Galeria domowego wyrobu wędlin
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Pokazałem fotkę Kucykowo-Agneskatowych golonek Maryśce Okowitowej.
Rozkaz brzmiał prosto: " Janie, jutro masz kupić wszystkie potrzebne składniki !"
Więc do dzieła !
Pozdrawiam
Jan Okowita
Rozkaz brzmiał prosto: " Janie, jutro masz kupić wszystkie potrzebne składniki !"
Więc do dzieła !
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Nawet zauważam tu wyraźne zadowolenie na tych świńskich mordkach... Mam nadzieję, że tych dzieł sztuki nie dotykaliście nożem i widelcem - byłoby to barbarzyństwem...Agneskate pisze:A o to z najnowszych naszych (Kucowo Agowych) wyczynów:
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Jako że wyznaję teorie takie jak Kolega 33Cezary to zamówiłem wędzarnię:
Pozdrawiam
Jan Okowita
Szynki już się moczą w zalewie. Najpierw będzie "Łapeć Wasyla" według Kucykowego przepisu, a na drugą jeszcze nie mam pomysłu. DOJRZEWAM.JanOkowita pisze:... " Janie, jutro masz kupić wszystkie potrzebne składniki !"
Jako że wyznaję teorie takie jak Kolega 33Cezary to zamówiłem wędzarnię:
Pozdrawiam
Jan Okowita
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Wędzarka dzisiaj doszła, jestem bardzo zadowolony. No i poszła pierwsza próba. Zamiast Łapcia Wasyla postanowiłem zacząć w wersji "light".
Nabyłem filet z pstrąga, około 400 g , posoliłem solą himalajską i natarłem pieprzem cytrynowym. Potem do lodówki na 3 godziny.
Odpaliłem maszynę, włączyłem grzałki i obserwowałem na razie "na sucho". Potem dosypałem zrębków bukowo-olchowych do wytwornicy dymu i czekałem na efekt. Po trzech minutach aromatyczny dym zachęcił mnie do włożenia rybki na ruszt.
Pierwsze 40 minut to było osuszanie w temperaturze 35 st., nie uruchamiałem grzałki głównej, wystarczyła temperatura wytwarzana przez wytwornicę dymu.
Potem podwyższyłem termostatem do 50 stopni, tak przez 1 godzinę, a potem przez następną godzinę 60 stopni. Na koniec 20 minut w temp. 80 stopni.
W międzyczasie dodawałem liście śliwy z ogrodu. Fajnie się dymiło, no i Maryśka czekała...
Po trzech godzinach efekt przeszedł nasze oczekiwania. NIEBO W GĘBIE !!!
No i do tego nalewka wiśniowa własnej roboty.
Pozdrawiamy
Jan i Maryśka Okowitowie
Nabyłem filet z pstrąga, około 400 g , posoliłem solą himalajską i natarłem pieprzem cytrynowym. Potem do lodówki na 3 godziny.
Odpaliłem maszynę, włączyłem grzałki i obserwowałem na razie "na sucho". Potem dosypałem zrębków bukowo-olchowych do wytwornicy dymu i czekałem na efekt. Po trzech minutach aromatyczny dym zachęcił mnie do włożenia rybki na ruszt.
Pierwsze 40 minut to było osuszanie w temperaturze 35 st., nie uruchamiałem grzałki głównej, wystarczyła temperatura wytwarzana przez wytwornicę dymu.
Potem podwyższyłem termostatem do 50 stopni, tak przez 1 godzinę, a potem przez następną godzinę 60 stopni. Na koniec 20 minut w temp. 80 stopni.
W międzyczasie dodawałem liście śliwy z ogrodu. Fajnie się dymiło, no i Maryśka czekała...
Po trzech godzinach efekt przeszedł nasze oczekiwania. NIEBO W GĘBIE !!!
No i do tego nalewka wiśniowa własnej roboty.
Pozdrawiamy
Jan i Maryśka Okowitowie
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Jak wiadomo przymrozki w maju narobiły szkód w ogrodach. Mocno wymarzły nam winogrona i nasze największe na działce drzewo czyli orzech włoski.
Niezrażony tym faktem postanowiłem jednak uzyskać owoce z tego drzewa, tyle że odrobinę inną metodą.
Tak więc z lodówki wyszły zapeklowane w ubiegłą sobotę golonka i dwie szyneczki. Teraz spokojnie się osuszają, a za dwie godzinki pójdą do wędzenia.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Niezrażony tym faktem postanowiłem jednak uzyskać owoce z tego drzewa, tyle że odrobinę inną metodą.
Tak więc z lodówki wyszły zapeklowane w ubiegłą sobotę golonka i dwie szyneczki. Teraz spokojnie się osuszają, a za dwie godzinki pójdą do wędzenia.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Z wami to jest paranoja, siedziałem sobie wygodnie na d...e i wszedłem w zakładkę z kiełbaskami, ssanie mi się takie włączyło na widok szynek, boczków...
Nie mogłem wytrzymać podjechałem do znajomego rolnika i zamówiłem u niego świnkę 100kg za miesiąc odbiór zaliczkę dałem nawet do chlewa wszedłem obadać jak wygląda.
To jest bestialstwo taka słodka świnka żyje sobie w chlewie a ja patrze na nią i widzę pieczone... To potworne co my robimy ale jak tu się oprzeć pokusie. Pójdziemy za to do piekła!!!
Tak czy inaczej dołączam do braci dymiących.
Poczytam jeszcze troszkę i w przyszły weekend zamierzam budować nie dużego "wędzaka".
Akurat remontuje domek letniskowy tak że postaram się to jakoś ładnie wkomponować.
Postaram się pocykać zdjęcia podczas uboju i produkcji kiełbasek.
Żałuje że dzisiaj nie mogę sobie chapnąć takiego wędzonego boczka ze Świerzym pieczywkiem
Nie mogłem wytrzymać podjechałem do znajomego rolnika i zamówiłem u niego świnkę 100kg za miesiąc odbiór zaliczkę dałem nawet do chlewa wszedłem obadać jak wygląda.
To jest bestialstwo taka słodka świnka żyje sobie w chlewie a ja patrze na nią i widzę pieczone... To potworne co my robimy ale jak tu się oprzeć pokusie. Pójdziemy za to do piekła!!!
Tak czy inaczej dołączam do braci dymiących.
Poczytam jeszcze troszkę i w przyszły weekend zamierzam budować nie dużego "wędzaka".
Akurat remontuje domek letniskowy tak że postaram się to jakoś ładnie wkomponować.
Postaram się pocykać zdjęcia podczas uboju i produkcji kiełbasek.
Żałuje że dzisiaj nie mogę sobie chapnąć takiego wędzonego boczka ze Świerzym pieczywkiem
http://www.youtube.com/watch?v=HffPCDFsK1Q i nie pyskuj bo ci puszcze szczura
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Ja muszę trochę poczytać o peklowaniu, dziadek wędził. Wędzarnie na całą świnkę mam w domu ale sympatyczniej będzie siąść z kumplami w weekend i po trochu wędzić przy okazji oczywiście destylując. Dokopałem się do zamrażarki na całego świniaka, tak że będzie gdzie przechowywać. Chciałbym się obyć w temacie rozbiórki zwierza, ale tak jak wspominasz czasu brak. Maszynki do tego trzeba, na chwile obecną mam hak do podwieszania, kołowrotki balie do opalania, i duży kocioł na gotowanie, na razie nie stać mnie na maszynki do mielenia etc, wszystko z czasem, myślę że zajmę się tym na dobre, parę razy w roku zakupić świnkę i przechowywać.
Czemu? Kupuje w sklepie kiełbasę i patrzę na etykietkę: zawartość mięsa 17procent (15zł/kg) Ja pierdziele co my jemy ? Jak to było w dylemacie muchy:
"skoro jemy gówno to czym sramy?"
No i najważniejszy plus skoro alko jest to rzeźnik za free:)
pozdrawiam
Czemu? Kupuje w sklepie kiełbasę i patrzę na etykietkę: zawartość mięsa 17procent (15zł/kg) Ja pierdziele co my jemy ? Jak to było w dylemacie muchy:
"skoro jemy gówno to czym sramy?"
No i najważniejszy plus skoro alko jest to rzeźnik za free:)
pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=HffPCDFsK1Q i nie pyskuj bo ci puszcze szczura
-
- Posty: 49
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 21:15
- Krótko o sobie: Dziś to więcej niż dwa jutra
- Lokalizacja: Berdyczów
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
orzechopcja - na jednym ze zdjęć Twoje wędzonki są dość mocno okopcone, kurczaki też
są dość ciemne i mam w związku z tym pytanie...
Ile u Ciebie zajmuje ociekanie mięsa po peklowaniu i jak długo obsuszasz mięso w wędzarni
przed właściwym wędzeniem?
Ps. Całe kurczaki lepiej jest rozciąć między pierśnikami, wtedy dym lepiej obwędza wnętrze
kurczaka - dzięki temu szybciej się wędza i co za tym idzie nie są takie suche...
Pozdrawiam
są dość ciemne i mam w związku z tym pytanie...
Ile u Ciebie zajmuje ociekanie mięsa po peklowaniu i jak długo obsuszasz mięso w wędzarni
przed właściwym wędzeniem?
Ps. Całe kurczaki lepiej jest rozciąć między pierśnikami, wtedy dym lepiej obwędza wnętrze
kurczaka - dzięki temu szybciej się wędza i co za tym idzie nie są takie suche...
Pozdrawiam
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
-
- Posty: 18
- Rejestracja: piątek, 16 paź 2015, 14:41
-
- Posty: 73
- Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
- Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
- Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Z nudów i ja wrzucę "małe conieco" archiwalnych zdjęć moich wyrobów. Nie mam jeszcze wędzarni (w tym roku będzie dokończona budowa wędzarenki na działce) więc wszystkie dotychczas popełnione wyroby są albo zaparzane, albo suszone.
Świeże i dojrzałe Chorizo Baton z piersi drobiowej Baton z karkówki Mielonka boczkowa i baton z łopatki Obróbka termiczna (zaparzanie w temp 75°C) Ostatnio łączę ze sobą dwa procesy i do zaparzania "wędlin" wykorzystuję gorącą wodę ze skraplacza głowicy aabratek. Tym samym oszczędzam i na energii i na czasie...
Świeże i dojrzałe Chorizo Baton z piersi drobiowej Baton z karkówki Mielonka boczkowa i baton z łopatki Obróbka termiczna (zaparzanie w temp 75°C) Ostatnio łączę ze sobą dwa procesy i do zaparzania "wędlin" wykorzystuję gorącą wodę ze skraplacza głowicy aabratek. Tym samym oszczędzam i na energii i na czasie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 73
- Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
- Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
- Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Kuzia stopka jozzek666 to je tela pikne co cud!
Gdybym bodaj w domu był... W pracy jestem i nijak do domowej piwniczki zajrzeć nie mogę coby po jakiś nędzny substytut sięgnąć.
Powiedz mi proszę co jest w podłużnej siatce obok udek "kurzęcych"? Ja w podobny sposób pakuję przekrojoną wzdłuż karkówkę, albo polędwiczki.
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych
Wbrew NWO stajemy się coraz bardziej samowystarczalni i niezależni w różnych dziedzinach szeroko pojętego żywienia.
Gdybym bodaj w domu był... W pracy jestem i nijak do domowej piwniczki zajrzeć nie mogę coby po jakiś nędzny substytut sięgnąć.
Powiedz mi proszę co jest w podłużnej siatce obok udek "kurzęcych"? Ja w podobny sposób pakuję przekrojoną wzdłuż karkówkę, albo polędwiczki.
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych
Wbrew NWO stajemy się coraz bardziej samowystarczalni i niezależni w różnych dziedzinach szeroko pojętego żywienia.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Ja na na szybkie i bezproblemowe wędzenie zakupiłem Thermowinda, ale jak latem mam czas to albo beczka po kleju albo drewniana wędzarka z alledrogo za 350 zeta. Szczerze powiem, że w każdej konfiguracji wędliny wychodzą super
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
@seneka25 powiem Ci że, korzystałem z Borniaka i nie polecam. Chociażby dla tego, że podajnik zrębków jest ruchomy i zapycha grzałkę. W Thw masz pasywny podajnik więc moim zdaniem działa lepiej i niezawodniej. Wypróbowałem obydwie konstrukcje i thw mi pasuje bardziej.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt: