Znaleziono 15 wyników
- środa, 15 wrz 2021, 21:07
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Polski Łowczy (niem. Jägermeister)
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 21230
Re: Polski Łowczy (niem. Jägermeister)
Koledzy, czy po tych kilku latach macie jakieś wnioski, przepisy lub opinie dotyczące trunku o smaku zbliżonym do Jagermeister?
- poniedziałek, 14 gru 2020, 21:24
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Producent Tomek z olx - opinie
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 6122
Re: Szukam info o producencie.
Ja kupiłem od niego zbiornik, też spoko, chociaż port grzałki jak dla mnie jest za wysoko. Poza tym - bardzo starannie wykonany zbiornik. @wwlodi, koniecznie wrzuć zdjęcia, szczególnie bufora, bo chciałbym zobaczyć wykonanie. Jak obiecałem, wrzucam zdjęcia mojego sprzętu :D Niektóre są zaraz po odb...
- piątek, 4 gru 2020, 15:32
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Ocena pierwszego psocenia
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 6126
Re: Ocena pierwszego psocenia
A co z buforem? Nie mogę bo wyjąć bo ma szeroką kryzę. Może wyjąć z niego sprężynki...?defacto pisze:Serwus
Wywal kolumnę. Głowicę, bezpośrednio do katalizatora przykręć i gotuj brutto.
- wtorek, 1 gru 2020, 07:16
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Ocena pierwszego psocenia
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 6126
Re: Ocena pierwszego psocenia
Panowie, a czy skoro zalewa mi dopiero przy mocy 4kW, to grzać tak jak poprzednio 3,5kW czy lepiej niższą, np. 3kW? Wiem że wpływa to na wydajność a w konsekwencji czas, ale czy na jakość urobku również? Czy w trakcie procesu robicie jakieś zmiany mocy?
- poniedziałek, 30 lis 2020, 22:06
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Ocena pierwszego psocenia
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 6126
Re: Ocena pierwszego psocenia
A jak znudzi ci się cukier (podejrzewam, że szybko) proponuję skrobię ziemniaczaną zacieraną "na lenia". Nie ma "aromatu buroka" (kiedyś też nie wyczuwałem, ale teraz kubki smakowe się wyostrzyły). A potem zbożóki z kukurydzą na czele. Ale wówczas już inny zupełnie proces niż na...
- poniedziałek, 30 lis 2020, 11:25
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Ocena pierwszego psocenia
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 6126
Re: Ocena pierwszego psocenia
Jest kilka sposobów odbioru przedgonów: ja robię 3 zrzuty jeziorka co 20 minut, a potem jednak kropla co pół minuty przy jednoczesnym odbiorze z OLM. i tak sprawdzam potem organoleptycznie co leci :) Jeśli chodzi o odbior przedgonów to mam jeziorko tylko 10-12ml więc robię tak że na wstępie odbiera...
- poniedziałek, 30 lis 2020, 10:34
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Ocena pierwszego psocenia
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 6126
Re: Ocena pierwszego psocenia
Też zauważyłem, że 84-85 w buforze zaczynają się zmiany destabilizujące kolumnę i resztę biorę jako pogony do kolejnej destylacji. Dzięki Skir :poklon; Ale mam jedno pytanie. Czy w takim razie to co jest przed skokiem temperatury na buforze powyżej 84stC traktujesz jako gotowy towar czy puszczasz j...
- poniedziałek, 30 lis 2020, 10:25
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Ocena pierwszego psocenia
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 6126
Re: Ocena pierwszego psocenia
Serwus Jeżeli przy pierwszym gotowaniu osiągnąłeś cel w postaci 96,5%, bezwonnego koncentratu, to w czym konkretnie możemy Ci pomóc? Cześć. Jestem pewny że da się sporo poprawić w moim procesie (np. w kwestii odbioru przedgonów i pogonów, tak jak mi tu już koledzy podpowiedzieli), bo dopiero 2 goto...
- poniedziałek, 30 lis 2020, 10:12
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Ocena pierwszego psocenia
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 6126
Re: Ocena pierwszego psocenia
@nemeto Dziękuję serdecznie za rady :poklon; zwłaszcza to spuszczanie bufora na koniec. Podzielę też urobek na mniejsze części jak się będzie bufor kończył i postaram się tam coś wywąchać... Widzę że Ty również przykładasz się nawet przy odbieraniu surówki ;) Jutro zamierzam dokończyć ten pierwszy a...
- niedziela, 29 lis 2020, 20:36
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Ocena pierwszego psocenia
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 6126
Re: Ocena pierwszego psocenia
81 osób zajrzało do tematu, ale brak jakiegokolwiek komentarza świadczy, że chyba nikomu nie chciało się tej mojej epopei czytać do końca... :( Dużo napisałem żeby wszystkie szczegóły zawrzeć. A dzisiaj zrobiłem kolejne gotowanko. Tym razem udało mi się już zalać kolumnę. Dociepliłem wszystkie kryzy...
- niedziela, 29 lis 2020, 16:15
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Producent Tomek z olx - opinie
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 6122
Re: Szukam info o producencie.
Kupiłem od niego zestaw i jestem bardzo zadowolony. Właśnie robię drugą próbę (wcześniej zrobiłem 3 gotowania na wodzie). Mam kilka uwag, np brak portu temp. w buforze, zawór spustowy jest około 1cm nad dnem, w zaworku precyzyjnym wkladka teflonowa się obraca... Ale ogólnie jestem bardzo zadowolony....
- sobota, 28 lis 2020, 22:33
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Ocena pierwszego psocenia
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 6126
Ocena pierwszego psocenia
Witam szanowne grono. Postów nie mam zbyt wiele ale studiuję forum już od dawna :read: . Owocem tego jest pierwszy proces psocenia, który wczoraj popełniłem :twisted: Chyba sporo wiedzy przyswoiłem bo jestem bardzo zadowolony z wyniku :D , ale miałem kilka wątpliwości :scratch: i mam nadzieję że bar...
- czwartek, 24 wrz 2020, 11:01
- Forum: Ogrodnictwo
- Temat: Akcja zbieranie owoców 2020
- Odpowiedzi: 59
- Odsłony: 19600
Re: Akcja zbieranie owoców 2020
Przegapiłem tą akcję... MASaKrA_Domingo czy jest szansa jeszcze tam nazbierać tej szarej renety albo węgierek?
- czwartek, 9 kwie 2020, 07:38
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Producent Tomek z olx - opinie
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 6122
Re: Szukam info o producencie.
Przyłączam się do pytania. Pan twierdzi, że nie udziela się na żadnych forach, ale patrząc po zdjęciach to trudno uwierzyć
- środa, 1 sty 2020, 20:41
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: wwlodi
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 1813
wwlodi
Witam wszystkich forumowiczów :) Mam na imię Włodzimierz i jestem z Małopolski. Jak do tej pory, przez już 20 lat, wytwarzałem alkohole, które miały moc 12-18% czyli winko :D Śledzę od dłuższego czasu prowadzone tutaj dyskusje. Kilka lat temu potrzebowałem wiedzy jak pomagałem znajomemu zrobić kolum...