Wino jabłkowe - pH moszczu a drożdże.

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
Sexbastian
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 2 paź 2013, 20:21
Krótko o sobie: Dopiero zaczynam karierę z produkcja wina ;)
Ulubiony Alkohol: Zdecydowanie Piwo!
Status Alkoholowy: Drinker
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Sexbastian »

Nastawiłem dzisiaj 34 litrowy baniak z winem jabłkowym. Tylko chyba popełniłem pewien błąd odnośnie kolejności.
Sam moszcz był na tyle słodki, że postanowiłem dodać drożdże (w proszku) bez uprzedniego rozcieńczania nastawu wodą ani słodzenia go. Zastanawiam się czy tak skoncentrowany sok a właściwie jego pH nie zabiło dodanych drożdży.
Wino stoi dopiero pół dnia ale nic się nie dzieje. Dodałem już 5l wody i pierwsza porcje cukru tzn. 2kg rozpuszczone w 3 litrach wody. Ostatnio robiąc wino z gruszek zaczęło pracować zaraz po dodaniu tych samych drożdży.
Jakieś porady, ktoś mnie uspokoi albo upewni, że wszystko szlag trafił, czy potrzeba jeszcze czasu ?
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 paź 2013, 07:49 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Kosmetyka
alembiki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Wino jabłkowe - pH moszczu a drożdże.

Post autor: gr000by »

Daj drożdżom czas! Mimo, że użyłeś aktywnych to im też potrzeba czasu na rozruszanie się. pH soków owocowych nie jest szkodliwe dla drożdży aktywnych, może jedynie czysty moszcz z porzeczek byłby zbyt kwaśny by mogły szybko pracować. Zmierz poziom cukrów cukromierzem, by wiedzieć ile cukru mają do przerobienia drożdże, by potem móc policzyć moc wina. I nie dodawaj już wody, jabłka mają optymalny poziom kwasowości. Następne partie cukru rozpuszczaj w części nastawu, po wystudzeniu dolewaj je do całości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
Sexbastian
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 2 paź 2013, 20:21
Krótko o sobie: Dopiero zaczynam karierę z produkcja wina ;)
Ulubiony Alkohol: Zdecydowanie Piwo!
Status Alkoholowy: Drinker
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino jabłkowe - pH moszczu a drożdże.

Post autor: Sexbastian »

Okej dzięki. Przez noc zaczęło powoli pracować, co mnie uspokoiło - co kilka minut babelkuje. I widzę ze powoli częstotliwość wzrasta. Tak ze wszystko powinno być dobrze.
Dzieki za rade odnośnie cukru ;]. Zdam jeszcze relacje za kilkanaście godzin czy się jeszcze bardziej rozszalało.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Wino jabłkowe - pH moszczu a drożdże.

Post autor: panta_rei »

Czasem niestety jabłka też potrafią dawać zbyt kwaśny odczyn, w zeszłym roku miałem taki przypadek, że drożdże nie były w stanie wystartować, pH 3,0 i ściana. Ten rok jest łaskawy dla nas i dla owoców, więc kwaśność owoców wychodzi dużo lepiej.

Ciekawostka- dziś wyciskałem sok z gruszek i sok miał 19°Bx, coś fantastycznego (kilka dni temu miał 16)
Pozdrawiam, Sławomir

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Wino jabłkowe - pH moszczu a drożdże.

Post autor: sztender »

Przy takim zimnym wrześniu ? A to faktycznie ciekawe.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Wino jabłkowe - pH moszczu a drożdże.

Post autor: panta_rei »

Może nie ciepły, ale u mnie słoneczny ;-)
Pozdrawiam, Sławomir

Autor tematu
Sexbastian
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 2 paź 2013, 20:21
Krótko o sobie: Dopiero zaczynam karierę z produkcja wina ;)
Ulubiony Alkohol: Zdecydowanie Piwo!
Status Alkoholowy: Drinker
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino jabłkowe - pH moszczu a drożdże.

Post autor: Sexbastian »

Nawiasem mówiąc - wszystko to się dzieje na terenie UK. Tu też jest dość ciepło, ale na pewno nie słonecznie ;) A co do wina to pracuje już jak szalone ;). Co kilka sekund ostro bulgocze - drożdże muszą mieć się dobrze w takim wypadku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”