Strona 1 z 1
Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 17:35
autor: Durik
Pytanie do bardziej doświadczonych, czy Waszym zdaniem warto coś dodać do cukrówki?? Myślałem o jakimś soku z jabłek czy czymś podobnym. Będę psocił na pot stillu dlatego myślę czy warto czymś "dosmaczyć" nastaw, co by święta ciekawym smaczkiem oblecieć
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 17:54
autor: lesgo58
Bardziej korzystne będzie zrobić dobry destylat i dopiero póżniej go doprawić jakąś zaprawką.
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 18:11
autor: Durik
Niby tak jak mówisz, tylko że wiadomo jak to jest na prostym sprzęcie...
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 18:37
autor: Pawellos999
Cukrówka ma to do siebie, że jest z cukru
jak dodasz owoców czy soków z nich to już będzie owocówka
Jak już chcesz coś dodawać to sok z winogron, najlepiej jakieś ciemne odmiany.
Dają wyrazisty, rozpoznawalny posmak z jabłek raczej średnio ale jak to mówią o gustach się nie dyskutuje
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 19:00
autor: Emiel Regis
Zawsze możesz dopieszczony destylat potraktować jakimiś owocami czy ziołami, np listki mięty, zostawić to na jakiś czas do maceracji a potem na szybko na rurki, bez dzielenia frakcji- tylko szybki odbiór.
Robię tak z wytłokami z gruszek, czekają już drugi tydzień zalane sporą dawką ambrozji, spodziewam się miłych wrażeń
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 20:01
autor: Partyzant
Ja powiem jeszcze inaczej.
Cukrówka to podobnie jak woda i sól... Do wody z solą dodasz powiedzmy warzyw i kuraka, a będziesz miał rosół...
Do cukrówki dodasz, owoce, ziarno i co Ci przyjdzie do głowy będzie ok.
Ps. Sama cukrówka jest do
a z dodatkami niebo w gębie, działając na prostym sprzęcie, tym bardziej są wskazane dodatki.
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 20:10
autor: Durik
Możesz coś więcej podpowiedzieć młodszemu stażem koledze??
Myślałem o soku np z jabłek bo będę robił winko więc kilka litrów by się znalazło, myślałem żeby kilka litrów jakiegoś zboża, żyta czy pszenicy. Za kilka dni będę odcedzał z wina ryżowego ryż z rodzynkami więc teoretycznie też by można było chyba wykorzystać.....
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 20:32
autor: calexico
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 20:51
autor: Emiel Regis
Możesz wzbogacić nastaw dolewając np. wspomnianego soku czy ziaren, z ziarnami dobre efekty da zagotowanie ich w dużej ilości wody, surowe niewiele wniosą przez te kilka dni fermentacji nastawu cukrowego.
To fajna zabawa na początek żeby uzyskać coś więcej niż prosty bimberek z pot stilla, ale efekty będą słabe porównując do prawdziwej owocówki czy zbożówki.
Druga opcja to ta, o której wspomniał
lesgo58, pisząc wcześniejszego posta też miałem na myśli coś takiego- robisz wychuchany nastaw cukrowy, destylujesz 2 lub 3 razy a potem macerujesz zioła, owoce czy soki. Ziarna bym sobie tutaj darował. Po jakimś czasie (sprawdzasz w trakcie maceracji, czas będzie uzależniony od produktu) destylujesz ''na szybko' i masz smakotę.
Ryż po winie bym sobie darował, lepiej zrób jeszcze raz takie wino i je przedestyluj.
Zerknij tutaj,
http://alkohole-domowe.com/forum/sloik- ... zada%C5%84 Lothar napisał kilka słów w tym temacie.
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 21:01
autor: pokrec
Ja słyszałem, że ryż można nastawiać wielokrotnie. Ale może się mylę.
Zastępując wodę w cukrówce pulpą śliwkową (znaczy pogniecionymi i rozbełtanymi owocami, mogą być z pestkami) albo gronową można dostać nawet na pot - stillu całkiem ciekawe efekty. Podobnie też, jak masz jakieś przeterminowane drzemy, kompoty, soki... Coś mi mówi, że z tego może być niezły napitek.
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 21:10
autor: Durik
Na śliwkę troszkę nie ta pora, przynajmniej u mnie już nie ma na krzaku
Z ryżu można robić dwa razy nawet wino. Chciałbym skorzystać z czyjegoś doświadczenia. Może zamiast na gorzelniczych postawić na Bayanusach, sam nie wiem.
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 21:35
autor: wolan
pokrec pisze:Ja słyszałem, że ryż można nastawiać wielokrotnie. Ale może się mylę.
Informację z ryżem potwierdzam, znajomy który wprowadził mnie w tajniki destylacji cały czas robi nastawy na babuniach i ryżu. Średnio ryż wykorzystuje 3-4 razy.
Też kiedyś się bawiłem w ryż ale szczerze mówiąc od kiedy mam kolumnę odpuściłem zabawę
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 23 lis 2012, 22:08
autor: Partyzant
Jęczmień i pszenica też działa, mój następny nastaw będzie z dodatkiem ryżu do ziaren. Kiedyś do ryżu dodawałem - teraz jak na razie będę robił odwrotnie.
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: sobota, 24 lis 2012, 10:42
autor: Pawellos999
Durik pisze:Na śliwkę troszkę nie ta pora, przynajmniej u mnie już nie ma na krzaku
Teraz to już mało u kogo są śliwki na krzaku.
Niektórzy ładują w słoiki na soki, to też się nada albo suszone.
Jak masz zbędne kilka złotych to w marketach jest sporo kandyzowanych owoców w tym również śliwki.
Też się podpiszę pod wielokrotnością wykorzystania ryżu z małym ale, niegotowany ryż można wykorzystać wielokrotnie.
Jak zrobiłem wino na gotowanym ryżu to po odciśnięciu zostało ciasto
już nie do wykorzystania.
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: niedziela, 25 lis 2012, 08:34
autor: radius
Pawellos999 pisze:Teraz to już mało u kogo są śliwki na krzaku.
Jak już, to na drzewie
A na krzakach jest jeszcze kupę owoców, które można wykorzystać: głóg, dzika róża, tarnina...
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: niedziela, 25 lis 2012, 12:44
autor: Pawellos999
Krzaki, chaszcze, chabazie
nie czepiajmy się nomenklatury jak komuś pasuje krzak bo drzewko małe to niech mu będzie
Faktycznie powieliłem błąd Durika ale wszyscy wiedzą o co chodzi
U mnie właśnie pracują winka z głogu i róży, tarniny niestety nigdzie tu nie znalazłem.
Faktycznie pora po pierwszych przymrozkach jest najlepsza na te owocki, jeszcze jarzębinę warto zebrać jak całkiem nie opadła.
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:24
autor: Durik
A ja mam plan. Może w końcu uda mi się popracować przy winku z jabłek. Będę jabłka przepuszczał przez sokowirówkę. Zostaną mi resztki które mam zamiar dodać do cukrówki. Co myślicie?? Tylko zastanawiam się jakie drożdże dać czy gorzelnicze czy np bayanusy??
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 14 mar 2014, 19:07
autor: Spiewaczek1
A czy do zwykłej cukrówki można by dodać kilka słoiczków dżemów truskawkowych. Takich z cukru żelującego ?
Stosował ktoś takie Praktyki?
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 14 mar 2014, 20:02
autor: Trener
Nie wiem czy kilka słoiczków to nie za mało, by wpłynąć znacząco na smak i zapach zwykłej cukrówki. Osobiście na początku robiłem nastawy z kompotów z dodatkiem cukru. Potem przerzuciłem się na owoce. Dokładnych proporcji nie przytoczę, ale było to zawsze parę kilo poszatkowanych lub zmielonych owoców na 6kg cukru (dzielonego na dwie porcje). Dopełniałem to wodą do 26-28L pojemności zbiornika fermentacyjnego. Wychodziły z tego całkiem fajne destylaty i miały spore wzięcie. Truskawek nie destylowałem, ale kto wie... Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Pilnuj tylko by początkowe BLG nie było wyższe niż 23 (cukromierz obowiązkowy) i do dzieła
Ps. Narobiłeś mi smaka na brandy. Czas chyba wrócić do korzeni.
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 14 mar 2014, 20:17
autor: mirek109
Durik pisze: czy Waszym zdaniem warto coś dodać do cukrówki??
Widzę kiedy temat był zapoczątkowany
Sprawdziłem.
Warto dodać ziemniaki - jeden kilogram na trzy kilo cukru.
Ziemniaki należy: umyć i pokroić na małe kawałki, nie obierać!.
Ugotować i po wystudzeniu dodać do początkowego nastawu.
Nie neguj jeżeli nie próbowałeś
Zrób to i zapodaj czy widzisz różnicę
Niech moc i dobry smak będzie z Tobą
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: piątek, 28 mar 2014, 17:37
autor: grzesiekpioro
Nie mam zamiaru robić wódki smakowej, ale chciałbym dowiedzieć się jak jest z dodawaniem niezużytych, przeterminowanych własnych przetworów do cukrówki w celu wykorzystania cukru w nich zawartego. Jakich przetworów nie powinniśmy używać, tzn. spleśniałych, sfermentowanych itp? Czy zaczątki procesów, które dyskwalifikują produkt do bezpośredniego spożycia mogą wpłynąć na jakość, przebieg fermentacji cukrówki?
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: sobota, 29 mar 2014, 10:49
autor: gr000by
Unikaj tylko przetworów spleśniałych. Reszta (skwaśniałe, sfermentowane) możesz ładować do beczki z dobrze pracującą cukrówką lub do początkowego nastawu. Takie dodatki raczej nie wpływają na przebieg fermentacji, a w małej ilości nie wnoszą też posmaków do destylatu - należy ich uzbierać więcej na bimber smakowy.
Re: Odp: Czy warto dodać coś do cukrówki??
: sobota, 29 mar 2014, 13:31
autor: michal278
Super to resztki z odciśniętych nalewek.