Strona 1 z 1

Alembik 20 l

: środa, 10 kwie 2013, 16:09
autor: jajek12
Witam. Prawie już dojrzałem do kupna alembika. Jeszcze drobne wątpliwości dotyczące wielkości (pojemności). I tu zapytanie do zorientowanych: 20 l to pojemność "robocza", czy całkowita?. Najbardziej interesował by mnie 25 litrowy, ale na taki nie natrafiłem - nie ma takich?
Pozdro. jajek12

Re: Alembik 20 l

: środa, 10 kwie 2013, 17:35
autor: JanOkowita
Alembiki sprzedawane w naszym sklepiku AD mają podaną pojemność całkowitą. Tak więc w przypadku alembika o pojemności 20 litrów oznacza to pojemność kociołka do dolnej części kołnierza.
To czy jest to pojemność robocza to kwestia do dyskusji.

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 21 maja 2013, 11:54
autor: maf1
Widzę, że zgodnie z zapowiedziami powstał "kącik alembików" ale coś w nim cicho? :roll:

Re: Alembik 20 l

: środa, 29 maja 2013, 20:11
autor: jajek12
Witam. Sprzęt zakupiony :) - 20 litrowy alembik. I teraz zapytanie do "pot stillowców" Do tej pory pracowałem na Aabratku. Robilem tylko zbożówki, ale bez zacierania - właściwie tylko spirytus. Cały czas " chodziły" za mną łyskaczowe smaki i padło na alembik. Teorie mam (chyba) opanowaną, a praktyki ....zero. Mam zaliczone pierwsze pędzenie na ....wodzie. Sprzęt bez żadnych przecieków i nieszczelności. I teraz jak ja to widzę: pierwszy raz ciągnę do zera % - oczywiście wylewając pierwszą setkę, drugi raz po rozcieńczeniu np do 30% odbieram od 80% do 50% ( tu są różne szkoły i pewnie po kilku psoceniach dojdę to tego co dla mnie najlepsze) to jest TO, poniżej łapę osobno do następnego psocenia.
I jeszcze jedno: czy ktoś próbował robić wujka jessiego, ale na zbożu?
Pozdro jajek12

Re: Alembik 20 l

: środa, 29 maja 2013, 20:19
autor: radius
Spróbuj wg tych przepisów http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html
Robiłem w ten sposób żyto i destylat wyszedł naprawdę niezły :ok:

Re: Alembik 20 l

: środa, 29 maja 2013, 20:39
autor: rikinek1
Witam, ja posiadam 30 jest to całkowita pojemność.

Re: Alembik 20 l

: środa, 29 maja 2013, 21:00
autor: jajek12
radius. Ja robię głownie żyto lub jęczmień według przepisu Calyxa tyle, że zmodyfikowany. Pozwalam zbożu wypuścić kiełki około 5 mm. Próbowałem też z dłuższymi (ponad centymetr - robiły się już zielone), ale to mi nie odpowiadało.
Pozdro. jajek12

Re: Alembik 20 l

: środa, 29 maja 2013, 22:29
autor: Emiel Regis
jajek12 pisze: I jeszcze jedno: czy ktoś próbował robić wujka jessiego, ale na zbożu?
Pozdro jajek12
Odpowiedź, żeby nie mieszać w 'alembikowym' temacie masz tutaj; http://alkohole-domowe.com/forum/post76429.html#p76429

Re: Alembik 20 l

: niedziela, 2 cze 2013, 20:44
autor: jajek12
Witam. Pierwsze psocenie na mojej "lampie Alladyna" (tak moja żona nazwała alembik widząc go pierwszy raz) za mną. Wrażenia: w porównaniu z kolumną - wiem, że to dwa różne urządzenia i porównanie troszkę nie na miejscu, ale.... - montaż i demontaż błyskawiczny, a przede wszystkim chłodnica baaaaardzo wydajna. W porównaniu z moim poprzednim sprzętem (Aabratek) poszło mi 2/3 wody mniej :) . Produkt końcowy, no cóż, zobaczymy po drugim razie ;) Jako, że to moje pierwsze psocenie na takim sprzęcie - sugestie mile widziane. Przepuściłem nastaw na jęczmieniu. Zapach obiecujący. Pozdro.jajek12

Re: Alembik 20 l

: niedziela, 2 cze 2013, 22:33
autor: wawaldek11
jajek12 pisze:, W porównaniu z moim poprzednim sprzętem (Aabratek) poszło mi 2/3 wody mniej :)
Przy prostej destylacji wody zużywa się zawsze mniej niż przy rektyfikacji

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 4 cze 2013, 15:04
autor: klodek4
jajek12 pisze:Przepuściłem nastaw na jęczmieniu. Zapach obiecujący.
Właśnie przymierzam się do nastawu z jęczmienia, jak to robiłeś, rozwiń :!: :!: :!:

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 4 cze 2013, 19:30
autor: jajek12
Witam. Drugie psocenie za mną. To jest ten smak, którego szukałem na kolumnie a znalazłem na alembiku :
klodek4. Ja robię na 2 sposoby.
1. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie - wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci ;) Moczę przez 3-4 godziny ( moczyłem też przez 24 godziny, ale trzeba wymieniać wodę co 4-5 godzin bi inaczej będzie walić zgnilizną ). Następnie dolewam wodę z cukrem. Na 23 litry nastawu daję 2,5 do 3 kg zboża, drożdże Spiritferm T3.
2. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci ;) Moczę przez 3-4 godziny i odlewam wodę. I teraz ważna rzecz: zboże musi być wilgotne cały czas. Ja spryskuje go wodą przy każdej okazji, ale nie może stać w wodzie! (oczywiście mieszam kilkakrotnie) I czekam dzień, dwa, trzy...... aż puści kiełki :klaszcze: Wtedy zalewam wodą z cukrem, a dalej to już wiesz co robić. Najlepsze do tej pory - jak dla mnie, to żyto + jęczmień (1:1), kiełki do 5 mm. Na zdrowie :piwo:
Pozdro. jajek12

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 4 cze 2013, 20:29
autor: BartekBartek1
Na kolumnie nie to samo co na alembiku. Zawsze tak twierdziłem. A nie lepiej zatrzeć zboże? Ja zboże zawsze zacieram i efekty zadowalające. Jeszcze jak masz słód żytni to bajka. 65*C przez kilka godzin i masz super zacier. Spróbuj owoce z tego alembika, a na pewno będą super :ok: Pozdrawiam Bartek :D

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 4 cze 2013, 21:02
autor: radius6
@jajek12

Czy nastawy na zbożu traktujesz jako nastawy odnawialne, jak przy Wujku ?

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 4 cze 2013, 21:24
autor: papo
A burbona to na czym robią? Na kolumnach. Robiąc Kwaśnego J. uzyskiwałem taki sam efekt goniąc dwa razy na potstilu lub raz na kolumnie.

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 4 cze 2013, 21:58
autor: jajek12
radius6 pisze:@jajek12

Czy nastawy na zbożu traktujesz jako nastawy odnawialne, jak przy Wujku ?
Nie próbowałem nigdy tak robić, chociaż... "chodzi" mi po głowie taka "sztafeta" i coraz bardziej kusi :lol:
Pozdro.jajek12

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 4 cze 2013, 22:44
autor: klodek4
Dzięki kolego Jajek12 za szczegółowy opis, to podobna forma jaką opisywał kolega Calyx, pozdrówka :piwo:

Re: Alembik 20 l

: czwartek, 13 cze 2013, 14:53
autor: maf1
A ja cały czas myślę o whisky z gotowego słodu jęczmiennego. Obawiam się jednak, bo wyczytałem, że trudno utrzymać reżim technologiczny przy robieniu nastawu.
Na razie z mojego alembika wyszła cudowna jabłkowica. Na razie stoi z dębem średnio prażonym już czwarty tydzień. Fakt, troszkę upuściłem do spróbowania po trzech tygodniach ;)

Re: Alembik 20 l

: czwartek, 13 cze 2013, 17:02
autor: JanOkowita
maf1 pisze:... cudowna jabłkowica. ...)
Czyli z alembika wyszedł pyszny calvados! I właśnie tego nie da się zrobić na kolumnie. Polecam książkę autorstwa Juliana Hombka na temat m.in. calvadosa.

Re: Alembik 20 l

: czwartek, 13 cze 2013, 19:36
autor: maf1
A muszę powiedzieć, że mam już namiary na dostawcę doskonałych jabłek za free :lol:

Re: Alembik 20 l

: czwartek, 13 cze 2013, 19:54
autor: JanOkowita
Poczytaj o proporcjach jabłek kwaśnych do słodkich w cydrze, który jest bazą do calvadosa. To dość ważny temat technologiczny.

Re: Alembik 20 l

: czwartek, 13 cze 2013, 20:30
autor: Emiel Regis
JanOkowita pisze:
maf1 pisze:... cudowna jabłkowica. ...)
Czyli z alembika wyszedł pyszny calvados! I właśnie tego nie da się zrobić na kolumnie.
Nie rozumiem. Nie neguję tego, że z alembika wyszedł dobry napitek, ale czemu na kolumnie się nie da?
Ponoć moja calva robiona na kolumnie też jest niezła :bezradny:

Ps. Do cydru używane są jeszcze gorzkie odmiany jabłek.

Re: Alembik 20 l

: czwartek, 26 gru 2013, 19:27
autor: haze72
Jak rezultaty kolejnych edycji?

Re: Alembik 20 l

: niedziela, 27 lip 2014, 23:41
autor: haze72
Mafi,
podaj proszę jak przygotowałeś calvadosa! Niedługo będę miał dostęp do owoców - chcę koniecznie spróbować, bo oryginalnego calvadosa uwielbiam i ciągnie mnie swoją wersję wytworzyć:)
Pozdrawiam,
haze72

Re: Alembik 20 l

: sobota, 6 gru 2014, 23:13
autor: euphorbia1
Pierwsza destylacja na alembiku za mną. Otrzymałem 4 litry 45 % "calvadosu". Dodałem kilka szczap dębowych i smak uważam powstał wyborny, to dopiero tydzień i prawdopodobnie nabierze jeszcze więcej szlachetności.
Producent mojego alembika proponuje mi dodatkową chłodnicę zakładaną na cebulę, ma to polepszyć osiągi i nie ma potrzeby/wg niego/ pędzenia dwukrotnie.

Re: Alembik 20 l

: poniedziałek, 8 gru 2014, 20:43
autor: jajek12
Noooooo to gratulacje :klaszcze: . Mam nadzieję, że moje porady przydały się na coś. Jeszcze długa droga przed Tobą. Uważaj ze szczapami. Kontroluj - najlepiej organoleptycznie - proces dębienia, bo łatwo "przedębić" destylat. Trzeba dąb wyciągnąć w odpowiednim momencie.
Niech moc będzie z tobą :ok: Masz może jakieś fotki tej dodatkowej chłodnicy?
Pozdrawiam. jajek12

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 9 gru 2014, 22:13
autor: euphorbia1
fre34.jpg

Witam Kolegów Doświadczonych i Zafrasowanych/wiedzą swą tajemną /
przesyłam alembik z zamontowaną dodatkową chłodnicą .
Co o tym dodatku sądzicie
pozdrowienia spod Mosiny

Re: Alembik 20 l

: środa, 10 gru 2014, 03:09
autor: grzewo1
"Uważaj ze szczapami. Kontroluj - najlepiej organoleptycznie - proces dębienia, bo łatwo "przedębić" destylat. Trzeba dąb wyciągnąć w odpowiednim momencie."
A jak to się ma do debienia w beczce? Też trzeba wyciągać?

Re: Alembik 20 l

: środa, 10 gru 2014, 06:55
autor: Lootzek
Jeśli beczka jest nowa i "dziewicza", też trzeba kontrolować. Z własnego doświadczenia z jabłkiem dodam, że nawet jeśli nawet zdarzy się lekkie przedębienie (nie esencja! ;) ), nie wpadać w panikę, nie ratować na siłę powtórną destylacją, tylko zlać jak najszybciej i dać trunkowi kilka tygodni odpocząć. Dąb powinien się nieco schować a aromat główny uwypuklić.
Calva zresztą, moim prywatnym zdaniem, nie powinna być mocno nadębiona, ale to subiektywne odczucie i gust, co kto lubi ;)

Re: Alembik 20 l

: piątek, 12 gru 2014, 15:03
autor: haze72
Euphorbia1, co to za alembik? Ładny jest:)
Czy dodatek zadziałał?

Re: Alembik 20 l

: piątek, 12 gru 2014, 19:17
autor: euphorbia1
Firma to AJF. Dodatkowy deflegmator jutro zakładam. Ładny jest faktycznie . Żona w salonie każe trzymać. Ale wielkie to jest.
Grubość blachy do 3 mm. Nie jest nitowany tylko same śrubunki i luty. Szczelność pełna. Wystarczy dokręcić ręką

Re: Alembik 20 l

: piątek, 12 gru 2014, 20:54
autor: haze72
ile ma litrów? Próbowałeś go już? Jestem ciekawy opinii.
Na swoim ostatnio robiłem calvadosa, dębi się teraz:)

Re: Alembik 20 l

: piątek, 12 gru 2014, 21:26
autor: euphorbia1
Litrów ma 30. Robiłem na nim grappę/posiadam niewielką winniczkę i stąd wytłoki/ i calvados. Są to moje pierwsze osiągnięcia . Nieskromnie powiem że mi smakuje choć to świeże - skończyłem dębienie calvadosa . Znawcy którzy się dorwali do tych wyrobów też nie odmawiali następnych porcji,
Jak na razie podoba mi się . Porównania z innym sprzętem nie mam bo to moje początki. Choć dzisiaj był właściciel profesjonalnej destylarni i chyba nie odbiegałem od jego wypasu

Re: Alembik 20 l

: sobota, 13 gru 2014, 06:13
autor: mirek109
haze72 pisze: robiłem calvadosa, dębi się teraz:)
Panowie spróbujcie zamiast dębu dodać wysuszone szczapki jabłoni ;)

Na zdrowie

Re: Alembik 20 l

: sobota, 13 gru 2014, 09:49
autor: klodek4
To może napisz więcej.....

Re: Alembik 20 l

: sobota, 13 gru 2014, 13:09
autor: haze72
Jak długo dębicie calvadosa? Ile mniej więcej szczapek na 5L 45%?

Re: Alembik 20 l

: sobota, 13 gru 2014, 13:56
autor: euphorbia1
Dodałem 4 szczapki o grubości małego palca. Dziesięć dni wg mnie wystarczyło dla aromatu i koloru. Teraz z każdym dniem smak robi się gładszy

Re: Alembik 20 l

: niedziela, 14 gru 2014, 15:37
autor: haze72
Ale rozumiem, że szczapki dalej w calvadosie..
Zastanawia mnie czy czas dębienia to miesiące czy raczej tygodnie.

Re: Alembik 20 l

: niedziela, 14 gru 2014, 17:09
autor: euphorbia1
Po dziesięciu dniach usunąłem . Smak robił się zbyt ostry. Producent beczek uważa , że pojemność od 50 litrów pozwala na wieloletnie przechowywanie , poniżej tej wielkości podobnie jak ze szczapami należy wcześniej wyciągać.

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 16 gru 2014, 14:06
autor: Trener
Pytanie techniczne do właścicieli alembików. Czy podczas destylacji smakówek, na zewnątrz wydostają się zapachy, czy też alembik jest równie szczelny jak kolumna?
Coraz częściej myślę o wymianie zestawu szklanego na miedziany alembik i zastanawiam się tylko czy nadaje się do mieszkania. Wolałbym by sąsiedzi nadal nie mieli pojęcia o moim hobby.

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 16 gru 2014, 14:19
autor: Jakub_Dreptak
Alembik jest szczelny i nic na zewnątrz się nie wydostaje. Ja po skończonej destylacji zostawiam dokręconą szyjkę, czekam aż dunder ostygnie i dopiero wylewam bo inaczej śmierdzi.
Pzdr,
Jakub

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 16 gru 2014, 15:43
autor: lesgo58
Jest tak samo jak przy innych dobrze działających sprzętach. Czyli prawie wcale zapachów. Jeśli nie licząc tych, które "uciekną" z naczynia gdzie zbierasz destylat.

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 16 gru 2014, 16:51
autor: jajek12
Cześć. Tak jak pisze lesgo58. Uszczelniam ciastem z mąki i to wystarcza. Potem bezproblemowo się czyści. Wydawało mi się, że połączenie jest szczelne, ale jak moją żona weszła do domu podczas gdy ja psociłem, no to mi się dostało, że chyba w całym bloku czuć. Wyszedłem na klatkę i po chwili wszedłem do mieszkania i faktycznie dostałem zapachem po nosie. Od tamtej pory ciasto rozwiązało ten problem. Pracowałem kiedyś na kolumnie więc mam porównanie i praktycznie nie widzę różnicy w intensywności zapachu.
Pozdrawiam. jajek12

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 16 gru 2014, 21:10
autor: mirek109
Trener pisze:Pytanie techniczne do właścicieli alembików. Czy podczas destylacji smakówek, na zewnątrz wydostają się zapachy, czy też alembik jest równie szczelny jak kolumna?
W moim połączenie kotła (25l użytkowo) z deflegmatorem "uszczelnienie" wodne - woda z chłodnicy.
Czuć na samym początku - przyjemny zapach, nic moim zdaniem nie mówiącym o tym skąd pochodzi.
Landrynki, zmywacz do paznokci, i inne których nie umiem określić. Tak przy cukrówce 1410 z ziemniakami :) Przy owocówce (jabłka, śliwki, winogrona) zapach owoców.
Przy wylewaniu - 1410 troszkę capi kiedy gorący ale owocówki mają zapach cienkiego kompotu.
Grzeję prądem - powoli. Uważam że w mieszkaniu w bloku nikt z sąsiadów NIE wtajemniczonych nie zorientuje się że psocę ;)

Re: Alembik 20 l

: środa, 17 gru 2014, 14:48
autor: euphorbia1
Witajcie
Nie mogę zamieścić odpowiedzi bo jestem zbyt "młody" na forum. Psotnicy : trwa dyskusja o cukrze trzcinowym. Aktualna cena to ok 5 pln . Mogę pomóc w tym temacie kolegom z okolic Poznania Mosiny

Re: Alembik 20 l

: niedziela, 21 gru 2014, 14:42
autor: haze72
Robiąc calvadosa (szczególnie pierwszy odpęd) w otoczeniu cudownie pachniało jabłkami:)) Byłem mocno zaskoczony - pozytywnie zresztą:). Sama aparatura raczej szczelna (mąka) - sam zapach rozchodził się już z zza chłodnicy. A jeśli nawet nie, to i tak był świetny i nikomu nie przeszkadzał.
Domyśleć się, że to psota raczej łatwo nie było.

Re: Alembik 20 l

: poniedziałek, 10 kwie 2017, 16:59
autor: sargas
Witam
ponieważ dawno tu nikt nic nie pisał a dołączyłem do grona posiadaczy alembików odświeżam temat. Co prawda mam za sobą dopiero kilka cykli ale chętnie podzielę się spostrzeżeniami i posłucham doświadczonych właścicieli. Mój model 20L wersja whiskey ze sklepu AD. Szczelność 100% bez żadnych uszczelek pełna moc :)
Czy ktoś coś powie na temat węgierskiego producenta beczek o którym mowa w temacie ? Chce kupić od nich 30L beczkę pytanie czy warto.
Z góry dzięki
Liczę, że trochę się ruszy temat bo jak na razie bracia kolumnowcy przejęli forum a tak być nie może :)

Re: Alembik 20 l

: poniedziałek, 10 kwie 2017, 22:13
autor: mariusz19029
Pewnie ktoś Ci niedługo odpowie na pytania, ale ja w międzyczasie chciałem zapytać, bo skoro jesteś po kilku procesach, jak wrażenia? :D Wiem, że taki destylat musi trochę postać, żeby nabrać odpowiednich walorów smakowych, ale tak na świeżo jak wypada w porównaniu do destylatu robionego na krótkiej kolumnie z wypełnieniem miedzianym?

Re: Alembik 20 l

: wtorek, 11 kwie 2017, 23:16
autor: sargas
Nie robiłem nigdy na kolumnie, nie moje klimaty. Wcześniej tylko potstill zwykły gar i chłodnica z jednym odstojnikiem. Mogę ci tylko napisać jakie zauważyłem różnice. Więcej aromatów i posmaków zostaje ale to pewnie wszędzie wyczytasz. Jedną rzecz jaką zauważyłem to na pewno nie warto przepełniać alembika bo to nie służy destylatowi. To co piszą czyli max 3/4 pojemności to jest naprawdę max, ponieważ im więcej wlewasz tym wolniej musisz odbierać. Za szybko odbierzesz i ryzyko zmętnienia wzrasta plus oczywiście destylat mniej łagodny. Mój model jest wyższy od klasycznego i teoretycznie powinienem dostać mocniejszy destylat ale jakoś specjalnie mocniejszy nie jest porównując na potstillu. Jestem teraz po drugim przebiegu destylatu który wcześniej robiłem na potstillu. Rozrobiłem na około 26-28%, odbierałem do 50% i otrzymałem destylat około 70% tak że nieźle. Zostawiłem to do pooddychania na noc i obecnie rozcieńczone poniżej 50% zostawię żeby postało trochę. Za miesiąc sprawdzę jak to się uleżało bo zamierzam wykorzystać na urodziny mojej kobiety. Generalnie jestem zadowolony ze sprzętu. Wydajna chłodnica, sprzęt prosty w konstrukcji łatwo można umyć każdą część. Wszystko szczelne nie trzeba dodatkowych uszczelek, tak że nie zawiodłem się.