewelacyjnej jakości, ale możecie uwierzyć mi na słowo, że akurat ten egzemplarz alkomiarki z Biowinu jest dobry, co nie mogę powiedzieć o innym takim samym, który przekłamywał o kilka %.
Test przeprowadziłem na 40% wybryku jak i na najwyższym woltażu.
Ps:
Alkoholomierz z Biowinu ma oczywiście kolorową skalę.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.