Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

zwirek
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: zwirek »

Hej dzisiaj zajrzałem do zacieru grzybki intensywnie pracują ale jeszcze jest zapach wymiocin nie tak intensywny jak wcześniej ale jest. Zostawiam jak jest i już nie będę zaglądał przez tydzień. Dzięki za podpowiedzi.
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Post autor: Tomik 2006 »

Witam wczoraj zrobiłem mój pierwszy zimny zacier z owsa 20kg +70l wody.Owies ześrutowany prawie na mąkę enzymy A 9ml G 26ml + antypiana 4ml grzybki SafSpirit HG1 30g, pożywka Daf 21g.Zacier ruszył momentalnie identycznie jak przy metodzie tradycyjnej lub na lenia może 1h i bulgotało. Dzisiaj na zacierze zrobiła się skorupa dość twarda i wysoka na ponad 20cm ,temperatura podskoczyła i zbliża się do granic wytrzymałości drożdży.Moje pytanie to czy topić skorupę,chłodzić zacier?Dodam,że pierwszy raz pracuje z tym zbożem i nie wiem ja zachowuje się w innych metodach zacierania.
Zacier pracuje pod skorupą żadnych nieprzyjemnych zapachów nie wydziela.
Ostatnio zmieniony piątek, 4 sie 2023, 13:55 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Krychu35
300
Posty: 307
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Post autor: Krychu35 »

Zatapiaj zatapiaj :ok: tylko delikatnie, aby za bardzo nie napowietrzyć, bo może wyjść na spacer :hahaha:
Ja przy zbożach zatapiam dwa razy ( rano, wieczor) ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 4 sie 2023, 14:15 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Post autor: Tomik 2006 »

Wyjść nie wyjdzie ma spory zapas.Owies zachowuje się podobnie jak żyto u mnie przy zacieraniu na lenia.
Martwi mnie temperatura wrzucę z dwa zamrożone pety przy innych metodach zacierania nie szkodziło a pomagało myślę że też będzie ok.
Awatar użytkownika

takipan
50
Posty: 57
Rejestracja: środa, 29 sie 2018, 19:02
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Post autor: takipan »

Kolego @Tomik 2006, jak z tym owsem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”