Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
slasz129
250
Posty: 292
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: slasz129 » czwartek, 3 mar 2011, 15:26

Witam, posiadam dwie paczki tych drożdży. Na aukcji co je kupiłem piszą, że nie wolno mieszać ich i robić dużego nastawu. Teraz moje pytania:

Czy mogę zrobić nastaw z dwóch paczek zmieszanych do jednego pojemnika?

Jeśli można łączyć dwa opakowania to jakie dać proporcje aby te drożdże dalej pozostały szybkie tzn. aby przerobiły cały nastaw w kilka dni?

Nie mogłem się na forum doszukać odnośnie:
O co chodzi z procentami w nastawie, czy np im więcej % w nastawie tym więcej wyjdzie spirytusu czy jak.
Pozdrawiam


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5105
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: radius » czwartek, 3 mar 2011, 15:44

SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
slasz129
250
Posty: 292
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: slasz129 » czwartek, 3 mar 2011, 18:30

Dzięki bardzo za link. A co do mojego drugiego pytania, odnośnie procentów w nastawie?

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5105
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: radius » czwartek, 3 mar 2011, 20:58

czy np im więcej % w nastawie tym więcej wyjdzie spirytusu?

Dokładnie, tak :!:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 162
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: waz_2000 » sobota, 5 mar 2011, 18:16

Jeśli nie masz czasu to rób jak na opakowaniu. Oczywiście jak zrobisz wersje z większą ilością cukru to potrwa to dłużej ale nektaru będzie więcej.

Jak na czasie Ci nie zależy to daj razy dwa i cukier i wodę, ryzykanci dają razy 3 ale ja bym nie przesadzał.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 20:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: Bzymek80 » sobota, 5 mar 2011, 21:00

Witam,
Ja również stosuję T3 (ewentualnie zwykłe drożdże "Zamojscy"-gdy mam dostawę bezużytecznych kompotów...). Moje proporcje to
W54litrowym dymionie
-12kg cukru,
-40dm3 wody,
-jedno jabłuszko starte na tarce,
- połowa opakowania T3

Wynik to około 6,0-6,5 dm3 Spirytusu 92-94% woltaż zależy od dnia bo moja kolumna ma swoje lepsze i gorsze dni... moim zdaniem każda z Nich jest inna...
Próbowałem wsypywać ryż, dodawałem zmieloną w maszynce pigwę, kompoty, dżemy
;ilość odebranego materiału zmieniała się minimalnie. większe zmiany zaobserwować można w smaku destylatu
Pozdrawiam
Bzymek
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...


Autor tematu
slasz129
250
Posty: 292
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: slasz129 » niedziela, 6 mar 2011, 04:32

Bzymek80 ile ci to chodzi w takich proporcjach?
Narazie zrobiłem nastaw na proporcjach z opakowania, tylko mam troszkę zimno w kotłowni, a mianowicie około 13-19st. czy nie zaszkodzi to T3? jak słucham to w baniaku syczy non stop ale trochę zimno mi się wydaje.

Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 20:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: Bzymek80 » niedziela, 6 mar 2011, 09:20

Dzień dobry,
Przepraszam, ze odpowiadam dzisiaj ale wczoraj do późna siedziałem przy kolumnie.
Takie proporcje pracują mi maksymalnie do 4 tyg; Blg - 4. Zawsze dzień przed pędzeniem zlewam nastaw do baniaków i wstawiam do piwnicy, tam mam około 14stC i nastaw jeszcze trochę się wyklaruje.
Ze względu na pojemność KEG'a (30dm3) muszę pędzić nastaw na dwie tury.
W mieszkaniu mam temperaturę około 20-22stC.
Czasami nastawiam w piwnicy w 55litrowej beczce i wtedy "otulam" beczkę starą kurtką.
Pozdrawiam
Bzymek
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...


Autor tematu
slasz129
250
Posty: 292
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: slasz129 » niedziela, 6 mar 2011, 18:59

Tak więc wychodzi na to, że temp. około 13-18st. nie zaszkodzi T3. tylko wydłuży proces.


skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: skrzat » sobota, 19 mar 2011, 22:21

Ociepl koniecznie czymś naczynie w którym będzie sobie fermentować ! Tylko jeżeli jest to więcej niż 100l to może drożdżom zrobić się za ciepło.


Autor tematu
slasz129
250
Posty: 292
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: slasz129 » poniedziałek, 21 mar 2011, 11:44

Mój nastaw chodził 6.5 dnia. Po 7 dniach sprawdzałem cukromierzem i było około -4 blg. Mówię około bo mój cukromierz pokazuje tylko do zera, ale odznaczyłem mniej więcej te -4 i coś koło tego było.
Więc wniosek prosty nawet w pomieszczeniu co jest około 13-18 st. drożdże będą fermentować. Tylko na paczce pisali, że w 5 dni a tu było 7.
Nastaw był w butli szklanej, około 25l w butli 40, i obłożony kurtkami. Pzdr

Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 20:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: Bzymek80 » poniedziałek, 21 mar 2011, 12:01

slasz129 pisze:Więc wniosek prosty nawet w pomieszczeniu co jest około 13-18 st. drożdże będą fermentować. r


Witam,
Dokładnie tak jest... Jeżeli zwiększysz objętość nastawu będzie to pracowało dłużej. Jeśli Twój nastaw jest już klarowny to niezwłocznie trzeba skierować go do "Rury", nastawiając w międzyczasie kolejny.
Pozdrawiam
Bzymek
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...

Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 162
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: waz_2000 » wtorek, 22 mar 2011, 18:18

Nastawiłem dziś: 1xT3 , 14kg cukru, 44l wody. Mija 7 godzina a w rurce nic sie nie dzieje. Beka 120l wszystko jest ok?
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 20:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: Bzymek80 » wtorek, 22 mar 2011, 18:39

Witam,
Jeżeli nie zalałeś wszystkiego wrzątkiem to wszystko będzie bankowo dobrze; poczekaj jeszcze i wyjmij rurkę! Ze względu na burzliwą fermentację należy pozostawić odkryte wieko beki
Pozdrawiam
Bzymek
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...

Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 162
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: waz_2000 » wtorek, 22 mar 2011, 21:22

Było 26 stopni. Troche sie denerwuje bo to mój pierwszy raz.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5105
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: radius » wtorek, 22 mar 2011, 21:31

Spokojnie. Ja nastawiłem wczoraj po południu T3 i przez kilka godzin nic się nie działo, a jak rano wstałem to w baniaku pięknie syczało i pieniło. Czas jest naszym sprzymierzeńcem :nuda:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: artaks » wtorek, 22 mar 2011, 22:00

Czas jest naszym sprzymierzeńcem


Time is on my side, yes it is
Time is on my side, yes it is


; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 162
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: waz_2000 » środa, 23 mar 2011, 18:26

Rurka nadal stoi. Ale jak ją wyjmę to syczy, jak zajrzę do środka to powierzchnia pracuje więc jest ok. To że rurka nie pracuje może wynikać z nieszczelności gwintu w beczce, przynajmniej tak mi się wydaje.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo


gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: gotiger » środa, 23 mar 2011, 21:06

waz_2000 pisze:To że rurka nie pracuje może wynikać z nieszczelności gwintu w beczce, przynajmniej tak mi się wydaje.

Niekoniecznie musi "uciekać bokami" - poprzez nieszczelne połączenie.
Ja robiąc nastaw 90-95L w beczce 120L, żadnych rurek i odpowietrzeń nie stosowałem. Gazu wydziela się sporo, ale przez to, że się nie pieni, pozostaje dużo miejsca na zbieranie się gazów. Ja się nachiliłem kilka razy po otwarciu beczki, todelikatnym zacięgnięciu się "aromatami" z beczki, mało co z nóg mnie nie zwaliło :lol:

Ponownie nastawiłem nastaw +/-90L w beczce na 1 paczce T3 + koncentrat (tym razem bez pożywki dodatkowej - zapomniałem).
Nastaw już kończy pracować. Tym razem nie dosypywałem cukru. Dałem "niedopracowaną" cukrówkę po poprzednim nastawie (jakieś 4-5kg cukru zostało) i do tego 15kg świeżego cukierka. Początkowe blg=21, a dzisiaj zanotowałem -1/-1,5, więc do niedzieli powinien być koniec (czyli w 2tyg).

Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Irlandia
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże gorzelnicze T3

Postautor: Lukstir » czwartek, 24 mar 2011, 16:47

Gotiger, to się nazywa nabieranie doświadczenia. Cenna uwaga dla innych forumowiczów. T3 są dobre, a nawet bardzo dobre, pod warunkiem że ich nie zajedziemy procentami :odlot:
Stężenie cukru, a następnie stężenie alkoholu powoduje, że niestety nasze drożdżaki, nie są w stanie przeskoczyć 17% Alk.
Kolega Gotiger zastosował 1 paczkę i udało się, ale zastosował proporcje jakie są również przy mniejszych nastawach. Ja też tak się sparzyłem na początku, i łatwiej chyba gotować z Blg-4(cukier zjedzony do końca) i mniejszym procentem, niż z 4 kg pozostałymi w nastawie, bo drożdże nie dały już rady :bezradny:

Gratuluje czasu i uzysku. 90Litrów, to już niezły nastaw. Będzie co gotować :klaszcze:
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości