Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
shift26
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 20:32
Załączniki
Wino z hibiskusa

Postautor: shift26 » środa, 23 lut 2011, 11:59

Witam, jestem początkującym "producentem" win i winopodobnych. Znalazłem gdzieś na necie opis winka z hibiskusa. Chciałem dowiedzieć się czegoś więcej o nim, bo zainteresowało mnie ono dość mocno. Jednak na forum nic nie mogłem znaleźć. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tego rodzaju produktem??

Pozdrawiam,
R.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

arek.d1
50
Posty: 58
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 01:33
Załączniki
Re: Hibiskus

Postautor: arek.d1 » środa, 23 lut 2011, 18:36

Słyszałem, że kwiaty hibiskusa dodaje się do absyntu i w procesie maceracji trunek ten nabiera czerwonej barwy (tak uzyskany absynt nosi nazwę „rouge”).
Jednak nie słyszałem nigdy o tym, aby ktoś z hibiskusa robił wino. Czy Kolega może podać link do strony, na której jest opis tego wina?

Pozdrawiam.
doctis omnia casta


Autor tematu
shift26
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 20:32
Załączniki
Re: Hibiskus

Postautor: shift26 » środa, 23 lut 2011, 19:28

Stronki nie zapisałem sobie i teraz ciężko mi znaleźć ale spisałem sobie recepture.

Składniki na 5l:
Hibiskus - 50g
Cukier - 750g + 250g
Pożywka - 3g
Woda - 3l + 1,4l

Hibiskus kilkakrotnie zaparzyć, powstały płyn zlać i rozpuścić w nim cukier. Gdy przestygnie przelać do baniaka, dodać MD i pożywkę. Po ok tyg dodać 2 partie cukru.

Awatar użytkownika

lech14
50
Posty: 66
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 21:06
Krótko o sobie: Lubie podejmować wyzwania ;)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Hibiskus

Postautor: lech14 » środa, 23 lut 2011, 21:25

Czerwony absynt, tego nie słyszałem, zawsze kojarzy mi się z zielonym trunkiem. ;) Kolego shift26, dlaczego nie spróbujesz od czegoś łatwiejszego? Jak jesteś początkujący o wiele łatwiej będzie zrobić coś z owoców, pozdrawiam.


Autor tematu
shift26
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 20:32
Załączniki
Re: Hibiskus

Postautor: shift26 » środa, 23 lut 2011, 22:51

Jestem początkujący, mam za sobą wino z ryżu już zabutelkowane /podobno niezłe/ i obecnie szykuje się do zlewania cydru, i dlatego szukam czegoś nowego do wstawienia bo pusty balon mnie z lekka drażni. A ze względu na porę roku owoców brak także szukam jakiejś alternatywy.
Wracając do tematu na innym forum winiarskim znalazłem dość obszerny wątek hibiskusa. Po jego wstępnej analizie coraz bardziej mnie intryguje ten kwiat jako produkt do wyrobu wina i wydaje mi się że jak balon się zwolni to poeksperymentuję trochę.

Pozdrawiam
R.

Awatar użytkownika

lech14
50
Posty: 66
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 21:06
Krótko o sobie: Lubie podejmować wyzwania ;)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Hibiskus

Postautor: lech14 » środa, 23 lut 2011, 23:33

Dokładnie, zima i podwyżki cenny cukru nie sprzyjają. Widzę, że kolega tak samo jak ja zdecydował się na cydr, jeszcze nie wiem jak to smakuje, ale ryzyk fizyk. :) Nie wiem czy kolega czytał, ale widziałem przepis na wino z mniszka lekarskiego. Podobno jest świetne i ma mnóstwo właściwości leczniczych, problem jest taki, że jego kwiat można zebrać, tylko raz do roku. Mam nadzieje, że w tym roku zagości w mojej małej winnicy. A skoro kolega interesuje się takiego typu winami, niech poszuka i też spróbuje. ;)


Autor tematu
shift26
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 20:32
Załączniki
Re: Hibiskus

Postautor: shift26 » środa, 23 lut 2011, 23:58

Nie wiem dlaczego ale w tej chwili jakoś do mnie nie przemawia mniszek lekarski, może to sie zmieni na wiosnę :) Ale jakoś nie znalazłem za dużo info na temat winka z mniszka, a może nie szukałem za dobrze ;) A co do cydru to tyle sie o nim naczytałem że w końcu uległem (miało być bananowe) i nastawiłem. Do wczoraj bylem baaaardzo sceptycznie nastawiony ale dzisiaj mi sie poprawiło jak zobaczyłem znaczącą poprawę wyglądu :)

Jesli chodzi o hibiskus to już zdecydowałem, że zostanie przeze mnie popełniony zaraz po cydrze. Koszta w sumie nie wielkie także zobaczymy co wyjdzie :)

Awatar użytkownika

lech14
50
Posty: 66
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 21:06
Krótko o sobie: Lubie podejmować wyzwania ;)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Hibiskus

Postautor: lech14 » czwartek, 24 lut 2011, 00:21

A gdzie zaopatrujesz się w składniki?. Interesują mnie, także drożdże winiarskie, nie chodzi mi konkretnie w którym sklepie, tylko czy można to kupić w jakimś sklepie z innymi rzeczami bo u nas, w Wadowicach nie znalazłem sklepu winiarskiego może jest, ale nie szukałem wcześniej bo bazowałem na drożdżach naturalnych lub piekarskich, z góry dzięki za odp.


arek.d1
50
Posty: 58
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 01:33
Załączniki
Re: Hibiskus

Postautor: arek.d1 » czwartek, 24 lut 2011, 00:44

Składniki na 5l:
Hibiskus - 50g
Cukier - 750g + 250g
Pożywka - 3g
Woda - 3l + 1,4l
Przepis wygląda interesująco, jeżeli Kolega Shift26 dysponuje wszystkimi składnikami to do dzieła. Oczywiście mam nadzieje, że Kolega powiadomi na forum, co z tego eksperymentu wyszło.

Czerwony absynt, tego nie słyszałem, zawsze kojarzy mi się z zielonym trunkiem.
Jest kilka rodzajów absyntu, oczywiście najpopularniejszy jest ten o zielonym kolorze (verte). Ale to już rozmowa na całkiem inny temat.

Pozdrawiam.
doctis omnia casta


Raku751
30
Posty: 37
Rejestracja: sobota, 28 sie 2010, 08:44
Ulubiony Alkohol: Wyprodukowany samodzielnie
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Hibiskus

Postautor: Raku751 » czwartek, 24 lut 2011, 05:45

Koledzy
jeżeli nie macie pomysłu jakie zrobić proste wino a dobre ( gdy brak owoców a dymiony puste), proponuję wino z rodzynek. Przepyszne i łatwe. Ostatnio w Tesco kupiłem w promocji rodzynki sułtańskie 2,59 zł za 400g.
przepis np na dymion 15 litrowy
2 kg rodzynek
9 l wody
2,275 kg cukru
drożdze tokay (lub madera)
pożywka 10g
szczypta kwasku cytrynowego lub 2 plasterki cytryny
pozdrawiam
raku


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Hibiskus

Postautor: artaks » czwartek, 24 lut 2011, 08:31

Dokładnie, zima i podwyżki cenny cukru nie sprzyjają.

Zima, ale niedługo przedwiośnie, a to podobno będzie najlepszy okres do zbierania soku brzozowego. Temat ten był omawiany na forum, ja mam nadzieję wypróbować w tym roku. ; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw


Autor tematu
shift26
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 20:32
Załączniki
Re: Hibiskus

Postautor: shift26 » czwartek, 24 lut 2011, 09:44

Hibskus już zamówiony na alledrogo.pl, bo wątpię żebym znalazł gdzieś u mnie w mieście. Koszt 5 zł z przesyłką.

lech14-u
Ja drożdże kupuje w spożywczaku, popytaj i u siebie, tylko to musi być spożywczy naprawdę porządny, z prawdziwego zdarzenia.

arek.d1
Efektami eksperymentu na pewno się podzielę, jakie one by nie były :)

Raku751,artaks
Oba winka są ciekawe szczególnie to z soku brzozowego. Jak winiarstwo wciągnie mnie jeszcze bardziej to może na wiosnę zainwestuję w 2 baniak bo w okolicy działki mam sporo brzóz.
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 lut 2011, 10:24 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka


Autor tematu
shift26
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 20:32
Załączniki
Re: Hibiskus

Postautor: shift26 » sobota, 16 kwie 2011, 19:46

Witam po dłuższej nieobecności :)

I od razu chwalę się udanym eksperymentem z hibiskusem :D Winko wyszło pyszne :D W smaku jakby owocowe :) Nie było jeszcze osoby której by nie smakowało a ma dopiero kilkanaście dni. Ciekawe co będzie jak poleży troszkę :D Niestety nie mam żadnych fotek z procesu produkcji ale na pewno popełnie je ponownie i wtedy wszystko dokładnie udokumentuję. Pozdrawiam i polecam eksperymenty, już myślę o nowym :D
Ostatnio zmieniony sobota, 16 kwie 2011, 20:03 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.


deska202
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 12:16
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: deska202 » wtorek, 22 lis 2011, 22:42

Witam, czy w fermentacji kwiaty które gotowaliśmy biora udział, czy tylko sam płyn?

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: Wald » niedziela, 10 lut 2013, 21:11

Temat jakby zapomniany, ale czy słusznie? Zważywszy na porę roku, chyba nie. Świeżych, dobrych i tanich owoców już nie ma, zapasy wszystkie przerobione, najwyższa pora nastawić coś z suszu. Jak w temacie, proponuję wino kwiatowe, z hibiskusa, deserowe. Składniki na 10 litrów:
200 gram kwiatu hibiskusa,
2 łyżki stołowe czarnej herbaty,
3/4 do 1 kg rodzynek,
3 kg cukru,
drożdże winiarskie (ja robiłem BURGUND),
pożywka i może 10 litrów wody.
Zacząłem od matki drożdżowej. Kwiat parzyłem w dwóch patiach po 100 gram w 4 litrach, 10 minut każdy. Lekko podgrzewałem, ale nie wolno dopuścić do wrzenia. Na sito i wystarczy. Nie próbujcie naparzać kwiatów w drugiej wodzie. Raz wystarczy. Od razu (póki ciepłe) rozpuszczałem cukier. Herbatę łyżkę na pół litra wrzątku, też w dwóch naczyniach, parzona trzy minuty. Rodzynki obficie przelane (opłukane) na sicie i posiekane nie za drobno, ale każda przecięta.. Wszystko razem + pożywka i niech przestygnie, potem drożdże, korek, rurka i czekamy. Jeszcze uwaga, baczcie aby zostawić ciut wolnej przestrzeni na pianę w naczyniu. Dalej znacie, fermentacja, dojrzewanie, obciąg, klarowanie, itp, itd.
Wyszło smacznie, ma potencjał na dobry trunek. Wiśniowego na pewno nie przebije, ale ryżowe, czy z kartonika raczej mu nie dorówna.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


radius6
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 20:35
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: radius6 » niedziela, 10 lut 2013, 21:48

Proponuję następnym razem dodać 1k ryżu na 10 l wina. Wychodzi zdecydowanie lepiej, nie takie "puste" w smaku. Po roku - po prostu rewelacja. I rodzynek dawałem 0,5 kg na 15 litrów. Ale to zależy od inwencji autora.
I jeszcze jedno: sok z dwuch - trzech cytryn, albo małe opakowanie kwasku cytrynowego.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: Wald » niedziela, 10 lut 2013, 22:20

Ryż nic nie daje w winie. Aby nie było puste, dodaje właśnie rodzynki. Ryż może i taniej wychodzi, ale jednak zostanę przy swoim przepisie. Co do cytryn, czy kwasku, podaj zawartość kwasów przed i po dokwaszaniu. Ja twierdzę, że nie jest to potrzebne. Może tak maskowałeś brak tanin, ja nie potrzebowałem.
Ale jak piszesz, "zleży to od inwencji autora". Przepis który podałem jest kompletny i nie potrzebuje poprawek. Własne modyfikacje jak najbardziej dozwolone, a nawet wskazane dla rozwoju. Zrób, opisz wnioski, może znajdziesz naśladowców.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


radius6
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 20:35
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: radius6 » poniedziałek, 11 lut 2013, 17:15

Robiłem obie wersje, z ryżem i bez, jak dla mnie z ryżem lepsze. W wersji z ryżem nie dodawałem herbaty, kolor był bardziej intensywny. Kwasowości nie mierzyłem, dodawałem kwasku " na wyczucie". Bazowałem na przepisach z winiarskiej strony Forum Domowych Winiarzy - hibiscus sabdariffa - http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=17540.
I tez uważam swój przepis za kompletny i nie wymagający poprawek:-))
I jeszcze jedno:
Dlaczego proponujesz nie zaparzać kwiatów ponownie? W wątku na wino.org mowa była o dwu czy nawet trzykrotnym zaparzaniu kwiatów..

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: Wald » wtorek, 12 lut 2013, 02:26

radius6 pisze: Kwasowości nie mierzyłem, dodawałem kwasku " na wyczucie".

To ja zacytuje autora tematu, do którego podałeś linka (piąty post z 11.04.2005).
Quetzal pisze: nie dawalem zadnych cytryn ani kwaskow bo malwa sama w sobie jest dosc kwasna.

Z kwiatów można robić drugi i trzeci napar, ale w gotowym winie powoduje to niemiły, ziemisty posmak.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Zbyszek T
100
Posty: 139
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: Zbyszek T » wtorek, 12 lut 2013, 07:25

Ja zaparzam kwiaty 3 razy. I te napary łącze i na wino. Do tego rodzynki.

Z tego co pamiętam, to ziemisty, niemiły posmak dają fusy hibiskusa wrzucone do nastawu.


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości