Witam psotną brać.
Mój problem jest następujący: poszukuję nowej kuchenki do grzania kolby płaskodennej 6L. Zależy mi aby kupić taką kuchenkę która nie będzie wymagała żadnego przerabiania - omijania termostatu itp. i nie będzie dawała efektu falowania.
Moja pierwsza kuchenka która próbowałem przerobić "umarła" z mojej winy ( nie znam się na elektryce ), w tej chwili mam kuchenkę 1,9kW jednak przedestylowanie kolby zajmuje mi ok 3 godzin - co wg mnie jest zdecydowanie za długo ( nigdy nie leci ciurkiem, tylko powoli kapie ).
Bardzo bym prosił o jakiegoś linka do aukcji na allegro, super by było gdyby szło kuchenkę odebrać osobiście na Śląsku.
Z góry dzięki za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Szym
Zakup nowej kuchenki do grzania kolby
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zakup nowej kuchenki do grzania kolby
Szukaj kuchenki bez termostatu, jedynie z ustawianą pokrętłem mocą grzania. Podskocz do hipermarketu w okolicy (Tesco, E. Leclrec, Auchan, Real czy inne cudo) i popatrz na kuchenki elektryczne. Czasem są tańsze niż na Allegro z wysyłką, ale to musisz poszukać i tu i tu.
Niestety nie ma wielu kuchenek elektrycznych o mocy ponad 2 kW, więc cudów nie będzie. Ponadto, jeżeli chcesz przyspieszyć proces, to powinieneś zainwestować w kocioł z blachy - garnek, keg, kana - który pozwoli na szybszy proces. Szkło jest niezbyt dobrym przewodnikiem ciepła, więc nie licz na sprinterskie tempo destylacji.
Niestety nie ma wielu kuchenek elektrycznych o mocy ponad 2 kW, więc cudów nie będzie. Ponadto, jeżeli chcesz przyspieszyć proces, to powinieneś zainwestować w kocioł z blachy - garnek, keg, kana - który pozwoli na szybszy proces. Szkło jest niezbyt dobrym przewodnikiem ciepła, więc nie licz na sprinterskie tempo destylacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 42
- Rejestracja: piątek, 16 mar 2012, 18:25
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zakup nowej kuchenki do grzania kolby
@Szym
Kolego potrzebny Ci jest raczej większy kocioł niż mocniejsza kuchenka. Ja również mam kolbę 6l ale kuchenkę mam 1500W 6-cio biegową co 250W. Nie wiem co tam masz podłączone do tej kolby ale ja mam małą kolumienkę 40cm wigroux i rozgrzewam kolbę na 5-6biegu, pracuję na 4 a przedgony odbieram na 3. Destylacja kolby w trzy godziny to jest bardzo krótko mnie zwykle zajmuje to dłużej, ale ja używam jej tylko do drugiej destylacji. Tak jak radzi kolega wyżej, zainwestuj w kega którego przedestylowanie zajmuje co prawda dłużej niż trzy godziny ale i tak dużo krócej niż przerobienie tego samego wsadu na Twojej kolbie.
Kolego potrzebny Ci jest raczej większy kocioł niż mocniejsza kuchenka. Ja również mam kolbę 6l ale kuchenkę mam 1500W 6-cio biegową co 250W. Nie wiem co tam masz podłączone do tej kolby ale ja mam małą kolumienkę 40cm wigroux i rozgrzewam kolbę na 5-6biegu, pracuję na 4 a przedgony odbieram na 3. Destylacja kolby w trzy godziny to jest bardzo krótko mnie zwykle zajmuje to dłużej, ale ja używam jej tylko do drugiej destylacji. Tak jak radzi kolega wyżej, zainwestuj w kega którego przedestylowanie zajmuje co prawda dłużej niż trzy godziny ale i tak dużo krócej niż przerobienie tego samego wsadu na Twojej kolbie.