Strona 1 z 1
Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 11:07
autor: Apacz07
Witam
Czy jest sens moczenia płatków dębowych w winie i późniejsza maceracja w destylacie?
Mam dość duże płatki średnio opiekane i się zastanawiam
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 11:58
autor: rozrywek
Jest sens.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 12:18
autor: Apacz07
Jeszcze wpadłem na pomysł namoczenia płatków w wiśniówce, a nastepnie maceracja.. Co myślicie?
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 12:43
autor: rozrywek
Co rozumiesz przez pojęcie namoczenie?.
O jakim mówisz okresie czasowym?.
Masz średnio palone płatki.
Słowo kluczowe. Taniny.
Na tym się koncentruj.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 13:48
autor: Apacz07
Mam na myśli kilka dni
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 17:57
autor: Góral bagienny
Samo namoczenie płatków, kostek nic nie daje.
Kolega rozrywek jak zwykle głupoty pisze.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 18:12
autor: rozrywek
Kilka dni to mało.
Niech to winem przesiąknie porządnie.
Płatki dębowe to taka namiastka dębowej beczki.
Potrzymaj je w winie z miesiąc. Destylat w balonie z miesiąc. Się ułoży.
A na przyszłość: jak masz sporo tych dębowych kawałków. To je teraz zalej winem. I niech sobie stoi. Przyda się na później.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 19:50
autor: Góral bagienny
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 20:51
autor: Doody
Kiedyś moczyłem wióry dębowe w winie czerwonym wytrawnym , sklepowym. Po miesiącu moczenia, odsączylem i wysuszyłem. Po dodaniu do destylatu zbożowego żadnego spektakularnego efektu nie było, a wręcz był gorszy, niż w przypadku dodania wiórów nie moczonych.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 21:05
autor: jakis1234
Zgodnie z zasadą - dużo składników pogarsza efekt.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 22:10
autor: stuf
No dobra a co z trunkami które sa starzone w beczkach po cherry czy innych?
Nabazgrane w Tapatalk.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 22:19
autor: Góral bagienny
Moczenie płatków, kostek ma sens ale tylko w jednym przypadku.
Po ich namoczeniu trzeba je wypalić, w zależności od stopnia wypalenia otrzymujemy różne aromaty.
Na przykład wanilii, kawy, karmelu
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 1 lut 2024, 22:30
autor: Doody
stuf pisze: ↑czwartek, 1 lut 2024, 22:10
No dobra a co z trunkami które sa starzone w beczkach po cherry czy innych?
Beczka po winie, w której leżakowało latami a moczenie dębu w winie ze sklepu przez kilka tygodni to zupełnie inna bajka. Nawet wióry z beczki to świetny materiał do dębienia trunku. Ale moczenie chwilowe się nie sprawdza.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: piątek, 2 lut 2024, 00:58
autor: rozrywek
@Góral bagienny
Wypalić jeszcze raz? Jak ktoś chce średnio palone. To jakie otrzyma?. Przypalone?.
Już czuję tę nutę wanilii.
Wysuszyć nie wypalić.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: piątek, 2 lut 2024, 21:09
autor: Góral bagienny
@rozrywek To wytłumacz mi co daje moczenie płatków w winie i dodanie ich do destylatu
Prościej dolać wina i dodać płatków
Przy opiekaniu namoczonych płatków wino się karmelizuje i stąd różne aromaty "znafco"
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: sobota, 3 lut 2024, 00:29
autor: rozrywek
@Góral bagienny
Ilu pędników, tyle różnych metod.
Ty masz inną. Ja inną.
Proponujemy dwie różne metody. Owszem. Twoja jest o wiele prostrza.
Moja odrobinę wymagająca czasu.
Ale ja tak właśnie myślę.
Zalać płatki winem i niech stoi.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: wtorek, 10 gru 2024, 16:49
autor: rumianek
Siema.
A jeżeli chciałbym to whisky z płatków dębowych (na bimbrze) zostawić sobie w jednej butelce tak powiedzmy na rok, to lepiej wyjąć płatki po około 3 tygodniach i zostawić samo whisky? Czy może leżeć z płatkami?
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: wtorek, 10 gru 2024, 18:05
autor: HeniekStarr
Może leżeć.W jednej butelce potrzymaj rok. Z drugiej wyjmij po trzech tygodniach. Porównaj. Tylko nie przesadź z ilością płatków na litr.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: środa, 11 gru 2024, 00:50
autor: Kamal
Może lepiej kostki? Będą dłużej oddawać do alkoholu garbniki niż płatki. Względem czasu (1 rok) wydają się lepszą opcją
K.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 12 gru 2024, 15:39
autor: rumianek
A jeżeli po 3 tygodniach wyciągnę płatki i czyste whisky zamknę w butelce ( bez płatków) na rok. To będzie po roku inaczej smakowało niż przy rozlaniu? Będzie dojrzalsze? Będzie lepsze?
A jak wy robicie whisky ( dobre oczywiście) ?
Próbowaliście dodawać razem z płatkami szczyptę korzenia lukrecji?
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: czwartek, 12 gru 2024, 21:30
autor: Mrooq
rumianek pisze: ↑czwartek, 12 gru 2024, 15:39
A jak wy robicie whisky ( dobre oczywiście) ?
Najlepsze, to w beczkach
i kilka lat
Leżakując destylat w szkle, pamietaj o zapewnieniu mu trochę powietrza, np damy 5l warto zalac ok 4l.
Do tego od czasu do czasu otworzyć i przewietrzyć butelkę, lub przelać z jednej do drugiej.
rumianek pisze: ↑czwartek, 12 gru 2024, 15:39
To będzie po roku inaczej smakowało niż przy rozlaniu? Będzie dojrzalsze? Będzie lepsze?
Trzy pytania i jedna odpowiedź, „TAK„ na każde z nich
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: piątek, 13 gru 2024, 02:21
autor: Kamal
Oglądając Tomasza Milera, to pokazał jak leżakują naprawdę stare armaniaki. W szkle, oraz korek wepchnięty z płótnem, wtedy ma kontakt z powietrzem. Mowa o destylatach 50 lat +.
K.
Re: Moczenie płatków dębowych w winie.
: piątek, 13 gru 2024, 10:48
autor: rumianek
Trzy pytania i jedna odpowiedź, „TAK„ na każde z nich
Dziękuję
Jesteś mistrzem świata