19% czy możliwe czy błąd?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
fcraptor
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 16 gru 2015, 19:07
Podziękował: 2 razy

Post autor: fcraptor »

Witam, jestem początkującym i pierwszy raz liczę moc mojego wyrobu, tylko wydaje mi się że wyszedł mi zły wynik, dlatego chce poddać go sprawdzeniu przez was, bardziej doświadczonych.
Korzystałem ze standardowego winomierza BIOWIN ( sprawdziłem na wodzie i ma 0 BLG). Użyłem drożdzy: Szlachetne drożdże winiarskie wysokoalkoholizujące, Zamojscy, MALAGA 1.

Wino zrobione z soku wyciśniętego z winogron ok. 8l+ cukier ok. 3kg+ woda (nie pamiętam dokładnych proporcji, mój błąd).

start 29.10.15 - 22 BLG
pomiar 02.11.2015 - 1 BLG, a następnie dodane 1kg cukru po czym wynik 9 BLG
pomiar 04.11.2015 - 5 BLG,a następnie dodane 1 kg cukru po czym wynik 15 BLG
pomiar 16.11.2015 - 1 BLG,a następnie dodane 1 kg cukru po czym wynik 9 BLG
pomiar 16.12.2016 - 9BLG

Jak liczyłem: 22 BLG (10,4%)-1 BLG (0,0%)= 10,4%
9 BLG (3,5%)-5 BLG (1,5%)= 2%
15 BLG(6,7%)- 1 BLG (0,0%)= 6,7%
Sumując: 10,4+2+6,7= 19,1%

Wiem o tym że wynik jest uogólniony z uwagi na błąd pomiarowy, zawartość alkoholu podczas pomiarów itd.
ale czy jest możliwe, że wino będzie miało te ok 17-19 %?

Chciał bym się dowiedzieć również czy we właściwy sposób dokonałem obliczeń i czy mogę kilka razy dodawać cukru?
alembiki
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: 19% czy możliwe czy błąd?

Post autor: Kamal »

55BLG - 16BLG = 39BLG = 19,2% Wychodzi z obliczeń. ;)
W sprzyjających warunkach myślę, że winne dobiją do 19% ;)
K.
Obrazek

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: 19% czy możliwe czy błąd?

Post autor: W_TG »

Wielokrotnie zdarzyło mi się zrobić wino które w mocy przypominało drinka.
Własnie w tej chwilo mam zlane wino rodzynkowe półsłodkie o mocy drinka.
Uważam że przy sprzyjających warunkach można uzyskać okolice +- 20%
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Autor tematu
fcraptor
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 16 gru 2015, 19:07
Podziękował: 2 razy
Re: 19% czy możliwe czy błąd?

Post autor: fcraptor »

W smaku też wydaje mi się dość moce, dzięki za potwierdzenie ;-)
@Kamal tak przy okazji możesz powiedzieć w jaki sposób ty obliczasz %, bo widzę że trochę inaczej jak ja?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: 19% czy możliwe czy błąd?

Post autor: Kamal »

Policzyłem Blg wszystkie "początkowe" po dodaniu cukru. A odjołem Blg które zostawało.
Czyli 22+9+15+9-1-5-1-9=55-16=39Blg
Tabela biowinu i :
35blg to 18,2% a 4Blg to 1%. Sumując to wychodzi 19,2%. ;)
Choć obliczenia mogą zawierać błędy. Gdyż 2 Blg według tabeli to 0,1%. Ale 4 Blg to już 1%.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: 19% czy możliwe czy błąd?

Post autor: Wald »

Kamal pisze: 2 Blg według tabeli to 0,1%. Ale 4 Blg to już 1%.
Tabela jest dla początkujących i zawiera poprawki na niecukry ( http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p124804 ). Dokładnie i zgodnie z instrukcją producenta liczył fcraptor, ale oboje nie ujęliście poprawki na alkohol. Z nią to wino będzie miało pod 17%.
Jest na forum kalkulator który uwzględnia obie poprawki, ale nie widzę go teraz. Jest sama poprawka na alkohol podana w tabeli http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p125872

PS: coś znalazłem, 3 arkusz może się nada:
http://alkohole-domowe.com/forum/cukier ... t2143.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”