DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
4000
Posty: 4181
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: radius » sobota, 31 gru 2011, 10:37

Drodzy koledzy i koleżanki.
Oto kilka przepisów na wyprodukowanie WHISKEY domowym sposobem, znalezione na amerykańskich stronach w internecie. Oczywiście te ichnie funty, uncje, galony i farenhajty przeliczyłem na "normalne" :mrgreen: jednostki żebyście nie dostali kur...cy czytając np. że trzeba wziąć pół buszla kukurydzy :o albo 1 cup drożdży :crazy:
A więc miłej lektury i udanych produkcji życzę.
Nazwy nastawów - jak w oryginale.

CORN WHISKEY

30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego

Do wody o temp. 74 st.C wsypać kukurydzę i mieszając czekać aż temp. spadnie do 64 st.C. Wsypać zmielony słód i utrzymywać temp. przez 1,5h od czasu do czasu mieszając nastaw, następnie schłodzić do temp. 30 st.C i dodać drożdże Turbo 48 (tak jest w oryginale).

HEAD WHISKEY

1,5kg mąki kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego (zmielony)
9l wody
drożdże Turbo 48

Składniki wymieszać w wodzie o temp. ok. 30 st.C, dodać drożdże i fermentować 5-7 dni.

STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY

1l syropu kukurydzianego
150ml miodu
5l wody
50g drożdży

Wymieszać syrop i miód z wodą o temp. 25-30 st.C i dodać uwodnione drożdże.
Fermentacja 7-14 dni.

JACK DANIELS BLACK LABEL

Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników

Składniki wsypać do wody o temp. 62-64 st.C i mieszając utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 25 st.C i dodać drożdże.
Po skończonej fermentacji i przedestylowaniu, przesączyć przez węgiel drzewny (nie aktywny :!: ) najlepiej klonowy i leżakować ze średnio pieczonym dębem przez 3 miesiące. Następnie dodać syropu klonowego "REAL" (lekko wędzony smak).
Syrop dodawać do destylatu o mocy poniżej 65% aby zapobiec zmętnieniu.

WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 30 st.C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną :!:

KILL ME QUICK

35l wody
5kg cukru
1,5kg śruty kukurydzianej
1,5kg żyta
0,5kg rodzynek
100g drożdży gorzelnianych

Wymieszać cukier z wodą, dodać pozostałe składniki i uwodnione drożdże.
Czekać do czasu ustania fermentacji i destylować.

RYE WHISKEY

22l wody
3,5kg żyta
1kg jęczmienia
0,5kg słodu jęczmiennego
30g drożdży gorzelniczych
kwasek cytrynowy do zakwaszenia nastawu (w oryginale - fluorek amonu)

Wymieszać słód i ziarno w wodzie o temp. ok. 25 st.C i mieszając podgrzać do temp. 70 st.C. Szybkość podgrzewania powinna wynosić 2 st.C na minutę. Utrzymywać temp. 70 st.C przez 2h.
Następnie odsączyć płyn, schłodzić do ok. 20-25 st.C i dodać uwodnione drożdże i intensywnie zamieszać (ok.1min.) aby napowietrzyć nastaw. W celu zakwaszenia nastawu dodać kwasek cytrynowy. Nastaw powinien mieć PH w granicach 4,8-5,3 ("Gorzelnictwo i drożdżownictwo" - Jarosz).
Po fermentacji przefiltrować płyn i destylować.

GEORGE WASHIGTON'S RYE WHISKEY

3 kg żyta
1 kg kukurydzy
0,5 kg słodu jęczmiennego
22 litry wody
30 g drożdży
80 g chmielu

Dodać chmiel do wody i gotować przez 30 minut. Ostudzić do około 20 st.C i odfiltrować chmiel. Do wody chmielowej dodać słód i ziarna. Wymieszać. Mieszaninę powoli podgrzać do 70 stopni (podnosić temperaturę o 3 stopnie co 2 minuty). Przetrzymać mieszaninę w temperaturze 70 stopni stale mieszając przez 2-3 godziny do konwersji skrobi w cukier i dekstryny.
Po zakończeniu, schłodzić do 20-25 stopni, odsączyć płyn i przelać do zbiornika fermentacyjnego.
Dodać drożdże. Aby uniknąć wtórnej fermentacji i zanieczyszczenia dodać 1 g fluorku amonu. Wymieszać płyn przez 1 minutę i przykryć. Fermentacja zacieru zajmie 5-7 dni. Po fermentacji zacier przefiltrować przez gazę w celu usunięcia wszystkich ciał stałych. Destylować 2 do 3 razy.


Życzę powodzenia w produkcji i smacznego :!: :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1471
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postautor: klodek4 » sobota, 31 gru 2011, 16:55

Radius :respect:
wielkie dzięki w imieniu wszystkich forumowiczów za zamieszczenie tego postu,
myślę że nie jednemu ułatwi to zadanie!!!!
Wszystkim składam również życzenia LEPSZEGO, SMAKOWITSZEGO I ZAPRAWIONEGO DAWKĄ MIŁOŚCI, NOWEGO ROKU :!: :!: :!: :!:
:punk: :piwo: :ok:

Awatar użytkownika

andrzejvw
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 15:07
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem bezkonfliktowym i otwartym na nowe doświadczenia.
Ulubiony Alkohol: Whisk(e)y. (w szerokim tego słowa znaczeniu...)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Wodzisław Śląski, okolice
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postautor: andrzejvw » niedziela, 1 sty 2012, 17:27

Witam.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Życzę wszystkim udanego psocenia 8-)
A Tobie "radius"ie dzięki za taki temat i przepisy :poklon; :)
Mam nadzieję, że będziemy intensywnie produkować ten boski trunek i wymieniać się spostrzeżeniami, aż wspólnie uzyskamy wynik, którego nie powstydziliby się nawet skąpi Szkoci :smiech:

Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 161
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postautor: waz_2000 » niedziela, 1 sty 2012, 17:59

Dzięki, będzie trzeba spróbować!
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo


baniak
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 7 lut 2010, 21:52
Ulubiony Alkohol: ricard
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postautor: baniak » poniedziałek, 2 sty 2012, 09:11

Rzeczywiście tak się robi danielsa. Warto się pobawić. Polecam :!:


47edas
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 9 gru 2011, 18:55
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postautor: 47edas » poniedziałek, 2 sty 2012, 23:11

Witam Kolegów.
Nawiązując do tematu Whiskey, mam pytanko: czy pocimy na pot-still'u, czy mmogę zastosować odstojniki. Życzę zdrówka w Nowym Roku.
.

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1471
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postautor: klodek4 » wtorek, 3 sty 2012, 00:07

Radius!!!
WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka namoczonego ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.


ile w/g Ciebie powinno wyjść alkoholu z tego przepisu :?: :?: :?:

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
4000
Posty: 4181
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postautor: radius » wtorek, 3 sty 2012, 07:29

Teoretycznie tyle:
Wydajność.jpg

A praktycznie, nie robiłem jeszcze wg tego przepisu więc nie wiem :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Góral
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 22:17
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postautor: Góral » wtorek, 3 sty 2012, 13:04

Witam wszystkich!

Mam ograniczony dostęp do tych wszystkich szlachetnych zbóż. Zastanawiam czy można zastosować taki przepis?:

-20-22 l wody,
-3 kg mąki kukurydzianej,
-1,5 kg mąki żytniej,
-0,5-1 kg słodu,
-drożdże do whisky.

Dodać do temperatury 50-60*C i mieszać do połączenia. Po 12 godz. dodać drożdże. Czy zawartość cukru będzie wystarczająca?, Czy np. dodać jeszcze 500-600 ml miodu lub cukier (ile?). I jeszcze jedno czy ma sens przechowywanie gotowej psoty w balonie 10 l do wina, z dodatkiem tak ok. 10 g płatków dębowych przez okres np. 12 miesięcy. Proszę doświadczonych Skrytokapaczy o rady, dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika

Kula
850
Posty: 860
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Postautor: Kula » wtorek, 3 sty 2012, 15:59

Zainspirowany Radiusowymi przepisami postanowiłem ukręcić coś na kształt WHISKEY.
Na początek zrobię prawdopodobnie HEAD WHISKEY lub KILL ME QUICK gdyż nie wymagają zacierania.
Czy mógłby mnie ktoś bardziej doświadczony w tej dziedzinie oświecić, czym będzie się różniła psota która jest zacierana w temperaturze ok 70C od psoty gdzie wrzucamy składniki do wody i robimy zwykłą fermentację??
Pozdrawiam

Kula

gg: 2349331
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości