Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Witam wczoraj zrobiłem mój pierwszy zimny zacier z owsa 20kg +70l wody.Owies ześrutowany prawie na mąkę enzymy A 9ml G 26ml + antypiana 4ml grzybki SafSpirit HG1 30g, pożywka Daf 21g.Zacier ruszył momentalnie identycznie jak przy metodzie tradycyjnej lub na lenia może 1h i bulgotało. Dzisiaj na zacierze zrobiła się skorupa dość twarda i wysoka na ponad 20cm ,temperatura podskoczyła i zbliża się do granic wytrzymałości drożdży.Moje pytanie to czy topić skorupę,chłodzić zacier?Dodam,że pierwszy raz pracuje z tym zbożem i nie wiem ja zachowuje się w innych metodach zacierania.
Zacier pracuje pod skorupą żadnych nieprzyjemnych zapachów nie wydziela.
Zacier pracuje pod skorupą żadnych nieprzyjemnych zapachów nie wydziela.
Ostatnio zmieniony piątek, 4 sie 2023, 13:55 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 307
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Zatapiaj zatapiaj tylko delikatnie, aby za bardzo nie napowietrzyć, bo może wyjść na spacer
Ja przy zbożach zatapiam dwa razy ( rano, wieczor)
Ja przy zbożach zatapiam dwa razy ( rano, wieczor)
Ostatnio zmieniony piątek, 4 sie 2023, 14:15 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy