Znaleziono 30 wyników
- niedziela, 31 lip 2016, 00:25
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Czy piwo się zakaziło wodą z rurki?
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 11350
Re: Wypadek przy robieniu piwa
czytacie co autor napisał? Piwo juz jest kwaśne więc prawdopodobnie zakażone. do kibla
- niedziela, 31 lip 2016, 00:24
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Woreczki muślinowe
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 4267
Re: Woreczki muślinowe
ja wale pezpośrednio do gara.
Mod.
Zaraz Ciebie walniemy.
Mod.
Zaraz Ciebie walniemy.
- środa, 24 lut 2016, 22:03
- Forum: Bimbrownia
- Temat: whisky receptura proces zacieranie destylacja co i jak
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 12894
whisky receptura proces zacieranie destylacja co i jak
Witam jak w temacie. Jak zrobic łiskacza od podstaw. jakieś pomysły a może doświadczenia?
- niedziela, 6 gru 2015, 22:08
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: fermentacja cicha
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 8878
Re: fermentacja cicha
Ja bym poczekał jeszcze dzień lub dwa i zlewał do butelek. Zobacz, jak po dwóch dniach nie spadnie do 2Blg to przelewaj. Ja w swoim pszenicznym mam teraz taką samą sytuację, czekam max to wtorku. Będzie wtedy 8 dni na cichej.
- niedziela, 6 gru 2015, 08:55
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: posmak orzechów laskowych
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 4518
Re: posmak orzechów laskowych
Ja czuje orzechy laskowe, a mój ojciec miód. Teraz kiedy piwo odstalo tydzien po butelkowaniu, posmak ten jest slabszy. Temp przechowywania to 18 stopni (1 tydzien), a teraz przenioslem do 15 stopni. Ogolnie piwo jest bardzo smaczne, lagodne, goryczka w punkt(jak dla mnie), piana obfita dosc szybko ...
- poniedziałek, 30 lis 2015, 17:10
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: posmak orzechów laskowych
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 4518
posmak orzechów laskowych
Mieliście kiedyś taki efekt smakowy? Co najlepsze oby dwa takie posmaki mam w normalnym piwie (100% słód pilzneński) jak i pszenicznym. Temp. fermentacji 16-18 stopni.
- wtorek, 24 lis 2015, 16:59
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: fermentacja cicha
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 8878
Re: fermentacja cicha
przy zlewaniu miało jakieś 4blg (blg wyjściowe było 12), przy piątym dniu fermentacja ucichła niemalże do 0. Niby fermentacje cichą należy rozpocząc kiedy wartośc blg spadnie do 40% wartości wyjściowej. W moim przypadku wynosi 30%.
- wtorek, 24 lis 2015, 16:23
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: fermentacja cicha
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 8878
fermentacja cicha
Po tygodniu fermentacji burzliwej w niedziele zlałem piwo (zwykłe 100% słód jęczmienny) na fermentacje cichą. Nigdy nie robiłem jej z rurką fermentacyjną, ale tym razem ją zastosowałem. Zauważyłem że piwo w ogóle nie pracuje tzn jest jakaś malutka kołderka z piany i to wszystko. Temp 17stopni. Tak m...
- piątek, 20 lis 2015, 22:00
- Forum: Śmietnik
- Temat: Dunkel hefe-Weizen, pszeniczne
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 1691
Dunkel hefe-Weizen, pszeniczne
Witam. mam zamiar w najbliższą niedziele zrobic piwo pszeniczne. mój przepis to: zacieranie: metoda podgrzewania Fermentacja : górna Brzeczka nastawna : około 22L Słody: - Słód pilzneński 2kg - Słód pszeniczny 3kg - Słód palony 250 g ale tylko namoczę, odcedzę i dodam taką zabarwioną wodę do zaciera...
- poniedziałek, 16 lis 2015, 19:34
- Forum: Śmietnik
- Temat: dadanie słodu palonego mały (chyba) problem
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2626
Re: dadanie słodu palonego mały (chyba) problem
To się popisałem
- poniedziałek, 16 lis 2015, 11:01
- Forum: Śmietnik
- Temat: dadanie słodu palonego mały (chyba) problem
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2626
Re: dadanie słodu palonego mały (chyba) problem
czy słód pilzneński mogę zastąpić słodem ze Strzegomia?
- niedziela, 15 lis 2015, 18:49
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Szlag mnie juz trafia...nie mogę dojśc porządku z kolumną
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7493
Re: szlag nie juz trafia...nie mogę dojśc porządku w kolumną
No ale mam. Tak właściwie to mnie zapach drożdzy nie przeszkadza, w zasadzie nawet lubię. Zawsze mam tak 3 literki bez zapachu (przefiltrowany przez węgiel) i tyle samo z zapaszkiem. Zawsze schodzi ten z zapaszkiem pytanie tylko czy w takim 70% destylacie jest więcej jakiegoś syfu?
- niedziela, 15 lis 2015, 18:17
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Szlag mnie juz trafia...nie mogę dojśc porządku z kolumną
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7493
Re: szlag nie juz trafia...nie mogę dojśc porządku w kolumną
Może inaczej do tego podejdźmy...czy w jakości, smaku itp. lepszy jest 4,5l spirytu z zapachem drożdży czy 6,5 destylatu 70% z zapachem drożdży?
- niedziela, 15 lis 2015, 18:08
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Szlag mnie juz trafia...nie mogę dojśc porządku z kolumną
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7493
Re: szlag nie juz trafia...nie mogę dojśc porządku w kolumną
J ak ostatnio miałem miedź w zasypie to podczas destylacji się ona wytrąciła. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak z chłodnicy zaczęło lecieć kurakao :D tak w zasadzie to podany link mi za bardzo nic nie powiedział. Na dołączanie dodatkowych termometrów nie ma mowy nawet. A co jaki czas trzeba wymi...
- niedziela, 15 lis 2015, 17:45
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Szlag mnie juz trafia...nie mogę dojśc porządku z kolumną
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7493
Szlag mnie juz trafia...nie mogę dojśc porządku z kolumną
Witam. Mam taką kolumnę http://allegro.pl/destylator-gazowy-keg-bimber-bimbrownica-tanio-i5119463603.html Kupił ją ojciec dawno temu. Na początku ojcu zawsze wychodził destylat 90%. Mnie wychodzi nie więcej jak 70%. robie dokładnie tak jak on, taki sam zakres temp itd. Nie wiem gdzie tkwi błąd. Na p...
- czwartek, 12 lis 2015, 21:32
- Forum: Śmietnik
- Temat: Cydr zapleśniał
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5113
Re: cydr zapleśniał
Nie. To był sok pasteryzowany z kartonika.
- czwartek, 12 lis 2015, 20:16
- Forum: Śmietnik
- Temat: Cydr zapleśniał
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5113
Re: cydr zapleśniał
Błędy jaki mogłem zrobic to zbyt niska temp fermentacji, niezdezynfekowanie szklanki z wodą do której wsypałem drożdże i niezdezynfekowanie lejka przez który wlewałem sok do balona. Nie wiem sam co o tym sądzic bo jakieś dwa dni temu pojawił się ładny korzuch jaki towarzyszy fermentacji. Pleśń nie z...
- niedziela, 8 lis 2015, 21:41
- Forum: Śmietnik
- Temat: Cydr zapleśniał
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5113
Re: cydr zapleśniał
Trochę pracowało. Chciałem żeby cydr był łagodny w smaku. No nic, trzeba zrobić kolejną próbę.
- niedziela, 8 lis 2015, 19:40
- Forum: Śmietnik
- Temat: Cydr zapleśniał
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5113
Cydr zapleśniał
Witam. Dziś rano zdziwiłem się mocno jak odkryłem ze po tygodniu fermentacji mój nastaw na cydr zapleśniał. Temp. fermentacji to 16 stopni. Wszystko wcześniej dokładnie umyłem i zdezynfekowałem. Jaka waszym zdaniem może być tego przyczyna?
- czwartek, 29 paź 2015, 20:32
- Forum: Bimbrownia
- Temat: zepsute piwo do destylacji
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3555
zepsute piwo do destylacji
Witam. Ostatnio mój najnowszy rzut piwa nie za bardzo się udał (prawdopodobnie owocówki go zaatakowały) i nie wiem czy go wylewać czy przepuszczać na destylat. Piwo jest mojej roboty więc ma w sobie sporo chmielu co podobno nie za bardzo pomaga. Mój plan jest jeszcze taki, że zleje całe to piwo(okoł...
- czwartek, 29 paź 2015, 20:31
- Forum: Śmietnik
- Temat: zepsute piwo do destylacji
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 1548
zepsute piwo do destylacji
Witam. Ostatnio mój najnowszy rzut piwa nie za bardzo się udał (prawdopodobnie owocówki go zaatakowały) i nie wiem czy go wylewać czy przepuszczać na destylat. Piwo jest mojej roboty więc ma w sobie sporo chmielu co podobno nie za bardzo pomaga. Mój plan jest jeszcze taki, że zleje całe to piwo(okoł...
- środa, 12 sie 2015, 20:47
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 6341
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
A czy takie piwo szkodzi zdrowiu?
- środa, 12 sie 2015, 19:07
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 6341
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
No widzisz nie wiedziałem o tej temp. drożdże z tego co wczoraj zdążyłem się dowiedzieć nie były zbyt wybornej jakości ale poprzednia warka wypadła mi idealnie na tych samych drożdżach. Fakt faktem było chłodniej w domu...jakieś 20-21 stopni. Oto drożdże http://sklep.sklepyhobby.pl/piwo-domowe/95-dr...
- środa, 12 sie 2015, 18:48
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 6341
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
Co to znaczy długie leżenie na drożdżach? miałem jakieś 4 dni burzliwej i dokładnie tydzień cichej fermentacji. tak dla ścisłości to problem kwaśnej warki to nie jest pszeniczne tylko zwykłe jęczmienne.
- środa, 12 sie 2015, 17:47
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 6341
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
Glukozę dodałem jak gotowałem brzeczkę. Miód dodany kiedy brzeczkę już przelewałem do fermentora. temp. Fermentacji to około 25 stopni. Przechowywanie około 22 stopnie...niestety mamy pogody jakie mamy. Nie wiem tylko czy takie piwo szkodzi zdrowiu. Jedyny plus tej warki to procenty
- wtorek, 11 sie 2015, 20:58
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 6341
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
dziś spróbowałem ostatnio warzonego piwa. wszystko robiłem jak poprzednim razem (poprzednim razem wyszło wyśmienite). teraz dodałem ponadto glukozy podczas gotowania, miodu 1kg. butelki wymyte i zdezynfekowane. wyszło kwaskowe. why?
Mod.
Stosuj się do zasad pisowni!
Mod.
Stosuj się do zasad pisowni!
- wtorek, 11 sie 2015, 18:24
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 6341
Re: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
drożdże mam gozdawy "classic belgian witbier"
- niedziela, 9 sie 2015, 16:16
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Metoda dekokacyjna w prostych słowach
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 6341
Metoda dekokacyjna w prostych słowach
Witam ponownie. Za tydzień chcę się wziąć za piwo pszeniczne. W związku z tym z tego co się zorientowałem, przydałaby się metoda dekoracyjna przy zacieraniu. Przeczytałem trochę artykułów al tak na prawdę nie mam pewności jak mam to zrobić. Mogę prosić o wytłumaczenie prostymi słowami jak mam to zro...
- sobota, 25 lip 2015, 21:11
- Forum: Śmietnik
- Temat: dadanie słodu palonego mały (chyba) problem
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2626
Re: dadanie słodu palonego mały (chyba) problem
dzięki wielkie
- sobota, 25 lip 2015, 20:44
- Forum: Śmietnik
- Temat: dadanie słodu palonego mały (chyba) problem
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2626
dadanie słodu palonego mały (chyba) problem
Witam. jutro chce zrobic swoje kolejne piwo. tym razem chciałem dodac troche palonego słodu ale rozpędziłem się i ześrutowałem zwykły jęczmień z palonym. sytuacja więc jest taka: mam około 5kg słodu zwykłego (czysty nie zmieszany) i 1kg zwykłego + 0.5 palonego (to one są zmieszane) z tego co wiem to...