DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:

Post autor: szatajoh »

ko produkcje
pawgin pisze:Tyle czasu ile nie zdążysz go wypić. Ale spróbuj za 10 lat i opisz :-D
Nie dam rady mam za małą produkcje.
Produkuje max do 1 l na cykl jestem amatorem hobystą.
qwite-pigwa

jabłko
.sliwka
sj
promocja

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

Chyba coś nie rozumiem. Dębić w beczce lub ze szczapami dużo lat. Ale chodzi mi o to jak rozleję do butelek gotową whisky, po zakończeniu dębienia, to ile trzeba poczekać żeby bukiet się ułożył i smak który pozostał, był już niezmienny. Pytam bo to co odlałem kilka miesięcy temu to cały czas smak się zmienia.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Kilka miesięcy to mało, pół roku to minimum by zaczęło być pijalne, z rok by zaczęło być dobre, a potem będzie już tylko lepiej ;). Przykład na świeżo: Dwa lata temu, zrobiłem nalew na orzechach. Istna esencja. Wykorzystałem z 1/3 a reszta przestała sobie spokojnie na półce, bo dobre tylko jako zaprawka do czegoś. Przedwczoraj odwiedził mnie znajomy, amator smaków przeróżnych. Kiedy się dowiedział że mam takie "likarstwo co mordę wykręca", zażyczył sobie spróbować. Nalałem mu kielicha, patrzę a ten drobnymi łyczkami sączy i tylko mlaszcze jakie dobre. Z niedowierzaniem nalałem i sobie, no i faktycznie, mocno orzechowe, ale nic nie wykręciło, a smak.. Klękajcie narody! Nie do uwierzenia na słowo, co czas robi z naszymi wyrobami, trzeba samemu spróbować :D
Awatar użytkownika

Roger
250
Posty: 253
Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Roger »

Jak we wszystkim obowiązuje zasada 3 Z-et "ZZZ" - tylko rozwinięcie inne :

Zrobić
Zbunkrować
Zapomnieć

;)
Pozdrawiam

Robert ;)
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć :(

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

W grudniu planuje rozpocząć serię zacierań na JD. Kukurydza + żyto + słód, wspomagał się będę enzymami. Zacieranie z wykorzystaniem dundru około 75% oraz drożdże fermiole. Chcę uzyskać co najmniej 20 litrów gotowego wsadu ponieważ mam 4 szklane bańki pięciolitrowe. Przygotowałem dąb surowy, śr. pieczony, opalony a także śr. pieczony moczony w winie wiśniowym i winogronowym po 4 miesiące. Pytanie mam dotyczące sposobu destylacji. Mam keg + katalizator 20cm fi 63mm wypełniony miedzianymi sprężynkami i od razu głowica Abratka. Czy destylować raz powoli np. 3 krople na sekundę dzieląc przedgon, serce i pogon, może destylować dwa razy, pierwszy szybko i wszystko razem do końca, następnie rozcieńczyć czystą wodą i dopiero dzielić na przedgon, serce i pogon. A może jakiś inny trzeci sposób i np. przepuścić przez tubę wypełnioną węglem drzewnym. Czekam na porady
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Tutaj masz podane jedno z rozwiązań http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... t9400.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Wczoraj zacierałem kukurydzę na Jacka. Wszystko po kolei jak trzeba tylko że drożdże uwodniłem nie 10-15 tylko około 30 minut aż zrobiła się piana i wyleciała z kubka. Dodałem je jak zacier miał około 30 st. Odstawiłem do piwnicy . Dzisiaj rano sprawdzam nie pracuje. W sobotę robiłem też zacier to zaraz po dodaniu drożdży zaczął pięknie pracować. W piwnicy jest około 16 st. Czy nie za zimno ? Zacieram Fermiolami.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Witam krótkie pytanie. Korzystał ktoś z Was z tego słodu: http://www.browar.biz/centrumpiwowarstw ... astle_5_kg ? Warte swojej ceny czy zostać przy pilzneńskim?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

johnny_88
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 16 gru 2014, 20:31
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: johnny_88 »

Witam wszystkich. Jako, że po raz pierwszy zabieram się do robienia swojego whisky od podstaw (wcześniej bawiłem się w zaprawienie bimbru płatkami dębowymi i owocami) to mam kilka pytań dotyczących przepisu na Jacka Danielsa.

1) Czy używacie jakiś konkretnych odmian zbóż (kukurydzy i żyta) i jaki rodzaj słodu jęczmiennego?
2) Ile dodajecie syropu klonowego?

Z góry dziękuję za pomoc :)

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Ja używam tego co dam radę kupić w mojej okolicy.

Syropu klonowego daje 25-40ml na 5l destylatu o mocy 65-70%.

johnny_88
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 16 gru 2014, 20:31
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: johnny_88 »

Dzięki za odpowiedź. A jeśli chodzi o filtrowanie przez klonowy węgiel drzewny - czy ma to jakiekolwiek walory smakowe, czy chodzi o oczyszczenie destylatu?

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Pewnie chodzi o jedno i drugie. Ja nie mam dostępu do takiego węgla, więc nie wiem jaka jest dokładnie różnica w smaku.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: euphorbia1 »

Zaczynam swoja pierwszą whisky. Słód wędzony torfem i zacieranie w kadzi /podobnie jak piwo / Następnie dwukrotne gonienie na alembiku. Urobek do beczki dębowej /np. Pawłowianka. Jeżeli nie będzie pełna, czy można dolewać na kilka razy. Co z ubytkiem naturalnym - uzupełniać go? Po zlaniu dalsze starzenie w balonie szklanym aby nie przedębić. Czy beczka po jednokrotnym opróżnieniu nadaje się jeszcze do dalszego użytku? A może uzbierać 50 litrów i starzeć dowolnie długo?
In vino feritas
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2370
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Ad.1. Można dolewać na kilka razy.
Ad.2. Możesz lecz nie musisz, uzupełniać dawki dla aniołów.
Ad.3. Oczywiście, że się nadaje do dalszego użytku.
Ad.4. "Dowolnie długo", to raczej przy 2 zalaniu. Ponieważ świeża beczka oddaje szybko swoje aromaty.
Obrazek
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Mam pytanie o filtrowanie po fermentacji.Jak na razie korzystałem z worka filtracyjnego opisywanego już na forum ale korzystał ktoś z Was już z prasy do owoców? Sprawdzi się też przy kukurydzy i zbożu?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: panta_rei »

Sprawdza się, ja filtruję w prasie, ale daję jeszcze "worek" ze starej poszewki na poduszkę.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: seneka »

A jaką masz jej pojemność?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Ja prasowałem kukurydzę.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: panta_rei »

jakieś 12-15l, gdzieś tu na forum są jej fotki

http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... hp?id=8609
Pozdrawiam, Sławomir

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Moja od Jana i ma 5l.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: seneka »

No właśnie celuję w mniejszy rozmiar tak koło 5 l (uroki bloku) jak z zasypem ok 8 kg słodu chyba trzeba na raty?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Na pewno będziesz musiał przerabiać to na raty, z 8kg słodu to chyba prasa 12-15l dopiero poradzi sobie na raz.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Tak niestety na raty trzeba. Ale jest do prasy worek, bodajże z Biowin trójkątny.


Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Worki do prasy Biowinu nie są trójkątne, jak te do moszczu, tylko są "kanciaste" jak poszewka na poduszkę. Po napełnieniu ich wsadem w prasie ładnie wypełniają prasę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Ja mam od moszczu i jest extra.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

sero
250
Posty: 262
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sero »

I ja chciałem spróbować sił z zacieraniem, postanowiłem zrobić JD według przepisu z pierwszej strony. Podwoiłem przepis, zatarłem w temp. 62-64*C. Na początek poszła kukurydza (śruta), żyto (całe ziarno) i jak temp. doszła do 64*C słód jęczmienny jasny (śrutowany). Po 1,5h zacierania odstawiłem i owinąłem kocem na 8h. Następnego dnia 1 stycznia sprawdziłem temp. (28*C) BLG 10 i od razu wiedziałem że coś nie teges. Próby jodowej nie zrobiłem. Napowietrzyłem zacier, dodałem drożdże Cobra Whisky. Po godzinie zacier ruszył. Wszystko poszło do balona 54l, na początku ładnie chodziło ale co dzień słabiej. Dziś zmierzyłem cukier BLG 0. Dodałem trochę cukru może szklankę rozpuszczoną w wodzie zacier ruszył. Co zrobić z zacierem, dodać cukru? I jeszcze jedno jakich sprawdzonych enzymów używacie? Proszę o link, zdjęcie cokolwiek, bo nie chcę eksperymentować. Myślę dodać cukru z 5-6 kg jak to przerobią to na rurki i zrobić kolejny zacier na dundrze. Nie jestem pewien słodu, kupiłem na alledrogo. Proszę o pomoc, jeśli macie sprawdzone źródło to proszę o info.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Z tej proporcji na JD 10 blg jest w miarę prawidłowe. Masz 1 kg zbóż oraz 5 litrów (kilogramów) wody, więc razem 6 kg. Biorąc pod uwagę ilość skrobi ~65% w zbożu, po prawidłowym zatarciu powinno być około 600-650 g cukrów, więc Blg mniej więcej się zgadza. Szkoda że nie zrobiłeś próby. Gorzelniom się to opłaca, nam mniej, ale teraz stoisz przed wyborem: Dosładzać, zwiększając wydajność, ale tracąc na aromacie, który "rozmyje" się w dodatkowym alkoholu, czy fermentować jak jest i cieszyć się mniejszą ilością ale lepszej łychy. Dodatkowo, w opcji pierwszej, zarobisz "bonusowo" bimbrowe nutki z sacharozy, a to czuć..

Rozsądny kompromis dla mnie, to jakiś kilogram cukru na 3 kg zbóż, acz może któryś z kolegów będzie miał inne zdanie ;).
Awatar użytkownika

sero
250
Posty: 262
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sero »

W sumie zboża dałem 9kg na 45l wody, teraz dodałem 1kg cukru. A jakich enzymów używacie? Z jakiego sprawdzonego źródła kupować słód?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Słód kupuję zawsze w Centrum Domowych Alkoholi na Kołowej w Wawie, mam do nich w miarę po drodze i zawsze były ok. Mają straszny bałagan na stronie, lepiej zadzwonić. A enzymy? W zasadzie kwestia dostawcy i marki jest drugorzędna, ważne by były świeże i dobrze przechowywane. Możesz spróbować w naszym sklepie AD, o ile wiem, nawet jeśli coś będzie nie tak z zamówieniem, Jan Okowita nie zostawi Cię na lodzie :)

pabowero
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 12:34
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pabowero »

Witam.
Mam prośbę a mianowicie chciałbym spróbować zrobić nastaw na whisky. Szukając po forum chciałbym podeprzeć się przepisem podanym w poście powyżej użytkownika Góral.
"-20-22 l wody,
-3 kg mąki kukurydzianej,
-1,5 kg mąki żytniej,
-0,5-1 kg słodu,
-drożdże do whisky."

Mam 3 kg mąki kukurydzianej, 1kg mąki żytniej oraz drożdże do whisky nie mam słodu. Czy mogę prosić o jakieś porady? Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: manowar »

Jakieś enzymy by ci się przydały przy zacieraniu bo inaczej to coś kiepsko to widzę.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zbyszek T »

Słód można kupić wysyłkowo (5 kg śrutowanego wychodzi około 40 PLN z przesyłką).
Można też w każdym większym mieście znaleźć sklep z odbiorem osobistym, wtedy 1 kg śrutowanego wychodzi około 5 PLN.

LeoNike
30
Posty: 44
Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 13:17
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: LeoNike »

[quote="pabowero"]

Ale jakiej rady potrzebujesz? Bo jak na razie to ciśnie mi się na klawiaturę:
1. Dokup żytniej mąki
2. Dokup słód
3. Dokup enzymy.
4. Załatw duży garnek.
Ale chyba nie o taką poradę Ci chodziło?

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Dzisiaj zrobiłem pierwszy zacier na RYE WHISKY. Proporcje dałem jak na Jacka Danielsa, ale zamieniałem kukurydzę z żytem. Tzn. 4,8 kg żyta, 0,72 kg kukurydzy i 0,48 kg słód. Enzymy dodane, zamieszane, właśnie stygnie. Jak na razie ma około 50*C i słodziutkie takie że łyżką można jeść hehe. Myślę że powinna wyjść dobra psota.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ramzol »

Jako, że odkryłem nie dawno smak jaki idzie za zacieraniem i otwarło się przede mną wiele smakowitych dróżek, chciałbym zasięgnąć opinii szanownego grona zacieraczy. Ile trzeba dać słodu wędzonego na 10kg śruty żeby smak wędzonki był dość wyraźny?
Zacierać będę kukurydzę 5kg, żyto i słód wędzony.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: euphorbia1 »

Ja też proszę o poradę . Chcę zatrzeć słód tylko wędzony torfem bez dodatków Czy po alembiku i beczce drewnianej po winie czerwonym smak zbliży się do whisky?
In vino feritas
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Zależy na jaką whisky polujesz. Zależy dużo od słodu wędzonego. Nieraz sprzedawcy piszą, ze niby wędzony torfem, a po ześrutowaniu i zatarciu oraz destylacji nic dymu torfowego w destylacie nie czuć.
Jak chcesz naprawdę wędzony to polecam ten http://piwodziej.pl/pl/p/Chateau-Whisky ... ng-5kg/486
Dodam tylko, że whisky wędzona torfem nie każdemu smakuje.
Pozdrawiam,olo 69

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: euphorbia1 »

OLO jakie drożdże proponujesz ? Może zmniejszyć wędzony i dodać inne
In vino feritas
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7342
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Robiłem whisky ze słodu, który poleca olo 69 i mogę stwierdzić, że efekt finalny jest na prawdę dla smakoszy takiego trunku ;) Osobiście polecił bym trochę mniej "aromatyczny" słód na początek przygody - http://www.browar.biz/centrumpiwowarstw ... lting_1_kg, lub trochę mocniejszy - http://piwodziej.pl/pl/p/Chateau-Whisky ... ng-5kg/483
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Z drożdży polecam fermiole. Proponuję zrobić zacier z 10 kg słodu pilzneńskiego oraz 2 kg słodu z ostatniego linku radiusa.
Pozdrawiam,olo 69
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”