Tytuł: Re: Opary z gasiora -CZY SA NIEBEZPIECZNE ? ? ?
Napisane: niedziela, 18 paź 2009, 09:15
Ku przestrodze!
=malutki= napisał(a):
Jedyne niebezpieczeństwo to gdybyś miał baaardzo dużo baniaków ustawionych w pokoju w którym brak przewiewu z uwagi na to że dwutlenek węgla teoretycznie mógłby się gromadzić przy podłodze. Ale to oczywiści sprawa teoretyczna i naprawdę ilość produkowanego CO2 musiała by być ogromna co występuje tylko w gorzelniach.
Niestety Kolega Malutki trochę zbagatelizował niebezpieczeństwo... Wczoraj w nastawni, będącej pomieszczonkiem o wymiarach 2,7 x 3,5 i wysokim na 3m pracę rozpoczęły 4 beczki z berbeluchą śliwkową - patrz post10597.html#p10597 Drzwi i okna były zamknięte. Dziś rano zaszedłem tam, zamknąłem za sobą drzwi, co by ciepło nie uciekało i dosłownie po 20 sekundach zacząłem się dusić. Oddychałem coraz szybciej, jednak coraz mocniej czułem, że brak mi powietrza. Nagle uświadomiłem sobie, że przecież z rurek fermentacyjnych wali dwutlenek węgla zaś wiatrak termowentylatora miesza całość powietrza! Otworzyłem drzwi na zewnątrz i wypadłem na dwór, gdzie jeszcze przez kilka minut ciężko dyszałem. Cóż 400L nastawu produkuje masę CO2.
Aby zapobiec takim akcjom, oraz by nie śmierdziało nastawem w całym domu, powstający dwutlenek odprowadziłem na zewnątrz za pomocą rurek PCV łącząc po dwa wyloty z bek razem.
Załącznik:
Spięte beki.jpg
Załącznik:
Rurka z trójnikiem.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Tytuł: Re: Opary z gąsiora - CZY SĄ NIEBEZPIECZNE???
Napisane: niedziela, 18 paź 2009, 15:19
Może trochę walić fermentem, ja mam 50l śliwek na winiarskich i czuć na początku przyjemna woń śliwek to był bajer a potem już taki ferment mniej szałowy...
A swoja drogą to mam podobne pytanie jak można zneutralizować zapach zbożówki odprowadzany podobnym do powyższego wężykiem... ?
______________________________________________________________________ Dobry bimber nie jest zły ;]
Napisane: niedziela, 18 paź 2009, 15:32
Ha, rozumiem Twoje pytanie Jouu!
W zeszłym roku nastawiłem wino z żyta w sumie 70L (balony 54 i 30L) już drugiego dnia waliło niemiłosiernie w całej chałupie chamskim fermentem. Zrobiłem dziurę we framudze okna i wyprowadziłem wężykiem smrody za okno. Po kolejnych dwóch dniach czuć wyraźnie było ferment w odległości nawet 10m od wyjścia rurki! Mieszkam na wsi, więc nie było to jakieś kłopotliwe, ale w mieście mogło by mocno uprzykrzyć życie sąsiadom. Trzeba by fetory przepuścić przez filtr z węglem aktywnym pewnie aby się ich pozbyć, lub przynajmniej ograniczyć...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Napisane: niedziela, 18 paź 2009, 15:52
To trochę lipa.. ja kombinuje coś z odprowadzeniem do kanalizy wężyka smrodowego. Choć mieszkam na wsi to właśnie o to chodzi żeby nos sąsiada nie wyniuchał bo inaczej "spirytusu na święta nie będzie :(:( " Mam kilka pomysłów na odprowadzenie wężyka, zwykły syfon z woda pewnie nic nie da... wyprowadzenie do kanalizy, do komina CO gorący dym możne przepali je trochę , węgiel drogi i często trzeba by go zmieniać odprowadzenie do butelki z jakimś kwasem ? P Tak w ogule to co wychodzi z tej rurki zbożówkowej ?
______________________________________________________________________ Dobry bimber nie jest zły ;]
Napisane: niedziela, 13 gru 2009, 10:08
Powiedział bym ze rozwiązanie na 4.
Jest jedno drobne ale jeżeli zaistnieje zjawisko "ciężkiego powietrza" smrodek może się cofać :/ chyba ze ma się swój domek to nie ma komu się cofnąć, bo to już znam z autopsji.
Trochę lepszym rozwiązaniem jest podłączenie się do komina.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości