Wino brzozowe
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wino brzozowe
No, do czego to doszło w tej europie, ludzie do czystej dolewają wody brzozowej... Ale i tak jest lepiej, jak za komuny, wtedy piło się samą wodę brzozową, na czystą nie było kasy.
Woda brzozowa to był spirytus kosmetyczny z zapachem brzozowym, do kupienia w kioskach ruchu (gazety, fajki, plastikowe szajszabawki sznurowadła i długopisy oraz drogeria).
Tak mi się skojarzyło, bowiem pamiętam jeszcze komunę, lata 80-te to czas mojej podstawówki...
Woda brzozowa to był spirytus kosmetyczny z zapachem brzozowym, do kupienia w kioskach ruchu (gazety, fajki, plastikowe szajszabawki sznurowadła i długopisy oraz drogeria).
Tak mi się skojarzyło, bowiem pamiętam jeszcze komunę, lata 80-te to czas mojej podstawówki...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 85
- Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino brzozowe
Po jakim czasie oddzielić od rodzynek?
U mnie zbieranie wygląda tak:
Winko pracuje jak szaloneradius pisze:Polecam Ci spróbować zrobić wino z soku brzozowego wg przepisu staroangielskiego (mój ulubiony przepis):
5 l soku (oskoły)
sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy
0,5 kg rodzynek
1,5 kg cukru
Po jakim czasie oddzielić od rodzynek?
U mnie zbieranie wygląda tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 85
- Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino brzozowe
W Wałbrzychu chyba sezon już się kończy bo mi z 10 drzew (6 drzew metoda gałązkowa, 4 drzewa odwiert z pnia) nakapało zaledwie 1,2 litra
Trzeba przyznać, że całkiem sporo. Mógłbyś opisać metodykę pobierania soku?spider pisze:Naleciało i mnie przez dwa dni 42 L. z 4 drzew przez dwa dni.
W Wałbrzychu chyba sezon już się kończy bo mi z 10 drzew (6 drzew metoda gałązkowa, 4 drzewa odwiert z pnia) nakapało zaledwie 1,2 litra
-
- Posty: 7
- Rejestracja: czwartek, 12 lip 2012, 16:42
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 71
- Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
- Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 71
- Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
- Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 106
- Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino brzozowe
W tym roku pierwszy raz spróbowałem pozyskać trochę soku brzozowego, tak na spróbowanie. Jedną brzózkę nawierciłem jak jeszcze śnieg leżał - zaczęło kapać po kilku dniach. Niemiło się rozczarowałem. W smaku mocno mdłe, bardzo lekko słodkie, jak by rozpuścić łyżeczkę cukru w 5L wody. W smaku nie miało to nic wspólnego z czymś co wcześniej próbowałem. Niezrażony spróbowałem z innym drzewem rosnącym w innym miejscu. Niestety ale leciało dokładnie to samo. Spróbowałem odparować trochę soku. "Mdły" zapach było czuć w całym domu. Odparowana woda brzozowa zrobiła się wyraźnie żółta i słodsza. Jednak nadal nie chciało mi to przejść przez gardło. Nie wiem co jest w tym dobrego na tyle żeby się zachwycać. Osobiście nie polecam.
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Wino brzozowe
A ja osobiście polecam, zdążyłem się do wody przekonać. Do picia rewelacja, cała rodzina pije od dwóch tygodni tylko tą wodę, samą, z sokiem czy cytryną, do rozrabiania wódki- rewelacja. Niestety czas żniw minął i zostało 5 l w lodówce i około 35l zamrożone, a jeszcze 10l wina pyrka sobie pod stołem. Aby do wiosny
Pozdrawiam, Sławomir
Re: Wino brzozowe
Witam Wszystkich,
Zrobiłem wino wg. poniższego przepisu.
Przepis staro-angielski
5 l soku (oskoły)
sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy
1,5 kg cukru
Pominąłem rodzynki, dodałem sok z greifruta, 2l soku pomarańczowego oraz skórki z pomarańczy, cytryn i greifruta( skórki dodałem bez "białego". Drożdże aktywne do wina białego.
Całość ładnie się prezentuje, ma kolor pomarańczowy, jest słodkie ma ładny aromat cytrusów tylko bardzo wolno fermentuje( może raz na godzinę "bulknięcie" , obecnie jest minimalnie tylko wyczuwalna zmiana smaku tak jakby się zaczęła tylko fermentacja ale minął już tydzień. Temperatura w domu jest około 20 ° C, drożdże rozrobiłem w około 35° C, tak jak zalecał producent.
Orientuje się ktoś może jaki może być tego powód?
Czy może drożdże mogły być wadliwe?
Czy temperatura za niska?
Czy może tak właśnie powinna przebiegać fermentacja tego wina ?
Pozdrawiam i Proszę o rady.
Zrobiłem wino wg. poniższego przepisu.
Przepis staro-angielski
5 l soku (oskoły)
sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy
1,5 kg cukru
Pominąłem rodzynki, dodałem sok z greifruta, 2l soku pomarańczowego oraz skórki z pomarańczy, cytryn i greifruta( skórki dodałem bez "białego". Drożdże aktywne do wina białego.
Całość ładnie się prezentuje, ma kolor pomarańczowy, jest słodkie ma ładny aromat cytrusów tylko bardzo wolno fermentuje( może raz na godzinę "bulknięcie" , obecnie jest minimalnie tylko wyczuwalna zmiana smaku tak jakby się zaczęła tylko fermentacja ale minął już tydzień. Temperatura w domu jest około 20 ° C, drożdże rozrobiłem w około 35° C, tak jak zalecał producent.
Orientuje się ktoś może jaki może być tego powód?
Czy może drożdże mogły być wadliwe?
Czy temperatura za niska?
Czy może tak właśnie powinna przebiegać fermentacja tego wina ?
Pozdrawiam i Proszę o rady.
Re: Wino brzozowe
Widzę, że trzeba do tego pomiaru kwasowości odczynniki różne. Znalazłem coś takiego.
1. 1-molowy roztwór wodorotlenku sodowego.
2. Pipeta wielomiarowa 10 cm3
3. Wskaźnik- najlepiej płynny, np. błękit bromo-tymolowy (BBT), lub ewentualnie papierki wskaźnikowe lakmusowe lub inne
4. Woda destylowana
5. Jakas zlewka lub inne naczynie
Czy może jest jakaś prostsza metoda aby sprawdzić tą kwasowość?
1. 1-molowy roztwór wodorotlenku sodowego.
2. Pipeta wielomiarowa 10 cm3
3. Wskaźnik- najlepiej płynny, np. błękit bromo-tymolowy (BBT), lub ewentualnie papierki wskaźnikowe lakmusowe lub inne
4. Woda destylowana
5. Jakas zlewka lub inne naczynie
Czy może jest jakaś prostsza metoda aby sprawdzić tą kwasowość?
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino brzozowe
Paski PH nie bardzo, nie pokażą dokładnej zawartości kwasów. Lepiej zestaw do miareczkowania z Biowinu http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... nie-sokach
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Wino brzozowe
Można prościej paskami do pomiaru pH lub jakimś pH metrem, byle by miał jakiś rozsądny przedział pomiarowy. U mnie przy nastawach przy pH w okolicach 3 zaczynają się kłopoty z fermentacją, o ile dobrze pamiętam to kwasowość powinna oscylować między 3,5 a 5,5 (?) może ktoś pamięta dokładnie i mnie poprawi, a może poszukasz na tym forum, jest cały dział poświęcony winom
Pozdrawiam, Sławomir
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino brzozowe
http://alkohole-domowe.com/forum/post61642.html#p61642panta_rei pisze:Można prościej paskami do pomiaru pH lub jakimś pH metrem)
http://www.akademiawina.com/artykuly/liczba-ph.htmlWspółczynnik pH zawsze przysparzał nam sporo kłopotów tak w literaturze związanej z winem, jak i np. kosmetykami będąc wskaźnikiem kwasowości. Jednak nie oznacza on całkowitej zawartości kwasowości w winie
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino brzozowe
Chyba przesadziłeś. Na tym poziomie możemy tu w kilku podyskutować. Dla znakomitej większości jest to czarna magia. Optymalna wartość do fermentacji to 3,4 do 3,6 pH. Reszta to walory smakowe. Polecam regulator kwasowości ("mieszanina kwasów – winowego, jabłkowego i cytrynowego - jak w naturalnych owocach"), ale wystarczy zwykły kwasek cytrynowy w ilości 3 do 3,5 grama na 10 litrów nastawu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Wino brzozowe
Emiel Regis dla naszych zastosowań w zupełności wystarczy badanie odczynu, a jak komuś to nie wystarcza to znaczy, że już sobie poradzi z poważniejszymi obliczeniami. Ja osobiście doskonale zdaję sobie sprawę z istnienia szerszych problemów kwasowości, ale niczego nie kombinuję bo mnie ten poziom wystarczy, komuś kto w ogóle nie ma pojęcia o związku kwasowości z pracą drożdży nie ma sensu robienia wykładów ze składu chemicznego moszczów czy miareczkowaniu
Pozdrawiam, Sławomir
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wino brzozowe
@Emiel regis
Jestem z Tobą. Nie daj sobie wmówić, że za dokładnie piszesz.
Chyba równamy w górę, a nie w dół.
A każdy przyswoi sobie to co sam będzie uważał za stosowne.
Jestem z Tobą. Nie daj sobie wmówić, że za dokładnie piszesz.
Chyba równamy w górę, a nie w dół.
A każdy przyswoi sobie to co sam będzie uważał za stosowne.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Wino brzozowe
Wszystko to piękne, ładne ja jednak dalej będę uważał, że przy produkcji domowych win w zupełności wystarczą paski pH, kwasek cytrynowy i zwykła kreda
http://www.bionovo.pl/index.php?b=bestsellery&id=2719
http://www.bionovo.pl/index.php?b=bestsellery&id=2719
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino brzozowe
Tego jeszcze nie widziałem, 5 metrów paska za 25 zł. Wychodzi 100 szt. tnąc rozpustnie na 5 cm odcinki . Zapas do końca życia
Zakres 0,5 - 5,5 i podziałka co 0,5 pH będzie super dokładnością w porównaniu do uśrednionych przepisów z forów kulinarnych.
Zakres 0,5 - 5,5 i podziałka co 0,5 pH będzie super dokładnością w porównaniu do uśrednionych przepisów z forów kulinarnych.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino brzozowe
Ha ha, burza w szklance wody.
Jeśli komuś wystarczy pasek, to na zdrowie Sam czasem sprawdzam zestawem z Biowinu a czasem wcale, kiedy wiem że robię wg. sprawdzonej receptury.
Nie staram się tu nikomu wmawiać jedynego słusznego sposobu, ale jesteśmy na forum poświęconym wytwarzaniu trunków w warunkach domowych, warto więc przedstawiać każdą opcję- nie pomijając tych trudniejszych. Zainteresowany tematem czytelnik sam zdecyduje którą drogą się kierować.
Przesadą byłoby, gdybym chciał namawiać początkujących na takie działania;
http://www.winogrona.org/forum/post125296.html#p125296
http://www.klubwiniarzy.pl/winiarstwo/p ... proszczone
http://www.winogrona.org/forum/post114335.html#p114335
http://botus.pl/?oznaczanie-kwasowosci-ogolnej,252
No, to teraz każdy sam zdecyduje, możliwości do wyboru do koloru. Od prostych pasków badających odczyn ph do zestawu małego chemika
Jeśli komuś wystarczy pasek, to na zdrowie Sam czasem sprawdzam zestawem z Biowinu a czasem wcale, kiedy wiem że robię wg. sprawdzonej receptury.
Nie staram się tu nikomu wmawiać jedynego słusznego sposobu, ale jesteśmy na forum poświęconym wytwarzaniu trunków w warunkach domowych, warto więc przedstawiać każdą opcję- nie pomijając tych trudniejszych. Zainteresowany tematem czytelnik sam zdecyduje którą drogą się kierować.
Wald pisze:Chyba przesadziłeś. Na tym poziomie możemy tu w kilku podyskutować. Dla znakomitej większości jest to czarna magia.
Przesadą byłoby, gdybym chciał namawiać początkujących na takie działania;
http://www.winogrona.org/forum/post125296.html#p125296
http://www.klubwiniarzy.pl/winiarstwo/p ... proszczone
http://www.winogrona.org/forum/post114335.html#p114335
http://botus.pl/?oznaczanie-kwasowosci-ogolnej,252
No, to teraz każdy sam zdecyduje, możliwości do wyboru do koloru. Od prostych pasków badających odczyn ph do zestawu małego chemika
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino brzozowe
Faktycznie zaczyna to wyglądać jak dyskusja mająca przekonać do racji jednego z nas. Trochę mnie to bawi, bo nasze podejście do sprawy jest bardzo zbliżone. Dla mnie miareczkowanie i pomiar cukru jest podstawą do udanego wina. Od dwóch lat noszę się z zamiarem zakupu pasków i jak na razie jest to dalej tylko zamiar. Chcę sprawdzić czy to metoda, jak dla mnie wystarczająca, porównywalna z dokładnością miareczkowania. Na pewno paski są prostsze w użyciu, ale jak się sprawdzą np. do różnych kwasów. Jak zareagują z kwasem jabłkowym, cytrynowym, a jak z winowym? Przy miareczkowaniu to trzeba uwzględniać.Emiel Regis pisze:Ha ha, burza w szklance wody.
Nic nie przesadziłeś, to dalej miareczkowanie, a podpowiedź ze światłem świetlówki jest bardzo cenna.Emiel Regis pisze:Przesadą byłoby, gdybym chciał namawiać początkujących na takie działania;
Ja wybrałem już dawno, ale będę zadowolony, gdy chociaż co drugi piszący tu o własnych nastawach, będzie sprawdzał kwasowość, choćby papierkiem lakmusowym. I tylko dla tego polecam paski, jako tą łatwiejszą metodę.Emiel Regis pisze:No, to teraz każdy sam zdecyduje, możliwości do wyboru do koloru. Od prostych pasków badających odczyn ph do zestawu małego chemika
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Wino brzozowe
Witam ponownie,
Widzę, że po moim pytaniu rozgorzała dyskusja:)
Jak się okazało wino ruszyło bez pomiaru kwasowości i innych zabiegów, przyczyną tak słabej fermentacji była za niska temperatura ( 21 stopni ) przestawiłem do innego pomieszczenia i podniosłem temperaturę do 26-27 stopni. Pracuje ładnie, co ciekawe w jego "oddechu przez rurkę" nie wyczuwa się alkoholu a tylko cytrusy, ciekawię się zapowiada:)
Pozdrawiam,
Widzę, że po moim pytaniu rozgorzała dyskusja:)
Jak się okazało wino ruszyło bez pomiaru kwasowości i innych zabiegów, przyczyną tak słabej fermentacji była za niska temperatura ( 21 stopni ) przestawiłem do innego pomieszczenia i podniosłem temperaturę do 26-27 stopni. Pracuje ładnie, co ciekawe w jego "oddechu przez rurkę" nie wyczuwa się alkoholu a tylko cytrusy, ciekawię się zapowiada:)
Pozdrawiam,
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino brzozowe
Kamilx90 poczytaj, dotyczy to tak samo win: http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... t2901.html .
Emiel Regis pisze:No, to teraz każdy zdecyduje,
Wald pisze:będę zadowolony, gdy co drugi będzie sprawdzał kwasowość
I wystarczy. Bez komentarza.kamilx90 pisze: ruszyło bez pomiaru kwasowości
Kamilx90 poczytaj, dotyczy to tak samo win: http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... t2901.html .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 253
- Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino brzozowe
Wybaczcie, że odświeżam stary post, ale czy to jest prawidłowy pomiar? Od 1 do 2 BLG? to praktycznie nie zawiera cukru, a piszecie, że sok z brzozy jest słodki, więc spodziewałem się wyniku 10blg a nawet 15.pkac6 pisze:Witam.
Jaką gęstość (ile BLG) powinien mieć sok prosto z drzewa? Mój miał 1-2 BLG, czy to prawidłowa ilość?
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Wino brzozowe
Dokładnie tyle słodkości ma sok z brzozy. Mierzyłem kilkukrotnie w różnych latach i z różnych miejsc i nigdy wartość blg nie przekroczyła 2,5. Taka ilość jednak wystarcza aby rozpuścić swój własny spirytusik na dobrą wódkę "brzozówkę". Jest delikatna i właśnie lekko słodkawa
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Wino brzozowe
W tym roku pierwszy raz zrobiłem wódkę brzozówkę. Bardzo fajny smak. Żałuję, że tak mało zrobiłem.
W przyszłym roku zrobię większe zapasy.
Polecam bo naprawdę warto.
W przyszłym roku zrobię większe zapasy.
Polecam bo naprawdę warto.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory