Witam!
Jak wiadomo teraz winogron nigdzie w Polsce zebrać nie można ale można je kupić npw hipermarkecie. I mam pytanko czy z takich winogron dałoby sie zrobić wino?? Jestem początkującym więc jakie informacje powinienem wiedzieć przed zabieraniem sie do robienia takiego winka. Chciałbym aby wino było 10-12%.Winogrono byłoby chyba to zielone bo ciemnego w hipermarkecie nie widziałem.
Wino z winogron z hipermarketu
-
Autor tematu - Posty: 56
- Rejestracja: wtorek, 23 mar 2010, 20:15
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Wino z winogron z hipermarketu
Przed wszelkimi ruchami rzuć okiem na przepis na otrzymanie z winogron gorzały, może coś Ci się z niego przyda...
JAK SIĘ SOLIDNIE NAWALIĆ WINOGRONAMI
JAK SIĘ SOLIDNIE NAWALIĆ WINOGRONAMI
Re: Wino z winogron z hipermarketu
Raczej szkoda pieniędzy. O tej porze masz w hipie jedynie winogrona z półkuli południowej - najczęściej z RPA, które sa dość drogie. Po drugie z winogron deserowych nie otrzymasz dobrego wina - ot takie byle co, siuśki. Winogrona deserowe wydają sie słodkie w smaku, ale w rzczywistości mają znacznie mniej cukru niz przerobowe - nasze wrazenie słodkości tych owocow spowodowane jest niskim poziomem kwasów. Winogrona deserowe mają od 12-18% cukrow podczas gdy przerobowe mogą mieć nawet 24% cukrów przy normalnej dojrzałości zbiorczej. W przypadku nudy zimowej i chęci zrobienia wina gronowego- bialego polecam spróbować z sokiem 100% winogronowym "FORTUNA" z winogron jasnych. Nie nalezy dodawać wody i na każde 5 l soku dać do fermentacji 250 g ciemnych duzych rodzynek (Królewskich, Jumbo) - chilijskich lub greckich (w żadnym razie nie irańskich). Rodzynki trzeba kilkakrotnie przepłukać wrzątkiem -przed wrzuceniem do balona i lekko posiekać (przynajmniej raz przeciąc rodzynki)./ Sok Fortuny ma ok 150 g cukrow w litrze + ok. 30 g/l cukrow z rodzynek to daje 180 g/l wiec trzeba jeszcze dodać do kazdego litra soku 27 g cukru. Czyli aby otrzymać 5 l gotowego wina musisz kupić 5 l soku (ok. 22 zł), dodać 250 g rodzynek jumbo (ok. 7 zł) 140 g cukru drożdże np. Tokaj lub Sauterne, pożywkę i kilka kropli preparatu "pektopol" (stoiska winiarskie Biowinu w hipermarketeach Leroy Merlin, OBI, Praktiker itp. W sumie wydasz max. 40 zł. Aby otrzymać 5 l wina z winogron deserowych musisz kupić min. 9 kg winogron - jesli masz prasę winiarską, lub 11 kg jesli będziesz wyciskał ręcznie (większość sokowirówek rozciera pestki i wino jest gorzkie) - czyli same winogrona min. 50 zł. Efekty zaś byle jakie. Sok "Fortuny" robiony jest z koncentratu z winogron przrobowych.
Przy wyrobie wina bialego wazne jest zabezpieczenie moszczu przed utlenieniem przyda się pirosiarczyn potasu - dawki minimalne . Na 5 l wina dawka poczatkowa - dodawana do moszczu przed fermentacją (min. na 8 godz. przed dodaniem drożdzy) to 0,4 g (0,4 g piro zajmuje 0,3 cm3 w małej strzykawce z wyciągnietym tłokiem i zalepionym kroćcem do igły). Następna, taka sama dawka to po calkowitym zakończeniu fermentacji gdy wino zaczyna sie klarować - po II obciagu mniej więcej.
Nastwa na 5 l wina nalezy fermentować w dymionie 10 l a po I obciagu przelac go do 5 l.
Pozdrawiam i życzę sukcesów winiarskich.
Przy wyrobie wina bialego wazne jest zabezpieczenie moszczu przed utlenieniem przyda się pirosiarczyn potasu - dawki minimalne . Na 5 l wina dawka poczatkowa - dodawana do moszczu przed fermentacją (min. na 8 godz. przed dodaniem drożdzy) to 0,4 g (0,4 g piro zajmuje 0,3 cm3 w małej strzykawce z wyciągnietym tłokiem i zalepionym kroćcem do igły). Następna, taka sama dawka to po calkowitym zakończeniu fermentacji gdy wino zaczyna sie klarować - po II obciagu mniej więcej.
Nastwa na 5 l wina nalezy fermentować w dymionie 10 l a po I obciagu przelac go do 5 l.
Pozdrawiam i życzę sukcesów winiarskich.
-
Autor tematu - Posty: 56
- Rejestracja: wtorek, 23 mar 2010, 20:15
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz