Witam, to mój pierwszy post na forum.
A teraz do sedna sprawy. Nastawiłem wino aroniowe, a jako, że mój znajomy trudni się gotowaniem, opyliłem mu wytłoczyny (ze 3-4 kg) z pulpy, po odciśnięciu moszczu, którą fermentowałem 2 tyg.
On zaaplikował do tego 20 litrów wody, 5 kg cukru i bayanusy, pożywkę /taki eksperyment /. Będzie to miało jakiś aromat aronii po przegotowaniu, czy np. dodać jeszcze go tego soku z jabłek, żeby wzmocnić aromat owocowy (aronii już niestety brak )?
pzdr
Vuko
Aronia
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Aronia
Niestety o aromacie aronii nie sposób pisać bez ironii. Jest to owoc totalnie pozbawiony aromatu. Dodatek wytłoczyn do nastawu nie będzie miał wpływu na jego smak, o ile go nie zepsuje. Dziadek Czereśniak sprezentował mi wino aroniowe, które poza piękną barwą nie ma w sobie nic godnego uwagi. Na deser polecam: http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... -t533.html