Whiskey - pszenica, słód jęczmienny

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
junior_88
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 17:17

Post autor: junior_88 »

Przepis na moją pierwszą łychę!

Składniki:

3,5 kg słodu jęczmiennego (karmelowy)
2 kg pszenica
1kg cukru
drożdże Fermiol
laska wanilli
trawa cytrynowa
dąb (suszony w piekarniku)

Na każdy kilogram słodu i pszenicy dodaje się 4 l wody (wrzątek) i utrzymuje temperaturę do ok 70 stopni przez 2h. Po ostudzeniu do temp 30 stopniu dodaje się drożdże i fermentuje. Po fermentacji dwukrotna destylacja- pot stil). Przy drugiej destylacji (wkład rozcieńczony do 30 %) jako materiał na łyski brałem destylat z przedziału 70-80 %. Resztę przeznaczyłem jako wódkę (swoją drogą bardzo dobra wódeczka :P ). Taki destylat rozcieńczyłem do 60 % i leżakował 2 tygodnie z kawałkiem dębu 0,5 cm x 5cm, laską wanilii (ok 5 cm) i kawałkiem trawy cytrynowej. (nie pieczonego, a wysuszonego w piekarniku w temp ok 160 stopni). W czasie tych dwóch tygodni jedną butelkę z dębem dałem na ultrasonifikator 1 x 15 min.
Tak przygotowane flaszki łyski rozcieńczyłem do 40%, dodałem lekko przypalonego karmelku. Poleżały dwa tygodnie.

Obie flaszki (bez ultradźwięków i z ultradźwiękami) była przepyszna - flaszka po ultradźwiękach była łagodniejsza w smaku ale nie powiem, że ostrzejsza była nie dobra: jednemu degustatorowi smakowała ta drugiemu tamta. W zapachu czuć było intensywną wanilię i troszkę za mocno czuć było dąb w butelce po ultradźwiękach.

Polecam wszystkim maniakom ŁYCHY.
alembiki
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Whiskey - pszenica, słód jęczmienny

Post autor: Kula »

Jaka jest wydajność tego przepisu. ile destylatu uzyskujesz z jednej porcji??
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Whiskey - pszenica, słód jęczmienny

Post autor: manowar »

Wybacz, ale coś w tym przepisie jest nie tak - chyba, że ukrywasz sekrety produkcji.

Słód karmelowy nie ma enzymów niezbędnych do scukrzania skrobi - jest nieaktywny. Ziarno niesłodowane też nie - więc nie było jak tego zatrzeć!! Dodałeś cukier - więc miało co fermentować.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Whiskey - pszenica, słód jęczmienny

Post autor: radius »

@junior_88, przedmówca ma rację :ok: Słód karmelowy wytwarzany jest w wysokiej temperaturze, która niszczy enzymy, więc co najwyżej przepis, który podałeś będzie cukrówką z ziarnem a nie klasycznym zacierem na whisky. Napisz jaką wydajność uzyskałeś z tego przepisu?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Whiskey - pszenica, słód jęczmienny

Post autor: pith »

Przecież napisał: ... obie flaszki. ;)
Szkoda....
Tyle dobra się zmarnowało. :cry:
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Whiskey - pszenica, słód jęczmienny

Post autor: cafekot »

Nie zgadzam się z teorią że słód karmelowy nie ma zdolności enzymatycznej - w słodzie karmelowym jasnym tupu Carahell 20-30 EBC, zdolność taka jest - faktycznie mniejsz jak w pilzneńskim - ale jest.
Karmelowy ciemny np. Caraaroma EBC 300-400 lub Carafa 800-1000 EBC - zdolności enzymatycznej nie będzie miał.
Twórcy przepisu polecam jednak bazować na słodzie pilzneńskim a karmelowe lub palone słody dodawać w ilościach 10-30 %(poprawia to jakość psoty) - możliwości jest ogrom.

Autor tematu
junior_88
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 17:17
Re: Whiskey - pszenica, słód jęczmienny

Post autor: junior_88 »

Generalnie wyszło z tego przepisu ~3 flaszki 0,7 (jedna flaszka nie była traktowana jako łycha - przeznaczyłem na czystą).

Słód dostałem od kolegi bawiącego się w piwowarstwo. Żadnych enzymów nie używa więc potwierdza się teoria Kolego cafekot. Nie potrafię jednak powiedzieć jaki to dokładnie słód dostałem - karmelowy na pewno ale jaki typ itp. nie mam zielonego pojęcia.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Whiskey - pszenica, słód jęczmienny

Post autor: manowar »

Kolega, który zaciera piwo traktuje słody karmelowe jako dodatek. Bazą są słody podstawowe pilzneński - monachijski - pal ale - wiedeński które mają enzymy. Więc teoria kolegi cafekota jednak się nie potwierdza - więcej informacji w linku http://www.wiki.piwo.org/S%C5%82%C3%B3d_karmelowy
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”