Ok, tylko nadal nie wiem jakie jest Blg końcowe, czyli ile jest teraz. Weź odlej trochę i zmierz.
No chyba, że wino jeszcze pracuje, to wtedy trzeba poczekać aż skończy.
Ilość alkoholu wylicza się na podstawie różnicy między Blg początkowym i końcowym, z uwzględnieniem dodanego cukru.
wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
No więc tak. Lekko upraszczając (traktuję odrzuconą miazgę, jak resztę wina);
Początkowo miałeś 9+1+0,6+1,3=11,9kg o 13Blg. Odrzuciłeś 1kg, więc tak, jakbyś na początku miał 10,9kg 13Blg. Czyli w tym 10,9kg było 1,4kg cukru.
Dodałeś 1,1kg wody i 1kg cukru, więc razem mamy 13kg a w nich 2,4kg cukru. Daje to 18,5Blg.
Co dalej masz robić? Czekać na spowalnianie fermentacji, mierzyć Blg, dodawać kolejne porcje syropu cukrowego aż do uzyskania zakładanej mocy wina. Potem dosłodzić i/lub zasiarkować, poczekać na sklarowanie i butelkować.
Przybliżony wzór na moc wina, to (Blg_startowe - Blg_końcowe)*0,6. Są też bardziej precyzyjne kalkulatory lub arkusze, ale tym się na razie nie przejmuj. Podobnie jak niecukrami. Tak jak były w soku, tak zostaną w winie (o ile nie opadną na dno). Poprawkę na nie uwzględnia się przede wszystkim przy przewidywaniu mocy wina uzyskanego z samego soku. Raczej pilnuj smaku. Nie za często, aby nie zakazić.
Początkowo miałeś 9+1+0,6+1,3=11,9kg o 13Blg. Odrzuciłeś 1kg, więc tak, jakbyś na początku miał 10,9kg 13Blg. Czyli w tym 10,9kg było 1,4kg cukru.
Dodałeś 1,1kg wody i 1kg cukru, więc razem mamy 13kg a w nich 2,4kg cukru. Daje to 18,5Blg.
Co dalej masz robić? Czekać na spowalnianie fermentacji, mierzyć Blg, dodawać kolejne porcje syropu cukrowego aż do uzyskania zakładanej mocy wina. Potem dosłodzić i/lub zasiarkować, poczekać na sklarowanie i butelkować.
Przybliżony wzór na moc wina, to (Blg_startowe - Blg_końcowe)*0,6. Są też bardziej precyzyjne kalkulatory lub arkusze, ale tym się na razie nie przejmuj. Podobnie jak niecukrami. Tak jak były w soku, tak zostaną w winie (o ile nie opadną na dno). Poprawkę na nie uwzględnia się przede wszystkim przy przewidywaniu mocy wina uzyskanego z samego soku. Raczej pilnuj smaku. Nie za często, aby nie zakazić.
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Panowie fermentacja się zatrzymała. Czy dodać cukier i jeszcze potrzymać wino z tydzień dwa czy już zlać i dać cukier i wodę do zlanego? W tej chwili minęły 3 tygodnie po oddzieleniu owoców od soku.
Ostatnio zmieniony środa, 10 sty 2024, 22:13 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy