Zapach amoniaku w alkoholu

Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...

Autor tematu
bączek
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2011, 19:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)po prostu fajnym,żart uśmiech na co dzień co więcej trzeba.
Ulubiony Alkohol: Tatra Mocna i bimberek
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Mielec

Post autor: bączek »

Witam. Po destylacji otrzymałem alkohol a zapachu amoniaku i jasnoniebieski kolor. Nastaw wcześnie próbowałem sklarować środkiem Bentonit, lecz bez skutku. Jak pozbyć się teraz zapachu i koloru?
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 mar 2011, 10:53 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zapach amoniaku

Post autor: radius »

Napisz coś więcej o aparaturze; z jakich materiałów jest zrobiona, jak podłączona itp.?
A najlepiej wstaw kilka fotek.
Zapach amoniaku to efekt nieodebranych przedgonów.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
bączek
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2011, 19:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)po prostu fajnym,żart uśmiech na co dzień co więcej trzeba.
Ulubiony Alkohol: Tatra Mocna i bimberek
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Mielec
Re: Zapach amoniaku

Post autor: bączek »

Baniak +kolumna z nierdzewni tylko końcówka z mosiądzu i chłodnica z miedzi dwie półeczki i wężyk do odbioru tak jak widać na rysunku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Zapach amoniaku

Post autor: Zygmunt »

To nie wina bentonitu. Miedź czyszczona była? Jak nic nie podziała, spróbuj oczyszczania chemicznego destylatu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Zapach amoniaku

Post autor: drgranatt »

Ja miałem tak dwa razy jak jechałem na tych grzybkach: http://alkohole-domowe.com/forum/post18479.html#p18479.
Przepuszczenie drugi raz pomogło.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Autor tematu
bączek
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2011, 19:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)po prostu fajnym,żart uśmiech na co dzień co więcej trzeba.
Ulubiony Alkohol: Tatra Mocna i bimberek
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Mielec
Re: Zapach amoniaku

Post autor: bączek »

Miedz czyściłem dwa miechy temu, teraz i tak musiałem oczyścić bo niebieski nalot został na miedzi. Puszczenie drugi raz nic nie pomogło, ten sam efekt. drgranatt pisał o drożdżach cobra, że miał problem i to samo wystąpiło co u mnie. Jak robiłem nastaw upaliło mi drożdże, dałem za dużą temperaturę wody i drożdże Alcotec. Dodałem następną paczkę drożdży Prestige, fermentacja przebiegła jak zawsze i teraz nasuwa się pytanie, czy te wcześniejsze obumarłe drożdże nie zrobiły przypadkiem tej śmierdzącej roboty?
Ostatnio zmieniony środa, 16 mar 2011, 21:05 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka

Simon82
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 19 gru 2018, 23:51
Re: Zapach amoniaku w alkoholu

Post autor: Simon82 »

Mam podobny problem. Jak kolega sobie poradził?
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 gru 2018, 07:49 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Zapach amoniaku w alkoholu

Post autor: inblue »

Też masz niebieski destylat i zapach amoniaku w destylacie?

Skonfrontuj też swoje postępowanie z informacjami podanymi w tym wątku:
zapach-amoniaku-w-przedgonie-t12943.html
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 gru 2018, 08:16 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Simon82
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 19 gru 2018, 23:51
Re: Zapach amoniaku w alkoholu

Post autor: Simon82 »

Tylko zapach odrzuca głowe niczym sole trzeźwiące, destylat po odebraniu z systemu LM jak i VM jest klar
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Zapach amoniaku w alkoholu

Post autor: sargas »

A przypadkiem nastaw sie nie zepsuł / zakaził ? Nie czuć go było tak przed destylacją ?

Simon82
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 19 gru 2018, 23:51
Re: Zapach amoniaku w alkoholu

Post autor: Simon82 »

Czuć ale w mniejszym stopniu. Sprzet po kazdym uzyciu jest myty detergentem a raz na jakis czas gotuje w wiadrach sode, taki nawyk z piwiwarstwa ;-) Po zmianie drozdzy problem nie wystapil. Dystrybutor drożdżorobotnikow odpisał ze forforan dwu-amonowy jako pozywka dla drożdży jest dodawany i ze powinny go zjesć, widocznie albo ilosć byla za duża albo nie posprzątaly po sobie choć nastawy odfermetowaly do minusa na splawiku

Mod.
Pisz staranniej, bo następny post zostanie zwrócony do nadawcy
;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 gru 2018, 08:46 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie destylatu”