Winopak - niecukry oraz dosładzanie wodą z nastawu

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Wilk7670
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 14 kwie 2023, 00:04
Podziękował: 7 razy

Post autor: Wilk7670 »

HeniekStarr pisze: sobota, 15 kwie 2023, 14:30 @Wilk7670
Zauważasz różnicę między wyciśniętym z winogron moszczem( sokiem), a tym samym sokiem, ale zagęszczonym przez odparowanie?
Minęło trochę czasu i kilka dni temu nastawiłem moje drugie wino. Tym razem z winogron. Trochę wcześnie żeby jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ale różnica jest na 100%. Wino z winopaka jak dla mnie jest niesmaczne i od kwietnia kiedy je nastawiałem daję mu dojrzewać bo może coś z tego wyjdzie. Natomiast wino z winogron to inna bajka. Mierząc cukier wypiłem te kilkadziesiąt ml. odciągnięte do pomiaru i już po kilku dniach fermentacji jest smaczne. Jakie będzie później? Oby jeszcze smaczniejsze.

Co do soku samego w sobie to jeszcze nie odciskałem owoców ale sok z winopaka był gęsty prawie jak smoła :D Było widać, że cukru nie pożałowali.
alembiki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”