DOMOWA WHISKY - PRZEPISY


Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postprzez radius » Sobota, 31 Gru 2011, 11:37

Drodzy koledzy i koleżanki.
Oto kilka przepisów na wyprodukowanie WHISKEY domowym sposobem, znalezione na amerykańskich stronach w internecie. Oczywiście te ichnie funty, uncje, galony i farenhajty przeliczyłem na "normalne" :mrgreen: jednostki żebyście nie dostali kur...cy czytając np. że trzeba wziąć pół buszla kukurydzy :o albo 1 cup drożdży :crazy:
A więc miłej lektury i udanych produkcji życzę.
Nazwy nastawów - jak w oryginale.

CORN WHISKEY

30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego

Do wody o temp. 740C wsypać kukurydzę i mieszając czekać aż temp. spadnie do 640C. Wsypać zmielony słód i utrzymywać temp. przez 1,5h od czasu do czasu mieszając nastaw, następnie schłodzić do temp. 300C i dodać drożdże Turbo 48 (tak jest w oryginale).

HEAD WHISKEY

1,5kg mąki kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego (zmielony)
9l wody
drożdże Turbo 48

Składniki wymieszać w wodzie o temp. ok. 300C, dodać drożdże i fermentować 5-7 dni.

STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY

1l syropu kukurydzianego
150ml miodu
5l wody
50g drożdży

Wymieszać syrop i miód z wodą o temp. 25-300C i dodać uwodnione drożdże.
Fermentacja 7-14 dni.

JACK DANIELS BLACK LABEL

Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników

Składniki wsypać do wody o temp. 62-640C i mieszając utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 250C i dodać drożdże.
Po skończonej fermentacji i przedestylowaniu, przesączyć przez węgiel drzewny (nie aktywny :!: ) najlepiej klonowy i leżakować ze średnio pieczonym dębem przez 3 miesiące. Następnie dodać syropu klonowego "REAL" (lekko wędzony smak).
Syrop dodawać do destylatu o mocy poniżej 65% aby zapobiec zmętnieniu.

WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną :!:

KILL ME QUICK

35l wody
5kg cukru
1,5kg śruty kukurydzianej
1,5kg żyta
0,5kg rodzynek
100g drożdży gorzelnianych

Wymieszać cukier z wodą, dodać pozostałe składniki i uwodnione drożdże.
Czekać do czasu ustania fermentacji i destylować.

RYE WHISKEY

22l wody
3,5kg żyta
1kg jęczmienia
0,5kg słodu jęczmiennego
30g drożdży gorzelniczych
kwasek cytrynowy do zakwaszenia nastawu (w oryginale - fluorek amonu)

Wymieszać słód i ziarno w wodzie o temp. ok. 250C i mieszając podgrzać do temp. 700C. Szybkość podgrzewania powinna wynosić 20C na minutę. Utrzymywać temp. 700C przez 2h.
Następnie odsączyć płyn, schłodzić do ok. 20-250C i dodać uwodnione drożdże i intensywnie zamieszać (ok.1min.) aby napowietrzyć nastaw. W celu zakwaszenia nastawu dodać kwasek cytrynowy. Nastaw powinien mieć PH w granicach 4,8-5,3 ("Gorzelnictwo i drożdżownictwo" - Jarosz).
Po fermentacji przefiltrować płyn i destylować.

Życzę powodzenia w produkcji i smacznego :!: :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika
radius

 
Posty: 3131


Przepiękna butelka na nalewki i inne alkohole domowe.
Butelka Neos 350 ml + korek grzybek
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Idealna, solidna butelka ozdobna do nalewek. Optymalna pojemność !
Butelka Nocturne 350 ml + korek
Cena: 13,99 zł  
Promocja: 11,95 zł
Anielska moc zaklęta w tej butelce do nalewek będzie wspaniałym prezentem
Butelka do nalewek Aniołek 200 ml + korek
Cena: 13,99 zł  
Promocja: 11,99 zł
Zestaw zawiera komponenty do przygotowania 23 litrów wina czerwonego typu Bordeaux
Koncentrat winny Bordeaux La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 149,99 zł
Wysokiej jakości drożdże do nastawów z cukru i glukozy. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Turbo 48 - Jan Okowita
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 9,49 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Kapturki termokurczliwe z paskiem otwierającym
Kapturki termokurczliwe zielone 20 sztuk
Cena: 3,49 zł  
Promocja: 3,29 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postprzez klodek4 » Sobota, 31 Gru 2011, 17:55

Radius :respect:
wielkie dzięki w imieniu wszystkich forumowiczów za zamieszczenie tego postu,
myślę że nie jednemu ułatwi to zadanie!!!!
Wszystkim składam również życzenia LEPSZEGO, SMAKOWITSZEGO I ZAPRAWIONEGO DAWKĄ MIŁOŚCI, NOWEGO ROKU :!: :!: :!: :!:
:punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika
klodek4

 
Posty: 1286

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postprzez andrzejvw » Niedziela, 1 Sty 2012, 18:27

Witam.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Życzę wszystkim udanego psocenia 8-)
A Tobie "radius"ie dzięki za taki temat i przepisy :poklon; :)
Mam nadzieję, że będziemy intensywnie produkować ten boski trunek i wymieniać się spostrzeżeniami, aż wspólnie uzyskamy wynik, którego nie powstydziliby się nawet skąpi Szkoci :smiech:
Awatar użytkownika
andrzejvw

 
Posty: 9

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postprzez waz_2000 » Niedziela, 1 Sty 2012, 18:59

Dzięki, będzie trzeba spróbować!
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Taboret gazowy
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Awatar użytkownika
waz_2000

 
Posty: 154

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postprzez baniak » Poniedziałek, 2 Sty 2012, 10:11

Rzeczywiście tak się robi danielsa. Warto się pobawić. Polecam :!:
baniak

 
Posty: 6

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postprzez 47edas » Wtorek, 3 Sty 2012, 00:11

Witam Kolegów.
Nawiązując do tematu Whiskey, mam pytanko: czy pocimy na pot-still'u, czy mmogę zastosować odstojniki. Życzę zdrówka w Nowym Roku.
.
47edas

 
Posty: 1

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postprzez klodek4 » Wtorek, 3 Sty 2012, 01:07

Radius!!!
WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka namoczonego ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.


ile w/g Ciebie powinno wyjść alkoholu z tego przepisu :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
klodek4

 
Posty: 1286

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postprzez radius » Wtorek, 3 Sty 2012, 08:29

Teoretycznie tyle:
Wydajność.jpg

A praktycznie, nie robiłem jeszcze wg tego przepisu więc nie wiem :(
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika
radius

 
Posty: 3131

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postprzez Góral » Wtorek, 3 Sty 2012, 14:04

Witam wszystkich!

Mam ograniczony dostęp do tych wszystkich szlachetnych zbóż. Zastanawiam czy można zastosować taki przepis?:

-20-22 l wody,
-3 kg mąki kukurydzianej,
-1,5 kg mąki żytniej,
-0,5-1 kg słodu,
-drożdże do whisky.

Dodać do temperatury 50-60*C i mieszać do połączenia. Po 12 godz. dodać drożdże. Czy zawartość cukru będzie wystarczająca?, Czy np. dodać jeszcze 500-600 ml miodu lub cukier (ile?). I jeszcze jedno czy ma sens przechowywanie gotowej psoty w balonie 10 l do wina, z dodatkiem tak ok. 10 g płatków dębowych przez okres np. 12 miesięcy. Proszę doświadczonych Skrytokapaczy o rady, dzięki za pomoc!
Góral

 
Posty: 4

Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postprzez Kula » Wtorek, 3 Sty 2012, 16:59

Zainspirowany Radiusowymi przepisami postanowiłem ukręcić coś na kształt WHISKEY.
Na początek zrobię prawdopodobnie HEAD WHISKEY lub KILL ME QUICK gdyż nie wymagają zacierania.
Czy mógłby mnie ktoś bardziej doświadczony w tej dziedzinie oświecić, czym będzie się różniła psota która jest zacierana w temperaturze ok 70C od psoty gdzie wrzucamy składniki do wody i robimy zwykłą fermentację??
Pozdrawiam

Kula

gg: 2349331
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
Awatar użytkownika
Kula

 
Posty: 533

Następna

Wróć do Zaciery zbożowe i ziemniaczane

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości