Zrób to sam - wizjer do miedzianej kolumny
-
Autor tematu - Posty: 7528
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Witajcie.
Na prośbę jednego z kolegów przedstawiam jak łatwo zrobić wizjer do miedzianej kolumny, z trójnika.
Najpopularniejszą średnicą rury Cu stosowaną w naszym hobby jest rura fi 54, więc do takiej dorobiłem wizjer.
Potrzebne nam będą:
1. Nypel i nakrętka mosiężna w rozmiarze 2" 2. Trójnik równoprzelotowy i kawałek (5cm) rury 54 3. Szkiełko i oring silikonowy Teraz udajemy się do najbliższego warsztatu ślusarskiego, gdzie za drobną gratyfikacją tokarz wytnie nam otwór w nakrętce i obetnie nypel wraz i podtoczy aby pasował na rurę Podtoczony odcinek nypla z gwintem lutujemy na kilkucentymetrowy odcinek rury, rurę do trójnika, zakładamy szkiełko wraz z oringiem do "dziurawej" nakrętki i skręcamy wszystko do kupy Wizjer gotowy
Pozdrawiam wszystkich "pomysłowych Dobromirów"
P.S.
Ja, żeby wizjer wyglądał bardziej elegancko, obciąłem poziomy odcinek trójnika o połowę, lepiej się prezentuje i dobrze widać co się dzieje w środku
Na prośbę jednego z kolegów przedstawiam jak łatwo zrobić wizjer do miedzianej kolumny, z trójnika.
Najpopularniejszą średnicą rury Cu stosowaną w naszym hobby jest rura fi 54, więc do takiej dorobiłem wizjer.
Potrzebne nam będą:
1. Nypel i nakrętka mosiężna w rozmiarze 2" 2. Trójnik równoprzelotowy i kawałek (5cm) rury 54 3. Szkiełko i oring silikonowy Teraz udajemy się do najbliższego warsztatu ślusarskiego, gdzie za drobną gratyfikacją tokarz wytnie nam otwór w nakrętce i obetnie nypel wraz i podtoczy aby pasował na rurę Podtoczony odcinek nypla z gwintem lutujemy na kilkucentymetrowy odcinek rury, rurę do trójnika, zakładamy szkiełko wraz z oringiem do "dziurawej" nakrętki i skręcamy wszystko do kupy Wizjer gotowy
Pozdrawiam wszystkich "pomysłowych Dobromirów"
P.S.
Ja, żeby wizjer wyglądał bardziej elegancko, obciąłem poziomy odcinek trójnika o połowę, lepiej się prezentuje i dobrze widać co się dzieje w środku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Zrób to sam - wizjer do miedzianej kolumny
Wystarczy zwykłe szkło 4mm kupione od szklarza za parę złotych. Warunek żeby nie miało styczności z metalem kolumny i zakrętki.
U mnie tak mam od lat i funkcjonuje. Mimo iz mam w zapasie szkło ze szkła kominkowego - to do dziś nie musiałem go użyć.
U mnie tak mam od lat i funkcjonuje. Mimo iz mam w zapasie szkło ze szkła kominkowego - to do dziś nie musiałem go użyć.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Zrób to sam - wizjer do miedzianej kolumny
Lesgo
;D
Bardzo chętnie, ale....osobiście ;D
Daleko mi do stresowania. Być może dopadło mnie zmęczenie bo jakoś nie wziąłem tego jako żart.marcin16 pisze:A może nagotuje! Nie stresuj sie i innych takimi wypowiedziami, ja napisałem to w żarcie i myślę, że Kolega pawgin sie nie obraził?
Lesgo
;D
Bardzo chętnie, ale....osobiście ;D
-
- Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
- Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Zrób to sam - wizjer do miedzianej kolumny
Ja też chętnie bym coś podegustował ale jak patrzę na tą mapę bimbrownikow... choć mam prawie ziomka w okolicy tylko że on aktualnie emigrant-wyspiarz. Co prawda w mojej miejscowości znam jednego psotnika ale z nim nie ppgadam, starszy gościu z aluminiową kanką i pewnie z kolumna ocynk:-D
Piszę z telefonu więc przepraszam za gramatykę
Piszę z telefonu więc przepraszam za gramatykę
Bo pić to trza umić