Nie ma spadku wydajności cukru. Temat do zamknięcia.
Po prostu za wcześnie wrzucałem na maszynę, rutynowo. Nie zauważyłem, że nie został cały cukier przerobiony. A nie został, przez temperaturę.
Znaleziono 15 wyników
- poniedziałek, 27 lut 2023, 15:24
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 4562
- poniedziałek, 27 lut 2023, 08:31
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 4562
Re: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
Myślę, że sprawa jest rozwiązana. Nie ma problemu z cukrem - cukier jest w porządku. Drożdże, proces, kolumna również. W stosunku do lat poprzednich i sezonów zimowych popełniłem jedną zmianę, która okazuje się miała wpływ na nastaw. Otóż z racji kosztów ogrzewania domu przeszedłem w tym sezonie zim...
- piątek, 24 lut 2023, 16:56
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 4562
Re: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
Prowadzę wszystko po bożemu, zgodnie z Biblią. Żadne do zera. Jestem dumny ze swoich produkcji, nie idę na żadną łatwiznę. To nie kwestią procesu czy sprzętu, to działa tak samo jak działało przez lata. Dziś zmierzyłem blg, po 6 dobach jest 7 blg, a powinno już kończyć. To jest prawdopodobny winowaj...
- czwartek, 23 lut 2023, 07:59
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 4562
Re: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
Wtrace moje trzy grosze. Jak mieszkaniec wysp brytyjskich, regularnie nie potrafię zejść do minus pięć. Z reguły minus dwa to jest max. Używam złotych moskvich, natleniony nastaw, 13 kg cukru i 46 litrów wody. Ja robię podobnie nastaw i na około 46 litrów wody daję 12 kg cukru. I to u mnie jest mak...
- środa, 22 lut 2023, 13:57
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 4562
Re: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
Muszę się uzbroić w cierpliwość, bo nastaw założony i ma jeszcze czas. Oczywiście najprostsze rozwiązanie problemu, to nie przerobiony cukier. Czy tak jest, przekonam się za kilka dni. O tyle jest to dla mnie na pierwszy rzut oka wyjaśnienie wątpliwe (i stąd mój post), że nie jestem początkującym i ...
- wtorek, 21 lut 2023, 17:11
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 4562
Re: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
Zmierzę, oczywiście.
- poniedziałek, 20 lut 2023, 17:27
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 4562
Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?
Od sześciu nastawów, czyli mniej więcej od początku roku obserwuję zdecydowaną zmianę ilości uzyskiwanego alkoholu. Dla precyzyjnej informacji - robię wszystko tak samo od 5 lat, ten sam sprzęt, te same drożdże, te same ilości cukru, tyle samo wody, te same warunki, te same temperatury. Metoda 2,5. ...
- wtorek, 31 sty 2023, 13:18
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Badanie alkoholu
- Odpowiedzi: 80
- Odsłony: 37217
Re: Badanie alkoholu
Nikt nie ma jakichś wiadomości sprawdzonych?
- poniedziałek, 23 sty 2023, 07:58
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Badanie alkoholu
- Odpowiedzi: 80
- Odsłony: 37217
Re: Badanie alkoholu
W jednym opracowaniu na temat alkoholi przeczytałem, że Acetale są odpowiedzialne za bukiet zapachowy w alkoholach. Generalnie wina, koniaki, whisky mają jego dużo większą zawartość, co powoduje, że "pachną". W moich wynikach Acetal występuje w ilości 3 gramy na 1000 litrów, więc jak mniem...
- piątek, 20 sty 2023, 14:16
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Badanie alkoholu
- Odpowiedzi: 80
- Odsłony: 37217
Re: Badanie alkoholu
Trochę minęło czasu, zanim kolega Lesgo mi pomógł w pierwszych krokach i nie miałem do tej pory żadnych specjalnych powodów, żeby coś pisać. Natomiast po tych kilku latach posłałem próbkę do analizy i otrzymałem takie oto wyniki. Czy pomożecie zrobić jakąś interpretację sprawy acetali? https://www.h...
- wtorek, 22 maja 2018, 16:01
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw cukrowy w 10 stopniach - z napowietrzaniem i bez - eksperyment
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 6247
Re: Nastaw cukrowy w 10 stopniach - z napowietrzaniem i bez - eksperyment
Kolejna część testu. Warunki ekperymentów: - beczka plastikowa, spożywcza - 60 litrów, nieocieplona, postawiona na paczce styropianu, - 12 kg cukru - królewski, - woda do łącznej objętości mieszanki 48 litrów, - jedna paczka drożdży Turbo Star 3, - temperatura roztworu w czasie dodania drożdży 24 st...
- piątek, 11 maja 2018, 11:11
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw cukrowy w 10 stopniach - z napowietrzaniem i bez - eksperyment
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 6247
Re: Nastaw cukrowy w 10 stopniach - z napowietrzaniem i bez - eksperyment
Tak dokładnie było.
Pompka pracowała 24h, a potem została wyjęta i całość pracowała już bez napowietrzania.
Pompka pracowała 24h, a potem została wyjęta i całość pracowała już bez napowietrzania.
- środa, 9 maja 2018, 10:36
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw cukrowy w 10 stopniach - z napowietrzaniem i bez - eksperyment
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 6247
Re: Nastaw cukrowy w 10 stopniach - z napowietrzaniem i bez - eksperyment
Oczywiście napotwietrzanie było robione tylko w pierwszej fazie, następnie wyłączone, a beczka przykryta. Z racji tego, że nastaw pracował w niskiej temperaturze, czyli wszystko działo się dużo wolniej, łatwiej było zaobserwować, jaka jest różnica pomiędzy dwoma eksperymentami. Najogólniej można pow...
- wtorek, 8 maja 2018, 15:21
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Eksperyment - wódki wytrawne
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 17805
Re: Eksperyment - wódki wytrawne
Z przepisem, to jest kłopot, bo sam poszukuję, ale może ktoś zaproponuje coś sprawdzonego - chodziłobymi o coś "ziołowego", wytrawnego.
- wtorek, 8 maja 2018, 14:52
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw cukrowy w 10 stopniach - z napowietrzaniem i bez - eksperyment
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 6247
Nastaw cukrowy w 10 stopniach - z napowietrzaniem i bez - eksperyment
Chciałem się podzielić eksperymentem, który z racji specyficznych i stałych warunków panujących w moim domu udało się przeprowadzić, a następnie powtórzyć, dla potwierdzenia. Chodzi o nastaw cukrowy, robiony w stałej temperaturze 10 stopni celcjusza, bez użycia napowietrzania oraz z użyciem napowiet...