Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
500
Posty: 546
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Cydr z soku z kartonika

Postautor: manowar » wtorek, 13 kwie 2010, 21:12

Zgodnie z obietnicami zamieszczam krótką fotorelację z produkcji cydru z kartonika. Wstrzymywałem się żeby móc zamieścić całość - od początku do końca ... no i trzeba było wpierw organoleptycznie przetestować czy da się to pić. Ale po kolei

1. Wizyta w nieodległej Biedronce kończy się zakupem najtańszego soku jabłkowego
Obrazek

2. Kolejny krok to zakup drożdży - winne w płynie Sauternes
Obrazek

3. Stwierdziłem, że jestem leń - nie robiłem matki drożdżowej tylko wszystko od razu do balonika - jak widać 11BLG
Obrazek

4. Nie minęło wiele czasu drożdże dały znać o sobie i rozpoczęły ładnie pracować
Obrazek

5. Po niecałych trzech tygodniach wszystko się przegryzło z sobą
Obrazek

6. Rozlanie do buteleczek z dodatkiem 2,5g brązowego cukru
Obrazek

7. A po 10 dniach w piwnicy pierwsze testy organoleptyczne
Obrazek

Obrazek

Ogólnie w mniej więcej miesiąc powstał dobry, mocno gazowany słodko-kwaśny napój. Piana bardzo duża przy przelaniu - szybko opada i zostaje niewielka taka jak na piwie w knajpach. Dla mnie rewelacja - najlepszy cydr, jaki popełniłem. Polecam :ok: :pije:
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Kobi_89
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 19 gru 2009, 15:04
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Kobi_89 » poniedziałek, 26 kwie 2010, 19:38

Zainspirowany tym co tu zobaczyłem i przeczytałem zakupiłem właśnie 20 tego samego soku i zamierzam nastawić w tym tygodniu cydr, aby był na czerwcowe upały. Mam jednak kilka pytań. Czy klarowałeś swój wyrób ( po zdjęciach sądzę, że tak)? Czy te 2,5 g cukru to ilość na jedną butelkę (tj. 0,5l)? Czy cukier odmierzałeś wagą czy łyżeczkami? W jakiej temp. fermentowałeś i trzymałeś butelki? Czy jakas wystrzeliła?

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
500
Posty: 546
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: manowar » wtorek, 27 kwie 2010, 21:36

Nie klarowałem - zlałem prosto z baniaka do butelek.
2,5g cukru na butelkę - 450ml. (plus pewnie to co zostało w nastawie do odfermentowania - 1-2 blg)
Cukier był brązowy srebrna łyżeczka pakowany w torebki po 5g - 1 torebka na 2 butelki sypane na niezawodne oko
Temperatura fermentacji - kuchenna ok 22C; nie licząc okresu pracy piekarnika gdy było cieplej
Butelki trzymane w piwnicy - chłodniej pewnie poniżej 20C
Żadna nie wystrzeliła samoczynnie. Jednak przy otwieraniu zwłaszcza ostatnich nagazowanie było bardzo duże - efekt - zalana podłoga
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ


Kobi_89
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 19 gru 2009, 15:04
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Kobi_89 » czwartek, 29 kwie 2010, 18:38

Dzięki za odpowiedź. W sobotę nastawiam. Temperaturę fermentacji zmniejszę jednak nieco do 17-18 stopni. Zrobię 20l cydru. 10 sklaruję, 10 nie. Przetestuję też w kilku butelkach dodatki, typu mięta, imbir, wanilia, cynamon, goździki.

Awatar użytkownika

Karalio
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 21 paź 2009, 14:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, Gin, Rum
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Karalio » środa, 9 cze 2010, 09:57

Zrobiłem wszystko tak jak podano w przepisie, ale u mnie po tygodniu wszystko jest mętne jak by mleka dodano ( wiem że to drożdże). Czy to zmętnienie się sklaruje samo przed rozlaniem do butelek i dodaniem miarki cukru? ? Chciałbym mieć klarowny napój. a sklarowanie przed drugą fermentacją zabije raczej grzybki. Prawda?

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
500
Posty: 546
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: manowar » środa, 9 cze 2010, 18:34

Zmętnieniem się nic nie przejmuj - ono przechodzi. Drożdże po prostu w trakcie procesu fermentacji będą opadać na dno. Zresztą cydr może być lekko mętny - tak samo jak piwa niepasteryzowane. W zależności od tego jak bardzo chcesz mieć gazowany cydr

- przelewaj do butelek zaraz po osiągnięciu okolic 0 blg - będzie bardziej gazowane
- poczekaj tydzień i przelewaj - będzie lekko musujące
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ

Awatar użytkownika

Karalio
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 21 paź 2009, 14:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, Gin, Rum
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Karalio » środa, 9 cze 2010, 19:55

Dziękuję za szybką odpowiedź, przeszedłem się do piwnicy i moje ciderki mają już blisko 0 Blg, potrzymam je jeszcze kilka dni, żeby przerobiły co się da do końca a potem butelkuje, swoją drogą bardzo dziwna sprawa, bo nastawiłem ten sam nastaw w dwóch butlach i zupełnie inaczej wyglądają jeden żółty bardzo mętny ( jak by z mlekiem) a drugi brązowy znacznie bardziej przejrzysty. Ciekawe co z nich będzie, na koniec.
Tymczasem oba smakują fantastycznie ( po co z próbówki wlewać do nastawu jak można od razu degustacje przeprowadzić :D
Strongbow może się bać pozdrawiam

szkodza że kolega od eksperymentów smakowych nie napisał jak mu poszło.

Awatar użytkownika

Karalio
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 21 paź 2009, 14:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, Gin, Rum
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Karalio » wtorek, 15 cze 2010, 17:22

Szanowni Panowie, dzięki koledze który założył ten temat ( za który bardzo dziękuje), siedzę sobie właśnie i popijam mojego sajderka, i tak sobie myślę że ma trochę płytki smak, chodź i tak rewelacyjny, warto by był odrobinę słodszy i bardziej wyklarowany i tu moje pytanie, jak to osiągnąć.
Przecież gdybym dodał przy nastawianiu cukru to po prostu będzie mocniejszy, a jeżeli dam więcej cukru przy butelkowaniu to mi rozerwie butelki albo kapsle strzelą. I co tu zrobić?
Co do klarowania to boję się że jeżeli odfiltruje nastaw przed butelkowaniem albo sklaruje to może nie wystartować później w butelce, a sam start w butelce i tak spowoduje zmętnienie.
I bądź tu mądry :?:

Awatar użytkownika

Dines
50
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Dines » środa, 16 cze 2010, 14:29

Nie wiem czy dobrze kombinuje (jeżeli źle to proszę o sprostowanie ). Do następnego cydru planuje dodać laktozy http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=1620227 to w odniesieniu do słodyczy.
Jeśli chodzi o klarowność to moim zdaniem jest dobrze. Zawsze można użyć drożdży piwnych - tworzą one bardzo zwarty osad na dnie butelki ( ale to w ramach eksperymentu, nie próbowałem tego )
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
500
Posty: 546
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: manowar » środa, 16 cze 2010, 21:06

Co do smaku to można go wzbogacić poprzez:
- dodatek soku pomarańczowego ok 10%
- dodatek cytryny
- dodatek imbiru

Jeśłi chcesz mieć słodszy cydr to możesz ubić drożdże pirosiarczanem przy butelkowaniu cydr nie będzie musujący ale słodszy. Możesz też zastosować słodzik lub stevie
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ

Awatar użytkownika

Karalio
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 21 paź 2009, 14:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, Gin, Rum
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Karalio » czwartek, 17 cze 2010, 07:27

Dzięki, na pomysł słodzika wpadłem tuż po napisaniu posta i faktycznie tak zrobię przy kolejnych butelkach, z sokiem i imbirem też spróbuje, ale z bąbelków nie zrezygnuje :D
dzięki i na zdrowie


ADAM12
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 10 mar 2010, 17:48
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: ADAM12 » wtorek, 27 lip 2010, 19:52

Witam moje pytanie dotyczy imbiru jaki mógłbym użyć do wzbogacenia smaku czy dobrze myślę że mogę użyć tego korzenia imbiru czy to musi być jakiś suszony imbir?


pkac6
50
Posty: 63
Rejestracja: sobota, 27 lut 2010, 23:13
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: pkac6 » niedziela, 12 wrz 2010, 20:36

Witam. Ja również postanowiłem spróbować, bo nigdy w życiu cydru nie piłem. Jednak cukru do butelki 0,5L dam ok. 1 - 1,5 grama, żeby był lekko gazowany i nie wyleciał z butelki. Mam tylko pytanie: czy wymieszać ten cukier (jak to zrobić poprawnie) czy zostawić na dnie butelki? Będzie to cukier brązowy. Mój cydr z kartonika pracuje już 10 dni. Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Warborn
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 22 paź 2010, 20:43
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Warborn » piątek, 22 paź 2010, 20:46

To jest 5litrowa butelka? I ile dodałeś drożdży na całość?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 404
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Student z Poznania. Pochodzę spod Gorzowa Wlkp.
Ulubiony Alkohol: cudo Wuja Zbycha - mojego mentora w tej sztuce:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Maciej_K » poniedziałek, 22 lis 2010, 16:37

Witam.
Niedługo będę butelkował swój cydr. Zaopatrzyłem się w kapsle i kapslownicę, jednak nie udało mi się kupić miarki do cukru. Stąd moje pytanie: jaką gęstość usypową ma przeciętny cukier biały? Chcę się posłużyć strzykawką do odmierzenia... Czy sugerowane przez biowin 2g/litr to nie za dużo (o jakieś 0,5g) na butelkę 0,33?

dodane:

Ok, odpowiadam sobie sam, bo już znalazłem:
- gęstość nasypowa luźna cukru to ok. 500 kg/m3
- gęstość nasypowa utrzęsiona cukru to ok. 550 kg/m3

Tym samym:
2g - 3,6-4 ml
4g - 7,2-8 ml
6g - 10,9-12
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."

Awatar użytkownika

MacChuck
20
Posty: 27
Rejestracja: czwartek, 11 lis 2010, 12:59
Krótko o sobie: daa bum tsss....
Ulubiony Alkohol: Piwo i wino ;]
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Kontakt:
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: MacChuck » czwartek, 3 lut 2011, 23:33

Hej,
skusiłem się na taki kartonikowy pomysł, mam jednak pytanie:
u mnie właśnie drugi dzień stoi baniaczek, raptem 10L, na drożdżach Tokay "Zamojscy" i czy Wam panowie na początku tak niesamowicie śmierdziało z balonu? :bezradny:
Nie wiem jak to określić... nie jest to pleśń ani jakiś kwas... taki ostry, jakby chemiczny zapach... ;/ Dodam, że do kartonikowego soku dodałem odrobię imbiru, cynamonu, goździków i garść rodzynek... Teraz trochę żałuję ale liczyłem na lekko korzenno-jabłkowy posmaczek. Jak winko na ryżu nastawiałem to też na początku raczej odpychająco pachniało ale finalnie było ok, ale to to przegięcie... W każdym razie czy to może tak "jechać", żeby coś z tego było?
Lepiej alkoholem zalać robaka niż papierosami karmić raka


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: artaks » piątek, 4 lut 2011, 08:32

Mój nastaw na soku z kartonika też miał nieprzyjemny zapach, też byłem zaniepokojony, ale po fermentacji było lepiej, winko było bardzo kwaśne, ale smrodu już nie było.
Ze względu na bardzo wytrawny smak dorzuciłem jednak troche słodzika przed butelkowaniem i dosłodzeniem.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 404
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Student z Poznania. Pochodzę spod Gorzowa Wlkp.
Ulubiony Alkohol: cudo Wuja Zbycha - mojego mentora w tej sztuce:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Maciej_K » piątek, 4 lut 2011, 11:15

Mój zwykle pachnie ładnie, zwłaszcza na początku...
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: artaks » piątek, 4 lut 2011, 12:11

Niestety zapachu nie można zdigitalizować, więc musimy sie zdać tylko na opisy słowne i gusta (ładnie/nieładnie) ; ) W każdym razie mój na początku tez ładnie pachniał, ale im wiecej drożdże (bayanusy) pracowały tym zapach był mniej przyjemny, jakby siarkowy trochę.
Dodatkowo poza czystym sokiem biedronkowym, dodałem jeszcze litr nieklarowanego 'nektaru' (też z kartonika z biedronki, nektar czyli 50% soku) co mogło mieć wpływ na ten zapach.
Jeżeli kolega pytający dodał innych rzeczy do nastawu to ze zmieszania tych zapachów mogło powstać jeszcze coś innego, natomiast ostatecznie nieprzyjemny zapach zniknął czego również pytającemu życzę ; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw


rozrywek
1150
Posty: 1180
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: rozrywek » piątek, 4 lut 2011, 14:04

Jak tam było 50% soku to ja jestem książe turecki, i mam harem.
Możesz podac nazwę produktu, a ja ci podam skład, prawdziwy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości