Strona 1 z 1

Zbiornik z płaszczem VS bez płaszcza do gęstych zacierów

: piątek, 27 maja 2022, 17:07
autor: drgranatt
I stało się!.
Od kilku lat zbierałem się do opracowania i zrobienia zbiornika, który byłby alternatywą dla zbiorników z płaszczem a jednocześnie był na tyle uniwersalny aby w nim robić też rektyfikację. Opracowałem więc zbiornik do gotowania gęstych zacierów a także do rektyfikacji surówek bez konieczności robienia jakichkolwiek przeróbek.

Wykorzystałem do tego keg o pojemności 50l. Spust zaworem kulowym 2". Szeroki wlew ø200mm na wywijce ø270mm.
Zastosowałem trzy odpowiednio dobrane zespolone grzałki z KO w gat. 316 na 230V o łącznej mocy znamionowej 15kW, z których po odpowiednich połączeniach elektrycznych otrzymałem moc wypadkową 3350W przy instalacji 1-f lub 5250W przy instalacji 3-f.
Przy tak dobranych parametrach i połączeniach obciążenie powierzchniowe grzałek wyszło max 2W/cm².
Całkowity ciężar tego zbiornika wyszedł mi 18,5kg więc jest to znacząca alternatywa dla wagi zbiorników z płaszczem.

Orientacyjny koszt wykonania wyniósł około 1600 zł.

Jestem już po pierwszych próbach gotowania gęstego i muszę stwierdzić, że wypadły one wyśmienicie. Nic nie przywarło do grzałek a gotowałem słód jęczmienny. W przyszłym tygodniu pod "młotek" idzie mąka ryżowa i po tej operacji przekażę już ostateczne wyniki i zachowanie sprzętu.

To tyle na początek.

Re: Zbiornik z płaszczem VS bez płaszcza do gęstych zacierów

: piątek, 27 maja 2022, 17:20
autor: MalyJack
Andrzej, a jak długo trwa rozgrzanie wsadu?

: piątek, 27 maja 2022, 18:08
Jacku, to zależy. W tej chwili jeszcze nie wiem dokładnie ale podejrzewam, że zamknę się w 90 minut.

: piątek, 27 maja 2022, 18:33
autor: .Gacek
Andrzej no w końcu :klaszcze: czekaliśmy na te zdjęcia pół roku :ok:
Czekamy na dalsze wyniki szerszy opis gotowania jakiejś pulpy. Mieszadło będziesz dorabiał czy nie ma potrzeby?

: piątek, 27 maja 2022, 18:47
Mieszadła nie ma potrzeby no chyba, że do gotowania czegoś bardzo gęstego.

: piątek, 27 maja 2022, 19:11
autor: rozrywek
Andrzej.
Ja mam taki plan w przyszłości, gwiazda, 5 grzałek.

Ale zapytam czy dobrze zrozumiałem:
Wszystkie grzałki pracują na powiedzmy 20% mocy, tak?
Plan zarąbiaszczy.
Pytanko:
Jak regulujesz moc?
Wydumałeś sobie sam regulator obsługujący i do 15kw?
To jak ci kabli nie popali, to ty cukrówkę w 10min zagrzejesz..
Do jakiej maksymalnej mocy możesz wejść.
Powiedzmy...maksymalny pułap wysokości.

: piątek, 27 maja 2022, 19:33
Rozrywku,
Źle zrozumiałeś. Nie istotne (no może nie do końca) jakiej mocy zastosujesz grzałki tylko jaką moc uzyskasz stosując odpowiednie połączenia elektryczne, tak aby nie przekroczyć 2 W/cm² obciążenia powierzchniowego płaszcza grzałki.
To tak z grubsza.
Stosuję zwykły regulator 1-f plus zabezpieczenia, ułatwienia i takie tam. Najlepiej jakby miał watomierz.

: piątek, 27 maja 2022, 19:42
autor: Doody
:klaszcze: :klaszcze: :idea: :respect:
Fajnie, że to działa.

: piątek, 27 maja 2022, 19:48
autor: jakis1234
Bardzo ciekawe, próbuj dalej i opisuj. I może jakiś schemat podłączenia grzałek?

: piątek, 27 maja 2022, 20:20
Nie wiem czy ktoś już to próbował zrobić, ale uważam, że jest to bardzo rewolucyjne! I duży szacun za upór!
W mojej ocenie kandydat na Bimbrowniczą Nagrodę Nobla.

: piątek, 27 maja 2022, 20:32
Ja cały czas obawiam się o higienę takiego kotła. Jak go domyć w tych zakamarkach w mufach. Jestem ciekawy czy pestki od śliwek nie będą się zakleszczać w grzałkach.

: piątek, 27 maja 2022, 20:40
Bartek, teraz już będzie z górki. Jest już kompletne urządzenie, które zadziałało. Minie z rok, a będzie więcej wiedzy, na temat zalet i wad. Ale i tak dla mnie genialne w swej prostocie!

: piątek, 27 maja 2022, 21:06
autor: Pako23
MalyJack pisze:Nie wiem czy ktoś już to próbował zrobić, ale uważam, że jest to bardzo rewolucyjne! I duży szacun za upór!
W mojej ocenie kandydat na Bimbrowniczą Nagrodę Nobla.
Temat z grzałkami z obciążeniem 2w/cm2 jest znany już od dłuższego czasu , znam jedną osobę co już od dłuższego czasu takie coś praktykuje i jest zadowolona, ja też się do tego zabieram ale z braku czasu na razie temat porzuciłem. Może za rok uda mi się za to zabrać

: piątek, 27 maja 2022, 21:41
"2W/cm² obciążenia powierzchniowego płaszcza grzałki"

Nie ma nobla, w matematyczno- destylacyjnej-elektryce, a być powinien.
To jakbyś zsiadł z konia wyrzucił łuk i wsiadł do Abramsa.

Jak, coś zrobić z płaszczem ale bez płaszcza. :respect:
Z naciskiem na ..... :respect:

Wprowadzasz nas w nowy świat rozwiązań, :respect:

: piątek, 27 maja 2022, 22:28
Oj tam, oj tam,
To nic rewolucyjnego. Temat jest znany i wielu kolegów już tym zajmowało się z mniejszymi lub większymi sukcesami tylko może nie chwalą się.
Kiedyś tam ktoś przeprowadził próby i wyszło mu, że przy obciążeniu grzalek do 2W/cm2 nie występuje efekt przywierania wsadu do grzałek. Od dawna intrygowało mnie to a dopiero teraz wcieliłem to w życie i oby z sukcesem.

: sobota, 28 maja 2022, 00:40
autor: ZiemniakPyrka
:respect: Andrzeju gratuluję

: poniedziałek, 30 maja 2022, 07:55
autor: Skir
A testowałeś gotowanie ze śrutą? Czy tylko gęste odciśnięte?
To są jakieś specjalne grzałki? Czym to się różni od użycia regulatora mocy?
Daj, Andrzej więcej info, bo twój pomysł może zrewolucjonizować kwestie kotłów. Brawo

: poniedziałek, 30 maja 2022, 08:12
Skir pisze:A testowałeś gotowanie ze śrutą? Czy tylko gęste odciśnięte?
Oczywiście, że tylko ze śrutą, nigdy nie odciskałem.
Skir pisze:To są jakieś specjalne grzałki? Czym to się różni od użycia regulatora mocy?
Grzałki nie są specjalne. Ważne aby były dobrej jakości i jak najdłuższe. Regulator mocy/napięcia musi być użyty w każdym przypadku.

: poniedziałek, 30 maja 2022, 09:10
autor: Simov13
Kwestia ogarnięcia zaślepek przy mufach, zbiornik stanie się łatwiejszy do czyszczenia. Piękna robota.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

: poniedziałek, 30 maja 2022, 10:28
No to rewelacja! Czekam na szczegóły!

: środa, 1 cze 2022, 10:34
autor: Kòpôcz
Nie zapominij dać znać. Jak wiesz, uważam że to rozwiązanie ma przyszłość. Jeśli poradzi sobie z pulpami, to przy okazji rozwiąże problem trudności z zalewaniam kolumny przy zbiornikach tylko z płaszczem.

: środa, 1 cze 2022, 11:10
Zbiornik jest już gotowy (poskładany i poskręcany), zacier z mąki ryżowej czeka. Dziś przegotowałem go samą wodą w celu wyłapania ewentualnych nieszczelności. Wszystko jest ok :ok:
Jutro jazda na maksa i trzymajcie kciuki.
Mała ciekawostka - przy zimnej wodzie w zbiorniku grzałki nagrzewają się do takiej temperatury, że swobodnie trzymałem je ręką. Zero parzenia. Dobry prognostyk.

: środa, 1 cze 2022, 11:45
Świetnie, opisuj jak idzie, jestem zainteresowany - na płaszcz nie mam szans, a taka przeróbka wchodzi w grę.

: środa, 1 cze 2022, 14:16
autor: wawaldek11
drgranatt pisze:Mała ciekawostka - przy zimnej wodzie w zbiorniku grzałki nagrzewają się do takiej temperatury, że swobodnie trzymałem je ręką. Zero parzenia.
Sprawdzałeś może do jakiej temperatury rozgrzewają się na sucho? Uważaj przy badaniach organoleptycznych, bo po dłuższym grzaniu powinno być powyżej 100°C ;)

: środa, 1 cze 2022, 15:46
Nie, nie sprawdzałem.
Wiadmo, że w miarę wzrostu temperatury cieczy będzie rosnąć też temperatura grzałek.

: czwartek, 2 cze 2022, 21:11
Ufffffff,
No i udało się. Jestem po pierwszym gotowaniu mąki ryżowej z dużą zawartością daktyli. Nic do grzałek nie przywarło. Jak na tę chwilę jestem zadowolony :ok:

: czwartek, 2 cze 2022, 21:18
Opisałbys ten patent? Schemat podłączenia itd. myślę, że jest to krok, który może dużo zmienić w naszym hobby.

: czwartek, 2 cze 2022, 21:59
Gratulacje i czekam na żyto :ok:

: czwartek, 2 cze 2022, 22:04
Żyta na razie nie będę robił. Następny w kolejce jest słód jęczmienny.
Czy w tym roku będzie żyto? Nie wiem :scratch:

: czwartek, 2 cze 2022, 22:21
autor: użytkownik usunięty
Szczerze gratuluję, życzę dalszych sukcesów.
Taki kociołek, chciałbym mieć :ok:
Super

: czwartek, 2 cze 2022, 23:03
drgranatt pisze: Czy w tym roku będzie żyto? Nie wiem :scratch:
Napisałem o życie tylko dlatego, że to jedno z najtrudniejszych wyzwań dla Twojego kotła. Ja bym też najpierw spróbowal jęczmienia a potem przenicy. Żyto zostawiłbym na koniec ;)

: niedziela, 26 cze 2022, 13:26
Witam, jestem po gotowaniu słodu jęczmiennego.
Grzałki czyściutkie jak na załączonym zdjęciu. Może jeszcze w lipcu będzie gotowane żyto (ponoć najtrudniejsze).
Jak wyjdzie to dam znać.
Jak na razie jestem mega zadowolony. :ok: Można powiedzieć taki zbiornik 3w1. Może służyć do odpędu gęstego, do rektyfikacji jak i do zacierania.

: niedziela, 26 cze 2022, 15:12
Cześć :ok:
Może to głupie pytanie, ale ciekawi mnie, jaka temperatura panuje na powierzchni grzałki, że zacierek nie przypala się? Jprdle
:respect:

: niedziela, 26 cze 2022, 20:58
A skąd mi wiedzieć - nie mierzyłem ale chyba odpowiednio mała aby nic nie przywierał.
Tak to wszystko zostało pomyślane aby nie przekraczać 2W/cm² obciążenia powierzchniowego grzałki.
W następnych gotowaniach będę przekraczał tę wartość aby określić granicę maksymalnego obciążenia.

: niedziela, 26 cze 2022, 22:46
autor: Mefiu95
Ja jedyne co to chciałbym się dowiedzieć jakiś schemat podłączenia tych grzałek. Bo mam grzałki ale o mocy 3x2kw i nie wiem czy mi pójdzie.

: poniedziałek, 27 cze 2022, 06:19
autor: czytam
Nie pójdzie. Autor ma trzykrotnie więcej.

: poniedziałek, 27 cze 2022, 06:48
Rozumiem. Może źle sprecyzowałem. Mam 3 grzałki o mocy 3x2kw.

: poniedziałek, 27 cze 2022, 08:36
@drgranatt czy, na mój tępy łeb rozumuję, że zasada jest taka:
- zamiast dwóch grzałek, dajemy dziewięć;
- grzejemy określoną mocą - np 10%, co daje nam taką samą wydajność jak przy dwóch, ale nie powoduje tak mocnego nagrzania pojedynczej grzałki;
- grzałki połączone są równolegle?

: poniedziałek, 27 cze 2022, 08:46
autor: Alien844
Skir dokładnie o to chodzi.

: poniedziałek, 27 cze 2022, 09:02
Przy takim garze zacieranie nabierze nowego sensu, proces będzie dużo szybszy patrząc na chłodzenie dużego gara z płaszczem olejowym. Czekam na dalsze testy i wersję do kupienia.

: poniedziałek, 27 cze 2022, 09:30
To dwa pytania jeszcze, bo powoli trzeba brać się za tworzenie kotła (Prawiezięcia muszę pogonić do roboty):
Czy wystarczą trzy grzałki 3x 1kW na kocioł 50l? Bo kwestia obciążenia powierzchniowego grzałek ni jak nie wiem jak wyliczyć.
Czy dobrze rozumuję, że wszystkie grzałki w kotle powinny mieć taką samą moc, że na każdej było takie samo obciązenie?

Re: RE: Re: Zbiornik z płaszczem VS bez płaszcza do gęstych zacierów

: poniedziałek, 27 cze 2022, 12:16
Skir pisze: (...)Bo kwestia obciążenia powierzchniowego grzałek ni jak nie wiem jak wyliczyć.
P:(πr²h)
H to oczywiście aktywna długość grzałki.

Skir pisze:(...)Czy dobrze rozumuję, że wszystkie grzałki w kotle powinny mieć taką samą moc, że na każdej było takie samo obciązenie?
Nie - odpowiednio dobierając dostępne na rynku grzałki za pomocą połączeń szeregowych/równoległych wyliczasz możliwe kombinacje połączeń, by uzyskać moc zbliżoną do oczekiwanej (zarówno sumaryczną gezewczą, jak i na cm²)

Mefiu95 pisze:Ja jedyne co to chciałbym się dowiedzieć jakiś schemat podłączenia tych grzałek.(...)
Musisz to sam wyliczyć dla posiadanych grzałek - patrz dwa akapity wyżej.

: poniedziałek, 27 cze 2022, 12:34
Skir pisze: ... grzałki połączone są równolegle?
Grzałki są raczej podłączone w sekcje, gdzie powiedzmy jedna sekcja to 3x2kW i całość tej sekcji podłączona jest szeregowo. Dopiero mając trzy takie sekcje możemy myśleć czy do danego procesu łączymy je równolegle lub szeregowo.
Andrzej pisał, że możemy podłączyć to nawet pod siłę, więc wyobrażam to sobie właśnie tak, że każda z tych sekcji jest pod inną fazą.

: poniedziałek, 27 cze 2022, 16:51
Miałem czekać na odpowiedź autora, ale jako że mam podobną konstrukcję wypowiem się.
Pole powierzchni bocznej walca (a taka jest właśnie po rozwinięciu grzałka) oblicza się jednak inaczej.
S=πdl, czyli dla grzałki U do kega o średnicy 1cm i długości 70cm jest to około 220cm²
Proponuję grzałki połączyć szeregowo-równolegle. To znaczy wszystkie trzy grzałki z jednej mufy szeregowo a tak połączone mufy równolegle. Po pomiarze omomierzem rezystancja powinna być równa rezystancji pojedynczej grzałki (jednej grzałki z sekcji tójfazowej). Czyli dla grzałek 2kW około 27Ω.
Cały taki zestaw możemy następnie podłączyć do regulatora jednofazowego. Jeżeli podamy napięcie fazowe (230V) możemy regulować moc w zakresie 0...2000W a dla mocy maksymalnej moc powierzchniowa nie przekroczy 1W/cm². (2000/(220*9)≈1. Jeżeli ktoś potrzebuje wyższej mocy, można regulator i taki układ grzałek podłączyć pod napięcie międzyfazowe (większość stosowanych SSRów je wytrzymuje). Wtedy zakres regulacji wynosi 0...6kW ale dla najwyższej mocy gęstość powierzchniowa to już 3W/cm², więc ostrożnie z tą regulacją.
Ja osobiście mam w jednym kotle taki właśnie regulator i podobny układ grzałek. W innym wszystko opiera się o przełącznik i tam jest możliwa skokowa regulacja 0-500-1000-1500-2000-3000W. Zaletą jest brak radiatora (strat) i cisza podczas pracy a niewielką wadą te skoki właśnie. Jeżeli będzie zainteresowanie mogę podać schemat ale jest tak oczywisty, że elektryk powinien dać sobie radę (jeżeli nie, lepiej udać się do fachowca, bo z prądem żartów nie ma).

: poniedziałek, 27 cze 2022, 17:19
To ja poproszę o schemat i rodzaj zastosowanych grzałek. Bo liczę, liczę i nie mogę się doliczyć tej mocy poniżej 2w/cm2. Chyba coś źle liczę.

: poniedziałek, 27 cze 2022, 18:50
Mea maxima culpa - oczywiści pomyliłem wzory na pole i obwód
Pisząc o przełączniku masz na myśli jakiś wielopozycyjny, czy układ kilku wł/wył?

: poniedziałek, 27 cze 2022, 19:56
Mefiu95 pisze:Rozumiem. Może źle sprecyzowałem. Mam 3 grzałki o mocy 3x2kw.
To nie jest takie proste ponieważ grzałka grzałce nierówna. Chodzi o to aby do zbiornika włożyć jak najdłuższe. Te tradycyjne 3x2kW czy 3x1,5kW są osadzone na gwincie 5/4" i są krótsze od tych, które ja zastosowałem na gwincie 3/2".

: poniedziałek, 27 cze 2022, 19:59
Skir pisze:@drgranatt czy, na mój tępy łeb rozumuję, że zasada jest taka:
- zamiast dwóch grzałek, dajemy dziewięć;
- grzejemy określoną mocą - np 10%, co daje nam taką samą wydajność jak przy dwóch, ale nie powoduje tak mocnego nagrzania pojedynczej grzałki;
- grzałki połączone są równolegle?
Z grubsza tak to wygląda. Grzałki łączone są szeregowo-równolegle.
Czy wystarczą trzy grzałki 3x 1kW na kocioł 50l?
Nie wystarczą, ja zastosowałem 15kW

: poniedziałek, 27 cze 2022, 20:01
drgranatt pisze:
Mefiu95 pisze:Rozumiem. Może źle sprecyzowałem. Mam 3 grzałki o mocy 3x2kw.
To nie jest takie proste ponieważ grzałka grzałce nierówna. Chodzi o to aby do zbiornika włożyć jak najdłuższe. Te tradycyjne 3x2kW czy 3x1,5kW są osadzone na gwincie 5/4" i są krótsze od tych, które ja zastosowałem na gwincie 3/2".
Właśnie chodziło mi najbardziej o informacje na temat zastosowanych grzałek. Bo resztę to idzie sobie policzyć.

: poniedziałek, 27 cze 2022, 21:44
Mefiu95 pisze:To ja poproszę o schemat i rodzaj zastosowanych grzałek. Bo liczę, liczę i nie mogę się doliczyć tej mocy poniżej 2w/cm2. Chyba coś źle liczę.
To jeszcze raz, albo i dwa przeczytaj post powyżej twojego. Jak będziesz miał pytania wal śmiało.
Schemat zależy od rodzaju posiadanych grzałek. Przeważnie stosowane są 2, 4 lub 9 grzałek o mocy około 1,5....2kW. Dla każdej z tych kombinacji można policzyć moc całkowitą i powierzchniową wg schematu, który podałem. Należy znać wymiary, ilość i moc jednakowych grzałek .

: poniedziałek, 27 cze 2022, 21:58
.Gacek pisze: Grzałki są raczej podłączone w sekcje, gdzie powiedzmy jedna sekcja to 3x2kW i całość tej sekcji podłączona jest szeregowo. Dopiero mając trzy takie sekcje możemy myśleć czy do danego procesu łączymy je równolegle lub szeregowo.
Andrzej pisał, że możemy podłączyć to nawet pod siłę, więc wyobrażam to sobie właśnie tak, że każda z tych sekcji jest pod inną fazą.
Bartek, to nie tak jest. Z 13kW mocy znamionowej grzałek uzyskujemy około 3350W maksymalnej mocy roboczej więc spokojnie można podłączyć pod 1f a przez to mamy zapewnioną pełną regulację mocy.
Przy podłączeniu do siły można pokusić się o większą moc ale jeszcze nie wykombinowałem metody regulacji.
Tzn, nie jest to trudne jeśli zastosujemy regulację 3faz jednym potencjometrem. Już robiłem takie regulatory.
Wszystko zależy od tego, jaka jest graniczna moc w W/cm², przy której nic nie przywrze do grzałek.
To jest jeszcze przede mną. Być może, że 2,5 W/cm² też będzie dobrze a może i 3?

: poniedziałek, 27 cze 2022, 22:02
czytam pisze:... Należy znać wymiary, ilość i moc jednakowych grzałek .
Nieprawda, nie muszą być jednakowe.

: poniedziałek, 27 cze 2022, 22:03
Dokładnie. Wszystko jest w fazie testów. Ja narazie się wstrzymam. Posiadam grzałki standardowe 3x2kw i po wszystkich obliczeniach wychodzi że łącząc szeregowo 2 grzałki uzyskam moc 1000w oraz 2.83w/cm2.

: poniedziałek, 27 cze 2022, 22:55
Ale wtedy jest trudniej tak połączyć, aby ich obciążenie i moc powierzchniowa była jednakowa. Odpowiadałem (o połączeniu grzałek, zasilaniu i regulacji) użytkownikom trochę mniej elektrycznie zorientowanym. Fachowcy dadzą sobie radę bez moich wypocin. Załączam arkusz z wyliczankami.

: wtorek, 28 cze 2022, 07:23
Jeszcze wszystko testuję więc nie wiem jaka jest graniczna moc, przy której nam nic nie przywrze do grzałek.
Można zrobić rozwiązanie, z którego otrzymamy max 3 W/cm² a to już może być za dużo. Wtedy w regulatorze trzeba zrobić mechaniczną blokadę możliwości maksymalnego położenia potencjometra.
Człek jest leniwy, zapominalski, za szybki itp, i dlatego wszystko trzeba robić tak aby nie miał możliwości popełnienia takiego czy innego błędu.

: wtorek, 28 cze 2022, 11:46
autor: rastro
drgranatt pisze:Wtedy w regulatorze trzeba zrobić mechaniczną blokadę możliwości maksymalnego położenia potencjometra.
Albo odpowiednio dobrany rezystor w szeregu z potencjometrem i ew. jakiś przełącznik umożliwiający obejście rezystora gdyby była potrzebna pełna moc.

: wtorek, 28 cze 2022, 12:05
Można tak próbować chociaż nigdy tego robiłem ale jest to jakieś wyjście. :ok: Konieczne będzie zastosowanie przełącznika w celu zbocznikowania tego rezystora.

: wtorek, 28 cze 2022, 20:57
Było kila próśb, więc napisałem krótki przewodnik o łączeniu i regulacji grzałek i załącznik do niego - arkusz kalkulacyjny.

: sobota, 2 lip 2022, 21:06
Żyto będzie w przyszłym tygodniu (wiecie jak trudno kupić na przednówku! Szczególnie u mnie na Żuławach), więc od razu do beczki. Myślę, że pod koniec lipca będzie gotowanko.

: sobota, 2 lip 2022, 21:27
Zawsze zostaje allegro. Kupowałem po 40 zł za worek 25kg. Czyste ziarno beż śmieci i możliwość ześrutowania za darmo. Trzeba by sprawdzić ile teraz kosztuje.

: sobota, 2 lip 2022, 21:30
Doody pisze:Trzeba by sprawdzić ile teraz kosztuje.
Witaj, obecnie cena to 42 zł na jednej z aukcji, dobra oferta. Zważając na częsty dojazd do rolnika itd to jednak warto zamówić z allegro.

: sobota, 2 lip 2022, 22:14
Ja zapłacę 30 zł/25kg i co najważniejsze, będę mieć przywiezione.

: niedziela, 3 lip 2022, 10:57
Teraz, to wstyd się przyznać, ale był rok, kiedy paliłem żytem zamiast ekogroszkiem. Było taniej.

: niedziela, 3 lip 2022, 13:08
Albo rybami paśli bydlo w PGR-ach tyle ryb było. :bardzo_zly:

: niedziela, 3 lip 2022, 16:37
Ja się przyznaję, że był rok, że w kominku paliłem orzechami włoskimi zamiast drewna...

: niedziela, 3 lip 2022, 20:17
autor: martilion
Żadnej "Wielkiej" filozofii tu nie ma. Ja już w roku 2015 gotowałem żyto w zwykłym kotle od Wojtka "Kuli" z grzałkami 1,5 i 2 kW (3,5 kW)
Cały myk polega na tym żeby połączyć grzałki szeregowo i w skrócie, bez wielkiego obliczania, te dwie grzałki obniżyły swoją moc do 1/4 czyli 870 W. Stosując do tego regulator zagotujecie to żyto bez żadnych przeróbek nawet. Żeby nie robić przeróbek przy kotle, przerobiłem zwykły trójnik marki chyba Legrand z Leroy Merlin w taki sposób żeby grzałki pracowały szeregowo. Długo się zagotowuje niestety, stąd u Pana Granata łącznie 15 kW - dzieląc przez 4 = 3,5 kW. Trójnik kosztuje ze 20 zł.
Normalnie się już od dawna nie udzielam tutaj, ale z wdzięczności do Pana Granata za zbudowanie dla mnie pierwotnie nie działającego regulatora który musiałem sobie sam ostatecznie zbudować jakby od nowa, daję Wam tajemnicę tego wynalazku za darmo. Nie dziękujcie.

: niedziela, 3 lip 2022, 22:28
Bardzo się cieszę, że mamy w "swoich szeregach" tak skromne osoby w dodatku potrafiące dzielić się wiedzą i nowinkami tecznicznymi... A tak apropo to cały myk polega na tym, że szanowny Pan Granat stworzył post i to wszystko opisał, a Pan mając tą wiedzę od 2015 milczał... :klaszcze:

Edit:
Proszę wybaczyć ale nie dziękuję.

: niedziela, 3 lip 2022, 23:21
autor: Szlumf
Niektóre informacje jak najwyraźniej muszą dojrzeć by dotrzeć do szerszego grona. Być może ważne jest też to kto je podaje. O obniżaniu gęstości mocy grzałek sposobem połączeń lub za pomocą regulatora było trochę napisane parę lat temu. Odzewu praktycznie nie było ale być może kolega martilion skorzystał z tego i nic nie napisał bo informacja już była.

: niedziela, 3 lip 2022, 23:29
Marek być może była taka informacja i wcale tego nie neguję, ale o destylacji żyta za pomocą dwóch "przerobionych trójników" pierwsze słyszę...

: poniedziałek, 4 lip 2022, 09:28
Co szydzicie? Chłop nigdzie nie pisze o "destylacji za pomocą dwóch trójników", a informacje o metodzie łączenia grzałek krążą tu od lat. Zobaczcie tematy o grzałkach ULWD - to tam padało, że zygmuntowa ULWD wcale taką nie jest, a trzebaby w szereg połączyć standardowe grzałki i taki układ ULWD będzie. I prawda jest też, że Granatt pierwszy z tego zrobił sensowny układ nie rozgrzewający wsadu pół dnia.

: poniedziałek, 4 lip 2022, 21:48
Właśnie dlatego się tu nie udzielam bo już się zaczyna szczekanie małych, wiernych piesków za siatką ogrodzeniową. Róbcie sobie wzajemnie loda dalej, a Granatowi Nobla - jak to wcześniej jakiś FanBoy napisał. Kto ma głowę na karku i kawałek mózgu, skorzysta z mojej porady i nie będzie filozofował. Układ z grzałkami 15 kW - toż to jakiś Frankenstein - układ zastępczy dla kotła z płaszczem. A skoro układ zastępczy dla biedaków za 1600 zł no to lepiej raz w roku grzać te żyto choćby i 12 godzin na grzałce podłączonej do tego trójniczka za dwie dychy - hę !?

: poniedziałek, 4 lip 2022, 22:50
Wiesz co @martilion, nie udzielałeś się i byłoby fajnie, gdybyś dalej się nie udzielał. Takich gówniarzy nam tutaj nie trzeba.
Siedź ty sobie w swoim małym światku, w którym jesteś najwspanialszym człowiekiem.
A AD zostaw ludziom, którzy potrafią nie tylko myśleć, ale też mają odpowiedni poziom kultury.

: wtorek, 5 lip 2022, 09:04
Tak czytam i czytam no 1600 sporo nie wiem jak teraz ale w marcu zamawiałem dorobienie płaszczu i mieszadła do mojego kega to płaszcz 600zł a mieszadło 1100zł ale dopiero termin mam na wrzesień.
Więc w cenie kega z 3 grzałkami mam płaszcz i mieszadło.
Bo rozumiem iż 1600zł to koszt całego kega z grzałkami ?
No a jaki koszt dodatnia grzałek plus reszta akcesori jakby ktoś chciał taka usługę zamówić do swojego gołego kega ?

: wtorek, 5 lip 2022, 10:22
Jak ktoś ma czas i zdolności manualne to można duużo taniej https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p266828. Na dodatek przy montażu wzdłuż ścianek a nie przy dnie robi się miejsce na mieszadło.

: wtorek, 5 lip 2022, 10:41
Alien844 pisze:...Bo rozumiem iż 1600zł to koszt całego kega z grzałkami ?...
To jest koszt całego kopletnego kega ze wszystkim. Jeśli ktoś ma możliwość spawania to wyjdzie jeszcze taniej.

: wtorek, 5 lip 2022, 13:13
autor: Nefahrius
Kòpôcz pisze:Co szydzicie? Chłop nigdzie nie pisze o "destylacji za pomocą dwóch trójników", a informacje o metodzie łączenia grzałek krążą tu od lat. Zobaczcie tematy o grzałkach ULWD - to tam padało, że zygmuntowa ULWD wcale taką nie jest, a trzebaby w szereg połączyć standardowe grzałki i taki układ ULWD będzie. I prawda jest też, że Granatt pierwszy z tego zrobił sensowny układ nie rozgrzewający wsadu pół dnia.
Bo zygmuntowe grzalki to nie ulwd, tylko zwykla grzalka do pralki, ktora w hurcue kosztuje 16pln, kazdy kto widzial to wie o tym, a i sprawdzic bardzo latwo to mozna

: wtorek, 5 lip 2022, 14:33
Alien844 pisze:Tak czytam i czytam no 1600 sporo nie wiem jak teraz ale w marcu zamawiałem dorobienie płaszczu i mieszadła do mojego kega to płaszcz 600zł a mieszadło 1100zł ale dopiero termin mam na wrzesień.
Więc w cenie kega z 3 grzałkami mam płaszcz i mieszadło.
Bo rozumiem iż 1600zł to koszt całego kega z grzałkami ?
No a jaki koszt dodatnia grzałek plus reszta akcesori jakby ktoś chciał taka usługę zamówić do swojego gołego kega ?
Wg mnie to takie rozwiązanie, które ma dwa plusy dodatnie.
Po pierwsze waga takiego zestawu, czyli ponad 20-25 kg mniej,
Po drugie o wiele mniejsza bezwładność temperaturowa. Wyłączasz grzanie i przestaje grzać, a płaszcz może grzać nawet kilkanaście minut dłużej.

: wtorek, 5 lip 2022, 15:16
@Gacek tak wiem czytałem o tym.
Na moje gotowanie raz na jakiś czas waga oraz stygnięcie to nie problem.
Już zamówiłem usługę także nie kombinuje zresztą taniej raczej nie wyjdzie a samemu nie zrobię.

: wtorek, 5 lip 2022, 15:17
martilion pisze:Układ z grzałkami 15 kW - toż to jakiś Frankenstein - układ zastępczy dla kotła z płaszczem. A skoro układ zastępczy dla biedaków
Nie każdy mieszka na wsi, ma siłę i możliwości posiadania płaszcza.
Wiele osób w bloku mieszka.
A pusty keg to nie kocioł z płaszczem.
Konstruktywnie podejdź do tematu, podziel się swoimi spostrzeżeniami, ale łagodnie, wrzuć schemat, opisz konkretnie.
Chcesz pomóc, to pomóż.

Ja uważam że to jest przyszłościowe rozwiązanie, wiele osób chce gotować gęste, ale nie ma jak.

Wystarczy parę testów i dopracowanie parametrów.

Ps: nie jest AD sektą wzajemnej adoracji i robieniu sobie nawzajem...wiadomo.
A osobami które dzielą się wiedzą, wrzucają tu plany, schematy, gotowe projekty. To jest właśnie istotą tego.

Nie, że wiem, ale nie powiem.

: wtorek, 5 lip 2022, 16:03
Ja w bloku mieszkam i będę miał płaszcz .

: wtorek, 5 lip 2022, 16:46
Jeżeli nie mieszkasz w bloku bez windy na 4 piętrze i nie musisz z nim dygać do piwnicy mijając sąsiadów to spoko. Mój kocioł z płaszczem i wodą 22 litry waży sporo ponad 40 kg. Samemu ciężko po schodach...

: wtorek, 5 lip 2022, 17:00
Szlumf pisze:Jak ktoś ma czas i zdolności manualne to można duużo taniej https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p266828. Na dodatek przy montażu wzdłuż ścianek a nie przy dnie robi się miejsce na mieszadło.
Robi się już następny zbiornik. Grzałki będą wzdłuż ścianek.

: wtorek, 5 lip 2022, 17:32
.Gacek akurat mieszkam na 3 piętrze i bez windy :)
Ale w domu mam destylator po co w piwnicy miałbym trzymać.
Dodatkowo kółka zamontowałem żeby do łazienki dojeżdżać nim :)

: wtorek, 5 lip 2022, 17:45
Alien844 pisze:Tak czytam i czytam no 1600 sporo nie wiem jak teraz ale w marcu zamawiałem dorobienie płaszczu i mieszadła do mojego kega to płaszcz 600zł a mieszadło 1100zł ale dopiero termin mam na wrzesień.
No tak, ale kega (zbiornik już masz) - to raz jak byś nie miał to pękło by kolejne kilka setek, do tego musisz policzyć że lekką ręką w płaszcz wjedzie z dziesięć litrów medium - no chyba że płaszcz będzie zalany wodą - ale w układzie otwartym to raczej słabo, szczególnie przy końcu procesu, będzie działać. .

: wtorek, 5 lip 2022, 17:53
@rastro tu masz rację medium (olej) też swoje kosztuje koszt idą w górę.
Kompletując wszystko od początku to drożej wyjdzie niż grzałki w środku.

: wtorek, 5 lip 2022, 18:13
No to teraz panowie do brzegu.
Ponieważ projekt sprawdził się mogę podać, które dokładnie grzałki zastosowałem oraz przedstawić schemat połączeń.

I tak:
https://jtmikro.pl/pl/p/Grzalka-GO2-47- ... krotkie/10 - grzałki zewnętrzne tylko poprosiłem producenta o wydłużenie ich do 35 cm
https://jtmikro.pl/pl/p/Grzalka-GO2-96- ... 0V-482/137 - to jest środkowa grzałka. W tej grzałce, jak widzicie, jedna spirala jest nie podłączona i może robić jako zapasowa lub można w to miejsce wstawić grzałkę 2x2kW albo dla posiadaczy istalacji 3-f może służyć jako dodatkowa podczas rozgrzewania wsadu przy rektyfikacji. Wtedy maksymalną moc mamy około 5250 W. Oczywiście musimy zmienić przewód z 3x1mm² na 5x1,5mm² oraz przewód zasilający z 3x2,5mm² na na 4 lub 5x1,5mm².

A teraz schemat połączeń.
3 grzałki łączone szeregowo-równolegle.jpg

: wtorek, 5 lip 2022, 18:20
Mam płaszcz. Żeby to było mobilne, wszystko stoi na podeście na mocnych kółkach. To jest Frankenstein, kocioł z grzałkami w środku lżejszy o kilkadziesiąt kg to ultralight na wycieczki krajoznawcze. A ja i tak jestem z tych sprytnych, co sobie zażyczyli 2 różne wejścia grzałki (jedno do płaszcza, drugie bezpośrednio do kotła) i czyste mogę grzać na pustym płaszczu. Przyznaje jednak, że te 3 sztrucle w środku to i dla mnie dużo - osobiście bym szedł w 2 grzałki 12kW/400V. Odpowiednia kombinacja ich połączenia dawała mi właśnie niecałe 4kW. Każda z tych grzałek to moduł 3x4kW. Granattowi coś w tym nie pasiło, ale on sztywno do swoich koncepcji się przywiązuje i niechętnie pomysły małolata przyswaja

: wtorek, 5 lip 2022, 18:32
@Kòpôcz też grzałkę w kegu zostawiam do drugiej destylacji i ewentualnie na cukrówkę (ale raczej cukrówek nie będę robił bez sensu).

: wtorek, 5 lip 2022, 18:50
Kòpôcz pisze:... Granattowi coś w tym nie pasiło, ale on sztywno do swoich koncepcji się przywiązuje i niechętnie pomysły małolata przyswaja Obrazek
A czemu nie, tylko przedstaw swoje wyliczenia. Magą być nawet lepsze.

: wtorek, 5 lip 2022, 19:03
Dziękuję kol Drganatt za konkretny schemat, z opisem.
Przyda się kiedyś. Jasny, przejżysty, czytelny.
Oraz, opublikowany dla wszystkich, a nie zatrzymany dla siebie!!!
@drgranatt :respect:

Dlaczego blokować i krytykować chęć rozwoju? Można zbiornik z płaszczem na deskorolkach dwóch postawić, dospawać kółka, ale ja w tym widzę świetną alternatywę,, oczywiście, płaszcz jest fantastycznym rozwiązaniem, bez dwóch zdań, na razie najlepszym ze wszystkich, ale kto wie...

Koledzy, jeszcze nie tak dawno, tutaj, propagowane były zmywaki z Lidla!!!

Rozwijajmy się, czy w miejscu chcecie stać?

: wtorek, 5 lip 2022, 19:19
rozrywek pisze:Dziękuję kol Drganatt za konkretny schemat, z opisem...
Rozrywku, i tak zaraz fala hejtu wyleje się. A to, że przekrój przewodów za mały, a to, że instalacja nie taka jak powinna być, a to, że to za drogie, a to, że ja to samo zrobiłem za 20 zł. itp, itd.
Wszystkim nie dogodzisz, zawsze znajdą się malkontenci.

: wtorek, 5 lip 2022, 19:37
drgranatt pisze:Rozrywku, i tak zaraz fala hejtu wyleje się. A to, że przekrój przewodów za mały, a to, że instalacja nie taka jak powinna być, a to, że to za drogie, a to, że ja to samo zrobiłem za 20 zł. itp, itd.
No i co z tego? Zrobiłeś kolejny, duży krok w rozwoju bimbrownictwa :)
A to że pojawią się krytykanci? To i dobrze, Kepler poprawił Kopernika i na dobre wyszło, a i tak Kopernik był pierwszy.
Krytyka czasami prowadzi do udoskonalenia pomysłu. A jeżeli jest niekonstruktywna, to nie ma się co nią przejmować.
Zrobiłeś kawał dobrej roboty, pomysł, wykonanie, testy, opublikowanie całości zasługuje na :respect: :poklon; :klaszcze:.
Nie zniechęcaj się i rozwijaj projekt.

: wtorek, 5 lip 2022, 19:54
drgranatt pisze:
Kòpôcz pisze:... Granattowi coś w tym nie pasiło, ale on sztywno do swoich koncepcji się przywiązuje i niechętnie pomysły małolata przyswaja Obrazek
A czemu nie, tylko przedstaw swoje wyliczenia. Magą być nawet lepsze.
Toć Ci wyliczałem, tylko z rysunkiem połączenia szeregowo-równoległego sobie nie poradziłem. Może po urlopie odkopię.
A czy lepsze? Tu nie ma lepsze/gorsze, tylko coktolubi. Ja lubię mniej i na TC, inny woli taniej, szybciej i na gwint, a trzeci woli chłopców. ;)

: wtorek, 5 lip 2022, 20:04
Kòpôcz pisze:...Przyznaje jednak, że te 3 sztrucle w środku to i dla mnie dużo - osobiście bym szedł w 2 grzałki 12kW/400V...
A mi wydaje się, że przy takich grzalkach otrzymasz moc powierzchniową poniżej 2W/cm² ale całkowita moc wypadkowa wyniesie nie 4kW a 2kW. Jeśli to ci wystarczy to nie ma problemu no chyba, że pierdyknąłem się w obliczeniach. :scratch:

: wtorek, 5 lip 2022, 20:24
...albo ja. Już nie pamiętam, będę musiał odkopać korespondencję. Wyliczenia robiłem na rezystancjach wyliczonych dla 4kW/400V (albo 380V). Temat nie zdechnie, na pewno wiele wariantów z czasem się pojawi.

: wtorek, 5 lip 2022, 20:36
drgranatt pisze:
rozrywek pisze:Dziękuję kol Drganatt za konkretny schemat, z opisem...
Rozrywku, i tak zaraz fala hejtu wyleje się. A to, że przekrój przewodów za mały, a to, że instalacja nie taka jak powinna być, a to, że to za drogie, a to, że ja to samo zrobiłem za 20 zł. itp, itd.
Wszystkim nie dogodzisz, zawsze znajdą się malkontenci.
A pierdzielić wszystkich!!!
RÓB SWOJE.
Braciom Wright kibicowało tysiące malkontentów, a teraz latają dzambo, F19, czy inne apacze.

Na marginesie, na pocieszenie ci dodam, że ci co cię najbardziej krytykują....pierwsi z twojego schematu skorzystają.
Uwierz mi. Tak będzie, rozrywek zawsze ma rację.

Albo prawie zawsze.
Rób swoje i tyle.

Teraz kwestią jest, na jaką maksymalne moce można wejść, aby nie przypalało, oto jest pytanie.

Ci którzy zamierzają tylko krytykować, proszę, niech wkleją tutaj swój schemat, dokładny opis, inaczej niech nie krytykują bez powodu.

: wtorek, 5 lip 2022, 20:59
Na pewno będzie bo to nie samolot ale kto Ci broni :mrgreen:

: wtorek, 5 lip 2022, 21:58
.Gacek pisze:Jeżeli nie mieszkasz w bloku bez windy na 4 piętrze i nie musisz z nim dygać do piwnicy mijając sąsiadów to spoko. Mój kocioł z płaszczem i wodą 22 litry waży sporo ponad 40 kg. Samemu ciężko po schodach...
I to był główny powód (ciężar) aby pozbyć się zbiornika z płaszczem. Mój też ważył ponad 40kg i miałem dość.

: wtorek, 5 lip 2022, 22:14
..i dlatego, nigdy nie zdecyduje się na zbiornik z płaszczem. Młodzi i zdrowi niech targają.

: wtorek, 5 lip 2022, 22:24
Waga to nic, najgorsze jest schłodzenie zawartości do odpowiedniej temperatury. W moim przypadku (chłodnica karbowana nie mieści się do zbiornika) chłodzenia zajmuje mi ponad połowę potrzebnego czasu na zacieranie. Plus ta bezwładność.. przy grzaniu olejem. Dlatego bacznie obserwuje rozwój projektu. Pozdrawiam

: środa, 6 lip 2022, 11:39
grzałka_piwo.jpg
Pisaliście o kosztach. Jeżeli wspawanie kilku muf przewraca projekt ekonomicznie, zawsze można stosować grzałki typu U lub takie, jak stosuje się powszechni w kotłach zaciernych i nawiercić sobie otwory samemu.

: środa, 6 lip 2022, 11:52
Powiedziałbym, że to rozwiązanie jest lepsze że względu na utrzymanie czystości, głównie w mufach od grzałek. Tutaj mamy tylko podkładki bez zakamarków.

: środa, 6 lip 2022, 11:53
A jak się tą grzałkę wkłada do kega?

: środa, 6 lip 2022, 12:02
czytam pisze:grzałka_piwo.jpgPisaliście o kosztach. Jeżeli wspawanie kilku muf przewraca projekt ekonomicznie, zawsze można stosować grzałki typu U lub takie, jak stosuje się powszechni w kotłach zaciernych i nawiercić sobie otwory samemu.
Właśnie z tymi grzałkami robię następny zbiornik. Jak wyjdzie cenowo tego jeszcze nie wiem.

: środa, 6 lip 2022, 13:21
autor: kleryk88
W kręgu musisz mieć szeroki wlew ;)

: środa, 6 lip 2022, 13:30
Mieszkam w Poznaniu (nie wieś), mam kocioł z płaszczem, nie mam instalacji trójfazowej w domu. Odpowiadając poważnie na wątpliwości "Rozrywka" to uważam że jeśli ktoś nie rozumie jak przerobić trójnik w taki sposób żeby łączył grzałki szeregowo to nie powinien się bawić w samodzielne konstruowanie takich rzeczy, ale jeśli ktoś ma głowę na karku to zamiast piętrzyć wyimaginowane problemy zrobi to i będzie miał korzyść z mojego posta. Nawet na zdjęciu, czarnym mazakiem, jest narysowane które bolce są złączone. Ponadto skrajny lewy ma być podłączony do fazy, a skrajny prawy do neutralnego - skrajne bolce można oczywiście zamienić stronami (lewy neutral., prawy faza).
Napisałem posta w wierze, że znajdzie się kilku ogarniętych ludzi którzy skorzystają z mojego pomysłu - nie macie warunków na kocioł to skorzystajcie z najprostszej i najtańszej metody (która ma wadę bo długo grzeje). A jak macie warunki to kupcie sobie kocioł z płaszczem. Powodzenia - teraz spadam z tego forum dla kulturalnych ludzi takich jak "jakis1234" (powinieneś Kolego " jakis1234" poprawić swoją ortografię, bo piszesz z bykami jak w podstawówce, a mnie ponad 40-letniego faceta nazywasz "kulturalnie" gówniarzem)

: środa, 6 lip 2022, 14:05
A możesz wskazać, gdzie są te błędy? Jeżeli robisz taki zarzut, to go udowodnij.
Jestem sporo starszy od Ciebie, a nazwanie Ciebie tak a nie inaczej wynika z Twojej wypowiedzi i wiek nie ma tutaj znaczenia.
Gdybyś od razu napisał tak, jak w ostatnim poście, to byś nie dawał powodu do takich określeń.
Natomiast jeżeli ktoś napisał
Właśnie dlatego się tu nie udzielam bo już się zaczyna szczekanie małych, wiernych piesków za siatką ogrodzeniową. Róbcie sobie wzajemnie loda dalej, a Granatowi Nobla - jak to wcześniej jakiś FanBoy napisał.
to nazwanie go gówniarzem, jest delikatnym określeniem i znacznie kulturalniejszym, niż to co Ty napisałeś.
A skoro tak bardzo pilnujesz prawidłowej pisowni, to przed "bo" stawia się przecinek, a fanboy pisze małą literą.
Może więc najpierw spójrz na siebie, zanim zaczniesz krytykować innych.
Żegnam, bez żalu.

: środa, 6 lip 2022, 16:22
martilion pisze:Odpowiadając poważnie na wątpliwości "Rozrywka" to uważam że jeśli ktoś nie rozumie jak przerobić trójnik w taki sposób żeby łączył grzałki szeregowo to nie powinien się bawić w samodzielne konstruowanie takich rzeczy, ale jeśli ktoś ma głowę na karku to zamiast piętrzyć wyimaginowane problemy zrobi to i będzie miał korzyść z mojego posta. Nawet na zdjęciu, czarnym mazakiem, jest narysowane które bolce są złączone. Ponadto skrajny lewy ma być podłączony do fazy, a skrajny prawy do neutralnego - skrajne bolce można oczywiście zamienić stronami (lewy neutral., prawy faza).
Głowę na karku, ma ktoś kto się na tym zna, i jest fachowcem w tym co robi. Ja mam specjalizację w destylacji prostej, jazdy autem, bez nawigacji, oraz robieniu .. minetki po zaparkowaniu.
Nawiązując do tego co o lodzie napisałeś.

Jakiś1234, nazwał cię gówniarzem, bo się zwyczajnie brzydko zachowałeś.
Nieładny był twój wpis.

Narysuj konkretny schemat, wrzuć tutaj, ocenimy, się przeanalizuje, kto wie? Może masz rację?
Da się na spokojnie? Myślę że tak.

Ps: proszę, nie sugeruj nikomu że można coś stronami zamienić, albo schemat konkretny albo nie, znajdzie się taki co žle zrozumie i popali kable.

: środa, 6 lip 2022, 20:09
Widzę że "jakiś1234" już znalazł błąd i go edytował -brawo. Ja mam prawo robić błędy bo to przecież ja jestem w tym towarzystwie "gówniarzem", czyż nie ? "FanBoy" z dużej litery nie jest w tym wypadku błędem tylko ironią.
P.S. czy to przypadkiem nie jakiś klon-pochlebca naszego Dr. ? (może nawet sam łon...)

: środa, 6 lip 2022, 20:31
Ok martilion, ja mam dosyć. FanyBoy to ironia, a u mnie literówka, wkurzyłeś mnie i nie sprawdziłem przed wysłaniem.
Emocje opadły, a jako, że jestem pokojowym człowiekiem, wyciągam rękę do zgody.
Nie jestem pochlebcą drgranatta, a tym bardziej łonym ;)
Po prostu, jego pomysł mi się spodobał.
Ze względów lokalowych nie mogę mieć zbiornika z płaszczem, a ten pomysł jest rozwiązaniem problemu.
Twój natomiast mam zamiar zastosować już teraz, też mam podobny zbiornik i grzałki jak Ty (od Kuli).
A wiec oficjalnie przepraszam za gówniarza i mam nadzieję, że Ty również powstrzymasz się od takich stwierdzeń jak te poprzednie.
Rozwijajmy dyskusję o sprawach związanych z rektyfikacją i destylacją dla dobra ogółu.
To co? :piwo:
I przy okazji - jakie zaciery czy nastawy łatwe w przypaleniu robiłeś w ten sposób, oczywiście bez przypalenia?
Chodzi mi głównie o śliwki. Da się?
Edit. Ponieważ bardzo mi zależy na poprawnym pisaniu, jestem zawsze wdzięczny za zwrócenie uwagi na błędy.
Jeżeli więc takowe zauważysz, zwracaj śmiało uwagę.

: środa, 6 lip 2022, 20:54
Doody pisze:A jak się tą grzałkę wkłada do kega?
kleryk88 pisze:W kręgu musisz mieć szeroki wlew ;)
Na przykład taki klon braumeistera. Dodatkowo można w nim wykorzystać kosz i wlewać tam bardzo gęste.
k0.jpg
k1.jpg
k2.jpg
k3.jpg

: czwartek, 7 lip 2022, 13:19
"jakiś1234" - oczywiście zgoda - jak Facet z Facetem bez zbędnych dyskusji. W zwyczaju nie mam poprawiania nikogo bo to niegrzeczne, pod warunkiem że mi nie nadepnie za bardzo na stopę - wtedy jestem zwyczajnie złośliwy. (TEMAT ZAMKNIĘTY)

Co do "gęstych trudnych słodkich" - robiłem żyto i trochę mniej gęsty rum z melasy.
Za drugim razem przypaliło mi trochę żyto bo chciałem szybciej niż za pierwszym razem i podkręciłem na regulatorze - nie rób tego !
Śliwka nie jest w ogóle problemem bo jest prawie jak cukrówka.
Gotowałem zawsze samą brzeczkę z żyta, a śliwki bez owoców.
Jak chcesz to zrobić porządnie to zmierz sobie długość grzałki i jej obwód oraz oczywiście moc w Watach.
Z drugą grzałką to samo.
Następnie obliczasz ich powierzchnię i liczysz ile Watów wypada na cm2.
Ustawiasz potem regulator tak żeby na cm2 wypadało około 2 W i gotujesz powolutku.

Ma to wadę - długie rozgrzewanie i ma zaletę - za 20 zł bez przerabiania istniejącego sprzętu, wyrabia cierpliwość :-)
Powodzenia !

: czwartek, 7 lip 2022, 13:45
autor: MastaMari

: czwartek, 7 lip 2022, 13:48
Jest to grzałka do pracy w powietrzu.

: czwartek, 7 lip 2022, 13:52
@martilion.
Bardzo ładnie, łopatologicznie wyjaśnione. O to chodziło. :ok:

Prosta matma.
Ile ci zajmuje czasu rozgrzewanie wsadu w tej konfiguracji gówniarzu?
(Mam nadzieję że masz poczucie humoru, zawsze jest opcja, ty stary dziadu) :D Możesz stosować.

Jaką maksymalną moc stosujesz, czy kombinowałeś z podwyższaniem mocy, a jak z gęstym? Nic?
2W na cm² przypali czy nie?

Fajnie że się podzieliłeś wiedzą, jak ty żeś ten trójnik przerobił?

Ps: za gówniarza, nie przepraszam, to był żart, jestem raptem tylko parę lat starszy, kij z tym, wrzuć jakiś schemacik, bo tu wiele osób ciekaw wielce.

Pozdrawiam serdecznie Rw.

: czwartek, 7 lip 2022, 14:42
Najlepiej byłoby zagrzać sam załóżmy sok z np śliwek do powiedzmy 70 st ( czysto teoretycznie) później dorzucić owce i przejść na małą moc czyli te 2w/cm2. wtedy można zaoszczędzić trochę czasu na rozgrzewanie:)

: czwartek, 7 lip 2022, 14:49
Tylko regulator to musi być raczej fazowy, a ja mam grupowy.
Specjaliści, jak myślicie, bezwładność grzałki nie pozwoli na zbytnie grzanie przy grupowym, czy muszę się rozglądać za fazowym?

: czwartek, 7 lip 2022, 14:53
U mnie regulator grupowy ustawiony na 50% miał coś takiego, że 5 sekund grzał na maksa i na 5 sekund się wyłączał. Wydaje mi się, że przez te 5 sekund może przypalić...

: czwartek, 7 lip 2022, 15:13
Mam MSR Boleckiego z częścią wykonawczą MSR-W i mam wrażenie, że tam te przerwy są zdecydowanie krótsze.
Watomierz nie pokazuje skoków mocy, a przy takich kilkusekundowych zmianach to chyba by już zareagował.
Może ktoś ma większą wiedzę ode mnie na ten temat?
Jak podłączę amperomierz to pokaże?

: czwartek, 7 lip 2022, 15:18
jakis1234 pisze:Tylko regulator to musi być raczej fazowy, a ja mam grupowy.
Specjaliści, jak myślicie, bezwładność grzałki nie pozwoli na zbytnie grzanie przy grupowym, czy muszę się rozglądać za fazowym?
Ja myślę, że cykliczne podawanie pełnego napięcia na grzałkę nie jest dla niej zbyt dobre. To tak samo jakby co kilka sekund włączać i wyłączać żarówkę. Żywotność znacznie skraca się.

: czwartek, 7 lip 2022, 15:27
Przy żarówce faktycznie, ale tam drut jest rozgrzewany do białości.
W przypadku grzałki tak nie jest, nagrzewanie dużo mniejsze, a bezwładność cieplna i tak nie pozwoli na całkowite stygnięcie i rozgrzanie.
Tak mi się przynajmniej wydaje, takie regulatory jednak są stosowane masowo, więc chyba nie mają dużego wpływu na urządzenie.
Robiłem melasę na tych grzałkach, bez jakichkolwiek zmian, tylko z ustawieniem na sterowniku mocy łącznej około 1000W i się nie przypaliła.

: czwartek, 7 lip 2022, 17:02
W RGN-ie Boleckiego ten czas to około 1 sekundy przy ustawienie regulatora na 50% mocy (gdy moc bliska maksymalnej, regulator wyłącza się na ułamek sekundy). Myślę, że inercja cieplna grzałki nie pozwoli jej w tym czasie niczego przypalić.

: czwartek, 7 lip 2022, 17:03
autor: radius
Koledzy, mając chwilę wolnego czasu i dwie podwójne grzałki na stanie, policzyłem i oto wyniki
1. grzałka 1500W + 2000W. Długość grzałek to 112 cm, pole powierzchni grzejnej wynosi 281 cm2
Łącząc oba elementy szeregowo, otrzymujemy sumaryczną moc 867W co daje ∼ 3W/cm2
To przy napięciu 230V.
Aby otrzymać 2W/cm2, trzeba obniżyć napięcie zasilania do 185V i wtedy sumaryczna moc grzałek wyniesie 562W
2. grzałka 2000 + 2000W. Długość grzałek to 107 cm, pole powierzchni grzejnej wynosi 269cm2. Taka ciekawostka, że ten zespół grzałek jest krótszy od wymienionych wcześniej o ok. 2 cm ;)
Łącząc szeregowo oba elementy, otrzymujemy sumaryczną moc 1017W co daje ∼ 3,7W/cm2
Aby otrzymać 2W/cm2 trzeba obniżyć napięcie zasilania do 167V i wtedy sumaryczna moc grzałek wyniesie 538W.
Jak wynika z wyliczeń, podpinając 2 takie zestawy np. 1,5 +2 kW, i nie przekraczając obciążenia powierzchniowego 2W/cm2, będziemy grzać nastaw mocą ok. 1100W.
Rozgrzanie zbiornika 50 litrowego "trochę" więc potrwa, ale jak to mówią, pośpiech jest potrzebny przy łapaniu pcheł :D
Może po tych wyliczeniach ktoś się skusi na takie rozwiązanie :ok:
Pozdrawiam bezpłaszczowców :lol:

: czwartek, 7 lip 2022, 17:40
Nie pamiętam jaką mocą grzałem (może 700 ???) - trzeba policzyć jakie macie grzałki. Wyrobiłem się w jeden dzień :-)
Teraz przypomniałem sobie że trójnik to nie Legrand - Legrand ma inaczej te blaszki w środku i nie za bardzo mogłem je połączyć.
Ten trójnik jest na pewno z Leroy.
Jak widać na zdjęciach:
lewy - faza
dwa środkowe złączone ze sobą - kolor przewodu czerwony, jest przypadkowy.
prawy - neutralny

: czwartek, 7 lip 2022, 19:56
A co to za elektronika? Myślałem, że to zwykły trójnik połączony szeregowo.
A swoją drogą, tak się zastanawiam, skoro mój regulator pozwala ustawić moc grzania na obu grzałkach od zera do maksimum, to nie wystarczy ustawić odpowiednio niską moc? Jak ustawię około 570W, to będę miał 2 W/cm².
Czym to się będzie różniło od zmniejszenia mocy przez połączenie szeregowe i późniejsze doregulowanie? Dobrze myślę?
W sumie to tak robiłem z melasą i jakoś się udało.

: czwartek, 7 lip 2022, 20:34
@jakis1234
Ja mam grzałki 2kw i 2.5kw połączyłem szeregowo i grzałem mocą 600w ........ robiłem odpęd 40l to po prawie dwóch godzinach termometr w kegu wskazywał jakieś 70 stopni.
W końcu zwiększyłem moc bo pół nocy by się rozgrzewał.
Wydaje mi się iż minimum to 1kw-1.5kw żeby w miarę szybko się zagotował zacier.

: czwartek, 7 lip 2022, 20:37
Musisz zajrzeć do dokumentacji msr-w. Tam się ustawiało coś zworkami, że drugą grzałka mogła się załączać z opóźnieniem... Ja miałem część wykonawczą zrobioną samodzielnie, na wyjściu z msr-a miałem podpięty jeden przekaźnik ssr na zabezpieczenie jako wyłączenie grzania a za nim w szeregu zwykły przekaźnik ssr z regulacją na potencjometrze do dobrania odpowiedniej mocy.

: czwartek, 7 lip 2022, 21:49
Zworką możesz ustawić tak, że jedna grzałka grzeje cały czas z pełną mocą, a druga jest regulowana, lub tak, że obie pracują i są regulowane.
Ja mam właśnie to drugie ustawienie, mogę sterować obiema i o to chodzi, żeby obie grzały z mniejszą mocą.
Alien, ale właśnie o to chodzi, żeby grzać nie więcej niż 2W na cm kwadratowy.

: czwartek, 7 lip 2022, 23:38
"jakiś1234" - ta elektronika "świeci" tymi diodami tylko. Raczej innej funkcji nie spełnia. Jest zbędna.
Możesz zmniejszyć moc samym regulatorem ALE ! skoki napięcia w sieci sprawią że raz będziesz miał 400 W a raz 700 W - bo zmniejszasz z 3500 W. Jeśli za pomocą połączenia szeregowego zmniejszysz moc grzałek do tych 875 W , to regulować będziesz od 0-100% właśnie w tym zakresie i skoki napięcia w sieci będą miały mniejszy wpływ. Poza tym regulacja wtedy jest bardziej precyzyjna. No i ktoś napisał że rozgrzewał 40 litrów - ten sposób to tani środek zastępczy dla kotła z płaszczem i nikt nie będzie tym przerabiał rocznych zbiorów zboża chyba ;-)

: piątek, 8 lip 2022, 00:05
O widzisz, to ma sens. Dzięki.

: piątek, 8 lip 2022, 12:38
@jakis1234 tak wiem o co chodzi tylko ja podałem swój przykład jak chciałem sprawdzić rozgrzewając na jednej grzałce 2kw+2.5kw.
Jak ktoś ma czas żeby rozgrzewać wsad pół dnia to spoko ja puszczam po 21 jak dzieci śpią więc z takim rozgrzewaniem całą noc by mi zeszła destylacja.
Jedyne sensowne rozwiązanie to takie jakie zrobił autor postu trzy grzałki, żeby w miarę szybko wsad nabierał temperatury.
Więc jak ktoś ma czas 4-5 godzin na rozgrzanie wsadu taką standartową grzałką to może spróbować.
Jak pisałem 40l wsadu po dwóch godzinach rozgrzewania temperatura 70 stopni.

: sobota, 9 lip 2022, 09:36
radius pisze:...policzyłem i oto wyniki
1. grzałka 1500W + 2000W. Długość grzałek to 112 cm, pole powierzchni grzejnej wynosi 281 cm2
Łącząc oba elementy szeregowo, otrzymujemy sumaryczną moc 867W co daje ∼ 3W/cm2
...Jak wynika z wyliczeń, podpinając 2 takie zestawy np. 1,5 +2 kW, i nie przekraczając obciążenia powierzchniowego 2W/cm2, będziemy grzać nastaw mocą ok. 1100W.
No nie jet tak prosto. O ile z mocami sumarycznymi z grubsza się zgadza, to z powierzchniową już nie. Na 1500 watowej będzie wydzielać się więcej mocy (~490W wobec ~370W na dwukilowatowej). Zakładając zbliżoną powierzchnię, wyższa też będzie moc powierzchniowa. Oczywiście eksperyment przesądzi, czy jest to akceptowalne, czy nie. Dlatego w moich wypocinach zalecałem łączenie grzałek o tej samej mocy (prostsze obliczenia i mniej niespodzianek eksploatacyjnych).

: sobota, 9 lip 2022, 11:33
Dokładnie tak się zgadza jak pisze kol. czytam. W szeregowym łączeniu grzałek o różnej mocy (rezystancji) otrzymamy różne na nich spadki napięć. Jeżeli połączymy szeregowo dwie grzałki 2000W +1500W pod napięcie 230V to na tej pierwszej spadek napięcia wyniesie 100V a na drugiej 130V. Dlaczego tak dzieje się? Ano dlatego, że dla układu szeregowego najpierw trzeba obliczyć prąd obwodu na podstawie rezystancji obwodu. W tym konkretnym przypadku rezystancja obwodu elektrycznego to 35 + 27 Ω = 62 Ω a prąd obwodu to 230V : 62Ω = 3,7A.
A jak to wyjdzie z mocami? To już z prawa Ohma P=U²/R, jak zresztą wszystko.
Dla grzałki 2000W - 370W
Dla grzałki 1500W - 482 W
Jeżeli założymy, że długość grzałki 1500W wynosi 70cm to obciążenie powierzchniowe wyniesie już 4,5 W/cm². Dla grzałki 2000W tylko 1 W/cm².
W pełni zgadzam się z kol. czytam. :poklon; Grzałki o różnych mocach można łączyć szeregowo ale nie jest to korzystne.
Przepraszam, że powtórzyłem poniższe wyliczenia. ;)

: sobota, 9 lip 2022, 11:37
I pięknie wyjaśnione i policzone. W sumie do dokładnych obliczeń to raczej by trzeba było wykorzystać Kirchoffa, ale myślę, że jak na nasze potrzeby to taka dokładność wystarczy. To się cieszę, że mam dwie grzałki po 2 kW, będzie łatwiej.

: niedziela, 10 lip 2022, 12:22
autor: MastaMari
drgranatt pisze:Jest to grzałka do pracy w powietrzu.
czym według was różnica sie grzałki do wody i powietrza ? tutaj tez mamy zrobiona grzałkę z KO

: niedziela, 10 lip 2022, 13:50
Ja się nie znam na tym ale skoro producent napisał, że przeznaczona jest do pracy w powietrzu to nie to samo co do wody czy innych mediów.
Zawsze możesz spróbować użyć jej do swoich zamierzonych celów (będziesz pierwszy), albo zadzwonić do producenta i wypytać się o interesujące Cię szczegóły.

: niedziela, 10 lip 2022, 14:12
Jeżeli jest z kwasówki, można stosować. Grzałki do powietrza mają czasem mniejszą średnicę i inne końcówki (trudniej je zamontować w kotle). Woda odbiera znacznie lepiej ciepło niż powietrze, więc powinno się udać. Swoją drogą zostawiłem kiedyś na noc włączone grzałki w suchym kotle zaciernym (moc nominalna 3500W, rzeczywista 500W) i się nie przepaliły a nawet nie nagrzały zbyt mocno..

: niedziela, 10 lip 2022, 15:35
Konsultowałem się kiedyś z którymś z wytwórców grzałek. Stwierdził, że można powietrzne stosować do wody pod warunkiem, że końcówki nie będą zanurzone w cieczy bo nie gwarantują ich szczelności. Grzałki ULWD od Pani z Gorzowa wyglądają jak powietrzne i z powodzeniem pracują w moim kotle zanurzone w nastawie.

: niedziela, 10 lip 2022, 22:26
czytam pisze:Jeżeli jest z kwasówki, można stosować. Grzałki do powietrza mają czasem mniejszą średnicę i inne końcówki (trudniej je zamontować w kotle). Woda odbiera znacznie lepiej ciepło niż powietrze, więc powinno się udać. Swoją drogą zostawiłem kiedyś na noc włączone grzałki w suchym kotle zaciernym (moc nominalna 3500W, rzeczywista 500W) i się nie przepaliły a nawet nie nagrzały zbyt mocno..
Tyle że grzałki do powietrza mają tą cechę że może być zupełnie inaczej izolowane - powietrze jest wspaniałym izolatorem, więc izolacja w grzałce powietrznej może być traktowana po macoszemu... Wiele grzałek powietrznych np. w suszarkach to goły przewód oporowy ;)

: niedziela, 10 lip 2022, 22:34
Mówimy o takich w rurkach, a te są galwanicznie łączone z korpusem...

: niedziela, 10 lip 2022, 22:43
Ale te w rurkach też nie muszą gwarantować szczelności... a jak kogoś pizgnie prąd to producent grzałki umyje ręce - bo to grzałka do powietrza, kto z amatorskiego forum odpowie za szkody czy uszczerbek na zdrowiu czy życiu delikwenta co to myślał, że będzie ok gdy wsadzi grzałkę do wody... ?

Ale co ja wiem... szczególnie po powrocie z ostro zakrapianej imprezy rodzinnej ;)

: poniedziałek, 11 lip 2022, 00:33
rastro pisze:Ale co ja wiem... szczególnie po powrocie z ostro zakrapianej imprezy rodzinnej ;)
Nie bądź taki skromny - po gorzale powstało wiele epokowych wynalazków :mrgreen:
Fakt - dziura w rurce jest niebezpieczna. Mi kiedyś solanka "zjadła" grzałkę z ko, ale uslyszałem dziwny szum i odpowiednio zareagowałem. Następną grzałkę Unidez zrobił ze stali odpornej na chlorki i ta służy do teraz. I będzie służyć do sporadycznego grzania wody długo, bo mam płaszcz.

: czwartek, 14 lip 2022, 19:13
Rurkowe grzałki do powietrza są stosowane na przykład w piekarnikach. A tam jest do nich dostęp (szczególnie tych górnych). Nie mogą być wykonane byle jak. A swoją drogą rurka jest zwykle połączona galwanicznie z metalowym zbiornikiem a ten powinien być uziemiony (połączony z PE). Oczywiście na wejściu różnicówka. Jeżeli trzeba tłumaczyć takie podstawy, to lepiej i bezpieczniej zwrócić się do dobrego elektryka i poprosić o ocenę własnej konstrukcji.

: czwartek, 14 lip 2022, 21:11
Rżnie z grzałkami do powietrza bywa... ale załóżmy że większość jest szczelna i zapewne tak jest. Problem będzie po stronie konektorów, sposobu mocowania itp.

: czwartek, 14 lip 2022, 23:19
Takie grzałki mocowałem z wykorzystaniem nierdzewnych dławików kablowych z wężykiem silikonowym w środku. Z racji kłopotów z tanimi dławikami z Chin zastępuję je ostatnio nyplami nierdzewnymi. Zrobiłem ze 30 przejść i żadne nie cieknie. Warunek to bardzo ścisłe pasowanie z wykorzystaniem smaru silikonowego.

: sobota, 16 lip 2022, 21:20
autor: Havoc
Gdyby ktoś był zainteresowany grzałkami do kega to na piwo.org @sprawek złożył zamówienie na grzałki. Powinien mieć je za jakiś czas u siebie. Jak sam napisał cena to 230 zł za komplet o ile nic się nie zmieniło i raczej będzie mieć kilka w zapasie. Grzałki są takie jak pokazał @czytam.
Pozdrawiam.

: niedziela, 31 lip 2022, 16:39
autor: artur44
Alien844 pisze:@rastro tu masz rację medium (olej) też swoje kosztuje koszt idą w górę.
Kompletując wszystko od początku to drożej wyjdzie niż grzałki w środku.
Proponuje zamiennik oleju ze względu na koszty. Może płyn chłodniczy? Przecież dobrze odbiera temperaturę. W Astrze mam w układzie chłodzenia płyn Prestone. Działa o tyle dobrze, że Opel otwiera termostat przy 102 stopniach więc w bloku jest znacznie wyższa przez chwilę i nic się nie gotuje i nie zapowietrza. Ale musi pracować w układzie zamkniętym. Wiadomo: im wyższe ciśnienie tym wyższa temp wrzenia. Nawet woda w układzie zamkniętym powinna wytrzymać 110 stopni zanim się zagotuje.

: czwartek, 15 wrz 2022, 18:34
autor: Psotnik84
@Drgranatt Kolego powiedz mi czy gdybym chciał żebyś wykonał takie grzałki w moim zbiorniku, mam 60L zbiornik spawany od podstaw, i jaki byłby koszt takiej usługi?

: poniedziałek, 19 wrz 2022, 09:47
@Psotnik84, sorry ale nie pomogę. Ja nie spawam i nie mam takich możliwości. Wszystko co robię dla siebie muszę wysyłać do spawania lub wozić do spawaczy na miejscu.
Jak będziesz mieć wspawane mufy do zbiornika to połączenia grzałek nie powinny już nastręczać trudności.

Napisz jaki masz dokładnie zbiornik, co masz wspawane i jakie są wymiary.

: poniedziałek, 19 wrz 2022, 13:33
Zbiornik 60L
Mufa pod grzałkę 5/4 cala + grzałka 2kW+2kW
Port termometru w pochewce
Dodatkowy wlew SMS 51mm
Zawór spustowy 1/2 cala (pełen przelot)
4 regulowane nóżki
Wskaźnik poziomu cieczy.
Zbiornik przystosowany już pod bufor, którego jeszcze nie mam.
Cały sprzęt jest od Adama K. z forum, więc myślę że do niego się zgłoszę :ok:.
Dzięki za odpowiedź, i czekam na dalsze efekty eksperymentu. :klaszcze:. Pozdrawiam.

: poniedziałek, 19 wrz 2022, 21:46
Grzałki, które zastosowałem montowane są w mufach 3/2"
Zawór spustowy to min 3/2" najlepiej 2"
Skontaktuj się z Adamem i pogadaj z nim o tym.

: wtorek, 20 wrz 2022, 08:30
@Psotnik84, nie podałeś jeszcze wymiarów zbiornika. To bardzo ważne przy doborze grzałek.

: wtorek, 20 wrz 2022, 12:42
Zbiornik ma 50cm szerokości i 40cm wysokości.

: wtorek, 20 wrz 2022, 13:42
No, i to jest dobra informacja. Można dać dłuższe grzałki :ok:

: wtorek, 20 wrz 2022, 16:07
Czyli jaki zestaw grzałek byś zaproponował? Żeby po połączeniu miały te 2W/cm2

: wtorek, 20 wrz 2022, 18:29
Doody pisze:
drgranatt pisze: Czy w tym roku będzie żyto? Nie wiem :scratch:
Napisałem o życie tylko dlatego, że to jedno z najtrudniejszych wyzwań dla Twojego kotła. Ja bym też najpierw spróbowal jęczmienia a potem przenicy. Żyto zostawiłbym na koniec ;)
Chyba zapomniałem napisać. Żyto też było gotowane i tak samo zero przywierania. :ok:

: wtorek, 20 wrz 2022, 19:03
Super :ok:

: wtorek, 8 lis 2022, 09:01
autor: aakk
Psotnik84 pisze: Cały sprzęt jest od Adama K. z forum, więc myślę że do niego się zgłoszę :ok:.
Jeszcze chwila i zbiornik z grzałkami do gęstego będzie gotowy. Wielki ukłon i podziękowania dla drgranatt za założenie tematu, podzielenie się wszelkimi informacjami a także udzieloną pomoc :piwo:

Zbiornik 60 litrowy, niezmieniona konstrukcja. Prawie 8m elementu grzejnego :D
1.jpg
2.jpg

: wtorek, 8 lis 2022, 09:08
@aakk
Mógłbyś powiedzieć chociaż w przybliżeniu ile takie cacko będzie kosztować?

: wtorek, 8 lis 2022, 09:08
:klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:
I bardzo ładnie. Obciążenie wyjdzie poniżej 2 W/cm² a to już jest prawdziwa grzałka ULWD :ok:

: wtorek, 8 lis 2022, 10:00
Cudnie się ten koncept rozwinął

: wtorek, 8 lis 2022, 10:36
aakk pisze:...............
Zbiornik 60 litrowy, niezmieniona konstrukcja. Prawie 8m elementu grzejnego :D
Jeżeli przewidujesz mieszadło to radzę na grzałki dać jakąś osłonę z siatki by pestki się nie klinowały między ścianką a grzałką. Ich wyciąganie jest w moim kotle dosyć upierdliwe.
Grzałki sam giąłeś czy kupiłeś gotowe?

: wtorek, 8 lis 2022, 11:16
No i pięknie :respect:. Już myślałem że się nie doczekam, ale warto było poczekać :ok:.
Adam będziemy w kontakcie. :punk:

: wtorek, 8 lis 2022, 11:23
@Doody wstępnie 2700-2800, oczywiście z grzałkami i regulatorem. Odchodzi nam sporo blachy, medium do płaszcza a przede wszystkim kilogramów! I blisko tysiak zostaje w kieszeni.

@Szlumf mieszadło jako opcja, takie wyprowadzone na wkrętarkę ale to nieco później. Grzałki robione na zamówienie pod wymiar mojego kociołka. Te troszkę są "wymiętolone" bo miały wejść przez środkową kryzę ale zrobili mi je nieco dłuższe ( łuk ) i brakło dosłownie 2-3cm żeby je przecisnąć.. :( Są dość sprężyste ale nie chciał bym ich naginać poza granicę sprężystości żeby weszły środkiem. Na szczęście przez dodatkowy wlew można je wsadzić.

: wtorek, 8 lis 2022, 13:01
autor: zielonka
Przyznam że pobieżnie przejrzałem temat i jest fajnie pokombinowane to i owo ale nie byłbym soba jak bym nie skręcił jeszcze w innym kierunku - rozważyłbym grzałkę opaskową - cena dość wysoka ale wygoda ogromna. No i grzejemy prawie identycznie jak zbiornik z płaszczem - no chyba że już było ?

https://sinkoplex.pl/produkty/12/grzalk ... mikanitowe

Mozna na zamówienie

: wtorek, 8 lis 2022, 13:21
Podobne alternatywy wciąż biorę pod uwagę, z tą różnicą, że widziałbym grzałkę mikanitową przylegającą do całego dna. Dla kega euro możnaby podać 2,5kW. Niestety koszty takich grzałek zniechęcają. Póki co ULWD wydaje się być rozwiązaniem optymalnym.

: wtorek, 8 lis 2022, 13:37
Aakk jaką moc mają te grzałki? Przy tych 2w/cm²

: wtorek, 8 lis 2022, 20:58
2x2000W w teorii. W praktyce często nie trzymają tych parametrów i są poniżej, zależy od sztuki.

: wtorek, 8 lis 2022, 21:19
Teraz pytanie.
Pod jakie napięcie producenci grzałek robią projekt. Pod 230V czy pod wyższe.
Jeśli pid 230V a grzałka zamiast 2000W ma 1800W to znaczy ni mniej ni więcej, że oszukują nas i oszczędzają 10% na drucie oporowym.
Jest kilka rodzajów drutów oporowych grzejnych a cena waha od 2,50 do 18 zł./m.
Których używają do naszych grzałek?

: wtorek, 8 lis 2022, 21:26
230V, tyle jest nabite na grzałce. Z informacji które otrzymałem, normy PN EN 60335-1 :2004 odchyłki dla sprzętu grzejnego dla mocy znamionowej powyżej 200 W wynoszą na plusie 5% na minusie 10%. Czyli wszystko zgodnie..

: wtorek, 8 lis 2022, 21:40
autor: kiwitom23
Weźcie tylko pod uwagę, że w większości sieci jest zawyżone napięcie. U mnie jest bardzo często pod 260V, przez co mam problemy z fotowoltaiką, a to nie jest problem odosobniony.

: środa, 9 lis 2022, 07:38
aakk pisze:230V, tyle jest nabite na grzałce. Z informacji które otrzymałem, normy PN EN 60335-1 :2004 odchyłki dla sprzętu grzejnego dla mocy znamionowej powyżej 200 W wynoszą na plusie 5% na minusie 10%. Czyli wszystko zgodnie..
No dobrze, tylko dlaczego wychodzi im zawsze na minusie a prawie nigdy na plusie. Dużo grzałek nie przewaliłem a te co miałem wszystkie były na minusie. Ot taka dziwna przypadłość...

: środa, 9 lis 2022, 08:34
drgranatt pisze:"Jeśli pid 230V a grzałka zamiast 2000W ma 1800W to znaczy ni mniej ni więcej, że oszukują nas i oszczędzają 10% na drucie oporowym.(...)
Raczej w drugą stronę - jeśli ma mniejszą od deklarowanej moc, to drutu użyli za dużo. (P=U²/R)

: środa, 9 lis 2022, 10:25
Dzięki za poprawkę. Masz rację. :oops:

: piątek, 11 lis 2022, 21:41
autor: bieri13
Czy nie będzie problemu z górną częścią grzałki, jeżeli kocioł nie będzie wypełniony w całości? Czy może się wówczas uszkodzić?

: sobota, 12 lis 2022, 06:31
A co rozumiesz przez "górną część grzałki"? Jeżeli grzałki są cały czas zalane, to nic się nie stanie.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

: sobota, 12 lis 2022, 08:45
autor: Tomik 2006
Kolega bieri13 sugeruje się foto wstawionym przez aakk na którym grzałki są prawnie pod korek,myślę że przy mniejszym wsadzie górę będzie wyłączana ale to pytanie do konstruktora.

: sobota, 12 lis 2022, 10:10
[quote="jakis1234"]A co rozumiesz przez "górną część grzałki"? Jeżeli grzałki są cały czas zalane, to nic się nie stanie.

Pytanie kolega sprecyzował bardzo trafnie . Przeczytaj jego post jeszcze raz zobacz na zdjęcie zbiornika i wszystko Ci się rozjaśni .

Ten zbiornik ma według mnie jeden minus grzałki powinny być zakryte a przynajmniej tak mi się wydaje

: sobota, 12 lis 2022, 10:36
A faktycznie, piszę z telefonu, a to utrudnia śledzenie całego wątku. Grzałki musza być zakryte w trakcie pracy. Rozwiązaniem może być założenie dwóch, trzech niezależnych i uruchamianie tylko tych, które są zalane. Tylko, że to dodatkowe otwory w zbiorniku.

: sobota, 12 lis 2022, 11:46
bieri13 pisze:Czy nie będzie problemu z górną częścią grzałki, jeżeli kocioł nie będzie wypełniony w całości? Czy może się wówczas uszkodzić?
Grzałka musi być zakryta. To jest ~40L wsadu + to co odparuje.

: sobota, 12 lis 2022, 13:22
autor: nemeto
To troszkę komplikuje proces 2,5 :scratch:

: sobota, 12 lis 2022, 13:43
Tak, jakieś kompromisy muszą być. Na upartego można by upchnąć zwykłą grzałkę jeśli ktoś ma potrzebę gotowania 2.5. Zbiornik z założenia ma być alternatywą dla dwupłaszczowego, do gęstego.

: niedziela, 13 lis 2022, 08:29
autor: mkozik16
Dlatego prototyp z tego wątku ma tą przewagę, że góra grzałek jest w około 1/3 wysokości kega 50l. Natomiast trudniej jest czyścić grzałki szmatką, bo fakt, że nie przypalają nie oznacza że zacier nie przywiera.

Edit: nie zacier, a nastaw śliwkowy, żeby być precyzyjnym - bo to istotne tutaj akurat.

: niedziela, 13 lis 2022, 09:20
Nic nawet nie przywiera. Grzałki po gęstych śliwkach spłukane wodą z węża:ObrazekObrazekObrazek

: niedziela, 13 lis 2022, 12:05
Tak wygląda po kilku pulpach śliwkowych, płukaniu woda pod sporym ciśnieniem i czyszczeniu miękką szmatką - po każdym razie.

: niedziela, 13 lis 2022, 14:14
autor: wolan
@mkozik16 kolego kojarzysz, jakiego producenta masz grzałki?? Sam, używam z unidezu ale mam wrażenie że grzałki z selfy wykonane są z innego materiału lub w inny sposób i mniej siadaja na nich osady. Więc może to trochę zależy od samej grzałki.

: niedziela, 13 lis 2022, 17:16

: niedziela, 13 lis 2022, 19:31
To jeszcze inny producent z tymi nie miałem doczynienia :)

: niedziela, 13 lis 2022, 20:19
Ja to się zastanawiam czy potraktować te grzałki wodorotlenkim sodu. Powinno wyczyścić, ale boję się, że również wytrawi stal (analogicznie jak sprężynki) i potem będzie jeszcze bardziej przywierać.

: niedziela, 13 lis 2022, 21:08
A tabletka od zmywarki wrzucona na noc do zalanego kotła nie ściągnie tego?

: poniedziałek, 14 lis 2022, 00:50
Wolan - Unidez stosuje różne stale, nawet kwasoodporne na grzałki. Popytaj w firmie co potrzebujesz - powinni pomóc. Kiedyś zamówiłem do prowizorycznego płaszcza https://alkohole-domowe.com/forum/downl ... p?id=11215 https://alkohole-domowe.com/forum/downl ... p?id=11213 i po kilkunastu gotowaniach w solance grzałka się rozsypała. Popytałem i okazało się, że użyta stal nie jest odporna na chlorki w wysokiej temperaturze.
Może dla Ciebie zrobią z polerowanej rurki.

: poniedziałek, 14 lis 2022, 10:48
autor: bieri13
Elektrotermia z Niepołomic ma w swojej ofercie różne grzałki.
Produkują grzałki "pod klienta" - wg wzorów, rysunków.
To takie info jakby ktoś chciał ich przetestować ;)

: poniedziałek, 14 lis 2022, 11:35
Testuję zbiornik od paru dni. Pierwsze starcie ze śrutą żytnią. Niestety 1:0 dla śruty.
Pierwsza uwaga: trzeba mieszać.
Druga: śruta, która jest grubo zmielona i nie ma odpowiedniego ruchu "zaczepia" się pomiędzy rurami grzałek i przypala.
W efekcie: soda kaustyczna, a potem wykręcanie grzałek i czyszczenie.
Drugie podejście już z odciśniętą śrutą, bo
- gęsta odciśnięta śruta żytnia też przypala grzałki;
- nie chciało mi się chwilowo znów po kolei rozkręcać grzałki i czyścić po śrucie.
Tym razem żadnych przypaleń mimo mocnego grzania. W najbliższym czasie mąka z palonego słodu żytniego. Zobaczymy.
Analizowaliśmy z Andrzejem powód przypalenia. Jest kilka hipotez:
- brak mocnego mieszania od początku grzania;
- tegoroczne, młode żyto;
- kwestia zacierania żyta (Andrzej testował na koji);
- gruba struktura śruty.
Testy trwają :).

: poniedziałek, 14 lis 2022, 13:13
@Skir;
Z jakim obciążeniem na cm2 grzałeś? Zadziwia rozbieżność efektywności tego rozwiązania w różnych rękach operatora. Może obliczenia mocy nie uwzględniają martwego pola grzałki? Teoretycznie te kilka cm potencjalnej różnicy nie powinno mieć wielkiego pływu, choć kto wie...

: poniedziałek, 14 lis 2022, 20:19
@Kòpôcz obciążenie wyliczone przez @drgrannatt.
Śruta żytnia bardzo lubi się przypalać. W pierwszym procesie zbyt zaufałem letnim grzałkom i zaniedbałem mieszanie. Efekt: poszedł dym! Cholera, oprócz czyszczenia grzałek, doszło też mycie półkowej.
Podejście drugie: powtórzyłem proces mieszkając i dając mniejsze grzanie. Ale być może grzałki nie były doczyszczone do końca i znów się przypaliło, choć już bez dymu. Kolejne dwa dni w sodzie kaustycznej, wypłukanie. W drugim wypadku jednak wykręciłem po kolei grzałki i okazało się, że w kotle nie da się doczyścić grzałek. Dopiero po wyjęciu widać drobne i większe przypalenia. Plastikowy nóż i szmatka z cifem doczyściły każde miejsce.
Kolejna porcja śruty poszła tym razem na sito z grubymi oczkami, a resztę odcisnąłem. To i tak gęste wyszło i sporo drobinek. Do prawie 70 stopni mieszałem w kotle. Tym razem nic nie przypaliło. Czyli problemem było moje "spuchłe", czepiające się grzałek młóto.
Jedna z hipotez: Andrzej testował na życie zacieranym na koji, ja zacierałem na lenia.
Kolejny test z żytem już niedługo:
- mąka żytnia palona zatarta na lenia
- mąka żytnia palona zatarta koji.

: wtorek, 22 lis 2022, 09:34
Test mąki palonego słodu żytniego.
Do 70 stopni w kotle mieszałem co parę minut.
Po poprzednich doświadczeniach chodziłem wokół kotła i węszyłem czy się przypala.
Zacier na lenia w stosunku 1kg na 3l wody.
Wsad bardzo gęsty. Na grzałce akwariowej w beczce, podczas podgrzewania zacieru, przy 28 stopniach następowały przypalenia na szkle.
Grzałem 2kW bo bałem się przypalenia. A ponieważ słód był palony, więc aromat palonego żyta towarzyszył mi przez cały proces odpędu.
Zakończyłem prawie pewny, że grzałki będą spalone. A jednak nie! Zero przypaleń.
Kolejny test: ta sama mąką, ale na koji.

: sobota, 3 gru 2022, 23:49
Kolejny test. Mąka żytnia palona na koji. Grzanie 2,4. Zero przypaleń.
Myślę, że fakt pierwszego przypalenia wynikał z braku mieszania podczas podgrzewania.
Do 70 stopni mieszam i jest ok.
Następny rzut - mąka kukurydziana na koji.

: środa, 14 gru 2022, 19:08
Kolejne gotowania: mąka kukurydziana i mąka pszeniczna. Tym razem rozgrzewałem na maxa - 3,2kW, a moc robocza 2,5kW. Zero przypaleń. Kolejny test: powrót do śruty. Na pierwszy rzut: jęczmień.
Warto od razu zamontować w kotle mieszadło, bo myrdanie w kotle warzęchą co pięć minut może być męczące :)

: środa, 14 gru 2022, 19:43
Skir pisze:...Warto od razu zamontować w kotle mieszadło, bo myrdanie w kotle warzęchą co pięć minut może być męczące :)
Grzegorz wiadomo, jak nie chcesz ręcznie "merdać" w zbiorniku to mieszadło bardzo przydaje się.
Najważniejsze, że przebrnąłeś przez pierwsze etapy przypaleń i teraz nauczony doświadczeniem masz już z górki. Ja bez mieszadła grzejąc mocami rzędu 4 kW śrutę żytnią i jęczmienną nie doświadczyłem tego co Ty ale, ale w czasie rozgrzewania mieszałem co parę minut warzechą do temperatury 65ºC.
A tak w ogóle. zadowolony jesteś?

: środa, 14 gru 2022, 20:10
drgranatt pisze: A tak w ogóle. zadowolony jesteś?
Mega!!! Lekki kocioł, który mogę wytachać bez problemu z dziury.
Pełna możliwość szybkiej i płynnej regulacji mocy przy pracy na półkowej.
Polecam

: piątek, 23 gru 2022, 08:40
Zbiornik oficjalnie ujrzał światło dziennie :D Muszę przyznać że mieszanie ręcznie jak do rozgrzewania jeszcze ujdzie tak przy zacieraniu mieszadełko jest niezastąpione. Małe szybkoobrotowe robi dosłownie wir w kociołku :)
Treść ukryta:

: piątek, 23 gru 2022, 21:22
autor: cumel
Fajne :D wiertarka od biedy wystarczy :D drugi rok sobie takie robię i chyba trzeba zamówić u Ciebie bo czasu brak :D

: niedziela, 25 gru 2022, 14:07
Jak wygląda czas rozgrzewania gęstego wsadu? Jak to wygląda kosztowo względem zbiornika z płaszczem olejowym/gliceryna? Chodzi mi o ilość kw potrzebnych do rozgrzania wsadu. W obecnych czasach trzeba liczyć każdy kw.

: czwartek, 5 sty 2023, 17:48
Czas rozgrzewania jak i w zwykłym zbiorniku. Całą energię pakujemy w wsad bezpośrednio a nie poprzeczna płaszcz. W porównaniu do zbiornika z płaszczem jest szybciej.

Przy ostatnich odpędach odsłoniły mi się grzałki, nic się z nimi nie stało.

Jeden z użytkowników poruszył kwestię wysokości grzałek i minimalnego zalewu. Poruszyłem ten temat z technologiem i sprawa wygląda następująco. To że grzałka jest do wody nie oznacza że nie może działać w powietrzu, kwestia parametrów. Dla pełnej mocy 4000W przy tej długości elementu grzejnego płaszcz grzałki rozgrzeje się do około 300-400°C. Bezpieczne wartości dla użytego materiału to około 650°C.

Żywotność takiej grzałki nie będzie taka sama jak by pracowała cały czas w wodzie.

: niedziela, 15 sty 2023, 19:12
Stałem się posiadaczem grzałek używanych w piwowarstwie do budowy kotłów zaciernych z kega. Pomyślałem, że mógłbym wykorzystać je do budowy kotła zacierno-destylacyjnego. Takie 2 w 1 bo gar 65l do warzenia stoi oraz fermentor stożkowy także czeka na swoją kolej do zrobienia płaszcza chłodzącego to keg 50l jak znalazł do gara będzie. Grzałka ma moc 1750W. Według moich wyliczeń to ok 4-5W/cm2 o ile dobrze policzyłem. Przy warzeniu to nie problem, gdyż wodę można podgrzewać na pełnej mocy a potem zastosować regulator napięcia i po sprawie. Przy odpędzie gęstego można moc zmniejszyć, ale wychodzi mi jakieś 1500-1600W, żeby zejść poniżej 2W/cm2. Przy tej mocy to trochę się będzie rozgrzewało dlatego chciałbym się dowiedzieć jak to rozwiązać. Dołożyć grzałkę 3x2000W i odpowiednio spiąć ja z tymi dwoma czy jakieś 2 grzałki dołożyć i je odpowiednio spiąć, żeby było max 2W/cm2 a moć ok 3500-4000W ? I rozgrzewanie w rozsądnym czasie.
Pozdrawiam.

: niedziela, 15 sty 2023, 20:03
Havoc pisze:...Przy tej mocy to trochę się będzie rozgrzewało dlatego chciałbym się dowiedzieć jak to rozwiązać. Dołożyć grzałkę 3x2000W i odpowiednio spiąć ja z tymi dwoma czy jakieś 2 grzałki dołożyć i je odpowiednio spiąć, żeby było max 2W/cm2 a moć ok 3500-4000W ? I rozgrzewanie w rozsądnym czasie.
Pozdrawiam.
Najlepszym wyjściem będzie zastosowanie 4 szt. tych grzałek i połączyć je równolegle. Co prawda całość wyjdzie 7000W ale podłączone pod regulator z watomierzem da ci pełną możliwość regulacji od 0 do 4000W.

: poniedziałek, 16 sty 2023, 18:25
I oczywiście należy pamiętać o tym, że regulator musi być fazowy a nie grupowy.

: poniedziałek, 16 sty 2023, 21:26
Gacek, już była dyskusja na ten temat. Grupowy też daje radę. Bezwładność temperaturowa grzałki jest wystarczająco duża, żeby nie było skoków temperatury. Sam to przetestowałem na sterowniku Boleckiego.

: wtorek, 17 sty 2023, 08:58
autor: kicaj_zajac
Nie chcę otwierać nowego tematu.
Panowie ktoś kupował u tego użytkownika?
https://www.olx.pl/d/oferta/zbiornik-55 ... derIndex=6
Pozdrawiam

: wtorek, 17 sty 2023, 09:44
autor: Tomik 2006
Polecam Tomka wykonanie ekstraklasa zrobi wszystko co chcesz ,chyba nie udziela się na forum ale jego wiedza w temacie jest duża. W grupach na Facebooku znajdziesz tylko pochlebne opinie a i kolejka dluga do niego.

: środa, 18 sty 2023, 15:42
autor: kicaj_zajac
Dziękuję za odpowiedź. Zbiornik i kolumna zamówiona :)

: środa, 18 sty 2023, 19:00
Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze kilka prac spawalniczych przy kegu, potem montaż grzałek oraz załatwienie regulatora i będzie alternatywa dla płaszcza. Muszę jeszcze sprytnie grzałki zamontować bo mam wstępnie przygotowane mocowanie mieszadła do gęstych zacierów i będzie można odpęd prowadzić bez filtracji.
Pozdrawiam.

: sobota, 21 sty 2023, 16:12
Przy okazji: mój kocioł przetestowany wystawiłem na sprzedaż. Sprawdziłem się w 100%. Testuję teraz coś innego a potem chyba potrzebny będzie większy:)

: czwartek, 2 lut 2023, 21:26
autor: takipan
:witam:
Czy ta grzalka ma jakiś tańszy zamiennik? https://egrzalki.pl/pl/p/Grzalka-do-war ... gJugvD_BwE

Mam kega 50l z mieszadłem centralnym grzany na taborecie.
Chcąc przejść na prąd to trzeba by dać 4 takie grzałki w kegu. Jednak koszt jest spory, do tego sterownik i już się robi jeszcze więcej. Zna ktoś jakieś tańsze alternatywy?
Ponadto jeżeli to zamontujemy to na stałe czy wyjmowane? Jak na stałe to jak je czyścić w miejscach od ścianki kega?

:help:

: piątek, 3 lut 2023, 15:28
takipan pisze::witam:
Czy ta grzalka ma jakiś tańszy zamiennik? (...)
Obrazek

: sobota, 4 lut 2023, 13:07
Jak nie masz nic mądrego do napisania to i nie odpowiadaj durnymi fotkami nic nie wnoszącymi do tematu.

Urosłeś....? "bo to drogie hobby to musi być drogo"

: sobota, 4 lut 2023, 13:57
Jak widzisz troli na forum nie brakuje , szkoda tylko że moderatorzy pozwalają na takie coś .

: sobota, 4 lut 2023, 16:27
takipan pisze:Jak nie masz nic mądrego do napisania to i nie odpowiadaj durnymi fotkami nic nie wnoszącymi do tematu.

Urosłeś....? "bo to drogie hobby to musi być drogo"
Człowieku, zastanów się jakiej kategorii mądrość wybrzmiewa z Twojego pytania. Za ile chcesz kupić grzałkę robiona specjalnie dla (kiedyś) piwowarów i teraz gorzelników? Ta grzałka jest taka TANIA tylko dlatego, że projektowali ją kilka lat temu użytkownicy piwo.org, więc cała projektowa robota została odwalona przez innych (cena grzałki jej nie zawiera).
Nie wiem, czy w ogóle umiesz liczyć składowe ceny produktu. Sam VAT i ZUS to ponad 60% ceny. Odejmij materiał i... Jak to mówią Norwegowie - jak chcesz płacić bananami, to poszukaj sobie małpy.
I naucz się rozróżniać pojęcia "drogo" i "nie stać mnie". Droga ta grzałka nie jest.

: sobota, 4 lut 2023, 21:45
Nadal Twoje wypociny nic nie wniosły do tematu. Nie produkuj się więcej.
Bez odbioru gościu

: sobota, 4 lut 2023, 22:49
takipan pisze::witam:
Czy ta grzalka ma jakiś tańszy zamiennik? https://egrzalki.pl/pl/p/Grzalka-do-war ... gJugvD_BwE
.............................................
:help:
Zgrubnie licząc to te grzałki pracując z mocą 2000W nie są ULWD. Poszukaj długich grzałek do gięcia o jak największej średnicy i sam je uformuj.

: niedziela, 5 lut 2023, 08:51
No te grzałki mają chyba 4-5W na cm2 liczyłem to kiedyś więc, żeby miało to sens w naszym zastosowaniu trzeba by zamontować ich 4sztuki i spiąć po dwie w szereg. Tańsza alternatywa będą 3-4 grzałki wkręcane w mufy (im dłuższe tym lepsze)no ale wtedy trochę bardziej przeszkadzają w środku.
Niestety co by nie patrzeć tanio się nie da :)

: niedziela, 5 lut 2023, 09:29
Trochę nie bardzo łączenie tych grzałek szeregowo ponieważ z 4 szt. co prawda uzyskamy niskie obciążenie bo 1,15 W/cm² ale wypadkowa moc wyniesie tylko 2000W.
Jak to się teraz mówi, tanio to już było.

: niedziela, 5 lut 2023, 17:53
Faktycznie mój błąd, dzięki za poprawienie ;)

: sobota, 25 mar 2023, 09:30
Większy brat 60tki. Zbiornik 120 litrów. Z racji dużej średnicy trzecia grzałka została umieszczona 3cm nad dnem. Moc 2600W, docelowo będzie 3000W. Zakrycie tej grzałki przy 10L. Taki uśmiech w stronę tych co korzystają z metody 2,5.. Obrazek

Obrazek
Obrazek

: sobota, 8 kwie 2023, 13:28
autor: szielony18
aakk jakiej średnicy jest śmigło w tym zbiorniku 120l? Jest podparcie dolne czy bez daje radę z gęstym wsadem? Możesz zdradzić więcej szczegółów odnośnie uszczelnienia i łożyskowania?

: poniedziałek, 29 maja 2023, 10:43
autor: psotamt
5 lat miałem kocioł z płaszczem od kolegi @kula i złego słowa o jego pracy nie mogę powiedzieć. Sporo rzeczy na nim zrobiłem i mam tylko nadzieję, że podobnie będzie u nowego jego właściciela. Wreszcie zacząłem pracę na kotle z grzałkami wg projektu kolegi Andrzeja.
Wady i zalety kotła z płaszczem każdy zainteresowany zna. Dla mnie największą bolączką było jego przenoszenie, bo sprzęt mam wspólny z sąsiadem, a zdrowie już nie to co kiedyś. Zasadniczym impulsem do zmiany sprzętu była więc jego logistyka, skrócenie czasu rozgrzewania, po trosze jeszcze ciekawość. Lubię nowości :)
Sąsiad gotował w nowym kotle już kilka razy, ja dopiero niedawno odpaliłem maszynę. Na pierwszy ogień poszła mąka pszenna na Koji. Dość gęste, cała zawartość beczki. Grzałem ostrożnie, niecałe 2 kW, odbiór w przedziale 1,5 - 1,7 kW. Po zakończonej pracy spłukanie strumieniem wody z węża ogrodowego - czysto.
Drugi strzał to zacier na lenia ze skrobi. Gotowałem bez klarowania ze wszystkim co było w beczce, bo to ma być eksperyment ze starzeniem. Grzanie 2,5 kW, odbiór jak wcześniej. Po zakończeniu w kotle czyściutko.
Ostatnie poszły na ruszt owoce po nalewkach. Jakieś 25 kg owoców, dolane wody do 55 litrów. Grzałem ostrożnie ze względu na sporą zawartość cukru. Miałem obawy, że cukier może przykleić się do grzałek. 1,8 kW do zagotowania, potem odbiór z mocą ~ 1,5 kW. Wyjąłem 10 litrów aromatycznej cieczy z łączną ilością alkoholu ok. 4 litrów. W kotle zostało 45 litrów dość gęstej pulpy na wierzchu i przyznam, że z drżeniem serca patrzyłem na grzałki podczas opróżniania. Zostało na nich sporo owoców, ale to tylko te, które nie spłynęły razem z cieczą. Żadnego przyklejenia!
Kocioł wyposażony jest w mieszadło. Z racji, że nie grzałem z dużą mocą, tylko od czasu do czasu nim zakręciłem, podczas destylacji ani razu. Jestem jeszcze przyzwyczajony do kotła z płaszczem, więc pewnym zaskoczeniem jest zakończenie destylacji. Wyłączam zasilanie i po chwili na półkach nic się nie dzieje, można zakręcić wodę do chłodnicy. To ważne, gdy przytrafi się jakaś awaria w zasilaniu w wodę chłodzącą.

W moim odczuciu pokonany został jakiś kolejny etap w rozwoju produkcji trunków domowych. Kocioł z tymi grzałkami jest lekki, mniej potrzeba energii elektrycznej, bo nie grzeje się oleju, nie ma zjawiska bezwładności. Na pewno są zaciery które można rozgrzewać z pełną mocą (zacier ze skrobi), ale są też i takie, kiedy trzeba sobie to będzie odpuścić (śruta żytnia, jak to kolega wcześniej opisał).
W kotle tym nie da się zacierać jeśli najpierw grzeje się wodę a dopiero potem dodaje surowiec. Górne elementy grzałek są odkryte. Nie wiem jak taka praca może wpłynąć na ich kondycję, wolę nie ryzykować. Na szczęście ryzyka ponosić nie muszę, bo część surowców przerabiam na Koji, część zacierać będę na lenia. Ostatnio skrobia wyszła doskonale zacierana w beczce przy pomocy wiertarki.

Jeśli ktoś ma zamiar i środki na zmianę kotła, a z jakiegoś powodu waha się, to powinien podjąć decyzję o zmianie. Zbudować, kupić i cieszyć się komfortem pracy :)

: poniedziałek, 29 maja 2023, 22:30
psotamt pisze: poniedziałek, 29 maja 2023, 10:43 ..................... Wreszcie zacząłem pracę na kotle z grzałkami wg projektu kolegi Andrzeja.
....................................................
Którego Andrzeja? A najlepiej jakiś link do opisu. Kocioł ma mieszadło. Czy ma jakieś zabezpieczenie przed klinowanie się pestek między ścianką a grzałkami?

: wtorek, 30 maja 2023, 00:30
@szlumf chodziło o drgranatt u mnie działa bez mieszadła na razie testy na skrobi i mące kukurydzianej ;) nie ma zabezpieczenia na pestki

: wtorek, 30 maja 2023, 06:42
autor: psotamt
Szlumf pisze: poniedziałek, 29 maja 2023, 22:30 Którego Andrzeja? A najlepiej jakiś link do opisu. Kocioł ma mieszadło. Czy ma jakieś zabezpieczenie przed klinowanie się pestek między ścianką a grzałkami?
Drgranatt - w skrócie Andrzej :)
Podlinkowywać nie chaciałem, by nie być posądzonym o promowanie. Ale skoro prosisz to...
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p276511
Jak kolega @kleryk88 napisał, nie ma osłon przed klinowaniem się pestek.

: wtorek, 30 maja 2023, 21:43
autor: zask
Pytanie mam do osób korzystających z 60l kociołka z ulwd. Rozważam (powoli) zakup płaszcza lub ULWD. Potrzebuje pomocy w rozwianiu paru wątpliwości.

Dla ULWD 60l:
- jaki jest czas rozgrzania (około) wsadu pełnego kociołka?
- przypalenia (najważniejsze)? Dla pulpy owocowej z tego co napisaliście nie występuje nawet dla śliwek, a dla śruty/mąki np. żytniej? Czy przy ciągłym mieszaniu od początku rozgrzewania przypala się?
- zasilanie? Jest wersja pod 400V ? Wolał bym takie rozwiązanie jak jest wybór.

Z minusów które mnie nie dotyczą: Nie zależy mi na mobilności. Raz postawiony pewnie miejsca nie zmieni.

: wtorek, 30 maja 2023, 22:18
autor: Krychu35
@zask :witam:
Od 10 strony tego tematu @Skir opisuje różne wsady z którymi pracował na takim kociołku :ok:

: wtorek, 30 maja 2023, 22:36
@zask

- rozgrzewanie do półtorej godziny
- nie ma potrzeby mieszać ciągle podczas rozgrzewania aby nie doszło do przypaleń
- tylko 230V

@Krychu35 Skir nie pracował na takim kociołku o którym wyżej.

: wtorek, 30 maja 2023, 22:52
autor: Krychu35
aakk pisze:
@Krychu35 Skir nie pracował na takim kociołku o którym wyżej.
Mówimy o kociołku z grzałkami ULWD :?: ? Tylko @Skirt miał od @drgranatt
A to nie to samo? :scratch: Jeśli nie to przepraszam za wprowadzenie w błąd :oops:

: wtorek, 30 maja 2023, 22:53
zask pisze: wtorek, 30 maja 2023, 21:43 ..................
- przypalenia (najważniejsze)? Dla pulpy owocowej z tego co napisaliście nie występuje nawet dla śliwek, a dla śruty/mąki np. żytniej? Czy przy ciągłym mieszaniu od początku rozgrzewania przypala się?
.......................
Mam 36l kociołek ULWD post264766.html#p264766. Nie przypala żadnych owoców. Przerabiałem w nim śliwki (3 odmiany), pulpę jabłkową. czereśnie, wiśnie, pigwowiec, truskawki, brzoskwinie i wytłoki z mieszanych owoców po nalewkowych. Ostatnio robiłem gęstwy żytnią i pszeniczną pozostałe po ściągnięciu klarownego z nastawów z koji. Też nic się nie przypaliło. Praktycznie zawsze używam mieszadła ale w ramach eksperymentu ze 2 razy śliwki robiłem bez mieszadła i też nie przypaliło.

: środa, 31 maja 2023, 08:18
zask pisze: wtorek, 30 maja 2023, 21:43 Pytanie mam do osób korzystających z 60l kociołka z ulwd. Rozważam (powoli) zakup płaszcza lub ULWD. Potrzebuje pomocy w rozwianiu paru wątpliwości.

Dla ULWD 60l:
- jaki jest czas rozgrzania (około) wsadu pełnego kociołka?
- zasilanie? Jest wersja pod 400V ? Wolał bym takie rozwiązanie jak jest wybór.

Z minusów które mnie nie dotyczą: Nie zależy mi na mobilności. Raz postawiony pewnie miejsca nie zmieni.
Ponieważ jestem pomysłodawcą tego projektu więc na zbiorniku z takimi grzałkami pracuję najdłużej i przerabiałem różnego rodzaju wsady. Nie udało mi się ani razu przypalić mimo rozgrzewania wsadu mocą nawet 4000W. Przy takiej mocy wyliczone u mnie obciążenie grzałki wynosi 2,25 W/cm2.
Ja zresztą robię jeszcze jedną rzecz. Włączam na noc rozgrzewanie zbiornika mocą 500W do temperatury 70 stopni bez konieczności jakiegokolwiek mieszania wsadu. W moim przypadku przy takiej mocy obciążenie grzałki wynosi nie więcej niż 0,3 W/cm2.

Dla zbiornika 60l w zupełności wystarcza zasilanie 1-f i grzałki o łącznej mocy 4kW.

: piątek, 2 cze 2023, 19:22
autor: warmias
Witam ja posiadam zbiornik od Adama ULWD (w opcji z mieszadłem ) jak narazie gotowałem 4 zbiorniki mąki żytniej typ 2000 i 2 zbiorniki pszennej typ 1850 i dwa zbiorniki pszennej typ 450 wszystko gotowałem razem z gęstym rozgrzewałem z zalecana mocą przez Adama 3kw a z lenistwa żeby nie mieszać co chwilkę 5-10 min bo tak zalecał poprostu zamontowałem wkrętarkę na trytki i na 1 biegu na regulatorze 40% mocy i mieszało się pomału cały czas samo . Przypaleń żadnych jak do tej pory ;) Rozgrzewanie trwa tak jak pisze @aakk 90-100 min zależy jaką temperatura początkowa . Pozdrawiam

: sobota, 3 cze 2023, 00:07
autor: aras.aras
@warmias
Jak wygląda ewentualna wymiana takich grzałek w przyszłości?

: sobota, 3 cze 2023, 07:44
Rozmawiałem kiedyś o tym z Adamem jak kupowałem zbiornik. Napisał, że można samemu wymienić, ale jest to pracochłonne i nie kazał martwić się na zapas, więc na razie się nie martwię. Myślę, że w razie potrzeby na pewno pomoże;) A i też pytałem w razie czego ile taka grzałka kosztuję było to jakoś około 3-4 miesiące temu to pisał, że na obecną chwilę około 200zł sztuka czyli tragedii nie ma. I też aby zbiornik mieć uniwersalny np. do cukru żeby czasem użyć, zapytałem czy na dole by gdzieś grzałki nie wcisnął między tamte ULWD dodatkowej zwykłej 2x2kw i tak też mi zrobił jak prosiłem :D Bo minus jest taki, chcąc mieć uniwersalny zbiornik bez dodatkowej grzałki, że nie da rady zrobić procesu 2.5 bo minimalna ilość wsadu aby zakryć grzałki ULWD to około 40 l ;) Choć zbiornik jest alternatywą dla płaszczowego więc nikt nie używa metody 2.5 do zboża czy owoców.

: sobota, 3 cze 2023, 19:38
Problem nie tkwi jedynie w trudności wymiany. Zauważ, że Adam jednym z niewielu, jak nie jedynym producentem proponującym zastosowanie takich grzałek. Szukałem zbiornika do odpędu gęstych nastawów i rozmawiałem z wieloma konstruktorami zanim padło na płaszcz z gliceryną. Konkluzja jest taka, że grzałki ULWD, z braku zainteresowania mogą w niedalekiej przyszłości zniknąć zwyczajnie z rynku. Natomiast na wydanie 4 tauzenów bez "martwienia się na zapas" może sobie pozwolić jedynie krezus lub lekkoduch 😉

: sobota, 3 cze 2023, 21:42
warmias pisze: sobota, 3 cze 2023, 07:44 (...)na obecną chwilę około 200zł sztuka czyli tragedii nie ma.(...) Bo minus jest taki, chcąc mieć uniwersalny zbiornik bez dodatkowej grzałki, że nie da rady zrobić procesu 2.5 bo minimalna ilość wsadu aby zakryć grzałki ULWD to około 40 l ;)
Aktualnie zbiornik posiada grzałki na bokach i nad dnem. Obniżył się maksymalny zalew zbiornika do około 30L, lub podłączając dolną grzałkę oddzielnie można zalać tak na prawdę z 5L. Dolna grzałka jest 2,5cm nad dnem. Zmniejszył się również koszt pojedynczej grzałki.
aras.aras pisze: sobota, 3 cze 2023, 19:38 (...) rozmawiałem z wieloma konstruktorami zanim padło na płaszcz z gliceryną. Konkluzja jest taka, że grzałki ULWD, z braku zainteresowania mogą w niedalekiej przyszłości zniknąć zwyczajnie z rynku.
Skoro inni tak twierdzą.. tym lepiej dla mnie :lol:

: sobota, 3 cze 2023, 22:18
Możesz mieć monopol... nie przyszłościowy 😉

: sobota, 3 cze 2023, 23:54
Aż jestem ciekaw kto takie prognozy kreśli. Rozwiązanie jeszcze na dobre nie weszło, więc też niespecjalnie jak ma znikać. Wciąż cierpi na choroby wieku dziecięcego, a jednak z tej niewielkiej grupy pionierów jakoś gremialnych powrotów do płaszcza nie widać...

: niedziela, 4 cze 2023, 08:09
@aras.aras po pierwsze zbiornik 60l nie kosztuje 4 tałzenów a ma moim zdanie też duże zalety. Jest dużo lżejszy niż z płaszczem, cała moc jest przyłożona od razu na wsad, nie ma takiej bezwładności jak zbiornik z płaszczem i mój akurat jest uniwersalny dzięki drugiej grzałce na dnie zwykłej 2x2kw. Po odpędzie np mąki żytniej czy pszennej robię sobie rektę na czystą szybciej pijalną niż po destylacji lub po prostu cukier czy skrobię na jakiś spirytus na nalewkę itp. Druga sprawa jest taka, że te hobby nie jest tanie i chcąc zrobić coś dobrze to i trzeba wydać parę zł, ale jeśli ktoś chce to sobie odłoży i pomału wszystko skompletuje a inny znowu stwierdzi, że mu wystarczy stara kanka plus odstojnik ze słoika i jakąś chłodnicza i twierdzi, że jego bimber jest najlepszy jak już przez węgiel przepuści .

: niedziela, 4 cze 2023, 10:33
aras.aras pisze: sobota, 3 cze 2023, 19:38 ...Konkluzja jest taka, że grzałki ULWD, z braku zainteresowania mogą w niedalekiej przyszłości zniknąć zwyczajnie z rynku...
A skąd taka konkluzja? Każdy ma wolny wybór i robi to co jego zdaniem słuszne.
Jeśli ktoś będzie chciał gotować zacier w parniku i opalać drewnem to nie może tego robić tylko kupić sobie kocioł z płaszczem wypełnionym gliceryną?
Zbiornik z grzałkami ULWD jest jednym z wielu opcji dostępnych na rynku poszerzający paletę wyboru dla użytkownika. Tyle i aż tylko tyle.

: niedziela, 4 cze 2023, 11:06
Prawa handlu kolego. Nie ma sensu produkować czegoś, co nie cieszy się zainteresowaniem. Standardowa grzałka ma również standardowe wymiary, w zależności od wielkości zbiornika możesz powielać jej ilość. Grzałka ULWD musi być dopasowana pod konkretne wymiary.

: niedziela, 4 cze 2023, 11:31
Ja jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania mam przerobionego kega 50l używając patentu z pierwszego prototypu i jestem bardzo zadowolony bede miał trochę więcej czasu to się pochwalę zdjęciami

: niedziela, 4 cze 2023, 12:21
Przez dłuższy czas rozważałem za i przeciw płaszcza i ulwd. Ponieważ na przyszły sezon chciałbym już mieć kociołek do owoców i zboża. Śledząc ten temat najczęstszą powtarzaną "wadą" płaszcza jest jego ciężar. Dla mnie to nie wada tylko po prostu cecha tego kociołka wynikająca z jego konstrukcji. Za wadę można uznać bezwładność cieplną i konieczność przyłożenia większej energii do rozgrzania wsadu. Na początku byłem za płaszczem. Ale śledząc ten wątek przekonałem się do ulwd. Dlaczego?
Uważam że płaszcz jest idealny dla osób które gotują kilka procesów jeden po drugim. Mają już raz rozgrzany płaszcz i wymieniają tylko wsad. Wada że jest gorący.
Dla osoby takiej jak ja która włączy w sezonie taki kociołek kilka razy w odstępach przynajmniej tygodniowych uważam że ULWD lepiej spełni swoje zadanie. Teoretycznie łatwiej sterować przyłożoną mocą i szybciej się wystudzi. Dobry regulator i mamy bardzo fajny kociołek. Plus że można z takiego kociołka zrobić uniwersalny montując normalną grzałkę jak to opisał kolega wyżej.
Za małą wadę uważam jego nóżki które są na równo z zaworem spustowym przy samej podłodze. W jaki sposób go opróżniacie? Jak będę zamawiał kociołek na pewno poproszę konstruktora aby zamiast standardowych zamontował same mufy abym mógł podnieść kociołek (np na rurkach wkręconych w mufe) tak abym mógł podstawić wiadro pod spust.

Osobiście uważam że ULWD jest jednym z ciekawszych projektów które zyskuje coraz więcej zwolenników.

: niedziela, 4 cze 2023, 16:25
zask pisze: niedziela, 4 cze 2023, 12:21 ... Plus że można z takiego kociołka zrobić uniwersalny montując normalną grzałkę jak to opisał kolega wyżej...
Wcale nie trzeba wstawiać. Ja wykorzystuję te do gotowania gęstego. Zresztą, ja mam przewymiarowaną moc aż do 7kW płynnej regulacji na 1 fazę. I tak nie wykorzystuję więcej niż 4000W.

: niedziela, 4 cze 2023, 18:07
Ku ścisłości, nie twierdzę że zbiornik ULWD to złe rozwiązanie. Wręcz przeciwnie! To dobra propozycja dla "cukrówkarza", który chciałby od czasu do czasu odpędzić jakąś smakówkę ;) To bardzo fajne rozwiązanie dla kogoś, kto rozmyśla nad zamiarem kupna pierwszej aparatury. Moje wątpliwości wzbudza jedynie problematyka z samą wymianą i dostępnością takich grzałek w przyszłości. Uważam, że dylemat tkwiący między wyborem zbiornika z płaszczem, a z grzałkami ULWD leży gdzie indziej. Co innego kupno pierwszej aparatury, a co innego rozbudowanie już posiadanej. W drugim przypadku widzę dwie drogi, pierwsza - to odsprzedanie starego zbiornika na rzecz ULWD (bo po co nam 2 zbiorniki do rektyfikacji?), druga - dokupienie zbiornika z płaszczem i osprzętem uzależnionym od przeznaczenia (odpęd, zacieranie etc). Każdy droga jest słuszna ;) . Ja wybrałem drugą. Pozdrawiam 8-)

: niedziela, 4 cze 2023, 19:11
Każdy ma jakieś tam upodobania jedni lubią blondynki drudzy brunetki a jeżeli chodzi o grzałki ULWD to też są zwolennicy grzałek po boku jak grzałek na dnie. Ja jestem właśnie zwolennikiem tego drugiego rozwiązania. Plusem tego rozwiązania jest możliwość grzania mniejszej ilości w zbiorniku, jestem wstanie działać bez regulatora chociaż może w przyszłości sobie sprawie i np w moim przypadku jeżeli chce zamiast odpedu robić rektyfikację podmiana jednej grzałki trwa maks minutę (3 grzałki są na triclampach). Za to plusem rozwiązania z grzałkami na bokach jest np możliwość bezproblemowego zastosowania mieszadła na dnie no ale moim zdaniem nie po to kombinuje z grzałkami by bawić się w mieszadła.
Na razie jestem w fazie testów ale widzę potencjał tego rozwiązania ;)

: niedziela, 4 cze 2023, 20:07
drgranatt pisze: niedziela, 4 cze 2023, 16:25 Wcale nie trzeba wstawiać. Ja wykorzystuję te do gotowania gęstego. ....
Nie trzeba. Pisząc że można miałem na myśli gotowanie cukrówki na spirytus a nie tylko wykorzystywanie kociołka do gęstego. W standardzie jest 2x2kW. Wiem że Ty nie zalewasz kolumny ale wiele osób to robi. Stąd dodatkowa grzałka w cale nie jest złym pomysłem do rozgrzewania szczególnie dla osób które chcą jak najbardziej uniwersalny zbiornik.

Korekta: Nie wiem skąd wziąłem grzałkę 2x2kW dla ULWD. Ze strony producenta dla kociołka 60l jest to: "grzałki 3900W 230V ULWD"

: niedziela, 4 cze 2023, 21:15
Ja też dlatego chciałem dodatkowa grzałke żeby poprostu używać jeden a nie dwa zbiorniki stary 50l poprostu sprzedałem i teraz mam uniwersalny i jestem bardzo zadowolony . Pozdrawiam ;)

: niedziela, 4 cze 2023, 22:38
aras.aras pisze: niedziela, 4 cze 2023, 18:07 ................. Co innego kupno pierwszej aparatury, a co innego rozbudowanie już posiadanej. W drugim przypadku widzę dwie drogi, pierwsza - to odsprzedanie starego zbiornika na rzecz ULWD (bo po co nam 2 zbiorniki do rektyfikacji?), druga - dokupienie zbiornika z płaszczem i osprzętem uzależnionym od przeznaczenia (odpęd, zacieranie etc). Każdy droga jest słuszna ;) . Ja wybrałem drugą. Pozdrawiam 8-)
Jest jeszcze trzecia droga. Można przerobić posiadany kocioł montując w nim grzałki ULWD. Pani z Gorzowa chyba nadal ma je w sprzedaży post266828.html#p266828. Ostatnio kosztowały 30zł/szt. Jest trochę pracy ale naprawdę warto.

: poniedziałek, 5 cze 2023, 10:03
zask pisze: niedziela, 4 cze 2023, 20:07 Korekta: Nie wiem skąd wziąłem grzałkę 2x2kW dla ULWD. Ze strony producenta dla kociołka 60l jest to: "grzałki 3900W 230V ULWD"
Być może stąd. Wcześniej były grzałki 2x2kW. Aktualnie zostało to rozbite na 3x1300W. Dwie idą na boki zbiornika i jedna na spód. Obniżył się dzięki temu minimalny zalew.

Gdzieś powyżej został poruszony temat trwałości grzałek. Rozmawiałem dziś z technologiem, nie ma się co martwić na zapas. Grzałki o niższym obciążeniu na cm2 mają lepszą żywotność względem tych np. popularnych 2x2kW na gwincie 5/4.

: poniedziałek, 5 cze 2023, 10:45
zask pisze: niedziela, 4 cze 2023, 20:07 Nie trzeba. Pisząc że można miałem na myśli gotowanie cukrówki na spirytus a nie tylko wykorzystywanie kociołka do gęstego. W standardzie jest 2x2kW. Wiem że Ty nie zalewasz kolumny ale wiele osób to robi. Stąd dodatkowa grzałka w cale nie jest złym pomysłem do rozgrzewania szczególnie dla osób które chcą jak najbardziej uniwersalny zbiornik.
Wszystko zgadza się tylko zapomniałeś o jednej bardzo ważnej rzeczy. Jeśli producent wstawia grzałki podłączane do sieci 1-f o mocy znamionowej ok 4000W to dołożenie dodatkowej grzałki 2x2kW jest rozwiązaniem tylko dla posiadaczy instalacji instalacji 3-f. Ci, którzy takowej nie posiadają to chyba nie mają już takiej możliwości.

: poniedziałek, 26 cze 2023, 16:43
autor: Panoramiks_druid
Witam,
kolego @ kleryk88 napisz coś więcej o Twoim rozwiązaniu; jakie to są grzałki (wymiary, moc) i jak je podłączasz (po dwie czy po trzy w szereg) czy może jeszcze inaczej skoro "chodzi" to bez regulatora, na jaką inną konfigurację zamieniasz do rektyfikacji no i co tam już "gęstego" gotowałeś i z jakim efektem?
Z góry dzięki za info...
Pozdrawiam
Mirek

: poniedziałek, 26 cze 2023, 21:13
są to grzałki z aliexpres na triclampie 3x3000w na 240v 29cm, są 3 takie grzałki każda połączona szeregowo (3lementy) co daję łącznie około 2600-2700w do odpędu a do rektyfikacji będzie standardowa polska grzałka 2x2000w z przejściówką triclamp , sprawdzałem mąkę kukurydzianą dwa razy i grzałki były czyściutkie

: wtorek, 27 cze 2023, 23:53
autor: tanczacy-z-drozdzami
Innym ciekawym patentem zamiast płaszcza mogłoby być grzanie indukcyjne - zrobienie wokół zbiornika cewki i podpięcie pod generator - wtedy całą powierzchnią grzewcza byłyby ściany zbiornika.

Niestety pomysł organiczony raczej do osób które mogłyby bezpiecznie coś takiego wykonać lub przerobić istniejącą grzałkę indukcyjną, bo gotowe rozwiązania są zbyt drogie.

: środa, 28 cze 2023, 19:36
Ja wracam do swojej koncepcji - oklejenia zbiornika grzałkami mikanitowymi. Już nawet miałem zrobione wyceny na pokrycie samego dnia, ale... Koszty nie zachęcają. Kiedyś jednak chyba się zdecyduję.

: środa, 28 cze 2023, 19:46
Są jeszcze grzałki silikonowe - jednak mają swoje ograniczenia, w szczególności trzeba pilnować temperatury takiej grzałki, ale cena też raczej z tych nieciekawych, nawet od skośnych jest drogo.

: środa, 28 cze 2023, 22:09
Wracam do grzałek. Udało się osadzić na deklu silnik z motoreduktorem. Nie potrzeba ręcznie mieszać. A najważniejsze, zbiornik otrzymał konkretnego kopa Obrazek właściwie to nie potrzeba już specjalnych wytycznych jak obchodzić się z mocą, włączamy na całego i ogień.

3300W na życie, czyściutko.

Obrazek

: niedziela, 3 lis 2024, 16:05
Z mojego dawnego zbiornika korzysta aktualnie kumpel. Ja nie param się domowym gorzelnictwem, ale sympatyzować nie przestaję. Grzałki obliczone tak, żeby poradzić sobie z odpędem na 2kW. Zazwyczaj rozgrzewanie było na 2kW, a gdy zaczynało kapać to przejście na ok. 1,5kW. Grzałki to 2x3x600W (łącznie 3,6kW). Radziło siebie z mąkami, śrutami, rodzynkami bez problemów. Załączone zdjęcia to grzałki po normalnym odpędzie mąki pszennej na koji, oraz tylko rozgrzania takiegoż samego, ale niedofermentowanego nastawu (z Liebiga poza zimnym destylatem leciał dym, smrodu zbuka nie dało się wytrzymać). Tym razem było nawet niżej (rozgrzew na niecałe 1,8kW), bo stwierdziliśmy, że czasu mamy sporo, miło sobie przy tym posiedzimy, pogadamy. Kumpel za tydzień wybywa, chciał to odpędzić po 7 dniach... Właśnie wróciłem do niego z ługiem sodowym. Jako ciekawostka - nie zawsze przypala grzałka, czasem niedorobiony zacier/nastaw. ObrazekObrazek

: niedziela, 3 lis 2024, 20:24
A masz mieszadło jakieś? U mnie przypalało bez mieszania, szczególnie przy grubej śrucie, która dostawała się między rurki grzałek

: poniedziałek, 4 lis 2024, 07:52
Tak się zastanawiam :scratch: jaka może być różnica między przerobionym a niedorobionym zacierem? Dlaczego ten drugi przypaliło?
Nigdy nie gotowałam niedorobionego stąd moje zdziwienie.

: poniedziałek, 4 lis 2024, 10:25
W nieprzerobionym jest skrobia i chyba póki ona jest nastaw jest wyraźnie gęsty. Jak pamiętam mąki, to nawet lane do kotła gęste było rzadkie (ależ cudowna konstrukcja zdania), a tu w fermentorze było wyraźnie lepkie jak świeżo rozrobionej w wodzie.

Mieszadła nie ma, ale też dotąd potrzebne nie było, a trochę tych odpędów w tej konfiguracji przeleciało.

: poniedziałek, 4 lis 2024, 11:25
A że się tak zapytam. Jakie było zagęszczenie mocy na cm2 płaszcza grzałki przy tym przypaleniu?

: poniedziałek, 4 lis 2024, 11:40
Patrząc na długości grzałek przy mocy 1800W około 1,6W/cm2.

: poniedziałek, 4 lis 2024, 12:46
Mniej więcej. Przy 2kW wychodzi trochę poniżej 2 W/cm². Inna rzecz, że dzięki temu przypaleniu wiem jakie jest dokładnie martwe pole grzałek i teraz możnaby to dokładniej wyliczy :D

: piątek, 8 lis 2024, 15:29
No cóż, skoro temat odżył wypadałoby coś dodać od siebie. Troszkę czasu minęło od wyprodukowania pierwszych egzemplarzy, w między czasie były jakieś drobne modyfikacje, przeniesienie części mocy na dno aby zmniejszyć minimalny wsad. Wiele osób nie zdecydowało się na to rozwiązanie właśnie ze względu na ilość minimalnego wsadu ( około 30 l ). Aktualnie cała moc została wrzucona do dolnej grzałki, zmienione zostały również łopaty mieszadła. Tym sposobem udało się przegotować śrutę jęczmienną na mocy 2100W czyli nieco ponad 3W/cm2! Zobaczymy gdzie będzie granica i kiedy przypali przy tej konfiguracji. Grzałka o mocy 3680W 2,5 cm nad dnem pozwoli na gotowanie minimalnych ilości zarówno nastawów jak i zacierów.

Mocno się jeszcze zastanawiam nad ostateczną mocą grzałki jaką wsadzić do kotła. Jeśli obniżymy jej całkowitą moc do 3000W to automatycznie podniesie nam się moc dla gęstych wsadów ( moc przy której nie przypali ). Rozgrzewanie pełnego zbiornika popularnej cukrówki zajmie około półtorej godziny więc akceptowalne.

W pierwszym kwartale nowego roku zaprezentuję nową wersję zbiornika.