Aronia

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Vuko
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 19 sie 2009, 14:32

Post autor: Vuko »

Witam, to mój pierwszy post na forum.

A teraz do sedna sprawy. Nastawiłem wino aroniowe, a jako, że mój znajomy trudni się gotowaniem, opyliłem mu wytłoczyny (ze 3-4 kg) z pulpy, po odciśnięciu moszczu, którą fermentowałem 2 tyg.

On zaaplikował do tego 20 litrów wody, 5 kg cukru i bayanusy, pożywkę /taki eksperyment /. Będzie to miało jakiś aromat aronii po przegotowaniu, czy np. dodać jeszcze go tego soku z jabłek, żeby wzmocnić aromat owocowy (aronii już niestety brak ;) )?

pzdr
Vuko
alembiki
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Aronia

Post autor: Kucyk »

Niestety o aromacie aronii nie sposób pisać bez ironii. ;) Jest to owoc totalnie pozbawiony aromatu. Dodatek wytłoczyn do nastawu nie będzie miał wpływu na jego smak, o ile go nie zepsuje. Dziadek Czereśniak sprezentował mi wino aroniowe, które poza piękną barwą nie ma w sobie nic godnego uwagi. Na deser polecam: http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... -t533.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”