Właśnie przymierzam się do nastawu z jęczmienia, jak to robiłeś, rozwińjajek12 pisze:Przepuściłem nastaw na jęczmieniu. Zapach obiecujący.
Alembik 20 l
-
Autor tematu - Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l
Witam. Drugie psocenie za mną. To jest ten smak, którego szukałem na kolumnie a znalazłem na alembiku :
klodek4. Ja robię na 2 sposoby.
1. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie - wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci Moczę przez 3-4 godziny ( moczyłem też przez 24 godziny, ale trzeba wymieniać wodę co 4-5 godzin bi inaczej będzie walić zgnilizną ). Następnie dolewam wodę z cukrem. Na 23 litry nastawu daję 2,5 do 3 kg zboża, drożdże Spiritferm T3.
2. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci Moczę przez 3-4 godziny i odlewam wodę. I teraz ważna rzecz: zboże musi być wilgotne cały czas. Ja spryskuje go wodą przy każdej okazji, ale nie może stać w wodzie! (oczywiście mieszam kilkakrotnie) I czekam dzień, dwa, trzy...... aż puści kiełki Wtedy zalewam wodą z cukrem, a dalej to już wiesz co robić. Najlepsze do tej pory - jak dla mnie, to żyto + jęczmień (1:1), kiełki do 5 mm. Na zdrowie
Pozdro. jajek12
klodek4. Ja robię na 2 sposoby.
1. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie - wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci Moczę przez 3-4 godziny ( moczyłem też przez 24 godziny, ale trzeba wymieniać wodę co 4-5 godzin bi inaczej będzie walić zgnilizną ). Następnie dolewam wodę z cukrem. Na 23 litry nastawu daję 2,5 do 3 kg zboża, drożdże Spiritferm T3.
2. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci Moczę przez 3-4 godziny i odlewam wodę. I teraz ważna rzecz: zboże musi być wilgotne cały czas. Ja spryskuje go wodą przy każdej okazji, ale nie może stać w wodzie! (oczywiście mieszam kilkakrotnie) I czekam dzień, dwa, trzy...... aż puści kiełki Wtedy zalewam wodą z cukrem, a dalej to już wiesz co robić. Najlepsze do tej pory - jak dla mnie, to żyto + jęczmień (1:1), kiełki do 5 mm. Na zdrowie
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Alembik 20 l
Na kolumnie nie to samo co na alembiku. Zawsze tak twierdziłem. A nie lepiej zatrzeć zboże? Ja zboże zawsze zacieram i efekty zadowalające. Jeszcze jak masz słód żytni to bajka. 65*C przez kilka godzin i masz super zacier. Spróbuj owoce z tego alembika, a na pewno będą super Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l
Pozdro.jajek12
Nie próbowałem nigdy tak robić, chociaż... "chodzi" mi po głowie taka "sztafeta" i coraz bardziej kusiradius6 pisze:@jajek12
Czy nastawy na zbożu traktujesz jako nastawy odnawialne, jak przy Wujku ?
Pozdro.jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 52
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Gdańsk
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Alembik 20 l
A ja cały czas myślę o whisky z gotowego słodu jęczmiennego. Obawiam się jednak, bo wyczytałem, że trudno utrzymać reżim technologiczny przy robieniu nastawu.
Na razie z mojego alembika wyszła cudowna jabłkowica. Na razie stoi z dębem średnio prażonym już czwarty tydzień. Fakt, troszkę upuściłem do spróbowania po trzech tygodniach
Na razie z mojego alembika wyszła cudowna jabłkowica. Na razie stoi z dębem średnio prażonym już czwarty tydzień. Fakt, troszkę upuściłem do spróbowania po trzech tygodniach
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Alembik 20 l
Czyli z alembika wyszedł pyszny calvados! I właśnie tego nie da się zrobić na kolumnie. Polecam książkę autorstwa Juliana Hombka na temat m.in. calvadosa.maf1 pisze:... cudowna jabłkowica. ...)
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Alembik 20 l
Ponoć moja calva robiona na kolumnie też jest niezła
Ps. Do cydru używane są jeszcze gorzkie odmiany jabłek.
Nie rozumiem. Nie neguję tego, że z alembika wyszedł dobry napitek, ale czemu na kolumnie się nie da?JanOkowita pisze:Czyli z alembika wyszedł pyszny calvados! I właśnie tego nie da się zrobić na kolumnie.maf1 pisze:... cudowna jabłkowica. ...)
Ponoć moja calva robiona na kolumnie też jest niezła
Ps. Do cydru używane są jeszcze gorzkie odmiany jabłek.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l
Pierwsza destylacja na alembiku za mną. Otrzymałem 4 litry 45 % "calvadosu". Dodałem kilka szczap dębowych i smak uważam powstał wyborny, to dopiero tydzień i prawdopodobnie nabierze jeszcze więcej szlachetności.
Producent mojego alembika proponuje mi dodatkową chłodnicę zakładaną na cebulę, ma to polepszyć osiągi i nie ma potrzeby/wg niego/ pędzenia dwukrotnie.
Producent mojego alembika proponuje mi dodatkową chłodnicę zakładaną na cebulę, ma to polepszyć osiągi i nie ma potrzeby/wg niego/ pędzenia dwukrotnie.
In vino feritas
-
Autor tematu - Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l
Noooooo to gratulacje . Mam nadzieję, że moje porady przydały się na coś. Jeszcze długa droga przed Tobą. Uważaj ze szczapami. Kontroluj - najlepiej organoleptycznie - proces dębienia, bo łatwo "przedębić" destylat. Trzeba dąb wyciągnąć w odpowiednim momencie.
Niech moc będzie z tobą Masz może jakieś fotki tej dodatkowej chłodnicy?
Pozdrawiam. jajek12
Niech moc będzie z tobą Masz może jakieś fotki tej dodatkowej chłodnicy?
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Alembik 20 l
Jeśli beczka jest nowa i "dziewicza", też trzeba kontrolować. Z własnego doświadczenia z jabłkiem dodam, że nawet jeśli nawet zdarzy się lekkie przedębienie (nie esencja! ), nie wpadać w panikę, nie ratować na siłę powtórną destylacją, tylko zlać jak najszybciej i dać trunkowi kilka tygodni odpocząć. Dąb powinien się nieco schować a aromat główny uwypuklić.
Calva zresztą, moim prywatnym zdaniem, nie powinna być mocno nadębiona, ale to subiektywne odczucie i gust, co kto lubi
Calva zresztą, moim prywatnym zdaniem, nie powinna być mocno nadębiona, ale to subiektywne odczucie i gust, co kto lubi
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l
Litrów ma 30. Robiłem na nim grappę/posiadam niewielką winniczkę i stąd wytłoki/ i calvados. Są to moje pierwsze osiągnięcia . Nieskromnie powiem że mi smakuje choć to świeże - skończyłem dębienie calvadosa . Znawcy którzy się dorwali do tych wyrobów też nie odmawiali następnych porcji,
Jak na razie podoba mi się . Porównania z innym sprzętem nie mam bo to moje początki. Choć dzisiaj był właściciel profesjonalnej destylarni i chyba nie odbiegałem od jego wypasu
Jak na razie podoba mi się . Porównania z innym sprzętem nie mam bo to moje początki. Choć dzisiaj był właściciel profesjonalnej destylarni i chyba nie odbiegałem od jego wypasu
In vino feritas
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Alembik 20 l
Pytanie techniczne do właścicieli alembików. Czy podczas destylacji smakówek, na zewnątrz wydostają się zapachy, czy też alembik jest równie szczelny jak kolumna?
Coraz częściej myślę o wymianie zestawu szklanego na miedziany alembik i zastanawiam się tylko czy nadaje się do mieszkania. Wolałbym by sąsiedzi nadal nie mieli pojęcia o moim hobby.
Coraz częściej myślę o wymianie zestawu szklanego na miedziany alembik i zastanawiam się tylko czy nadaje się do mieszkania. Wolałbym by sąsiedzi nadal nie mieli pojęcia o moim hobby.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 52
- Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Alembik 20 l
Jest tak samo jak przy innych dobrze działających sprzętach. Czyli prawie wcale zapachów. Jeśli nie licząc tych, które "uciekną" z naczynia gdzie zbierasz destylat.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l
Cześć. Tak jak pisze lesgo58. Uszczelniam ciastem z mąki i to wystarcza. Potem bezproblemowo się czyści. Wydawało mi się, że połączenie jest szczelne, ale jak moją żona weszła do domu podczas gdy ja psociłem, no to mi się dostało, że chyba w całym bloku czuć. Wyszedłem na klatkę i po chwili wszedłem do mieszkania i faktycznie dostałem zapachem po nosie. Od tamtej pory ciasto rozwiązało ten problem. Pracowałem kiedyś na kolumnie więc mam porównanie i praktycznie nie widzę różnicy w intensywności zapachu.
Pozdrawiam. jajek12
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Alembik 20 l
Czuć na samym początku - przyjemny zapach, nic moim zdaniem nie mówiącym o tym skąd pochodzi.
Landrynki, zmywacz do paznokci, i inne których nie umiem określić. Tak przy cukrówce 1410 z ziemniakami Przy owocówce (jabłka, śliwki, winogrona) zapach owoców.
Przy wylewaniu - 1410 troszkę capi kiedy gorący ale owocówki mają zapach cienkiego kompotu.
Grzeję prądem - powoli. Uważam że w mieszkaniu w bloku nikt z sąsiadów NIE wtajemniczonych nie zorientuje się że psocę
W moim połączenie kotła (25l użytkowo) z deflegmatorem "uszczelnienie" wodne - woda z chłodnicy.Trener pisze:Pytanie techniczne do właścicieli alembików. Czy podczas destylacji smakówek, na zewnątrz wydostają się zapachy, czy też alembik jest równie szczelny jak kolumna?
Czuć na samym początku - przyjemny zapach, nic moim zdaniem nie mówiącym o tym skąd pochodzi.
Landrynki, zmywacz do paznokci, i inne których nie umiem określić. Tak przy cukrówce 1410 z ziemniakami Przy owocówce (jabłka, śliwki, winogrona) zapach owoców.
Przy wylewaniu - 1410 troszkę capi kiedy gorący ale owocówki mają zapach cienkiego kompotu.
Grzeję prądem - powoli. Uważam że w mieszkaniu w bloku nikt z sąsiadów NIE wtajemniczonych nie zorientuje się że psocę
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l
Robiąc calvadosa (szczególnie pierwszy odpęd) w otoczeniu cudownie pachniało jabłkami:)) Byłem mocno zaskoczony - pozytywnie zresztą:). Sama aparatura raczej szczelna (mąka) - sam zapach rozchodził się już z zza chłodnicy. A jeśli nawet nie, to i tak był świetny i nikomu nie przeszkadzał.
Domyśleć się, że to psota raczej łatwo nie było.
Domyśleć się, że to psota raczej łatwo nie było.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Alembik 20 l
Witam
ponieważ dawno tu nikt nic nie pisał a dołączyłem do grona posiadaczy alembików odświeżam temat. Co prawda mam za sobą dopiero kilka cykli ale chętnie podzielę się spostrzeżeniami i posłucham doświadczonych właścicieli. Mój model 20L wersja whiskey ze sklepu AD. Szczelność 100% bez żadnych uszczelek pełna moc
Czy ktoś coś powie na temat węgierskiego producenta beczek o którym mowa w temacie ? Chce kupić od nich 30L beczkę pytanie czy warto.
Z góry dzięki
Liczę, że trochę się ruszy temat bo jak na razie bracia kolumnowcy przejęli forum a tak być nie może
ponieważ dawno tu nikt nic nie pisał a dołączyłem do grona posiadaczy alembików odświeżam temat. Co prawda mam za sobą dopiero kilka cykli ale chętnie podzielę się spostrzeżeniami i posłucham doświadczonych właścicieli. Mój model 20L wersja whiskey ze sklepu AD. Szczelność 100% bez żadnych uszczelek pełna moc
Czy ktoś coś powie na temat węgierskiego producenta beczek o którym mowa w temacie ? Chce kupić od nich 30L beczkę pytanie czy warto.
Z góry dzięki
Liczę, że trochę się ruszy temat bo jak na razie bracia kolumnowcy przejęli forum a tak być nie może
-
- Posty: 134
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Alembik 20 l
Pewnie ktoś Ci niedługo odpowie na pytania, ale ja w międzyczasie chciałem zapytać, bo skoro jesteś po kilku procesach, jak wrażenia? Wiem, że taki destylat musi trochę postać, żeby nabrać odpowiednich walorów smakowych, ale tak na świeżo jak wypada w porównaniu do destylatu robionego na krótkiej kolumnie z wypełnieniem miedzianym?
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Alembik 20 l
Nie robiłem nigdy na kolumnie, nie moje klimaty. Wcześniej tylko potstill zwykły gar i chłodnica z jednym odstojnikiem. Mogę ci tylko napisać jakie zauważyłem różnice. Więcej aromatów i posmaków zostaje ale to pewnie wszędzie wyczytasz. Jedną rzecz jaką zauważyłem to na pewno nie warto przepełniać alembika bo to nie służy destylatowi. To co piszą czyli max 3/4 pojemności to jest naprawdę max, ponieważ im więcej wlewasz tym wolniej musisz odbierać. Za szybko odbierzesz i ryzyko zmętnienia wzrasta plus oczywiście destylat mniej łagodny. Mój model jest wyższy od klasycznego i teoretycznie powinienem dostać mocniejszy destylat ale jakoś specjalnie mocniejszy nie jest porównując na potstillu. Jestem teraz po drugim przebiegu destylatu który wcześniej robiłem na potstillu. Rozrobiłem na około 26-28%, odbierałem do 50% i otrzymałem destylat około 70% tak że nieźle. Zostawiłem to do pooddychania na noc i obecnie rozcieńczone poniżej 50% zostawię żeby postało trochę. Za miesiąc sprawdzę jak to się uleżało bo zamierzam wykorzystać na urodziny mojej kobiety. Generalnie jestem zadowolony ze sprzętu. Wydajna chłodnica, sprzęt prosty w konstrukcji łatwo można umyć każdą część. Wszystko szczelne nie trzeba dodatkowych uszczelek, tak że nie zawiodłem się.