Wino jabłkowo-aroniowe

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
kokodzambu
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 17 lip 2024, 20:05
Krótko o sobie: Poszukiwacz unikatowych smaków
Ulubiony Alkohol: Wino, Nalewki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy

Post autor: kokodzambu »

Witam

Z racji, że większość tematów skupia się na problemach związanych z winem z tematu to w sumie ja też mam zagwostkę.
Większość przepisów na wino jabłkowo-aroniowe zakłada dodatek wody, co jeżeli zrobić takie wino ale na samym soku, czy kwasowość owoców nie będzie przeszkodą w fermentacji?
Zebrałem łącznie u siebie na wsi 21 kg owoców aronii (z dwóch krzaków), na oko z 5-7 kg jeszcze zostało na krzakach, jabłek mam pod dostatkiem. Owoce zamrożone czekają na swój czas. Część na nalewkę, część na wino.
W planie mam wykorzystanie ok. 7,5 kg owoców aronii + 10 litrów soku z jabłek z wyciskarki. Owoce aronii w formie miazgi dodane do soku z jabłek + ilość cukru dla podbicia alko (to już sobie założę ile go dodam jak przejdę do działania).
I pytanie czy takie wino bez dodatku wody może utrudnić proces fermentacji? Nie chcę rozwadniać nastawu tak aby uzyskać jak najwięcej aromatów. Macie jakieś pomysły lub inne proporcje?

Pozdrawiam
alembiki

HeniekStarr
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Wino jabłkowo-aroniowe

Post autor: HeniekStarr »

Mamy. Zrób pomiar kwasowości moszczu.
Większość przepisów, o których wspominasz, zapewne zakłada średnie wartości dla poszczególnych składników. Mogą się one różnić, od tych owoców, które Ty masz. Nie szukaj więc dziury w całym, tylko dostosuj składniki nastawu do parametrów moszczu.

Autor tematu
kokodzambu
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 17 lip 2024, 20:05
Krótko o sobie: Poszukiwacz unikatowych smaków
Ulubiony Alkohol: Wino, Nalewki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Re: Wino jabłkowo-aroniowe

Post autor: kokodzambu »

Czyli muszę się zaopatrzyć w kwasomierz i pobawić odczynnikami, paskami do pomiaru pH raczej tego nie zmierzę.

HeniekStarr
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Wino jabłkowo-aroniowe

Post autor: HeniekStarr »

Ba, moszcz z aronii do miareczkowania będziesz pewnie musiał rozcieńczyć, żeby widzieć zmiany. I uwzględnić proporcje w obliczeniach. Możesz też użyć drożdży, które podczas fermentacji obniżają kwasowość. Kiedyś były dostępne Maurivin B. Albo Enovini OK White, redukują kwas jabłkowy. Lalvin 71 b, też wykazują podobne właściwości.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Wino jabłkowo-aroniowe

Post autor: jakis1234 »

pH metr kosztuje kilkanaście zł, dla nas wystarczy. Pomiar kwasowości dużo łatwiejszy.
A metod obniżania kwasowości jest kilka.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
kokodzambu
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 17 lip 2024, 20:05
Krótko o sobie: Poszukiwacz unikatowych smaków
Ulubiony Alkohol: Wino, Nalewki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Re: Wino jabłkowo-aroniowe

Post autor: kokodzambu »

No właśnie, zapomniałem o drożdżach (np. Enovini OK Red do aronii?) obniżających kwasowość tylko czy ich zastosowanie w ciemno załatwi sprawę, nie jest to jednak idealne podejście do tematu.
W tym roku miałem nastaw na wino z czarnych porzeczek (+ nieco agrestu), można powiedzieć, że z dziko rosnących bo z opuszczonej zalesionej od ponad dekady plantacji, kwaśne jak cholera, nie chciały ruszyć jak dobrze pamiętam dwa dni, po rozcieńczeniu wodą ruszyły i wyszło bardzo fajne aromatyczne winko, ale to takie działanie w ciemno nie poparte pomiarami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”