Witam, posiadam dwie paczki tych drożdży. Na aukcji co je kupiłem piszą, że nie wolno mieszać ich i robić dużego nastawu. Teraz moje pytania:
Czy mogę zrobić nastaw z dwóch paczek zmieszanych do jednego pojemnika?
Jeśli można łączyć dwa opakowania to jakie dać proporcje aby te drożdże dalej pozostały szybkie tzn. aby przerobiły cały nastaw w kilka dni?
Nie mogłem się na forum doszukać odnośnie: O co chodzi z procentami w nastawie, czy np im więcej % w nastawie tym więcej wyjdzie spirytusu czy jak. Pozdrawiam
Witam, Ja również stosuję T3 (ewentualnie zwykłe drożdże "Zamojscy"-gdy mam dostawę bezużytecznych kompotów...). Moje proporcje to W54litrowym dymionie -12kg cukru, -40dm3 wody, -jedno jabłuszko starte na tarce, - połowa opakowania T3
Wynik to około 6,0-6,5 dm3 Spirytusu 92-94% woltaż zależy od dnia bo moja kolumna ma swoje lepsze i gorsze dni... moim zdaniem każda z Nich jest inna... Próbowałem wsypywać ryż, dodawałem zmieloną w maszynce pigwę, kompoty, dżemy ;ilość odebranego materiału zmieniała się minimalnie. większe zmiany zaobserwować można w smaku destylatu Pozdrawiam Bzymek
______________________________________________________________________ (...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje?? ...hmm nie da się tyle wypić...
Bzymek80 ile ci to chodzi w takich proporcjach? Narazie zrobiłem nastaw na proporcjach z opakowania, tylko mam troszkę zimno w kotłowni, a mianowicie około 13-19st. czy nie zaszkodzi to T3? jak słucham to w baniaku syczy non stop ale trochę zimno mi się wydaje.
Dzień dobry, Przepraszam, ze odpowiadam dzisiaj ale wczoraj do późna siedziałem przy kolumnie. Takie proporcje pracują mi maksymalnie do 4 tyg; Blg - 4. Zawsze dzień przed pędzeniem zlewam nastaw do baniaków i wstawiam do piwnicy, tam mam około 14stC i nastaw jeszcze trochę się wyklaruje. Ze względu na pojemność KEG'a (30dm3) muszę pędzić nastaw na dwie tury. W mieszkaniu mam temperaturę około 20-22stC. Czasami nastawiam w piwnicy w 55litrowej beczce i wtedy "otulam" beczkę starą kurtką. Pozdrawiam Bzymek
______________________________________________________________________ (...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje?? ...hmm nie da się tyle wypić...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości