Zabezpieczenie gwintu grzałki
Cześć Panowie,
Jestem na etapie " tworzenia " swojego kotła z grzałkami ulwd i mieszadłem.
Większość mam przemyślane lecz zagwozdkę sprawiła mi jedna mała pierdoła.
Jak zabezpieczyć gwint grzałki m14 x 1.5 ?
Szukałem jakiegoś dławika. Znalazlem same z gwintem 16mm lub większym.
Podpowie ktoś jak to ogarnąć?
https://zapodaj.net/plik-zuAFXrDYF9
Jestem na etapie " tworzenia " swojego kotła z grzałkami ulwd i mieszadłem.
Większość mam przemyślane lecz zagwozdkę sprawiła mi jedna mała pierdoła.
Jak zabezpieczyć gwint grzałki m14 x 1.5 ?
Szukałem jakiegoś dławika. Znalazlem same z gwintem 16mm lub większym.
Podpowie ktoś jak to ogarnąć?
https://zapodaj.net/plik-zuAFXrDYF9
-
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
- Kontakt:
-
- Podziękował: 645 razy
- Otrzymał podziękowanie: 601 razy
Re: Zabezpieczenie gwintu grzałki
Jeżeli grzałka jest ze stali nierdzewnej to kupujesz 2 podkładki nierdzewne, powiększone M14, nakrętkę nierdzewna M14 i gotowe 2 uszczelki klingierytowe M14 lub jak nie dostaniesz to płytę klingierytową 1-1,5mm i sam sobie wytniesz. Jeżeli grzałka jest miedziana to gorzej bo niestety trzeba zadbać by miedź od strony kotła nie miała kontaktu ze stalą nierdzewną bo po paru latach kołnierz grzałki może skorodować. Tu trzeba kombinować z większą dziurą, wężykiem silikonowym i większymi podkładkami.
-
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 529 razy
- Otrzymał podziękowanie: 125 razy
- Kontakt:
U mnie w kotle z nierdzewki siedziała grzałka miedziana przez dobre 6-7 lat i kompletnie nic się nie działo, a grzała różne dziwne nastawy i zaciery.
Ale wiesz to z własnego doświadczenia, czy powtarzasz to co inni piszą?Szlumf pisze: ↑środa, 20 mar 2024, 22:35 Jeżeli grzałka jest miedziana to gorzej bo niestety trzeba zadbać by miedź od strony kotła nie miała kontaktu ze stalą nierdzewną bo po paru latach kołnierz grzałki może skorodować. Tu trzeba kombinować z większą dziurą, wężykiem silikonowym i większymi podkładkami.
U mnie w kotle z nierdzewki siedziała grzałka miedziana przez dobre 6-7 lat i kompletnie nic się nie działo, a grzała różne dziwne nastawy i zaciery.
Kurka jeśli dobrze rozumiem, chodzi o powiekszoną nakrętke m14? Myślałem o tym wcześniej, natomiast ona niezabezpieczy kabla przed przypadkowym wyrwaniem tak jak dławik. Chyba że, znalazł by sie dławik z gwintem który by pasował i dokręcić go do długiej nakrętki.
Minus to będzie mocno odstawać od zbiornika.
Druga sprawa nie znalazłem dławika pasujący do tego gwintu.
Trzecia sprawa, czy przedłużona nakrętka musi być nierdzewna? Czy może być zwykła tańsza.
Takjatylkonachwile pisze: ↑środa, 20 mar 2024, 22:08 Masz na myśli jakąś obudowe na połączenie elektryczne?
Grzałka z gwintem jest nierdzewna.
Kurka jeśli dobrze rozumiem, chodzi o powiekszoną nakrętke m14? Myślałem o tym wcześniej, natomiast ona niezabezpieczy kabla przed przypadkowym wyrwaniem tak jak dławik. Chyba że, znalazł by sie dławik z gwintem który by pasował i dokręcić go do długiej nakrętki.
Minus to będzie mocno odstawać od zbiornika.
Druga sprawa nie znalazłem dławika pasujący do tego gwintu.
Trzecia sprawa, czy przedłużona nakrętka musi być nierdzewna? Czy może być zwykła tańsza.
-
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Grzałkę wkręcasz dając od środka podkładkę i uszczelkę, może być silikonowa. Podczas dokręcania fajnie się wciśnie w gwint i dobrze doszczelni. Od zewnątrz możesz dać również uszczelkę albo silikon i podkładkę, tak dla pewności szczelności. Na zbiorniku spawasz sobie śruby montażowe np. tego typu:
Odsunie Ci obudowę od zbiornika i będzie miejsce na ocieplenie a także będzie łatwiej zmieścić długie śruby od montażu przewodów. Obudowę dobierasz taką jaką potrzebujesz, dostosowana do rozstawu wyprowadzeń. W kradex masz duży wybór estetycznych obudów. Ja wykorzystuję np taką:
W obudowie robisz otwory pod grzałki oraz śruby. I montaż kolejno: grzałki, ocieplenie, obudowa i podłączenie elektryczne. Na boku obudowy otwór pod dławik. Masz wszystko estetycznie wykonane. Tylko dobrze patrz na wymiary i wysokość obudów aby całość na pewno się zmieściła.
Odsunie Ci obudowę od zbiornika i będzie miejsce na ocieplenie a także będzie łatwiej zmieścić długie śruby od montażu przewodów. Obudowę dobierasz taką jaką potrzebujesz, dostosowana do rozstawu wyprowadzeń. W kradex masz duży wybór estetycznych obudów. Ja wykorzystuję np taką:
W obudowie robisz otwory pod grzałki oraz śruby. I montaż kolejno: grzałki, ocieplenie, obudowa i podłączenie elektryczne. Na boku obudowy otwór pod dławik. Masz wszystko estetycznie wykonane. Tylko dobrze patrz na wymiary i wysokość obudów aby całość na pewno się zmieściła.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
U siebie zrobiłem tak jak pisze @aakk . Od wewnątrz poszerzona podkładka nierdzewna i uszczelka silikonowa a na zewnątrz podkładka nierdzewna i nakrętka.
Do zbiornika przyspawane dwie nakrętki M8 (nie mam zdjęcia) i do nich przykręcona puszka.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Dzięki Panowie, duzo mi to rozjaśniło. Zastanawia mnie jedna rzecz.
Czy podkładka od środka jest konieczna skoro kołnierz gwintu grzalki jest szeroki?
https://zapodaj.net/plik-jVrh3X2h6A
Teraz widze że, najtrudniejsze będzie wygięcie grzałek w jedno miejsce by zmieściły sie w skrzynce.
Edit:
Korzystając z okazji że, zwróciłem uwagę 2 Panów praktyków zbiorników ulwd.
Nad wyrost kupiłem 4 grzałki:
230v
1750W
Śr. 8.5mm
Dl. Okolo 240 cm
Co daje 2.9w/cm2. Na jedną grzałkę
Chciałem zamontować te grzałki, po dwie szeregowo i tym sposobem uzyskać mniej niz 1.5w/cm2 elementu grzejnego.
Pytanie czy to konieczne? Wpadłem na to po fakcie, czytając na forum.
aakk w swoich zbiornikach ma 1.9w/cm2 przy 8metrach grzałek.
Czy ten 1w robi taką różnicę? Oprócz montażu grzałek, mam już zamowiony motoreduktor więc będzie się mieszać przy gęstym.
Czy podkładka od środka jest konieczna skoro kołnierz gwintu grzalki jest szeroki?
https://zapodaj.net/plik-jVrh3X2h6A
Teraz widze że, najtrudniejsze będzie wygięcie grzałek w jedno miejsce by zmieściły sie w skrzynce.
Edit:
Korzystając z okazji że, zwróciłem uwagę 2 Panów praktyków zbiorników ulwd.
Nad wyrost kupiłem 4 grzałki:
230v
1750W
Śr. 8.5mm
Dl. Okolo 240 cm
Co daje 2.9w/cm2. Na jedną grzałkę
Chciałem zamontować te grzałki, po dwie szeregowo i tym sposobem uzyskać mniej niz 1.5w/cm2 elementu grzejnego.
Pytanie czy to konieczne? Wpadłem na to po fakcie, czytając na forum.
aakk w swoich zbiornikach ma 1.9w/cm2 przy 8metrach grzałek.
Czy ten 1w robi taką różnicę? Oprócz montażu grzałek, mam już zamowiony motoreduktor więc będzie się mieszać przy gęstym.
Ostatnio zmieniony piątek, 22 mar 2024, 18:36 przez Kyneczek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
To zależy do czego. Jak dasz uszczelkę silikonową to trzeba a jak teflonową to nie.
Ostatnio zmieniony piątek, 22 mar 2024, 18:35 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
Na zdjęciu są oryginalne, nie wiem jak się nazywają ale to takie czerwone do wody co " puchną ".
Mam mate 3mm silikonową, mógł bym wyciąć.
Na zdjęciu są oryginalne, nie wiem jak się nazywają ale to takie czerwone do wody co " puchną ".
Cześć Panowie.
Zrobiłem małe postępy i mam pytania z nimi związane.
Generalnie kosztowało mnie to dużo cierpliwości ze, względu na to, że przerabiałem swój zbiornik i wszelkie operacje musiałem wykonywać przez triclamp 168 ;p
Wygiąłem i zamontowalem grzałki. Aż 4 sztuki. Aktualnie mam zbiornik zalany wodą w celu sprawdzenia szczelności.
Pytanie 1. Czy jeśli gwint grzałki nie spoci sie, to oznacza, że podczas gotowania również będzie dobrze?
Pytanie 2. Może w celu zapobiegnięciu pocenia się, warto posmarować gwint grzałki dodatkowo silikonem? Posiadam tylko zwykły sanitarny.
Pytanie 3. Na kołnierz grzałki do uszczelnienia zastosowalem wyciete podkładki z maty silikonowej 3mm zamiast sztywnych czerwonych uszczelek z kompletu grzałek. Rzecz w tym, że nie zbyt ufam temu połączeniu ze względu na rozchodzenie sie uszczelki silikonowej przy dokręcaniu nakrętki. Czy ta mata silikonowa to dobry pomysl?
Pytanie 4. Oczywiście przy montażu grzałek porysowałem wszystko co sie da w zbiorniku grzałkami. Nie są to rysy glębokie, takie bardziej wyślizgane. Czy jest potrzeba pasywacji zbiornika ponownie? Wode zostawie do jutra w zbiorniku. Pewnie jak coś będzie miało wyjść to wyjdzie, prawda?
Zrobiłem małe postępy i mam pytania z nimi związane.
Generalnie kosztowało mnie to dużo cierpliwości ze, względu na to, że przerabiałem swój zbiornik i wszelkie operacje musiałem wykonywać przez triclamp 168 ;p
Wygiąłem i zamontowalem grzałki. Aż 4 sztuki. Aktualnie mam zbiornik zalany wodą w celu sprawdzenia szczelności.
Pytanie 1. Czy jeśli gwint grzałki nie spoci sie, to oznacza, że podczas gotowania również będzie dobrze?
Pytanie 2. Może w celu zapobiegnięciu pocenia się, warto posmarować gwint grzałki dodatkowo silikonem? Posiadam tylko zwykły sanitarny.
Pytanie 3. Na kołnierz grzałki do uszczelnienia zastosowalem wyciete podkładki z maty silikonowej 3mm zamiast sztywnych czerwonych uszczelek z kompletu grzałek. Rzecz w tym, że nie zbyt ufam temu połączeniu ze względu na rozchodzenie sie uszczelki silikonowej przy dokręcaniu nakrętki. Czy ta mata silikonowa to dobry pomysl?
Pytanie 4. Oczywiście przy montażu grzałek porysowałem wszystko co sie da w zbiorniku grzałkami. Nie są to rysy glębokie, takie bardziej wyślizgane. Czy jest potrzeba pasywacji zbiornika ponownie? Wode zostawie do jutra w zbiorniku. Pewnie jak coś będzie miało wyjść to wyjdzie, prawda?
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 kwie 2024, 20:26 przez Kyneczek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 559 razy
Dlaczego zmieniłeś uszczelki dedykowane do grzałki
Uszczelek silikonowych, gumowych nie dokręcamy na siłę tylko z 'uczuciem'
Nie smaruj silikonem nic bo po paru miesiącach będą urwy leciały przy wymianie
Co oznacza pocenie się
Uszczelek silikonowych, gumowych nie dokręcamy na siłę tylko z 'uczuciem'
Nie smaruj silikonem nic bo po paru miesiącach będą urwy leciały przy wymianie
Co oznacza pocenie się
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 559 razy
Pocenie rur to różnica temperatur np. w rurze stalowej zimna woda około 10st która idzie niezaizolowana po wierzchu
Uszczelki dedykowane fibrowe jak sam zauważyłeś pęcznieją pod wpływem wody, czyli bardziej uszczelnią po kontakcie z wodą
Jeżeli po paru godz. nic nie PRZECIEKA to jest ok.
Grzałka zawsze może się przepalić i trzeba będzie ją wymienić
Uszczelki dedykowane fibrowe jak sam zauważyłeś pęcznieją pod wpływem wody, czyli bardziej uszczelnią po kontakcie z wodą
Jeżeli po paru godz. nic nie PRZECIEKA to jest ok.
Grzałka zawsze może się przepalić i trzeba będzie ją wymienić
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM