Cześć, dorwałem nowy balon, pojemność 40-45L. I chcę zrobić wino z czarnych porzeczek, liczę na wsparcie bo mam większą wprawę z mocniejszymi nastawami od ziemniaków przez owoce i warzywa Rolleyes
Drożdze jakie to Bayanus G995
Pektoenzym suszony
z 1 kg porzeczki otrzymam ok 0,6 l syropu dla obliczeń przyjmuje 0,5
z 15 kg porzeczki otrzymam ok 8L soku
Celuję w wino półsłodkie/słodkie ok 17%-18%
na każdy 2,5L soku idzie 6L wody więc ja wody dam min. 15L (~1:3) łącznie z okiem będzie ok 21L
Cukier na taką ilość płynu: 7-8kg cukru
ok 9-10g Bayanus G995
I teraz pytanie do Was:
1. Czy lepiej w pojemniku fermentacyjnym (30L) wrzucić lekko zgniecione owoce, dodać z 3L wody i 2g drożdzy + Pektoenzym odczekać 2 - 3 dni, odcedzić i sok zlać do baniaka, dodać resztę wody, cukier, drodży i Pektoenzym i czekać parę miesięcy mierząc BLG, alko i smak.
2. Czy wszystko wrzucić do baniaka, po 14 dniach przecedzić (wyrzucić owoce) i następnie zlać ponownie do baniaka?
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi!
Wino z czarnych porzeczek 40L
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Wino z czarnych porzeczek 40L
Ja bym zrobił według wersji numer 2, ale wersja numer 1 też jest dobra.
Pektoenzym i nie musisz nic rozgniatać,
Nie trzymaj za długo owoców, bo od pestek przechodzi goryczka.
Dlaczego założyłeś 6l wody na 2,5 l soku? Ilość wody powinno się ustalić na podstawie kwasowości wina, a im mniej wody, tym smaczniejsze wino
Bayanusy to ciężka armata do wina, trudno je później ubić, chociaż są ich zwolennicy
Jak dla mnie, 17-18%, to trochę dużo i nawet trudno powiedzieć, czy Bayanusy dadzą radę tyle pociągnąć, no ale co kto lubi.
Zresztą skoro chcesz wino słodkie, to cukier będzie maskował alkohol. Z cukrem ostrożnie, na 2-3 razy, żebyś nie zrobił ulepku.
Pektoenzym i nie musisz nic rozgniatać,
Nie trzymaj za długo owoców, bo od pestek przechodzi goryczka.
Dlaczego założyłeś 6l wody na 2,5 l soku? Ilość wody powinno się ustalić na podstawie kwasowości wina, a im mniej wody, tym smaczniejsze wino
Bayanusy to ciężka armata do wina, trudno je później ubić, chociaż są ich zwolennicy
Jak dla mnie, 17-18%, to trochę dużo i nawet trudno powiedzieć, czy Bayanusy dadzą radę tyle pociągnąć, no ale co kto lubi.
Zresztą skoro chcesz wino słodkie, to cukier będzie maskował alkohol. Z cukrem ostrożnie, na 2-3 razy, żebyś nie zrobił ulepku.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Wino z czarnych porzeczek 40L
Dzięki za odpowiedź! Może skorzystam z tych drożdży regulujących kwasowość
6L za 2,5 soku żeby zachować propozycję ok 1:3, żeby zbić kwas z porzeczek
Cholera im więcej czytam tym mniej wiem
Ale zrobię tak:
15KG owoców = 8L soku
15L wody
łącznie 23 L
1kg cukru zwiększa obj. o 0,6l łącznie łącznie ok 27L
przyjmuję 7,5kg cukru + 1,2Kg w owocach 8200g/17g=482g czystego alkoholu.
Łącznie 8200g cukru/17g/27l
8200g cukru/17g/23l = ~18%
dobrze liczę?
6L za 2,5 soku żeby zachować propozycję ok 1:3, żeby zbić kwas z porzeczek
Cholera im więcej czytam tym mniej wiem
Ale zrobię tak:
15KG owoców = 8L soku
15L wody
łącznie 23 L
1kg cukru zwiększa obj. o 0,6l łącznie łącznie ok 27L
przyjmuję 7,5kg cukru + 1,2Kg w owocach 8200g/17g=482g czystego alkoholu.
Łącznie 8200g cukru/17g/27l
8200g cukru/17g/23l = ~18%
dobrze liczę?
Ostatnio zmieniony piątek, 21 lip 2023, 13:20 przez zajecc, łącznie zmieniany 1 raz.