Cześć, założyłem ten post, ponieważ chciałbym w jednym miejscu zebrać interesujące mnie rzeczy dotyczące budowy pierwszego destylatora typu aabratek, jak i uzyskać odpowiedzi na szereg nurtujących mnie pytań. Powoli kompletuje już elementy do destylatora, ale zanim zacznę budowę chciałbym, żeby ktoś jeśli to nie problem odpowiedział i wytłumaczył mi jak krowie na rowie pewne kwestie związane z budową destylatora. Im głębiej szukam na forum tym więcej pytań rodzi się w mojej głowie
Wiem, że zapewne szukając na forum znalazłbym odpowiedzi na większość moich pytań, ale już niekoniecznie znalazłbym satysfakcjonujące mnie wytłumaczenia, a jak już wspominałem chciałbym mieć wszystko wytłumaczone jak totalnemu amatorowi prostym językiem, no i przede wszystkim wszystko w jednym miejscu przed rozpoczęciem projektu
Z góry serdeczne dzięki za zamieszczenie tego posta
P.S.
wiem, że żadnego pytania jeszcze nie ma, ale jeśli tylko zostanie post zaakceptowany zacznę działać
Kompedium wiedzy - pierwszy destylator
Re: Kompedium wiedzy - pierwszy destylator
Zaczynając, chciałbym się dowiedzieć jak budujecie tamki przy chłodnicy? Czy sami spawacie czy lepiej kupić gotową tamke? I jak zrobić obniżony odbiór? Czy jest sens ogólnie? I jak to ma działać?
Scalone
W pierwszym destylatorze robić obniżony odbiór czy sobie darować?
Scalone
W pierwszym destylatorze robić obniżony odbiór czy sobie darować?
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 lut 2018, 16:25 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 357
- Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Kompedium wiedzy - pierwszy destylator
Moja propozycja na początek - pytania można dowolnie zamieniać/modyfikować/dodawać.
Pytanie nr 1 - Jaki alkohol chcę otrzymywać?
Odpowiedź - a) smakowy (z owoców, burbon, whisky), b) czysty (spirytus 96+ %),
Pytanie nr 2 - Jaki najlepszy sprzęt do wytwarzania potrzebuję?
Odpowiedź - a) do alkoholu smakowego - kolumna półkowa, b) do spirytusu - kolumna rektyfikacyjna,
Pytanie nr 3 - Jak dużo potrzebuję alkoholu / Jak często będę prowadził destylację?
Pytanie nr 4 - Jakie posiadam fundusze na zakup/wykonanie we własnym zakresie aparatury do destylacji
Pytanie nr ..........
Pytanie nr 1 - Jaki alkohol chcę otrzymywać?
Odpowiedź - a) smakowy (z owoców, burbon, whisky), b) czysty (spirytus 96+ %),
Pytanie nr 2 - Jaki najlepszy sprzęt do wytwarzania potrzebuję?
Odpowiedź - a) do alkoholu smakowego - kolumna półkowa, b) do spirytusu - kolumna rektyfikacyjna,
Pytanie nr 3 - Jak dużo potrzebuję alkoholu / Jak często będę prowadził destylację?
Pytanie nr 4 - Jakie posiadam fundusze na zakup/wykonanie we własnym zakresie aparatury do destylacji
Pytanie nr ..........
Pozdrawiam.
Maciej
Maciej