Jałowcówka

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Winiak
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 20 wrz 2008, 10:04

Post autor: Winiak »

50g jagód jałowca, 2g ziela angielskiego, 1,6g mielonego cynamonu, 2g skórki pomarańczowej, 3g korzenia arcydzięgla wsypujemy do słoika i zalewamy 1l spirytusu. Macerujemy 2 tygodnie. Przecedzamy przez filtr do kawy,
dodajemy 100g cukru i 2 l wody. Odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Jeżeli konieczne, to ponownie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna leżakować kilka miesięcy. Spożywamy po kileliszeczku w razie niestrawności i przy przeziębieniach (i nie tylko).

źródło: http://www.abcgospodyni.pl/nalewki.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wine - probably the best alkohol in the World.
koncentraty wina

KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jałowcówka

Post autor: KGB - pasjonat »

4 l wódki dolać do rozpuszczonego w wodzie cukru (1 kg).
Wlać do gąsiora.
Dodać 24 dag jagód jałowcowych,
3 g anyżu, tyleż kolendry i goździków (wszystko powinno być rozdrobnione).
Gąsiorkiem silnie potrząsnąć, zakorkować go, pozostawić w spokoju na 3 tygodnie. Przecedzić przez sito, a potem przez płótno, zlać do butelek, zakorkować.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.

KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jałowcówka

Post autor: KGB - pasjonat »

Wódka Jałowcówka bez zaprawy.




Do litrowej butelki z wódką czystą o mocy 40 - 45 % wsypać 20 - 30 sztuk suszonych owoców jałowca i macerować je przez ok.4 - tygodnie mieszając butelką od czasu do czasu.
Po upływie tego czasu zlać ciecz znad owoców do drugiej butelki i nieco dosłodzić , dodając łyżeczkę do herbaty syropu cukrowego.Po wymieszaniu pozostawić w pokoju na dzień lub dwa po czym wódka jest gotowa do spożycia.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Jałowcówka

Post autor: Coorp.pl »

Jałowcówkę robię destylując 25 l nastawu z dodaniem paczki roztartych ziaren jałowca. Jeśli ktoś preferuje intensywny smak i aromat, proszę do gotowania dodać rozkruszone jagody z dwu paczek. Albo tyle sobie nazbierać w lesie. Z rurki kapie Gin. Kupić tonic i pić. Smacznego
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7339
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Jałowcówka

Post autor: radius »

Jedziesz wtedy na pot stillu czy na kolumnie?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Jałowcówka

Post autor: Coorp.pl »

Kolego Radius. Zazwyczaj psocę na pot stillu. Ginu na refluxie nie robiłem jak do tej pory.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”