Znaleziono 10 wyników

autor: Winiak
czwartek, 18 sie 2011, 20:48
Forum: Po Godzinach
Temat: Ciekawy pomysł - kanał youtube
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 3550

Re: Ciekawy pomysł - kanał youtube

Jest to świetny pomysł :)
Jeśli znajdą się chętnie to byłoby fajnie :)
autor: Winiak
wtorek, 25 lis 2008, 10:44
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Temperatura fermentacji
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 22429

Temperatura fermentacji

W jakiej temperaturze trzymać butle z winem z jabłek. Tam gdzie teraz stoi jest 18 stopni. Wino robi sie dopiero 2 tygodnie.
autor: Winiak
czwartek, 30 paź 2008, 15:43
Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
Temat: Jałowcówka
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 7383

Jałowcówka

50g jagód jałowca, 2g ziela angielskiego, 1,6g mielonego cynamonu, 2g skórki pomarańczowej, 3g korzenia arcydzięgla wsypujemy do słoika i zalewamy 1l spirytusu. Macerujemy 2 tygodnie. Przecedzamy przez filtr do kawy, dodajemy 100g cukru i 2 l wody. Odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Jeżeli konieczne,...
autor: Winiak
czwartek, 30 paź 2008, 15:39
Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
Temat: Nalewka malinowa
Odpowiedzi: 57
Odsłony: 64303

Nalewka malinowa

źródło: http://www.abcgospodyni.pl/nalewki.html Wsypać świeże i czyste maliny do butli, zalać je spirytusem 70 % tak, by były tylko przykryte i postawić na słońcu na 3-4 dni. Zlać spirytus i zaprawić, dodając na każde 0,5 l płynu - 0,25 l wody i 18 dag cukru (cukier rozpuścic wcześniej w gorącej wod...
autor: Winiak
czwartek, 30 paź 2008, 15:38
Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
Temat: Nalewka czosnkowa - przepisy
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 9961

Nalewka czosnkowa - przepisy

źródło : http://pychotka.pl/pychotka/content/category/8/141/111/ Składniki: 1 litr spirytusu 95% 1 kg czosnku Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, posiekać. Tak przygotowany czosnek zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomi...
autor: Winiak
czwartek, 30 paź 2008, 15:35
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: PODSTAWOWE ZASADY przy produkcji Nalewek
Odpowiedzi: 0
Odsłony: 6351

PODSTAWOWE ZASADY przy produkcji Nalewek

tekst zaczerpnięty z http://www.Alkoholick.Republika.pl Rady jak robić domowe Nalewki Do przyrządzania nalewek należy wykorzystywać wyłącznie rektyfikowany spirytus zakupiony w sklepie lub dobrze oczyszczony samogon o mocy powyżej 80%. Smak wszelkich słodkich nalewek i likierów poprawia dodatek soku...
autor: Winiak
czwartek, 9 paź 2008, 16:13
Forum: Po Godzinach
Temat: Bimber - Przyczyna Ślepoty
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 10748

Bimber - Przyczyna Ślepoty

Wszyscy znają ten plakat :) Co sądzicie? Po co to?
autor: Winiak
wtorek, 7 paź 2008, 15:21
Forum: Ogrodnictwo
Temat: Winnica Golesz
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 5730

Winnica Golesz

Naprawde super info jak zrobić własną winnicę i jak robić smakowite wino, POLECAM GORĄCO ten portalik:)

http://www.winnica.golesz.pl
autor: Winiak
wtorek, 7 paź 2008, 14:57
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Eliksir życia
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 2079

Eliksir życia

Znalazłem fajny oto taki artukuł i chciałbym go tu zapodać :) Eliksir życia Pozytywny wpływ umiarkowanego i regularnego spożywania wina gronowego na organizm człowieka znany jest już od czasów starożytnych. W Mezopotamii znak pisma klinowego oznaczający wino i życie był taki sam. Również w starożytn...
autor: Winiak
sobota, 20 wrz 2008, 10:06
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Fazy Fermentacji
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 2976

Fazy Fermentacji

Witam na forum

Mam takie pytanko : Jakie są fazy fermentacji wina domowego ? I czym sie różnią i jak długo trwają ??

Wyszukiwanie zaawansowane