Wino z jabłek
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z jabłek
Czyli masz mocną, zdrową matkę drożdżową i możesz szczepić nią nastaw. Jeśli czekasz już z sokiem, dodawaj ją od razu. Jak masz jeszcze nie gotowy i trzeba MD przetrzymać dwa, trzy dni, dodaj 1/4 litra wody z cukrem i szczyptą pożywki jak na początku, albo szklankę soku. To ją jeszcze wzmocni.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Wino z jabłek
Wczoraj zrobiłem nastaw, do 20 l czystego soku z jabłek dodałem 2 kg rozpuszczonego cukru. Cały nastaw miał 20 blg, teraz po kilku dniach dodam resztę cukru czyli ok 1.2 kg i pytanie jaką ma mieć wartość blg? Ile to tyle czy jest ona określona? i czy po ok 6 tygodniach również jest określona zawartość cukru dla wina 14 %-ego? I jeszcze jedno pytanie na forum przeczytałem żeby mieszać balonem jak pojawi sie pulpa na powierzchni robić tak ?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek
Mieszać balonem w trakcie fermentacji w celu rozbicia czapy owocowej można, a nawet jest wskazane to robić. Czapa owocowa nie oddaje swojej dobroci do nastawu i może zapchać rurkę fermentacyjną.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Wino z jabłek
Po pierwsze- musisz wrócić do teorii, trzeba zrozumieć proces. Ile procent alkoholu ma być w końcowym winie decydujesz Ty na początku. Pierwszy cukier dodajesz do moszczu w takiej ilości, aby Blg wynosiło 20-24. Następnie dajesz pracować drożdżom. Ile one będą pracować zależy od ich humoru. W każdym bądź razie, gdy fermentacja będzie zwalniać, mierzysz Blg. Jeśli jest w okolicach 5 dodajesz kolejną porcję cukru. Jeśli dodasz już cały cukier, czekasz, aż ustanie fermentacja. Wskaźnikiem tego jest Blg w okolicach od -4 do 0 Blg. Wniosek: drożdże skonsumowały cały cukier, wysrały alkohol w ilości zaplanowanej przez Ciebie. W tym momencie wino masz wytrawne. Ale wróć do teorii, będzie o wiele łatwiej.akszar28 pisze: Cały nastaw miał 20 blg, teraz po kilku dniach dodam resztę cukru czyli ok 1.2 kg i pytanie jaką ma mieć wartość blg? Ile to tyle czy jest ona określona? i czy po ok 6 tygodniach również jest określona zawartość cukru dla wina 14 %-ego?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek
Maszynka do mięsa z przystawką do szatkowania w plastry. W 8 godzin powinieneś się zmieścić z przerwami na niejedno piwo i posiłek plus mycie na koniec, ja w 5h przerobiłem tak 8 wiaderek (jakieś 60kg, może więcej) gruszek nie najmiększej odmiany. Wrzucić do beczki, później tylko dodać MD, pełną dawkę pektoenzymu i zabełtać mieszadłem w wiertarce. Po najpóźniej 3 dniach w 18*C powinieneś mieć papkę do przeciśnięcia przez worek filtracyjny, co pozwoli uzyskać moszcz do dalszej obróbki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Wino z jabłek
Kiedy zmielisz to za bardzo rozdrobnisz. Nie pozwoli ci to destylować z owocami jeżeli nie masz "płaszcza wodnego". Jabłka puszczą sok, będą fermentować na własnych drożdżach więc podkład pod sito będzie. Na sito owoce i produkt więcej niż pierwsza klasa na postillu/alembiku.
Takie jest moje zdanie.
Gdybym robił tylko płynu to owoce bym dodał do nastawu cukrowego.
Drugi raz owoce to nic złego bo smak zawsze przejdzie.
Smacznego i na zdrowie
Ja bym nie mielił. Mniej pracy przy rozkrawaniu a i efekt moim zdaniem większy.Rusin pisze:Nie chce kupnego soku. Ale czym zmielić 100kg jabłek?
Kiedy zmielisz to za bardzo rozdrobnisz. Nie pozwoli ci to destylować z owocami jeżeli nie masz "płaszcza wodnego". Jabłka puszczą sok, będą fermentować na własnych drożdżach więc podkład pod sito będzie. Na sito owoce i produkt więcej niż pierwsza klasa na postillu/alembiku.
Takie jest moje zdanie.
Gdybym robił tylko płynu to owoce bym dodał do nastawu cukrowego.
Drugi raz owoce to nic złego bo smak zawsze przejdzie.
Smacznego i na zdrowie
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek
Dokładnie. Wino z jabłek można robić na małą skalę bez prasy, ale jak przychodzi 50kg i więcej to wypadałoby mieć prasę i rozdrabniarkę do owoców. Do destylacji nic się nie stanie jak dodasz 10-20% objętości wody do pulpy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z jabłek
No chyba, że jest ktoś zawzięty na zrobienie wina jabłkowego w większej ilości. Jak już się uparłeś na większą ilość wina, to idź za radą gr000bego. Czyli posiekaj w plastry, wrzuć do beczki dodaj cukier i drożdże. A później odciśnij przez worek filtracyjny, i podaj dalszej fermentacji.
Re: Wino z jabłek
Witam zabrałem się dzisiaj za robienie winna Jabłkowego z niewielka ilością gruszek. Miałem ok. 33 kg jabłek i 10 kg gruszek, owoce przerobiłem w sokowirówce i wyszło mi +- 16 l. soku z jabłek i 4 l soku z gruszek. Po zmieszaniu soków wyszło 12 blg. po dodaniu 2 kg cukru blg wyszło 20. planuje wino półsłodkie 13-14 % i tu pytanie aby takie wyszło to muszę w następnej porcji dodać 1.5 kg cukru??? Czy dodanie 18 g kwasku cytrynowego będzie wystarczającą ilością?? Niestety użyłem jabłek deserowych więc nie spodziewam sie wielkiego szału ale szkoda by było tez doszczętnie je zepsuć dlatego te pytania.
Re: Wino z jabłek
Znowu proszę o rade prawdopodobnie 30 l nastawu pójdzie do wylania.... poczytałem forum i pierwszy raz mnie podkusiło żeby dodać piro do nastawu w celach stabilizacji. Niestety piro było Biowinu, w instrukcji pisało 1 g na 3-5 l ja dałem 3 g no i stało się trzecia MD nie pracuje wszystko zdycha jak na pustyni, wietrze nastaw przelewam robię co mogę i nic teraz czekam na drożdże aktywne PDM może one ruszą ale wątpię. Może wy znacie jakiś sprawdzony przepis żeby ruszyć nastaw, a czas ucieka bo soczek w balonie leży już 5 dzień ...
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek
Jak już ci przyjdą drożdże aktywne to zrób tak. Weź litr soku jabłkowego 100% i dodaj do niego drożdże + pakiet pożywek (podstawowa i trochę kompleksowej). Jak zaczną PRACOWAĆ (sok zacznie solidnie musować, ok. 24h) dodaj 0,3-0,4 litra wina. Jak zacznie znów solidnie pracować dodajesz kolejne 0,5-0,6l wina. I tak powtarzasz 3-4 razy i dodajesz "nakręconą" do oporów matkę drożdżową do reszty wina, nie mieszając, po prostu wlewając ją na wierzch. Po 2-3 dniach jak podejmą pracę to dopiero wtedy mieszasz całość. Powodzenia z restartem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek
Tak, chodzi o wino z piro. Co do kwasku to zawsze możesz go dodać pod koniec fermentacji lub już podczas klarowania, bo może nie być potrzebny lub w mniejszej ilości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek
Twój wybór. Jak to czysto jabłkowe to lepiej dać mniej drożdży, a dłużej poczekać, ale nie wiadomo jak z kondycją tych drożdży w winie z piro. Fermentuj równolegle ten sok, jak coś to go wykorzystasz na cydr, jak wino sobie dobrze poradzi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy