Cydr zapleśniał

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

Autor tematu
legler
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2010, 19:46

Post autor: legler »

Witam. Dziś rano zdziwiłem się mocno jak odkryłem ze po tygodniu fermentacji mój nastaw na cydr zapleśniał. Temp. fermentacji to 16 stopni. Wszystko wcześniej dokładnie umyłem i zdezynfekowałem. Jaka waszym zdaniem może być tego przyczyna?
Ostatnio zmieniony czwartek, 12 lis 2015, 21:56 przez Wald, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wielkie litery!
Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: cydr zapleśniał

Post autor: scorpio33 »

A drożdże w ogóle ruszyły ci w takiej temperaturze ? Jeśli nie pracowały to jakieś tlenowce się wdały.

Autor tematu
legler
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2010, 19:46
Re: cydr zapleśniał

Post autor: legler »

Trochę pracowało. Chciałem żeby cydr był łagodny w smaku. No nic, trzeba zrobić kolejną próbę.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 lis 2015, 22:54 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery, przecinki i kropki!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2370
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: cydr zapleśniał

Post autor: Kamal »

Drożdże dałeś prosto do nastawu? Czy namnażałeś je wcześniej? :D
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: cydr zapleśniał

Post autor: Zygmunt »

A nie zaglądałeś czasem do fermentora zbyt często?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: cydr zapleśniał

Post autor: Wald »

Być może, że jest jak napisałeś. Czemu? Ciężko będzie nam trafić, skoro Ty sam się nie domyślasz.
Ale jest nikła szansa, że jest wszystko w porządku. Czasem, w początkach trudnego startu nastawu, lub właśnie po burzliwej fermentacji, drożdże wytwarzają bardzo drobne pęcherzyki gazu i to one zbierają się w pianę która do złudzenia przypomina pleśń. Jeśli Twój cydr ładnie pienił się przez tydzień i teraz właśnie kończy pracę, mógł zrobić Ci takiego psikusa. W takim przypadku owa "pleśń" winna zanikać.
Jeśli będzie się rozwijać, to niestety miałeś rację. Do picia i tak się nie nada, więc dwa, trzy dni obserwacji nic Cię nie kosztuje.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
legler
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2010, 19:46
Re: cydr zapleśniał

Post autor: legler »

Błędy jaki mogłem zrobic to zbyt niska temp fermentacji, niezdezynfekowanie szklanki z wodą do której wsypałem drożdże i niezdezynfekowanie lejka przez który wlewałem sok do balona. Nie wiem sam co o tym sądzic bo jakieś dwa dni temu pojawił się ładny korzuch jaki towarzyszy fermentacji. Pleśń nie znikła
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: cydr zapleśniał

Post autor: Wald »

Czy dobrze się domyślam, że nie było to czysty sok?
Fermentowałeś z miąższem i to na nim rozwinęła się plecha?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
legler
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2010, 19:46
Re: cydr zapleśniał

Post autor: legler »

Nie. To był sok pasteryzowany z kartonika.
Ostatnio zmieniony czwartek, 12 lis 2015, 21:54 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”