Alembik 20 l

Destylatory miedziane zwane alembikami.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy

Post autor: jajek12 »

Witam. Prawie już dojrzałem do kupna alembika. Jeszcze drobne wątpliwości dotyczące wielkości (pojemności). I tu zapytanie do zorientowanych: 20 l to pojemność "robocza", czy całkowita?. Najbardziej interesował by mnie 25 litrowy, ale na taki nie natrafiłem - nie ma takich?
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Alembik 20 l

Post autor: JanOkowita »

Alembiki sprzedawane w naszym sklepiku AD mają podaną pojemność całkowitą. Tak więc w przypadku alembika o pojemności 20 litrów oznacza to pojemność kociołka do dolnej części kołnierza.
To czy jest to pojemność robocza to kwestia do dyskusji.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: maf1 »

Widzę, że zgodnie z zapowiedziami powstał "kącik alembików" ale coś w nim cicho? :roll:
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: jajek12 »

Witam. Sprzęt zakupiony :) - 20 litrowy alembik. I teraz zapytanie do "pot stillowców" Do tej pory pracowałem na Aabratku. Robilem tylko zbożówki, ale bez zacierania - właściwie tylko spirytus. Cały czas " chodziły" za mną łyskaczowe smaki i padło na alembik. Teorie mam (chyba) opanowaną, a praktyki ....zero. Mam zaliczone pierwsze pędzenie na ....wodzie. Sprzęt bez żadnych przecieków i nieszczelności. I teraz jak ja to widzę: pierwszy raz ciągnę do zera % - oczywiście wylewając pierwszą setkę, drugi raz po rozcieńczeniu np do 30% odbieram od 80% do 50% ( tu są różne szkoły i pewnie po kilku psoceniach dojdę to tego co dla mnie najlepsze) to jest TO, poniżej łapę osobno do następnego psocenia.
I jeszcze jedno: czy ktoś próbował robić wujka jessiego, ale na zbożu?
Pozdro jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: radius »

Spróbuj wg tych przepisów http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html
Robiłem w ten sposób żyto i destylat wyszedł naprawdę niezły :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

rikinek1
10
Posty: 11
Rejestracja: sobota, 5 mar 2011, 10:55
Podziękował: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: rikinek1 »

Witam, ja posiadam 30 jest to całkowita pojemność.
Ostatnio zmieniony środa, 29 maja 2013, 20:55 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: jajek12 »

radius. Ja robię głownie żyto lub jęczmień według przepisu Calyxa tyle, że zmodyfikowany. Pozwalam zbożu wypuścić kiełki około 5 mm. Próbowałem też z dłuższymi (ponad centymetr - robiły się już zielone), ale to mi nie odpowiadało.
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: Emiel Regis »

jajek12 pisze: I jeszcze jedno: czy ktoś próbował robić wujka jessiego, ale na zbożu?
Pozdro jajek12
Odpowiedź, żeby nie mieszać w 'alembikowym' temacie masz tutaj; http://alkohole-domowe.com/forum/post76429.html#p76429
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: jajek12 »

Witam. Pierwsze psocenie na mojej "lampie Alladyna" (tak moja żona nazwała alembik widząc go pierwszy raz) za mną. Wrażenia: w porównaniu z kolumną - wiem, że to dwa różne urządzenia i porównanie troszkę nie na miejscu, ale.... - montaż i demontaż błyskawiczny, a przede wszystkim chłodnica baaaaardzo wydajna. W porównaniu z moim poprzednim sprzętem (Aabratek) poszło mi 2/3 wody mniej :) . Produkt końcowy, no cóż, zobaczymy po drugim razie ;) Jako, że to moje pierwsze psocenie na takim sprzęcie - sugestie mile widziane. Przepuściłem nastaw na jęczmieniu. Zapach obiecujący. Pozdro.jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: wawaldek11 »

jajek12 pisze:, W porównaniu z moim poprzednim sprzętem (Aabratek) poszło mi 2/3 wody mniej :)
Przy prostej destylacji wody zużywa się zawsze mniej niż przy rektyfikacji
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Alembik 20 l

Post autor: klodek4 »

jajek12 pisze:Przepuściłem nastaw na jęczmieniu. Zapach obiecujący.
Właśnie przymierzam się do nastawu z jęczmienia, jak to robiłeś, rozwiń :!: :!: :!:
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: jajek12 »

Witam. Drugie psocenie za mną. To jest ten smak, którego szukałem na kolumnie a znalazłem na alembiku :
klodek4. Ja robię na 2 sposoby.
1. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie - wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci ;) Moczę przez 3-4 godziny ( moczyłem też przez 24 godziny, ale trzeba wymieniać wodę co 4-5 godzin bi inaczej będzie walić zgnilizną ). Następnie dolewam wodę z cukrem. Na 23 litry nastawu daję 2,5 do 3 kg zboża, drożdże Spiritferm T3.
2. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci ;) Moczę przez 3-4 godziny i odlewam wodę. I teraz ważna rzecz: zboże musi być wilgotne cały czas. Ja spryskuje go wodą przy każdej okazji, ale nie może stać w wodzie! (oczywiście mieszam kilkakrotnie) I czekam dzień, dwa, trzy...... aż puści kiełki :klaszcze: Wtedy zalewam wodą z cukrem, a dalej to już wiesz co robić. Najlepsze do tej pory - jak dla mnie, to żyto + jęczmień (1:1), kiełki do 5 mm. Na zdrowie :piwo:
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: BartekBartek1 »

Na kolumnie nie to samo co na alembiku. Zawsze tak twierdziłem. A nie lepiej zatrzeć zboże? Ja zboże zawsze zacieram i efekty zadowalające. Jeszcze jak masz słód żytni to bajka. 65*C przez kilka godzin i masz super zacier. Spróbuj owoce z tego alembika, a na pewno będą super :ok: Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

radius6
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 21:35
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: radius6 »

@jajek12

Czy nastawy na zbożu traktujesz jako nastawy odnawialne, jak przy Wujku ?

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: papo »

A burbona to na czym robią? Na kolumnach. Robiąc Kwaśnego J. uzyskiwałem taki sam efekt goniąc dwa razy na potstilu lub raz na kolumnie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: jajek12 »

radius6 pisze:@jajek12

Czy nastawy na zbożu traktujesz jako nastawy odnawialne, jak przy Wujku ?
Nie próbowałem nigdy tak robić, chociaż... "chodzi" mi po głowie taka "sztafeta" i coraz bardziej kusi :lol:
Pozdro.jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Alembik 20 l

Post autor: klodek4 »

Dzięki kolego Jajek12 za szczegółowy opis, to podobna forma jaką opisywał kolega Calyx, pozdrówka :piwo:

maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: maf1 »

A ja cały czas myślę o whisky z gotowego słodu jęczmiennego. Obawiam się jednak, bo wyczytałem, że trudno utrzymać reżim technologiczny przy robieniu nastawu.
Na razie z mojego alembika wyszła cudowna jabłkowica. Na razie stoi z dębem średnio prażonym już czwarty tydzień. Fakt, troszkę upuściłem do spróbowania po trzech tygodniach ;)
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Alembik 20 l

Post autor: JanOkowita »

maf1 pisze:... cudowna jabłkowica. ...)
Czyli z alembika wyszedł pyszny calvados! I właśnie tego nie da się zrobić na kolumnie. Polecam książkę autorstwa Juliana Hombka na temat m.in. calvadosa.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: maf1 »

A muszę powiedzieć, że mam już namiary na dostawcę doskonałych jabłek za free :lol:
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Alembik 20 l

Post autor: JanOkowita »

Poczytaj o proporcjach jabłek kwaśnych do słodkich w cydrze, który jest bazą do calvadosa. To dość ważny temat technologiczny.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: Emiel Regis »

JanOkowita pisze:
maf1 pisze:... cudowna jabłkowica. ...)
Czyli z alembika wyszedł pyszny calvados! I właśnie tego nie da się zrobić na kolumnie.
Nie rozumiem. Nie neguję tego, że z alembika wyszedł dobry napitek, ale czemu na kolumnie się nie da?
Ponoć moja calva robiona na kolumnie też jest niezła :bezradny:

Ps. Do cydru używane są jeszcze gorzkie odmiany jabłek.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

Jak rezultaty kolejnych edycji?
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

Mafi,
podaj proszę jak przygotowałeś calvadosa! Niedługo będę miał dostęp do owoców - chcę koniecznie spróbować, bo oryginalnego calvadosa uwielbiam i ciągnie mnie swoją wersję wytworzyć:)
Pozdrawiam,
haze72

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

Pierwsza destylacja na alembiku za mną. Otrzymałem 4 litry 45 % "calvadosu". Dodałem kilka szczap dębowych i smak uważam powstał wyborny, to dopiero tydzień i prawdopodobnie nabierze jeszcze więcej szlachetności.
Producent mojego alembika proponuje mi dodatkową chłodnicę zakładaną na cebulę, ma to polepszyć osiągi i nie ma potrzeby/wg niego/ pędzenia dwukrotnie.
In vino feritas
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: jajek12 »

Noooooo to gratulacje :klaszcze: . Mam nadzieję, że moje porady przydały się na coś. Jeszcze długa droga przed Tobą. Uważaj ze szczapami. Kontroluj - najlepiej organoleptycznie - proces dębienia, bo łatwo "przedębić" destylat. Trzeba dąb wyciągnąć w odpowiednim momencie.
Niech moc będzie z tobą :ok: Masz może jakieś fotki tej dodatkowej chłodnicy?
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

fre34.jpg

Witam Kolegów Doświadczonych i Zafrasowanych/wiedzą swą tajemną /
przesyłam alembik z zamontowaną dodatkową chłodnicą .
Co o tym dodatku sądzicie
pozdrowienia spod Mosiny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
In vino feritas

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: grzewo1 »

"Uważaj ze szczapami. Kontroluj - najlepiej organoleptycznie - proces dębienia, bo łatwo "przedębić" destylat. Trzeba dąb wyciągnąć w odpowiednim momencie."
A jak to się ma do debienia w beczce? Też trzeba wyciągać?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: Lootzek »

Jeśli beczka jest nowa i "dziewicza", też trzeba kontrolować. Z własnego doświadczenia z jabłkiem dodam, że nawet jeśli nawet zdarzy się lekkie przedębienie (nie esencja! ;) ), nie wpadać w panikę, nie ratować na siłę powtórną destylacją, tylko zlać jak najszybciej i dać trunkowi kilka tygodni odpocząć. Dąb powinien się nieco schować a aromat główny uwypuklić.
Calva zresztą, moim prywatnym zdaniem, nie powinna być mocno nadębiona, ale to subiektywne odczucie i gust, co kto lubi ;)
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

Euphorbia1, co to za alembik? Ładny jest:)
Czy dodatek zadziałał?

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

Firma to AJF. Dodatkowy deflegmator jutro zakładam. Ładny jest faktycznie . Żona w salonie każe trzymać. Ale wielkie to jest.
Grubość blachy do 3 mm. Nie jest nitowany tylko same śrubunki i luty. Szczelność pełna. Wystarczy dokręcić ręką
In vino feritas
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

ile ma litrów? Próbowałeś go już? Jestem ciekawy opinii.
Na swoim ostatnio robiłem calvadosa, dębi się teraz:)

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

Litrów ma 30. Robiłem na nim grappę/posiadam niewielką winniczkę i stąd wytłoki/ i calvados. Są to moje pierwsze osiągnięcia . Nieskromnie powiem że mi smakuje choć to świeże - skończyłem dębienie calvadosa . Znawcy którzy się dorwali do tych wyrobów też nie odmawiali następnych porcji,
Jak na razie podoba mi się . Porównania z innym sprzętem nie mam bo to moje początki. Choć dzisiaj był właściciel profesjonalnej destylarni i chyba nie odbiegałem od jego wypasu
In vino feritas

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: mirek109 »

haze72 pisze: robiłem calvadosa, dębi się teraz:)
Panowie spróbujcie zamiast dębu dodać wysuszone szczapki jabłoni ;)

Na zdrowie
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Alembik 20 l

Post autor: klodek4 »

To może napisz więcej.....
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

Jak długo dębicie calvadosa? Ile mniej więcej szczapek na 5L 45%?

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

Dodałem 4 szczapki o grubości małego palca. Dziesięć dni wg mnie wystarczyło dla aromatu i koloru. Teraz z każdym dniem smak robi się gładszy
In vino feritas
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

Ale rozumiem, że szczapki dalej w calvadosie..
Zastanawia mnie czy czas dębienia to miesiące czy raczej tygodnie.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

Po dziesięciu dniach usunąłem . Smak robił się zbyt ostry. Producent beczek uważa , że pojemność od 50 litrów pozwala na wieloletnie przechowywanie , poniżej tej wielkości podobnie jak ze szczapami należy wcześniej wyciągać.
In vino feritas
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: Trener »

Pytanie techniczne do właścicieli alembików. Czy podczas destylacji smakówek, na zewnątrz wydostają się zapachy, czy też alembik jest równie szczelny jak kolumna?
Coraz częściej myślę o wymianie zestawu szklanego na miedziany alembik i zastanawiam się tylko czy nadaje się do mieszkania. Wolałbym by sąsiedzi nadal nie mieli pojęcia o moim hobby.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Alembiki”