Teraz jest środa, 23 maja 2012, 04:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 109 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cydr z soku z kartonika
PostPostNapisane: wtorek, 13 kwi 2010, 21:12 
Tematy: 6
Zgodnie z obietnicami zamieszczam krótką fotorelację z produkcji cydru z kartonika. Wstrzymywałem się żeby móc zamieścić całość - od początku do końca ... no i trzeba było wpierw organoleptycznie przetestować czy da się to pić. Ale po kolei

1. Wizyta w nieodległej Biedronce kończy się zakupem najtańszego soku jabłkowego
Obrazek

2. Kolejny krok to zakup drożdży - winne w płynie Sauternes
Obrazek

3. Stwierdziłem, że jestem leń - nie robiłem matki drożdżowej tylko wszystko od razu do balonika - jak widać 11BLG
Obrazek

4. Nie minęło wiele czasu drożdże dały znać o sobie i rozpoczęły ładnie pracować
Obrazek

5. Po niecałych trzech tygodniach wszystko się przegryzło z sobą
Obrazek

6. Rozlanie do buteleczek z dodatkiem 2,5g brązowego cukru
Obrazek

7. A po 10 dniach w piwnicy pierwsze testy organoleptyczne
Obrazek

Obrazek

Ogólnie w mniej więcej miesiąc powstał dobry, mocno gazowany słodko-kwaśny napój. Piana bardzo duża przy przelaniu - szybko opada i zostaje niewielka taka jak na piwie w knajpach. Dla mnie rewelacja - najlepszy cydr, jaki popełniłem. Polecam :ok: :pije:

Tytuł: Re: Cydr z soku z kartonika
PostPostNapisane: poniedziałek, 26 kwi 2010, 19:38 
Tematy: 1
Zainspirowany tym co tu zobaczyłem i przeczytałem zakupiłem właśnie 20 tego samego soku i zamierzam nastawić w tym tygodniu cydr, aby był na czerwcowe upały. Mam jednak kilka pytań. Czy klarowałeś swój wyrób ( po zdjęciach sądzę, że tak)? Czy te 2,5 g cukru to ilość na jedną butelkę (tj. 0,5l)? Czy cukier odmierzałeś wagą czy łyżeczkami? W jakiej temp. fermentowałeś i trzymałeś butelki? Czy jakas wystrzeliła?

PostPostNapisane: wtorek, 27 kwi 2010, 21:36 
Nie klarowałem - zlałem prosto z baniaka do butelek.
2,5g cukru na butelkę - 450ml. (plus pewnie to co zostało w nastawie do odfermentowania - 1-2 blg)
Cukier był brązowy srebrna łyżeczka pakowany w torebki po 5g - 1 torebka na 2 butelki sypane na niezawodne oko
Temperatura fermentacji - kuchenna ok 22C; nie licząc okresu pracy piekarnika gdy było cieplej
Butelki trzymane w piwnicy - chłodniej pewnie poniżej 20C
Żadna nie wystrzeliła samoczynnie. Jednak przy otwieraniu zwłaszcza ostatnich nagazowanie było bardzo duże - efekt - zalana podłoga

PostPostNapisane: czwartek, 29 kwi 2010, 18:38 
Tematy: 1
Dzięki za odpowiedź. W sobotę nastawiam. Temperaturę fermentacji zmniejszę jednak nieco do 17-18 stopni. Zrobię 20l cydru. 10 sklaruję, 10 nie. Przetestuję też w kilku butelkach dodatki, typu mięta, imbir, wanilia, cynamon, goździki.

PostPostNapisane: środa, 9 cze 2010, 09:57 
Tematy: 3
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Zrobiłem wszystko tak jak podano w przepisie, ale u mnie po tygodniu wszystko jest mętne jak by mleka dodano ( wiem że to drożdże). Czy to zmętnienie się sklaruje samo przed rozlaniem do butelek i dodaniem miarki cukru? ? Chciałbym mieć klarowny napój. a sklarowanie przed drugą fermentacją zabije raczej grzybki. Prawda?

PostPostNapisane: środa, 9 cze 2010, 18:34 
Zmętnieniem się nic nie przejmuj - ono przechodzi. Drożdże po prostu w trakcie procesu fermentacji będą opadać na dno. Zresztą cydr może być lekko mętny - tak samo jak piwa niepasteryzowane. W zależności od tego jak bardzo chcesz mieć gazowany cydr

- przelewaj do butelek zaraz po osiągnięciu okolic 0 blg - będzie bardziej gazowane
- poczekaj tydzień i przelewaj - będzie lekko musujące

PostPostNapisane: środa, 9 cze 2010, 19:55 
Dziękuję za szybką odpowiedź, przeszedłem się do piwnicy i moje ciderki mają już blisko 0 Blg, potrzymam je jeszcze kilka dni, żeby przerobiły co się da do końca a potem butelkuje, swoją drogą bardzo dziwna sprawa, bo nastawiłem ten sam nastaw w dwóch butlach i zupełnie inaczej wyglądają jeden żółty bardzo mętny ( jak by z mlekiem) a drugi brązowy znacznie bardziej przejrzysty. Ciekawe co z nich będzie, na koniec.
Tymczasem oba smakują fantastycznie ( po co z próbówki wlewać do nastawu jak można od razu degustacje przeprowadzić :D
Strongbow może się bać pozdrawiam

szkodza że kolega od eksperymentów smakowych nie napisał jak mu poszło.

PostPostNapisane: wtorek, 15 cze 2010, 17:22 
Szanowni Panowie, dzięki koledze który założył ten temat ( za który bardzo dziękuje), siedzę sobie właśnie i popijam mojego sajderka, i tak sobie myślę że ma trochę płytki smak, chodź i tak rewelacyjny, warto by był odrobinę słodszy i bardziej wyklarowany i tu moje pytanie, jak to osiągnąć.
Przecież gdybym dodał przy nastawianiu cukru to po prostu będzie mocniejszy, a jeżeli dam więcej cukru przy butelkowaniu to mi rozerwie butelki albo kapsle strzelą. I co tu zrobić?
Co do klarowania to boję się że jeżeli odfiltruje nastaw przed butelkowaniem albo sklaruje to może nie wystartować później w butelce, a sam start w butelce i tak spowoduje zmętnienie.
I bądź tu mądry :?:

PostPostNapisane: środa, 16 cze 2010, 14:29 
Tematy: 5
Nie wiem czy dobrze kombinuje (jeżeli źle to proszę o sprostowanie ). Do następnego cydru planuje dodać laktozy http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=1620227 to w odniesieniu do słodyczy.
Jeśli chodzi o klarowność to moim zdaniem jest dobrze. Zawsze można użyć drożdży piwnych - tworzą one bardzo zwarty osad na dnie butelki ( ale to w ramach eksperymentu, nie próbowałem tego )

PostPostNapisane: środa, 16 cze 2010, 21:06 
Co do smaku to można go wzbogacić poprzez:
- dodatek soku pomarańczowego ok 10%
- dodatek cytryny
- dodatek imbiru

Jeśłi chcesz mieć słodszy cydr to możesz ubić drożdże pirosiarczanem przy butelkowaniu cydr nie będzie musujący ale słodszy. Możesz też zastosować słodzik lub stevie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 109 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1