Strona 1 z 1

Zacier i jego zapach

: poniedziałek, 27 gru 2010, 21:04
autor: grzesiek01
Witam.
Czy zacier można zrobić w bloku czy będzie go czuć?

Pozdrawiam :o

Re: Zacier i jego zapach

: poniedziałek, 27 gru 2010, 22:56
autor: lucas070707
Jeśli to coś "spokojnego" na drożdżach winnych to bez problemu. Jeśli drożdże piekarnicze albo gorzelniane to może być nie ciekawie. Wystartowany wieczorem nastaw na T3 dnia następnego rano poczułem w pokoju, choć dzieliły mnie od niego 3 pary zamkniętych drzwi :-D Polecam myk z wyprowadzeniem CO2 poza mieszkanie rurką przez jakiś otwór w oknie (przy plastikach będzie ciężko). Ewentualnie zostaw pojemniki z nastawem w jednym, rzadko odwiedzanym pomieszczeniu, które raz na jakiś czas przewietrzysz i już...
A o jakich ilościach mówimy? Bo to też ma znaczenie przecież :-)

Re: Zacier i jego zapach

: wtorek, 28 gru 2010, 14:17
autor: Bzymek80
Witam,
Niestety nie zgadzam się z kolegą lucas'em. Sam nastawiam dwa balony 54 litrowe na T3 stoją na oknie nad kaloryferem zamiast rurki fermentacyjnej wstawiam ze względu na bardzo burzliwą fermentację tekalan fi=8x1 połączony trójnikiem z tekalanem z drugiego dymionu(a) i tą trzecią nitkę wyprowadzam przez wywiercony w futrynie okna otwór fi 8...
nic nie czuć ani latem ani zimą pozdrawiam!!!
Bzymek

Re: Zacier i jego zapach

: wtorek, 28 gru 2010, 21:06
autor: Wald
Kolego @grzesiek01 w dziale bimbrownia http://alkohole-domowe.com/forum/jaka-j ... it=policja
Jest dużo dla tych co się zastanawiają, między innymi o zapachach. Polecam przeczytanie całości.

Re: Zacier i jego zapach

: wtorek, 28 gru 2010, 21:46
autor: Kucyk
Zadania dla Kolegi Grzegorza:
1. Przeczytać http://alkohole-domowe.com/forum/opary- ... 25-10.html
2. Zameldować o tym.

Re: Zacier i jego zapach

: wtorek, 28 gru 2010, 21:58
autor: lucas070707
Bzymek80 pisze:Witam,
Niestety nie zgadzam się z kolegą lucas'em.
Bzymek
lucas070707 pisze:Jeśli to coś "spokojnego" na drożdżach winnych to bez problemu. Jeśli drożdże piekarnicze albo gorzelniane to może być nie ciekawie (...) Polecam myk z wyprowadzeniem CO2 poza mieszkanie rurką przez jakiś otwór w oknie
Myślimy o tym samym, tylko może ja to źle ująłem :-)

Re: Zacier i jego zapach

: środa, 29 gru 2010, 12:56
autor: Lukstir
grzesiek01 pisze:Witam.
Czy zacier można zrobić w bloku czy będzie go czuć?

Pozdrawiam :o
Witam @Grzesiek01, jeśli boisz się że zapach może się wydostawać do klatki, w ostateczności skorzystaj z łazienki, tam zawsze jest dobra wentylacja i przeważnie ciepło. Ja swój nastaw trzymam w kuchni ale z doświadczenia powiem, że może czuć coś w pierwszy dzień, ale jest to zapaszek, nie smród. Ja używam narazie T3 i na tej podstawie to piszę. Jeśli masz na myśli zacier to już inna sprawa. Lekturę dostałeś powyżej.
Ważne aby temperatura otoczenia była ok 20'C. Wtedy nastaw pięknie pracuje.

Re: Zacier i jego zapach

: wtorek, 8 lut 2011, 20:31
autor: Bzymek80
Witam,
Wreszcie udało mi się zrobić kilka fotek mojego odciągu wszelakich zapachów mogących pojawić się w bloku w czasie pracy nastawu
Pozdrawiam
Bzymek

Re: Zacier i jego zapach

: sobota, 14 kwie 2012, 17:35
autor: kizug
Koledzy, a jak ma się takie rozwiązanie z rurkami, jeśli mam tylko nastaw cukrowy, powiedzmy na drożdżach turbo. Sprzedawcy informują, że nie należy domykać pokryw, gdyż fermentacja jest bardzo burzliwa. Na pokrywie swojego pojemnika mam otwór i zastanawiam się, czy nie wyprowadzić zapachów na zewnątrz.

Re: Zacier i jego zapach

: niedziela, 15 kwie 2012, 11:42
autor: szabix
Ja mam zwykłą rurkę fermentacyjną, a na nią założoną rurkę fi4 wyprowadzoną do syfonu za pralką. Oczywiście wieko szczelne. Fermentuję w temperaturach <25*C. Nastawy powiększone x2.

Re: Zacier i jego zapach

: niedziela, 15 kwie 2012, 12:03
autor: we125
Koledzy, a jak ma się takie rozwiązanie z rurkami, jeśli mam tylko nastaw cukrowy, powiedzmy na drożdżach turbo. Sprzedawcy informują, że nie należy domykać pokryw, gdyż fermentacja jest bardzo burzliwa. Na pokrywie swojego pojemnika mam otwór i zastanawiam się, czy nie wyprowadzić zapachów na zewnątrz.

Możesz spokojnie wyprowadzić zapachy na zewnątrz za pomocą wężyka np igelitowego. Ja tak robię i nic nie czuć ,nie ma to wpływu na fermentacje.

Re: Zacier i jego zapach

: sobota, 27 mar 2021, 21:14
autor: nimotor
Cześć,
planuję zrobić dodatkowy syfon i puszczać gazy do kanalizacji, żeby zabezpieczyć się przed cofką.
Pytanie: jak zwiększenie ciśnienia gazów w nastawie wpłynie na jego jakość?

Re: Zacier i jego zapach

: sobota, 27 mar 2021, 21:43
autor: rozrywek
Co chcesz zrobić?
Do kanalizacji bespośrednio?.
No coż. Jak chcesz wypić to co sąsiad jadł na obiad miesiąc temu. To proszę.

Odkryłeś amereryką. 10 lat prawie za póżno.


Do wentylacji się kieruj. Wentylacji.
Do góry. Nie w dół.

Re: Zacier i jego zapach

: sobota, 27 mar 2021, 21:51
autor: nimotor
no właśnie po to chce zrobić dodatkowy syfon:
ma to działać tak. Pokrywka na nastawie szczelnie zamknięta - z pokrywki rurka do butelki PET, butelka zalana do połowy wodą. Zacier puszcza gaz pod wodę w butelce a znad wody jest wyjście rurki do kanalizacji. Teoretycznie to co pojawi się nad wodą w butelce zostanie wypchnięte do kanalizacji a z kanalizacji nie powinno się przedostać do zacieru bo tyle wody nie przepchnie (około 10 cm).