Alembik 20 l
-
Autor tematu - Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Witam. Prawie już dojrzałem do kupna alembika. Jeszcze drobne wątpliwości dotyczące wielkości (pojemności). I tu zapytanie do zorientowanych: 20 l to pojemność "robocza", czy całkowita?. Najbardziej interesował by mnie 25 litrowy, ale na taki nie natrafiłem - nie ma takich?
Pozdro. jajek12
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Alembik 20 l
Alembiki sprzedawane w naszym sklepiku AD mają podaną pojemność całkowitą. Tak więc w przypadku alembika o pojemności 20 litrów oznacza to pojemność kociołka do dolnej części kołnierza.
To czy jest to pojemność robocza to kwestia do dyskusji.
To czy jest to pojemność robocza to kwestia do dyskusji.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l
Witam. Sprzęt zakupiony - 20 litrowy alembik. I teraz zapytanie do "pot stillowców" Do tej pory pracowałem na Aabratku. Robilem tylko zbożówki, ale bez zacierania - właściwie tylko spirytus. Cały czas " chodziły" za mną łyskaczowe smaki i padło na alembik. Teorie mam (chyba) opanowaną, a praktyki ....zero. Mam zaliczone pierwsze pędzenie na ....wodzie. Sprzęt bez żadnych przecieków i nieszczelności. I teraz jak ja to widzę: pierwszy raz ciągnę do zera % - oczywiście wylewając pierwszą setkę, drugi raz po rozcieńczeniu np do 30% odbieram od 80% do 50% ( tu są różne szkoły i pewnie po kilku psoceniach dojdę to tego co dla mnie najlepsze) to jest TO, poniżej łapę osobno do następnego psocenia.
I jeszcze jedno: czy ktoś próbował robić wujka jessiego, ale na zbożu?
Pozdro jajek12
I jeszcze jedno: czy ktoś próbował robić wujka jessiego, ale na zbożu?
Pozdro jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Alembik 20 l
Spróbuj wg tych przepisów http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html
Robiłem w ten sposób żyto i destylat wyszedł naprawdę niezły
Robiłem w ten sposób żyto i destylat wyszedł naprawdę niezły
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l
radius. Ja robię głownie żyto lub jęczmień według przepisu Calyxa tyle, że zmodyfikowany. Pozwalam zbożu wypuścić kiełki około 5 mm. Próbowałem też z dłuższymi (ponad centymetr - robiły się już zielone), ale to mi nie odpowiadało.
Pozdro. jajek12
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Alembik 20 l
Odpowiedź, żeby nie mieszać w 'alembikowym' temacie masz tutaj; http://alkohole-domowe.com/forum/post76429.html#p76429jajek12 pisze: I jeszcze jedno: czy ktoś próbował robić wujka jessiego, ale na zbożu?
Pozdro jajek12
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
Autor tematu - Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l
Witam. Pierwsze psocenie na mojej "lampie Alladyna" (tak moja żona nazwała alembik widząc go pierwszy raz) za mną. Wrażenia: w porównaniu z kolumną - wiem, że to dwa różne urządzenia i porównanie troszkę nie na miejscu, ale.... - montaż i demontaż błyskawiczny, a przede wszystkim chłodnica baaaaardzo wydajna. W porównaniu z moim poprzednim sprzętem (Aabratek) poszło mi 2/3 wody mniej . Produkt końcowy, no cóż, zobaczymy po drugim razie Jako, że to moje pierwsze psocenie na takim sprzęcie - sugestie mile widziane. Przepuściłem nastaw na jęczmieniu. Zapach obiecujący. Pozdro.jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l
Witam. Drugie psocenie za mną. To jest ten smak, którego szukałem na kolumnie a znalazłem na alembiku :
klodek4. Ja robię na 2 sposoby.
1. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie - wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci Moczę przez 3-4 godziny ( moczyłem też przez 24 godziny, ale trzeba wymieniać wodę co 4-5 godzin bi inaczej będzie walić zgnilizną ). Następnie dolewam wodę z cukrem. Na 23 litry nastawu daję 2,5 do 3 kg zboża, drożdże Spiritferm T3.
2. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci Moczę przez 3-4 godziny i odlewam wodę. I teraz ważna rzecz: zboże musi być wilgotne cały czas. Ja spryskuje go wodą przy każdej okazji, ale nie może stać w wodzie! (oczywiście mieszam kilkakrotnie) I czekam dzień, dwa, trzy...... aż puści kiełki Wtedy zalewam wodą z cukrem, a dalej to już wiesz co robić. Najlepsze do tej pory - jak dla mnie, to żyto + jęczmień (1:1), kiełki do 5 mm. Na zdrowie
Pozdro. jajek12
klodek4. Ja robię na 2 sposoby.
1. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie - wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci Moczę przez 3-4 godziny ( moczyłem też przez 24 godziny, ale trzeba wymieniać wodę co 4-5 godzin bi inaczej będzie walić zgnilizną ). Następnie dolewam wodę z cukrem. Na 23 litry nastawu daję 2,5 do 3 kg zboża, drożdże Spiritferm T3.
2. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci Moczę przez 3-4 godziny i odlewam wodę. I teraz ważna rzecz: zboże musi być wilgotne cały czas. Ja spryskuje go wodą przy każdej okazji, ale nie może stać w wodzie! (oczywiście mieszam kilkakrotnie) I czekam dzień, dwa, trzy...... aż puści kiełki Wtedy zalewam wodą z cukrem, a dalej to już wiesz co robić. Najlepsze do tej pory - jak dla mnie, to żyto + jęczmień (1:1), kiełki do 5 mm. Na zdrowie
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Alembik 20 l
Na kolumnie nie to samo co na alembiku. Zawsze tak twierdziłem. A nie lepiej zatrzeć zboże? Ja zboże zawsze zacieram i efekty zadowalające. Jeszcze jak masz słód żytni to bajka. 65*C przez kilka godzin i masz super zacier. Spróbuj owoce z tego alembika, a na pewno będą super Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l
Pozdro.jajek12
Nie próbowałem nigdy tak robić, chociaż... "chodzi" mi po głowie taka "sztafeta" i coraz bardziej kusiradius6 pisze:@jajek12
Czy nastawy na zbożu traktujesz jako nastawy odnawialne, jak przy Wujku ?
Pozdro.jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 52
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Gdańsk
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Alembik 20 l
A ja cały czas myślę o whisky z gotowego słodu jęczmiennego. Obawiam się jednak, bo wyczytałem, że trudno utrzymać reżim technologiczny przy robieniu nastawu.
Na razie z mojego alembika wyszła cudowna jabłkowica. Na razie stoi z dębem średnio prażonym już czwarty tydzień. Fakt, troszkę upuściłem do spróbowania po trzech tygodniach
Na razie z mojego alembika wyszła cudowna jabłkowica. Na razie stoi z dębem średnio prażonym już czwarty tydzień. Fakt, troszkę upuściłem do spróbowania po trzech tygodniach
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Alembik 20 l
Czyli z alembika wyszedł pyszny calvados! I właśnie tego nie da się zrobić na kolumnie. Polecam książkę autorstwa Juliana Hombka na temat m.in. calvadosa.maf1 pisze:... cudowna jabłkowica. ...)
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Alembik 20 l
Ponoć moja calva robiona na kolumnie też jest niezła
Ps. Do cydru używane są jeszcze gorzkie odmiany jabłek.
Nie rozumiem. Nie neguję tego, że z alembika wyszedł dobry napitek, ale czemu na kolumnie się nie da?JanOkowita pisze:Czyli z alembika wyszedł pyszny calvados! I właśnie tego nie da się zrobić na kolumnie.maf1 pisze:... cudowna jabłkowica. ...)
Ponoć moja calva robiona na kolumnie też jest niezła
Ps. Do cydru używane są jeszcze gorzkie odmiany jabłek.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l
Pierwsza destylacja na alembiku za mną. Otrzymałem 4 litry 45 % "calvadosu". Dodałem kilka szczap dębowych i smak uważam powstał wyborny, to dopiero tydzień i prawdopodobnie nabierze jeszcze więcej szlachetności.
Producent mojego alembika proponuje mi dodatkową chłodnicę zakładaną na cebulę, ma to polepszyć osiągi i nie ma potrzeby/wg niego/ pędzenia dwukrotnie.
Producent mojego alembika proponuje mi dodatkową chłodnicę zakładaną na cebulę, ma to polepszyć osiągi i nie ma potrzeby/wg niego/ pędzenia dwukrotnie.
In vino feritas
-
Autor tematu - Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l
Noooooo to gratulacje . Mam nadzieję, że moje porady przydały się na coś. Jeszcze długa droga przed Tobą. Uważaj ze szczapami. Kontroluj - najlepiej organoleptycznie - proces dębienia, bo łatwo "przedębić" destylat. Trzeba dąb wyciągnąć w odpowiednim momencie.
Niech moc będzie z tobą Masz może jakieś fotki tej dodatkowej chłodnicy?
Pozdrawiam. jajek12
Niech moc będzie z tobą Masz może jakieś fotki tej dodatkowej chłodnicy?
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Alembik 20 l
Jeśli beczka jest nowa i "dziewicza", też trzeba kontrolować. Z własnego doświadczenia z jabłkiem dodam, że nawet jeśli nawet zdarzy się lekkie przedębienie (nie esencja! ), nie wpadać w panikę, nie ratować na siłę powtórną destylacją, tylko zlać jak najszybciej i dać trunkowi kilka tygodni odpocząć. Dąb powinien się nieco schować a aromat główny uwypuklić.
Calva zresztą, moim prywatnym zdaniem, nie powinna być mocno nadębiona, ale to subiektywne odczucie i gust, co kto lubi
Calva zresztą, moim prywatnym zdaniem, nie powinna być mocno nadębiona, ale to subiektywne odczucie i gust, co kto lubi
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l
Litrów ma 30. Robiłem na nim grappę/posiadam niewielką winniczkę i stąd wytłoki/ i calvados. Są to moje pierwsze osiągnięcia . Nieskromnie powiem że mi smakuje choć to świeże - skończyłem dębienie calvadosa . Znawcy którzy się dorwali do tych wyrobów też nie odmawiali następnych porcji,
Jak na razie podoba mi się . Porównania z innym sprzętem nie mam bo to moje początki. Choć dzisiaj był właściciel profesjonalnej destylarni i chyba nie odbiegałem od jego wypasu
Jak na razie podoba mi się . Porównania z innym sprzętem nie mam bo to moje początki. Choć dzisiaj był właściciel profesjonalnej destylarni i chyba nie odbiegałem od jego wypasu
In vino feritas
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Alembik 20 l
Pytanie techniczne do właścicieli alembików. Czy podczas destylacji smakówek, na zewnątrz wydostają się zapachy, czy też alembik jest równie szczelny jak kolumna?
Coraz częściej myślę o wymianie zestawu szklanego na miedziany alembik i zastanawiam się tylko czy nadaje się do mieszkania. Wolałbym by sąsiedzi nadal nie mieli pojęcia o moim hobby.
Coraz częściej myślę o wymianie zestawu szklanego na miedziany alembik i zastanawiam się tylko czy nadaje się do mieszkania. Wolałbym by sąsiedzi nadal nie mieli pojęcia o moim hobby.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.