Teraz jest wtorek, 22 maja 2012, 05:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Beczki dębowe - producenci
PostPostNapisane: sobota, 31 gru 2011, 12:02 
No, ja kolego posiadam kilkanaście beczek i muszę powiedzieć, że nie mam z nimi żadnych problemów. Wymiana klepeczki chyba nie jest prostą sprawą, myślę że sam tego nie zrobisz. Jeżeli gorąca woda nie pomoże próbuj jeszcze wosk pszczeli na gorąco..podobno jest najlepszy do uszczelniania beczek...kiedyś szeroko stosowany w uszczelnianiu drewnianych beczek w browarach.

Ostatnio edytowano sobota, 31 gru 2011, 15:00 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Używaj spacji po znakach przestankowych

Tytuł: Re: Beczki dębowe - producenci
PostPostNapisane: czwartek, 12 sty 2012, 02:12 
Tematy: 20
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam po bardzo długiej przerwie. Chciałbym odpowiedzieć na kilka kwestii. Alkohole leżakują w beczkach nieraz kilkadziesiąt lat, no, może raczej leżakowały. Mam na myśli rodzime „starki”. Ale i tak np. 8 lat jak w przypadku choćby niektórych koniaków, to nie jest krótko. Podczas długiego leżakowania ma prawo wyparować przez drewno nawet do 30% alkoholu. Wyparować proszę Państwa, bo spotkałem się z teoria, ze tylko pierwsze zalanie ubywa, gdyż dąb „pije” wódkę. Nieprawda. Cześć jest faktycznie „wypijana”, natomiast reszta normalnie w świecie paruje, przechodząc powoli przez drewno ku wierzchowi, a wydostawszy się, w atmosferę.
Starki były właśnie zakopywane w ziemi i to na kilkanaście lat i więcej, więc można. Robiono to w stodołach, więc ziemia tam raczej nie przemarzała głęboko, ale różnica temperatur…
Mój Przyjaciel Pat trzyma 2 beczki dębowe, każda po 100 l w garażu i nic się nie rozszczelnia, ani właściciel nie narzeka na zawartość, a zawartość jest ;-)
Nie pomnę już gatunku whisky, ale przy produkcji którejś, chyba Jack’a Daniel'sa beczki leżakują w pomieszczeniach nieogrzewanych i całym rokiem wentylowanych. I właśnie dzienne i roczne wahania temperatur są jedna z przyczyn jej oryginalnego smaku, zaś do butelkowania niemieszanych exkluzywów Single Barrel są używane beczki z samej góry stosu beczek, czyli z tego miejsca, gdzie wahania temperatur są najwyższe.
Nie wiem, kiedy tu znowu zajrzę, więc Owocnego Roku!

Ave Księstwo Oświęcimskie ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1