Wok ze stali nierdzewnej

Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)

Moderator: amator

Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy

Post autor: drgranatt »

Nabyłem drogą kupna wok ze stali nierdzewnej. O ile w necie jest dużo materiałów dotyczących sposobu wypalania woków ze stali węglowej to o nierdzewnej prawie nic.
Czy ktoś pomoże jak to zrobić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
promocja
Awatar użytkownika

EdiWillow
350
Posty: 350
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Wok ze stali nierdzewnej

Post autor: EdiWillow »

A co tu wypalać niby? Żeliwo, czy zwykłą stal wypala się z olejem wyłącznie w celu konserwacji, zabezpieczenia przed rdzą. Nierdzewce to raczej nie grozi. Żonka obiady gotuje, a garnków zapewne jej nie wypalałeś 😉
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 maja 2024, 19:31 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Wok ze stali nierdzewnej

Post autor: drgranatt »

Bardziej chodzi o to aby nie przywierało.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

HeniekStarr
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Wok ze stali nierdzewnej

Post autor: HeniekStarr »

W stopce masz po cudzoziemsku, więc zakładam, że po angielsku dasz radę. Bardzo podobny proces, jak przy żeliwie.
Pierwsza strona w popularnej wyszukiwarce po wpisaniu stainless steel wok seasoning.

boxer1981228
1050
Posty: 1089
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 278 razy
Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: Wok ze stali nierdzewnej

Post autor: boxer1981228 »

drgranatt pisze: wtorek, 14 maja 2024, 19:35 Bardziej chodzi o to aby nie przywierało.
Nierdzewki się nie wypala, tutaj robi się tak że bardzo się to rozgrzewa zanim cokolwiek wrzucisz. No i nie ma tak że bez tłuszczu zrobisz, na nierdzewne musisz użyć tłustego. Przy rozgrzewaniu robisz test wodą, kapiesz kilka kropel i jak tak specyficznie podskakują to znaczy że już dobrze rozgrzane i teraz możesz dodać czy to masła czy oleju i zacząć smażyć. Problem przy woku u nas to słaba moc kuchenek, obczaj na filmach jakie maja skośnoocy palniki w knajpach. Tam jest kila jak nie kilkanaście dysz z gazem żeby temperaturę utrzymać. Na zwykłej kuchence ciężko się robi. Ja specjalnie do woka kupiłem taboret gazowy o sporej mocy żeby otrzymać pożądany efekt stir fry ;)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2860
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 446 razy
Kontakt:
Re: Wok ze stali nierdzewnej

Post autor: JanOkowita »

boxer ma rację. Chciałem kupić wok - ale akurat mam kuchenkę na indukcję i nie da się uzyskać mocy, która pozwoli na efektywne smażenie jak w kuchni azjatyckiej. Nawet żeliwny nie rozgrzeje się do prawidłowej temperatury ze względu na kształt dna.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Wok ze stali nierdzewnej

Post autor: drgranatt »

Za woka 38 cm w sumie zapłaciłem 10 PLN więc grzechem byłoby nie kupić.
Mam też żeliwny ale skubaniec nie dość, że ciężki to jeszcze długo nagrzewa się.
Palnik w kuchence mam dość duży i myślę, że da radę do tego ze stali nierdzewnej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 maja 2024, 07:27 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

wolan
800
Posty: 823
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Kontakt:
Re: Wok ze stali nierdzewnej

Post autor: wolan »

Mam Kolegę który kocha się w kuchni azjatyckiej i jak kiedyś z nim rozmawiałem to mówił, że palnik w standardowej kuchence nie daje rady. On ma kuchnie z jakimś specjalnym palnikiem do woka, ponoć jest tylko kilka modeli na rynku ;) nie tylko chodzi o wielkość ale także o sama moc palnika. Ale zawsze jak jest jakaś posiadówka u niego to wyciąga taboret gazowy pod woka ;)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Wok ze stali nierdzewnej

Post autor: drgranatt »

W moim palniku naliczyłem 64 dysze ale wiadomo nie może równać się z taboretem gazowym. Muszę poszukać papierów i zobaczę ile kW ma ten palnik.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 maja 2024, 07:26 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Wok ze stali nierdzewnej

Post autor: drgranatt »

Okazuje się, że największy palnik jest dedykowany do woka i jego moc to 3500-4250 W w zależności od zastosowanych dysz.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 maja 2024, 07:25 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach”