Wino brzozowe

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy

Post autor: panta_rei »

No to mi się cosik pozajączkowało ;-) Tak czy inaczej, wino z oskoły to tylko cukrówka na niej. Glukoza może będzie lepsza, w razie 'W' wszystko pójdzie na aparaturę. Wychodzi na to, że 2 Blg, to normalna ilość.
Pozdrawiam, Sławomir
promocja
Awatar użytkownika

spider
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 10 gru 2012, 11:43
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Wino brzozowe

Post autor: spider »

Naleciało i mnie przez dwa dni 42 L. z 4 drzew przez dwa dni.Ale z racji że,cukru prawie w tym nie ma,a mam jeszcze zapas glukozy to zrobię z tego nastawik
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Partyzant »

Zamroźcie sobie parę flaszek, to będziecie mieli do rozcieńczania psoty. Czysta z wodą brzozową dodaje ciekawy i jak dla mnie bardzo dobry smak.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: pokrec »

No, do czego to doszło w tej europie, ludzie do czystej dolewają wody brzozowej... Ale i tak jest lepiej, jak za komuny, wtedy piło się samą wodę brzozową, na czystą nie było kasy.

Woda brzozowa to był spirytus kosmetyczny z zapachem brzozowym, do kupienia w kioskach ruchu (gazety, fajki, plastikowe szajszabawki sznurowadła i długopisy oraz drogeria).

Tak mi się skojarzyło, bowiem pamiętam jeszcze komunę, lata 80-te to czas mojej podstawówki...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

wujo
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: wujo »

radius pisze:Polecam Ci spróbować zrobić wino z soku brzozowego wg przepisu staroangielskiego (mój ulubiony przepis):
5 l soku (oskoły)
sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy
0,5 kg rodzynek
1,5 kg cukru
Winko pracuje jak szalone :)
Po jakim czasie oddzielić od rodzynek?

U mnie zbieranie wygląda tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: radius »

Ja zlewałem po skończonej burzliwej fermentacji, Cicha już bez dodatków :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Adams92
30
Posty: 32
Rejestracja: czwartek, 4 kwie 2013, 11:47
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: Adams92 »

Wujo, musisz mieć niezłą konkurencję do zbierania wody brzozowej, że musisz się aż tak maskować z butlami :D

wujo
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: wujo »

spider pisze:Naleciało i mnie przez dwa dni 42 L. z 4 drzew przez dwa dni.
Trzeba przyznać, że całkiem sporo. Mógłbyś opisać metodykę pobierania soku?
W Wałbrzychu chyba sezon już się kończy bo mi z 10 drzew (6 drzew metoda gałązkowa, 4 drzewa odwiert z pnia) nakapało zaledwie 1,2 litra :cry:
Awatar użytkownika

spider
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 10 gru 2012, 11:43
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Wino brzozowe

Post autor: spider »

Konkurencja jak konkurencja. W Polsce znajdzie gównażeria i dla "żartu" wywali. Już tak mi się zdarzyło.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: lesgo58 »

Albo nasiusia :bardzo_zly:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

krzysztof1021
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 12 lip 2012, 16:42
Podziękował: 2 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: krzysztof1021 »

Wróciłem godzinę temu z lasu. Po 18 godzinach nakapało 5 litrów. Metr zwykłego wężyka i 5 litrowa butla po mineralnej bez żadnych dodatkowych rurek. Dziurka zrobiona wkrętarką, a po robocie zakołkowana.
Awatar użytkownika

marcinlary
50
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: marcinlary »

Ok czytam was od początku. Woda brzozowa na wino? Czym to smakuje, kiedy gotowe?
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Wino brzozowe

Post autor: mtx »

Jak to czym smakuje? W zasadzie niczym, jest "lekko" słodka i jakby troszkę "trawiasta" ;)
To co lary? Kiedy idziemy wiercić brzozy? :) Dodam, że trzeba się sprężać :!:
Awatar użytkownika

marcinlary
50
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: marcinlary »

Za późno są pędy. Tak wogóle jak można wino smakujące trawą robić? :D
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: lesgo58 »

@marcinlary
A smakowałeś? To nie pisz bzdur... :bardzo_zly:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: skrzat »

W tym roku pierwszy raz spróbowałem pozyskać trochę soku brzozowego, tak na spróbowanie. Jedną brzózkę nawierciłem jak jeszcze śnieg leżał - zaczęło kapać po kilku dniach. Niemiło się rozczarowałem. W smaku mocno mdłe, bardzo lekko słodkie, jak by rozpuścić łyżeczkę cukru w 5L wody. W smaku nie miało to nic wspólnego z czymś co wcześniej próbowałem. Niezrażony spróbowałem z innym drzewem rosnącym w innym miejscu. Niestety ale leciało dokładnie to samo. Spróbowałem odparować trochę soku. "Mdły" zapach było czuć w całym domu. Odparowana woda brzozowa zrobiła się wyraźnie żółta i słodsza. Jednak nadal nie chciało mi to przejść przez gardło. Nie wiem co jest w tym dobrego na tyle żeby się zachwycać. Osobiście nie polecam.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: panta_rei »

A ja osobiście polecam, zdążyłem się do wody przekonać. Do picia rewelacja, cała rodzina pije od dwóch tygodni tylko tą wodę, samą, z sokiem czy cytryną, do rozrabiania wódki- rewelacja. Niestety czas żniw minął i zostało 5 l w lodówce i około 35l zamrożone, a jeszcze 10l wina pyrka sobie pod stołem. Aby do wiosny ;-)
Pozdrawiam, Sławomir

kamilx90
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 19:57
Re: Wino brzozowe

Post autor: kamilx90 »

Witam Wszystkich,

Zrobiłem wino wg. poniższego przepisu.

Przepis staro-angielski
5 l soku (oskoły)
sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy
1,5 kg cukru

Pominąłem rodzynki, dodałem sok z greifruta, 2l soku pomarańczowego oraz skórki z pomarańczy, cytryn i greifruta( skórki dodałem bez "białego". Drożdże aktywne do wina białego.

Całość ładnie się prezentuje, ma kolor pomarańczowy, jest słodkie ma ładny aromat cytrusów tylko bardzo wolno fermentuje( może raz na godzinę "bulknięcie" , obecnie jest minimalnie tylko wyczuwalna zmiana smaku tak jakby się zaczęła tylko fermentacja ale minął już tydzień. Temperatura w domu jest około 20 ° C, drożdże rozrobiłem w około 35° C, tak jak zalecał producent.


Orientuje się ktoś może jaki może być tego powód?
Czy może drożdże mogły być wadliwe?
Czy temperatura za niska?
Czy może tak właśnie powinna przebiegać fermentacja tego wina ?

Pozdrawiam i Proszę o rady.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: panta_rei »

Sprawdź kwasowość nastawu, u mnie ostatnio było to samo z nastawem dżemowo- sokowym. Po odkwaszeniu ruszył jak głupi
Pozdrawiam, Sławomir

kamilx90
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 19:57
Re: Wino brzozowe

Post autor: kamilx90 »

Widzę, że trzeba do tego pomiaru kwasowości odczynniki różne. Znalazłem coś takiego.

1. 1-molowy roztwór wodorotlenku sodowego.
2. Pipeta wielomiarowa 10 cm3
3. Wskaźnik- najlepiej płynny, np. błękit bromo-tymolowy (BBT), lub ewentualnie papierki wskaźnikowe lakmusowe lub inne
4. Woda destylowana
5. Jakas zlewka lub inne naczynie

Czy może jest jakaś prostsza metoda aby sprawdzić tą kwasowość?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: radius »

A nie wystarczą zwykłe paski pH i kreda do odkwaszenia lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Emiel Regis »

Paski PH nie bardzo, nie pokażą dokładnej zawartości kwasów. Lepiej zestaw do miareczkowania z Biowinu http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... nie-sokach
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: panta_rei »

Można prościej ;-) paskami do pomiaru pH lub jakimś pH metrem, byle by miał jakiś rozsądny przedział pomiarowy. U mnie przy nastawach przy pH w okolicach 3 zaczynają się kłopoty z fermentacją, o ile dobrze pamiętam to kwasowość powinna oscylować między 3,5 a 5,5 (?) może ktoś pamięta dokładnie i mnie poprawi, a może poszukasz na tym forum, jest cały dział poświęcony winom ;-)
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Emiel Regis »

panta_rei pisze:Można prościej ;-) paskami do pomiaru pH lub jakimś pH metrem)
http://alkohole-domowe.com/forum/post61642.html#p61642
Współczynnik pH zawsze przysparzał nam sporo kłopotów tak w literaturze związanej z winem, jak i np. kosmetykami będąc wskaźnikiem kwasowości. Jednak nie oznacza on całkowitej zawartości kwasowości w winie
http://www.akademiawina.com/artykuly/liczba-ph.html
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Wald »

Chyba przesadziłeś. Na tym poziomie możemy tu w kilku podyskutować. Dla znakomitej większości jest to czarna magia. Optymalna wartość do fermentacji to 3,4 do 3,6 pH. Reszta to walory smakowe. Polecam regulator kwasowości ("mieszanina kwasów – winowego, jabłkowego i cytrynowego - jak w naturalnych owocach"), ale wystarczy zwykły kwasek cytrynowy w ilości 3 do 3,5 grama na 10 litrów nastawu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: panta_rei »

Emiel Regis dla naszych zastosowań w zupełności wystarczy badanie odczynu, a jak komuś to nie wystarcza to znaczy, że już sobie poradzi z poważniejszymi obliczeniami. Ja osobiście doskonale zdaję sobie sprawę z istnienia szerszych problemów kwasowości, ale niczego nie kombinuję bo mnie ten poziom wystarczy, komuś kto w ogóle nie ma pojęcia o związku kwasowości z pracą drożdży nie ma sensu robienia wykładów ze składu chemicznego moszczów czy miareczkowaniu ;-)
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: lesgo58 »

@Emiel regis
Jestem z Tobą. Nie daj sobie wmówić, że za dokładnie piszesz. :ok:
Chyba równamy w górę, a nie w dół. :D
A każdy przyswoi sobie to co sam będzie uważał za stosowne. :)
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: radius »

Wszystko to piękne, ładne :ok: ja jednak dalej będę uważał, że przy produkcji domowych win w zupełności wystarczą paski pH, kwasek cytrynowy i zwykła kreda :mrgreen:
http://www.bionovo.pl/index.php?b=bestsellery&id=2719
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Wald »

Tego jeszcze nie widziałem, 5 metrów paska za 25 zł. Wychodzi 100 szt. tnąc rozpustnie na 5 cm odcinki :ok: . Zapas do końca życia :klaszcze:
Zakres 0,5 - 5,5 i podziałka co 0,5 pH będzie super dokładnością w porównaniu do uśrednionych przepisów z forów kulinarnych.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Emiel Regis »

Ha ha, burza w szklance wody.
Jeśli komuś wystarczy pasek, to na zdrowie :) Sam czasem sprawdzam zestawem z Biowinu a czasem wcale, kiedy wiem że robię wg. sprawdzonej receptury.
Nie staram się tu nikomu wmawiać jedynego słusznego sposobu, ale jesteśmy na forum poświęconym wytwarzaniu trunków w warunkach domowych, warto więc przedstawiać każdą opcję- nie pomijając tych trudniejszych. Zainteresowany tematem czytelnik sam zdecyduje którą drogą się kierować.
Wald pisze:Chyba przesadziłeś. Na tym poziomie możemy tu w kilku podyskutować. Dla znakomitej większości jest to czarna magia.
:D
Przesadą byłoby, gdybym chciał namawiać początkujących na takie działania;

http://www.winogrona.org/forum/post125296.html#p125296
http://www.klubwiniarzy.pl/winiarstwo/p ... proszczone
http://www.winogrona.org/forum/post114335.html#p114335
http://botus.pl/?oznaczanie-kwasowosci-ogolnej,252

No, to teraz każdy sam zdecyduje, możliwości do wyboru do koloru. Od prostych pasków badających odczyn ph do zestawu małego chemika :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Wald »

Emiel Regis pisze:Ha ha, burza w szklance wody.
Faktycznie zaczyna to wyglądać jak dyskusja mająca przekonać do racji jednego z nas. Trochę mnie to bawi, bo nasze podejście do sprawy jest bardzo zbliżone. Dla mnie miareczkowanie i pomiar cukru jest podstawą do udanego wina. Od dwóch lat noszę się z zamiarem zakupu pasków i jak na razie jest to dalej tylko zamiar. Chcę sprawdzić czy to metoda, jak dla mnie wystarczająca, porównywalna z dokładnością miareczkowania. Na pewno paski są prostsze w użyciu, ale jak się sprawdzą np. do różnych kwasów. Jak zareagują z kwasem jabłkowym, cytrynowym, a jak z winowym? Przy miareczkowaniu to trzeba uwzględniać.
Emiel Regis pisze:Przesadą byłoby, gdybym chciał namawiać początkujących na takie działania;
Nic nie przesadziłeś, to dalej miareczkowanie, a podpowiedź ze światłem świetlówki jest bardzo cenna.
Emiel Regis pisze:No, to teraz każdy sam zdecyduje, możliwości do wyboru do koloru. Od prostych pasków badających odczyn ph do zestawu małego chemika :mrgreen:
Ja wybrałem już dawno, ale będę zadowolony, gdy chociaż co drugi piszący tu o własnych nastawach, będzie sprawdzał kwasowość, choćby papierkiem lakmusowym. I tylko dla tego polecam paski, jako tą łatwiejszą metodę.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

kamilx90
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 19:57
Re: Wino brzozowe

Post autor: kamilx90 »

Witam ponownie,

Widzę, że po moim pytaniu rozgorzała dyskusja:)
Jak się okazało wino ruszyło bez pomiaru kwasowości i innych zabiegów, przyczyną tak słabej fermentacji była za niska temperatura ( 21 stopni ) przestawiłem do innego pomieszczenia i podniosłem temperaturę do 26-27 stopni. Pracuje ładnie, co ciekawe w jego "oddechu przez rurkę" nie wyczuwa się alkoholu a tylko cytrusy, ciekawię się zapowiada:)

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Wald »

Emiel Regis pisze:No, to teraz każdy zdecyduje,
Wald pisze:będę zadowolony, gdy co drugi będzie sprawdzał kwasowość
kamilx90 pisze: ruszyło bez pomiaru kwasowości
I wystarczy. Bez komentarza.

Kamilx90 poczytaj, dotyczy to tak samo win: http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... t2901.html .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: tomhas »

pkac6 pisze:Witam.
Jaką gęstość (ile BLG) powinien mieć sok prosto z drzewa? Mój miał 1-2 BLG, czy to prawidłowa ilość?
Wybaczcie, że odświeżam stary post, ale czy to jest prawidłowy pomiar? Od 1 do 2 BLG? to praktycznie nie zawiera cukru, a piszecie, że sok z brzozy jest słodki, więc spodziewałem się wyniku 10blg a nawet 15.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: radius »

Dokładnie tyle słodkości ma sok z brzozy. Mierzyłem kilkukrotnie w różnych latach i z różnych miejsc i nigdy wartość blg nie przekroczyła 2,5. Taka ilość jednak wystarcza aby rozpuścić swój własny spirytusik na dobrą wódkę "brzozówkę". Jest delikatna i właśnie lekko słodkawa :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Wino brzozowe

Post autor: Kula »

W tym roku pierwszy raz zrobiłem wódkę brzozówkę. Bardzo fajny smak. Żałuję, że tak mało zrobiłem.
W przyszłym roku zrobię większe zapasy.
Polecam bo naprawdę warto.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Wino brzozowe

Post autor: Pretender »

Apetytu koledzy robicie... tylko skąd brać oskole... u mnie w najbliższej okolicy brzozy brak, lasu prywatnego nie mam. Ale trzeba się chyba rozejrzeć za jakimś miejsce na rok następny.
Ps
Ile dobowo można usyskać tego soku?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: radius »

Uuu, hu, hu :) Przy sprzyjających wiatrach to i parę litrów na dobę potrafi z jednego drzewa naciurkać :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Wino brzozowe

Post autor: Pretender »

Z jednej dziurki ? :shock:
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: radius »

Z jednej dziurki :!: :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”