Strona 1 z 1

Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 18 sty 2017, 03:35
autor: Marcias78
Witam czy takowa melasa nada sie na rum?
http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukr ... 57919.html

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 18 sty 2017, 06:51
autor: golec269
Jak lubisz rum spokojnie możesz brać. Cena trochę odstrasza, ale trunek zacny.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 18 sty 2017, 18:26
autor: wawaldek11
Gość sprzedaje melasę od kilku dobrych lat. Najprawdopodobniej jest to melasa z cukrowni w Glinojecku. Wielu kolegów miało przyjemność tworzyć trunek z glinojeckiej - z dobrym efektem ;)
Ta melasa jest wg mnie lepsza - ma więcej przyjemnych aromatów - http://www.mikroorganizmy-sklep.pl/mela ... -p-51.html. Ale też droższa.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 18 sty 2017, 19:09
autor: Kamal
A najlepsza była chyba w bogutynmłyn. :-)
Ale od dawna nie prowadzą sprzedaży...:-(
K.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 18 sty 2017, 19:37
autor: A@H@K
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6683695978
Jeszcze jest i taka. Moim zdaniem cenowo całkiem nieźle wychodzi. Tylko czy ktoś miał z nią do czynienia?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 18 sty 2017, 20:54
autor: radius
A@H@K pisze:Moim zdaniem cenowo całkiem nieźle wychodzi.
To co powiesz na taką cenę? :)
http://sklep.bergo.pl/p/777/15783/gold- ... sylka.html

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 18 sty 2017, 21:08
autor: A@H@K
Cena bomba, ale czy to jest 100% melasa trzcinowa? Nigdzie nie mogę znaleźć jej składu.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 18 sty 2017, 23:32
autor: Marcias78
Dziekuje za pomoc.A może ktos ma jakis sprawdzony przepis na rum?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 18 sty 2017, 23:50
autor: Doody
Mam pytanie,
Jakie startowe blg stosuje się przy nastawach z melasy? Podobne do zwykłej cukrówki czy raczej niższe jak w przypadku owocówek?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 19 sty 2017, 00:33
autor: wawaldek11
Podobnie jak przy cukrówkach - 22 - 24*Blg. Odfermentowuje różnie: do 12*Blg glinojecka, do 7 z mikroorganizmów, pomieszana z cukrem trzcinowym nawet do 2*.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 19 sty 2017, 00:44
autor: Doody
Dzięki Waldku ;)

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 19 sty 2017, 00:58
autor: Kamal
Wszystkiego zależy od "klasy" melasy. A są 3-4 nie pamiętam dokładnie.
1. Duża zawartość cukru, mniej aromatyczna, ale dobra wydajność :-)
2. Mniejsza zawartość cukru, lepsza aromatyczność, słabsza wydajność
3....I tak dalej... ;-)
Zygmunt chyba gdzieś na forum to doskonałe opisał. :-)
Więc na każdej melasie będzie inne odfermentowanie. :-)
K.
Edit
Opis Zygmunta:
Treść ukryta:

K.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 19 sty 2017, 07:40
autor: radius
Marcias78 pisze: może ktos ma jakis sprawdzony przepis na rum?
http://alkohole-domowe.com/forum/domowy ... t5558.html

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 19 sty 2017, 14:38
autor: A@H@K
Kolego Radius nie odpowiedziałeś na moje pytanie? Nie ukrywam, że jestem nią zainteresowany.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 19 sty 2017, 21:14
autor: radius
Na 100% nie jestem pewien, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji. Sam jestem zainteresowany, więc chyba najlepiej będzie zasięgnąć języka u źródła.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 4 mar 2017, 13:26
autor: jurek1978

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 4 mar 2017, 16:32
autor: Kamal
Podejrzewam, że fermentacja rozsadziła zbiornik.
K.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 4 mar 2017, 16:34
autor: jurek1978
Albo jakiś Bin Laden jej pomógł :)

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 4 mar 2017, 16:44
autor: Kamal
Hehe, taka była jedna z wersji. :-) Ktoś go wysadził. :-)
K.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 4 mar 2017, 21:21
autor: kmarian
Z praktycznego punktu widzenia, komuś była potrzebna melasa do wyprodukowania rumu. Podkopał zbiornik, "zajomał" tyle co mu potrzeba i zrobił nastaw. Pewnie opłakiwał ofiary, ale czy ktoś to widział?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 2 paź 2017, 16:48
autor: Izual
Radius czy tak melasa z sklepu bergo.pl okazała się trzcinowa czy jakaś inna?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 19 paź 2017, 22:23
autor: Izual
Pisałem do sklepu co do tej melasy i sprzedający sam nie wie z czego ona jest więc z góry zakładam że nie z trzciny cukrowej

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 22 maja 2018, 18:51
autor: wawaldek11
Żeby trochę tchnąć optymizmu w serca rumiarzy powiem, że jest światełko nadziei ma surowiec na rum ;)
Jeszcze nie znam szczegółów, a zwłaszcza ceny i składu, bo to jakiś syrop. Mam otrzymać próbki (poprosiłem bezczelnie o dwa wiadra :mrgreen: ) i zobaczymy co to jest.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 23 maja 2018, 09:01
autor: Kamal
Z syropami trzeba uważać, bo są w ofercie syropy z zagęszczonego soku, oraz mieszanka cukru i wody.
K.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 23 maja 2018, 09:49
autor: Kula
Gdyby to była mieszanka cukru trzcinowego surowego (nierafinowanego) i wody to może być ciekawie. Pytanie tylko po kiego grzyba rozcieńczać cukier z wodą skoro sam cukier jest lżejszy i łatwiejszy w przewozie.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 23 maja 2018, 14:16
autor: wawaldek11
To ma być melasa, ale mocniej przetworzona, o powtarzalnych parametrach. Bo tamta miała różne - to był typowy odpad poprodukcyjny.
Jak będę miał kartę produktu, to coś wywnioskujemy. Trochę się martwię o cenę...

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 23 maja 2018, 16:04
autor: Pretender
Czekamy na wieści

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 23 maja 2018, 16:48
autor: radius
I to z niecierpliwością :)

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 23 maja 2018, 20:30
autor: Kamal
Cena syropu jest wysoka, wystarczy wejść na francuskie strony. Więc czekam na skład i cenę. :)
K.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 7 cze 2018, 15:59
autor: wawaldek11
Melasa miękko wylądowała u mnie i na pierwszy ogień dam certyfikat jakości:
Melasa 2018.jpg
Po rozlaniu na mniejsze porcje wysyłam do testerów trzech ;)

Dodano:
Spróbowałem - melasa jak melasa każda jest dobra :) na rum!
W smaku przypomina mi tę z akcji. Nie ma na dnie wiadra cukru, ale może była nalewana tuż przed wysyłką.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 7 cze 2018, 19:51
autor: psotamt
wawaldek11 pisze:Trochę się martwię o cenę...
W dalszym ciągu martwisz się, czy już mniej?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 8 cze 2018, 00:08
autor: wawaldek11
Dalej się martwię o cenę. Po niedzieli porozmawiam i kosztach. Jak bedzie znana cena, to zbiorę na PW (RODO :mrgreen: ) zamówienia i heya!

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 11 cze 2018, 00:17
autor: wawaldek11
Zaproponowana cena 500 zł. ale nie napisał za jaką ilość, jak tona to super, ale 100 kg, to gorzej. Jutro sprawdzę ale raczej to drugie.
Wchodzimy?
Chętnych proszę o info na PW o zamawianej ilości.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 11 cze 2018, 06:39
autor: Szlumf
Jak pakowane?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 11 cze 2018, 10:25
autor: wawaldek11
Zapytałem.
Dla nas chyba najlepiej w wiadra 25 kg i dla grup we własne mauzery.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 11 cze 2018, 23:31
autor: Pretender
wawaldek11 pisze:Zaproponowana cena 500 zł. ale nie napisał za jaką ilość, jak tona to super, ale 100 kg, to gorzej. Jutro sprawdzę ale raczej to drugie.
Wchodzimy?
Chętnych proszę o info na PW o zamawianej ilości.
Ja bym wchodził, doprecyzuj tylko cenę. Czekamy na wyniki testerów?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 11 cze 2018, 23:37
autor: wawaldek11
Poczekamy na ostateczną cenę - odpowiedzi mam z opóźnieniem dwu, trzydniowym.
I ustalimy sposób odbioru.
Melasa dla pięciu testerów jeszcze u mnie, bo sendello ma awarię.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 11 cze 2018, 23:43
autor: Pretender
No dobra, to czekamy.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 02:15
autor: masterpaw2
wawaldek11 pisze:Poczekamy na ostateczną cenę - odpowiedzi mam z opóźnieniem dwu, trzydniowym.
Wszak cierpliwość to nasze drugie ja ;)..........., dawaj tą cenę, ile można czekać :hahaha:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 10:59
autor: wawaldek11
Nie mogę być natrętny, bo z samym dyrem gadam :mrgreen:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 11:45
autor: psotamt
wawaldek11 pisze:...z samym dyrem gadam :mrgreen:
Dyr nie wielbłąd przecież. Złóż jakąś obietnicę, sprawa ruszy.
Wiadomym przecież jest, że za 20 zł w PL nic nie załatwisz, ale za flaszkę można całkiem sporo :mrgreen:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 13:02
autor: Kula
A ty myślisz, że dyro chciałbym rozmawiać bez wsparcia?? Ja wcześniej rozmawiałem z pracownicą dyra i nie było opcji na załatwienie. Nie ma i już. Jak widać, znajomości rzecz święta, nawet w prywatnej firmie.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 16:38
autor: wawaldek11
Zmiękczałem grunt swoimi zasobami i widocznie nie są złe :D
Ale gdy dojdzie do interesującego finału, to sprawdzonym zwyczajem liczę na "dary" z Waszej strony ;)

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 16:45
autor: Fiflak
"Oczywistością Kaziu to jest". Jak mawiali w kabarecie zwącym się kaczki z nowej paczki.
Nie wskórasz nic bez odpowiednich pleców.
Śledzę niniejszy temat z nadzieją, bo także byłbym zainteresowany powtórką ostatniej, jakże owocnej, melasowej akcji.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 17:32
autor: wawaldek11
Dam hasło do zapisów jak już będę znał cenę.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 19:58
autor: psotamt
wawaldek11 pisze:...liczę na "dary" z Waszej strony ;)
Jasne.........
Pomożecie....jpg

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 15 cze 2018, 11:24
autor: wawaldek11
Wczoraj poszły próbki melasy do testerów: czytam, euphorbia1, radius(już odebrał), masterpaw2 i gary1966. I są już w doręczeniu.
Szkoda ( ale zazdraszczam ;) ), że niektórzy kioledzy w delegację wybrali się.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 15 cze 2018, 16:12
autor: masterpaw2
Potwierdzam odbiór melasy, przed chwilą kurier ją dostarczył. Wawaldek11 :poklon;
Koledzy jakieś sugestie co do sporządzenia nastawu. Ile i czy w ogóle dodawać cukier trzcinowy?
Pierwsze wrażenia smakowe, wydaje się mniej aromatyczna i mniej słodka od allegrowej.
Poczekamy jaki da efekt po zagęszczeniu.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 15 cze 2018, 17:12
autor: gary1966
Do mnie też dotarła, dzięki.
Byłoby dobrze startować z tego samego Blg.
Na Bayanusach będę fermentować.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 15 cze 2018, 17:31
autor: masterpaw2
No właśnie, trzeba ustalić czy dodajemy cukier, jeśli tak to ile, jakie blg i objętość. Dysponuje 5kg melasy. Drożdże to alcotec turbo rum.
Edit. 16.06.18
Otrzymaną melasę(5kg/3,5l) rozcienczyłem z około 2,5l wody, wypłukując zarazem całą jej zawartość z opakowań. Otrzymałem zatem 6l melasowego roztworu. Próbkę płynu 100ml zmieszałem z 300ml wody uzyskując 16blg.
Takie proporcje (3,5l/5kg melasy +20,5l wody) dają nam 24l nastawu o gęstości 16 blg.
Biorąc poprawkę na około 50% zawartość cukrów fermentowalnych w melasie, z w/w nastawu uzyskamy nieco ponad 1litr etanolu. Bez podbicia blg wynik mizerny.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 17 cze 2018, 15:22
autor: radius
Dopiero co wróciłem z weekendu, więc melasy jeszcze nie rozpuszczałem, ale jeśli ma to być test, to jestem zdania żeby nie dodawać cukru. Fermentujmy tylko melasę, będziemy przynajmniej wiedzieć jaka jest jej wartość i jakiej jakości destylat z niej uzyskamy :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 17 cze 2018, 15:24
autor: Pretender
Do tego bayanusy. Żadnych turbo.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 17 cze 2018, 15:40
autor: radius
Mam i Bayanus 995 i DistillaMax SR. Jutro zdecyduję, których użyję :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 17 cze 2018, 15:41
autor: Pretender

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 17 cze 2018, 19:00
autor: masterpaw2
Jak ortodoks to ortodoks, jak bayanusy to bajanusy. Się nie będę wyłamywał :bezradny: :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 17 cze 2018, 20:24
autor: gary1966
U mnie, w 25 l nastawu zmieściło się 5 kg melasy oraz 1,5 kg cukru trzcinowego co dało ok 20 Blg, do tego Bayanusy + Activit.

Ps
Rano robiłem, dundru nie dałem to chyba ortodoks :D

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 18 cze 2018, 14:41
autor: masterpaw2
Również odmeldowuję poczynienie nastawu :
5kg melasy, uzupełnione do ~20l, blg 19, bayanusy + DAF, temperatura na starcie ~25°C

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 19 cze 2018, 14:33
autor: wawaldek11
Ustaliłem sposób odbioru - tylko czyste mauzery. Za swoje liczą coś koło 600 zł.
Macie jakiś pomysł jak to w miarę szybko ogarnąć?
Cena melasy dobra :wink:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 19 cze 2018, 15:06
autor: Lesuaf
Czyli wychodzi 500zł/1000l? Najłatwiej będzie zebrać chętnych, kupić 1000l, rozdzielić do wiader i wysłać.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 19 cze 2018, 15:43
autor: wawaldek11
Dobry pomysł :ok:
Zajmiesz się tym?
Odbiór z Glinojecka.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 19 cze 2018, 16:42
autor: Lesuaf
Gdyby nie to, że mam do ciebie 400 km pewnie mógłbym pomóc. Co do ceny, wychodzi 500zł za 1000 litrów?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 19 cze 2018, 16:55
autor: wawaldek11
500 (netto) za tonę, nie za 1000l.
A do mnie wcale nie musisz zajeżdżać - melasę trzeba odebrać z Glinojecka, rozlać i wysłać chętnym. Część kolegów może odbierze osobiście.
Ja raczej nie jestem zainteresowany melasą - czynię to na prośbę kilku kolegów.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 20 cze 2018, 13:30
autor: wawaldek11
Nowe ustalenia: trzeba się śpieszyć bo melasa może wyparować :) W zbiorniku jest 1200 kg melasy.
Jest opcja z wypożyczeniem mauzerów za kaucją i zwrot po kilku tygodniach. Tylko odbiór trzeba załatwić jednorazowo.
Ja widziałbym to tak: kolega, który ma stosunkowo niedaleko do Glinojecka i miejsce na złożenie kilku palet odbiera z cukrowni. Chętni odbierają we własnym zakresie od tego kolegi. Po rozparcelowaniu paletopojemniki zwraca do cukrowni.
Można też odebrać we własne, czyste paletopojemniki.
Czekamy na takiego kolegę. Oczywiście wszystkie dodatkowe koszty dodajemy do ceny melasy, aby nie dołożył do interesu.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 21 cze 2018, 17:58
autor: wawaldek11
Coś nie zatrybiło w cukrowni - każą czekać jeszcze tydzień. To może i lepiej, bo się zorganizujemy ;)
Info będą na bieżąco.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 21 cze 2018, 20:20
autor: masterpaw2
Info jak najbardziej na rękę, zdąży się pojemniki ogarnąć :angry:. Ale mam nadzieję, że się nie rozmyślą?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 01:46
autor: masterpaw2
Koledzy testerzy, jak Wasze nastawy?
Mój na samej melasie już znacznie zwolnił, a blg na poziomie 6 :bezradny:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 09:26
autor: rosjan
Waldek,
Gdybyś mógł gdzieś ją przetrzymać do sierpnia, to chętnie wziąłbym 60 l.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 10:22
autor: gary1966
@masterpaw2, u mnie spokój, to nie ruszam, "bluka" sobie co 10 sekund, temperatura nastawu 24*C, otoczenia 21*C.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 11:03
autor: wawaldek11
masterpaw2 pisze:Koledzy testerzy, jak Wasze nastawy?
Mój na samej melasie już znacznie zwolnił, a blg na poziomie 6 :bezradny:
Na melasie nie zejdzie do zera - jest dużo składników niefermentowalnych - ile °Blg miałeś na początku?

Są już nowe informacje: w poniedziałek chyba ruszymy z zakupem :)

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 12:46
autor: masterpaw2
Na melasie nie zejdzie do zera - jest dużo składników niefermentowalnych - ile °Blg miałeś na początku?
Domyślam się, że do zera nie zejdzie ale z 19 zaledwie do 6blg?
@gary1966, z czystej ciekawości zmierz blg, choć u Ciebie zapewne będzie niższe - dałeś cukier.
Ciekawe jak to u radiusa wygląda.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 13:37
autor: Pretender
Zeszło 13 blg, nie narzekaj
To, że dodał cukru nie znaczy że niżej odfermentuje, ilość niecukrów pozostaje taka sama.
I tutaj się zaczyna ... czy dużo ale gorszej jakości, czy mniej ale lepiej dla podniebienia.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 13:56
autor: wawaldek11
Będą niższe wskazania, bo przy cukrze dodatkowy alkohol obniży Blg.
Miarodajne jest Blg dundru.
Mi ostatnio z 25 zeszło do 12°Blg.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 14:58
autor: masterpaw2
Mi ostatnio z 25 zeszło do 12°Blg
Czyli ten sam rząd wielkości co u mnie z 19 do 6blg,jest już jakieś porównanie :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 15:49
autor: acurlydrug
Jeśli dojdzie do zakupu też jestem chętna na zakup (niewielkiej) ilości.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 15:53
autor: masterpaw2
Koleżanko, do zakupu z pewnością dojdzie, tylko póki co nie ma zadeklarowanej osoby która zajęła by się dystrybucją mniejszych ilości :bezradny:
A to niestety wymaga, i czasu, i miejsca.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 17:36
autor: kamilpl82
Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa, jak by była w cukrowni Gostyń, Miejska Górka czy nawet Środa Wlkp, to bym temat ogarnął bo to moje rejony a firma ta sama Pfeifer & Langen Polska, a do Glinojecka mam 400km :angry:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 17:54
autor: Doody
masterpaw2 pisze: Czyli ten sam rząd wielkości co u mnie z 19 do 6blg,jest już jakieś porównanie :ok:
Jeżeli w nastawie po fermentacji z 19Blg masz 6, to spodziewaj się w dundrze 10 Blg.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 19:01
autor: acurlydrug
kamilpl82 pisze:Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa (...)
Dokładnie tak samo myślę, i mam jeszcze kawałek dalej... Szkoda.

Ale! Gdyby ktoś brał z północnych stron, będę 8-10.07 w Chojnicach. Rozsądne kilometry mogę po nie zrobić.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 24 cze 2018, 00:57
autor: wawaldek11
acurlydrug pisze:Jeśli dojdzie do zakupu też jestem chętna na zakup (niewielkiej) ilości.
Takie niewielkie ilości od pewnego czasu nazywam homeopatią :mrgreen:
A z dystrybucją będzie problem, bo nie ma chętnych do poświęcenia się dla ogółu.
Z przykrością muszę powiedzieć, że po poprzedniej akcji zakupowej straciłem ochotę na takie działania. Sugerowałem beneficjentom przekazanie symbolicznych ilości swoich produktów dla cukrownika. Większość kolegów odpowiedziało na prośbę, ale nie wszyscy :(
Teraz akcję rozpocząłem od znacznego uszczuplenia swoich zapasów...
kamilpl82 pisze:Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa, jak by była w cukrowni Gostyń, Miejska Górka czy nawet Środa Wlkp, to bym temat ogarnął bo to moje rejony a firma ta sama Pfeifer & Langen Polska, a do Glinojecka mam 400km :angry:

Dobre pytanie Kamil :ok: Zapytam czy nie mogą przerzucić paru mauzerów do wskazanych miejsc.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 24 cze 2018, 01:15
autor: kamilpl82
wawaldek11 pisze:

Dobre pytanie Kamil :ok: Zapytam czy nie mogą przerzucić paru mauzerów do wskazanych miejsc.
Waldek jak będzie możliwość to ogarnę temat najlepsza była by cukrownia Miejska Górka lub Gostyń, mam najbliżej i były by najmniejsze koszty.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 24 cze 2018, 07:58
autor: radius
masterpaw2 pisze:Ciekawe jak to u radiusa wygląda.
Ciekawość to pierwszy stopień do piekła :mrgreen:
U mnie, jako że nastawiłem melasę "ciut" później, fermentacja przebiega w najlepsze. Wg mnie, ta melasa jest słodsza i bardziej "czekoladowa" od wcześniejszej partii. Tamta była gorzkawa i w smaku "przypalona". Zobaczymy jakie będą efekty końcowe :scratch:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 24 cze 2018, 10:43
autor: acurlydrug
wawaldek11 pisze:
acurlydrug pisze:Jeśli dojdzie do zakupu też jestem chętna na zakup (niewielkiej) ilości.
Takie niewielkie ilości od pewnego czasu nazywam homeopatią :mrgreen:
;)
Jestem zbyt świeża w tym hobby, by (tfu tfu!) stracić większe ilości.
No i jeśli jakimś cudem udałoby mi się namówić prawie-męża, to i tak nie mam gdzie tego trzymać...

Więc może kiedyś.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 24 cze 2018, 11:30
autor: psotamt
Nie wiem jak koledzy wyobrażają sobie rozlanie melasy do mniejszych pojemników, ale domyślam się, że najlepsze byłyby takie dające wstawić się do auta bez pomocy widlaka lub kliku pomocników. Przeglądam właśnie Allegro i są różne oferty na używane pojemniki zdatne do naszych potrzeb. Choćby te:
Kanister 30 l za 10 zł
TU kwestia dogadania pojemności i ceny
Cena dobra, tylko diabli wiedzą po czym
20 litrów za 6,5 zł, do umycia
Podobny, 25 litrów za 7,5 zł
Tu 12 litrów za 2,5 zł
Pozostaje kwestia wyboru czyste czy do mycia. Jednak po dodatkach do napojów wydają się dobrym wyborem. Co o tym sądzicie?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 24 cze 2018, 13:16
autor: kamilpl82
Rozlanie z mauzera to nie jest problem, stawiasz go na podwyższeniu odkręcasz zawór i leci, ot cała filozofia, mnie bardziej przeraża mycie tych pojemników w które by to miało być rozlewane.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 26 cze 2018, 14:20
autor: użytkownik usunięty
Proponuję petainery, tanie i wytrzymałe, w pudłach kartonowych, co ułatwia transport. Pozostaje tylko kwestia zdjęcia i założenia korka, ale jest to możliwe. Pozdrawiam

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 26 cze 2018, 19:54
autor: masterpaw2
próbowałeś opróżnić petainera inną metodą niż spust wężykiem, ja tak i nie należy to łatwych i przyjemnych czynności. A melasy z pewnością wężykiem nie spuścisz, poza tym taki pet wypełniony po brzegi melasą będzie około 45 kg ważył........, weź tym operuj.
Według mnie tylko pojemniki typu wiadro, kanister z dość grubego tworzywa.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 26 cze 2018, 22:23
autor: herbata666
kamilpl82 pisze:Rozlanie z mauzera to nie jest problem, stawiasz go na podwyższeniu odkręcasz zawór i leci, ot cała filozofia, mnie bardziej przeraża mycie tych pojemników w które by to miało być rozlewane.
Rozlanie mauzera 1000l to około 10-12h roboty, więc nie jest tak różowo (chyba że użyjemy gorącej pary, wtedy będzie szybciej).

PS.
Żeby go postawić na podwyższeniu przydał by się pewnie widlak.

PS2.
A nie lepiej w takie coś, nowe i nie trzeba myć :
http://allegro.pl/wiadro-wiaderko-plastikowe-z-pokrywka-20-l-atest-i6788174769.html#imglayer

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 26 cze 2018, 22:40
autor: Pretender
W casto 5 zł za 15l, o ile się nie mylę również z atestem.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 26 cze 2018, 23:49
autor: masterpaw2
Z propozycji kolegi herbata666, koszt opakowań w przeliczeniu na mauzera (1000l) to ~ 550pln, pretendera ~ 334pln, + oczywiście koszty transportu samej melasy....
Najlepiej brać całego mauzera i rozdysponować wśród znajomych

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 27 cze 2018, 12:31
autor: wawaldek11
Chcąc zachęcić kolegów do działań w zakresie organizacji odbioru melasy w mauzerach podam, że to jest ostatni rzut melasy. Sytuacja na rynkach światowych i cena buraczanego wyklucza zakup przez cukrownię trzcinowego i jego rafinację :(
Mamy jeszcze do dyspozycji 6 mauzerów po 1200 kg.
Jeżeli ktoś chce rozlać na miejscu w swoje pojemniki i miałby pytania, to podam namiar na firmę poleconą przez cukrownika. Ale oczywiście kupuje 1200 kg. Ale przy tym nie jest konieczna kaucja.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 27 cze 2018, 19:37
autor: Fiflak
Panowie, dążmy do sfinalizowania sprawy. Ile melasy i za jaką cenę musielibyśmy kupić, aby transakcja doszła do skutku? Przemyśliwałem o zakupie większej ilości, dajmy na to, trzysta kilogramów. Skoro perspektywy rumowe wyglądają słabo, albo jeszcze gorzej, to trzeba się zdecydować na posunięcia ostateczne. Nabyłem 25 kg podczas ostatniej akcji i twierdzę, że to stanowczo za mało. Rum rozszedł się błyskawicznie wśród znajomych, którzy oczywiście bimbru nie piją. Prywatnie skierowano do mnie mnóstwo próśb o odłożenie flaszki. Wszystkim niestety musiałem odmówić. Nie chcę, aby taka sytuacja się powtórzyła. Mój głos to typowe wołanie na puszczy. Jako całkowicie ślepy nigdzie sam nie pojadę, ani nic nie skołuję. Mogę jedynie zapłacić z góry za towar, na konto zaufanego kolegi z forum.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 27 cze 2018, 21:49
autor: użytkownik usunięty
@masterpaw

Wężykiem melasę? Obcinasz korek i przelewasz np. litrowym garczkiem. Petainer w tym przypadku będzie jednorazowym naczyniem transportowym. Po drugie, nie trzeba lać do pełna. Szukasz powodu, nie sposobu. Pozdrawiam

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 27 cze 2018, 23:10
autor: Fiflak
Każdy ma inne marzenia. Np. dla mnie, sytuacją idealną, byłyby pojemniki o pojemności około 50 litrów. Już wyjaśniam tą koncepcję. Wyobraźmy sobie takie wiadra klasyczne, ale dwukrotnie większe, czyli nie 25 litrów, ale 50, lub kilka ponadto. Maksimum 55 litrów, to jeszcze by uszło w tłumie, jak to mawiają. Posiadam kocioł o pojemności równej 50 litrów. Wystarczyłoby zatem zamontować w przykrywach kubłów rurki fermentacyjne z odpowiednimi uszczelkami i mógłbym sobie fermentować w tych melasowych naczyniach. Oczywiście po odpowiednim rozrobieniu melasy z wodą, dajmy na to w proporcji dwie części melasy na trzy części wody. Po zużyciu towaru na rum pojemniki by się przydały jako fermentory, choćby na single malty, które z zamiłowaniem wyrabiam. Zachowałem wiadro z poprzedniej akcji, bardzo jest użyteczne, niestety jego objętość wynosi 25 litrów. Czy istnieją kubły, w rozsądnej cenie, o pojemności około dwa razy większej? Wielce by mi to życie ułatwiło.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 27 cze 2018, 23:45
autor: masterpaw2
źle zinterpretowałeś mojego posta, bo nie był skierowany przeciw Tobie, ale to już nie mój problem. Właśnie szukam sposobu......., jak nie zmarnować wydanej kasy. Wiem, że pety można załatwić za darmo, ale jest trochę zabawy ze ściągnięciem korka i jest on w zasadzie jednorazowy, między innymi dlatego od razu je wykluczyłem.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 28 cze 2018, 06:28
autor: użytkownik usunięty
@masterpaw2
nie no co Ty, ja go nie odebrałem w ten sposób. Mam nadzieję, że Ty mojego też nie :piwo: Z tą melasą idzie jak kurtyzanie w deszcz na zakręcie i chyba czas na radyklane rozwiązania. Jak mawiają księgowe "koniec pieszczot porachujem" i podzielim. Pozdrawiam

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 28 cze 2018, 13:02
autor: wawaldek11
Tu mam odpowiedzi na nasze niektóre pytania:
1. Czy wchodzi w rachubę wymiana na inny prawie nowy, po soku jabłkowym paletopojemnik?[] - niestety nie przyjmujemy tylko nasze kontenery
2. Czy kaucjonowane, puste już pojemniki możemy odesłać kurierem?[] – Tak tylko na adres P&L Polska S.A.
3. W jakich godzinach można odebrać?[] -8-15
4. Czy załadujecie na samochód?[] - tak
Nie będę odbierał osobiście i chyba potrzebne są dane pojazdu i kierowcy? Jakie?[] - nr rejestracyjny pojazdu i naczepy; imię i nazwisko kierowcy nr dowodu
Upoważnienie do odbioru dla kierowcy chyba też?[] - tak na @

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 28 cze 2018, 13:16
autor: Kula
Osoba jadąca do Glinojecka musi pamiętać o:
1. Kask, kamizelka, buty ochronne, długie spodnie dla siebie i kierowcy
2. Ładowność samochodu musi pozwalać na zabranie towaru tj. sprawdzają dowód i masa pustego samochodu + towar zabierany nie może przekroczyć dopuszczalnej masy całkowitej. Oznacza to, że busem dwóch palet nie da rady zabrać. Tak było dwa lata temu i nie liczyłbym na zmianę.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 28 cze 2018, 22:54
autor: Fiflak
Tak przy okazji powrócę do własnego podwątku, niczym pijak do płotu. Czy mój pomysł pt. kubły 50 litrowe ma jakiekolwiek szanse na realizację?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 28 cze 2018, 23:11
autor: masterpaw2
Kolego Fiflak, obawiam się, że pomysł się nie zaadoptuje, a to z prostej przyczyny, a raczej z dwóch....
Po pierwsze takie 50l kubły są raczej ciężkie do kupienia, po drugie do ewentualnej dystrybucji optymalnejsze będą bańki maksymalnie 20/25l (melasa swoje waży), a kurier więcej niż 30kg na paczkę nie zabierze.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 29 cze 2018, 00:19
autor: Pretender
I po trzecie, weź to dźwignij ...

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 29 cze 2018, 19:00
autor: kamilpl82
Waldek czy da radę przerzucić ze trzy mauzery na cukrownie do Wielkopolski?
Ewentualnie czy da rade kuriera tam podesłać.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 29 cze 2018, 21:52
autor: woxy
Ogólnie powiem tak:
"Aaaaaa, pierdzielicie Hipolicie ..."

Temat melasy przewija się już n-ty raz, zamiast brać to stękacie.
Ja wiem że nie każdemu 1000kg potrzebne, ale poszukajcie znajomych.
Ile w końcu ta melasa zbiornik od nich ?
Bo jak do 400zł za zbiornik to biorę 3.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 29 cze 2018, 23:49
autor: wawaldek11
kamilpl82 pisze:Waldek czy da radę przerzucić ze trzy mauzery na cukrownie do Wielkopolski?
Ewentualnie czy da rade kuriera tam podesłać.
Szukaj kuriera, który weźmie paletopojemnik 100 x 100 cm o wadze 1300 kg.
Cukrownia nie przerzuci melasy.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 30 cze 2018, 15:30
autor: kamilpl82
No i klops dzwoniłem dziś do dwóch firm kurierskich, i niestety taka paleta jest za ciężka w najlepszym wypadku o 300kg, pozostaje tylko i wyłącznie przez spedycje lub odbiór osobisty. Podzwonie jeszcze w poniedziałek, bo towar mnie kusi.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 30 cze 2018, 15:53
autor: wawaldek11
A może da się utoczyć te 300 kg w pojemniki w Kuropaszu i resztę kurierem? Tylko utoczyć powinien ktoś kto blisko mieszka. Ktoś się zgłaszał z pobliża - muszę sprawdzić.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 30 cze 2018, 17:59
autor: kamilpl82
Nadałem temat na jednej giełdzie transportowej zobaczymy za ile taki przerzut zaproponują.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 30 cze 2018, 18:35
autor: masterpaw2
wawaldek11 pisze:A może da się utoczyć te 300 kg w pojemniki w Kuropaszu
Tylko trzeba jeszcze wziąść poprawkę na czas tego toczenia, według gościa z wewnętrznej firmy w cukrowni opróżnianie mauzera z melasy to rząd kilku/kilkunastu godzin. W zależności od temperatury.
Najlepsze rozwiązanie, to brać całego i pomału rozlewać.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 30 cze 2018, 22:27
autor: wawaldek11
Na początku będzie lecieć szybciej, bo słup cieczy większy. I te trzysta w dwadzieścia wiader w rozsądnym czasie może się uda rozlać.
A jakby tak sprężarką podpompować lekko mauzera?
Jeden mauzer już pojechał w okolice Bydgoszczy, ale właściciel "wyjechany" i jak wróci to coś powie.
Na wtorek kolejne planujemy.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 1 lip 2018, 11:41
autor: użytkownik usunięty
Jak nie wezmę całego, to w ostateczności po te 300 kg mogę podjechać osobówką. Trzeba byłoby jednak to dokładnie rozegrać, bo to akcja koronkowa, a te lubią się sypnąć.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 1 lip 2018, 12:38
autor: gary1966
Serwus, po 7 dobach fermentacja melasy z w/w tematu zatrzymała się przy 5 Blg.
Dzisiaj, tj po 14 dobach bez zmian, w tygodniu będzie trochę czasu to destylacja na segmencie kołpakowym od akasa.
Patrząc od dołu: kocioł, segment z pięciu półek kołpakowych, głowica LM.
Odbiór z głowicy, destylacja bez miedzi.
Część urobku myślę spakować do "paczki Biebrówek" :D

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 1 lip 2018, 12:42
autor: Pretender
Nie za dużo? Pomijając kolumnę półkową, to 5 szt za dużo będzie. Tak myśle.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 1 lip 2018, 14:09
autor: masterpaw2
Niech gary zrobi po swojemu, ja zrobię na trzech i z odrobiną miedzi. Wszak to test na tym samym (prawie) surowcu, będzie porównanie.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 2 lip 2018, 21:47
autor: masterpaw2
Pierwsze koty za płoty, melasa przerobiona.
Po odgazowaniu próbka miała nie 6 a 7blg :x
Destylacja na trzech półkach z odrobiną miedzi na spodzie kolumny. Moc 1,1/1,2kW, prędkości odbioru nie mierzyłem, bo nie chciałem się :evil:
- było powoli. Podpałki odebrałem 55ml, reszta do osobnych butelek,
20180702_195057-1-991x617.jpg
Uzysk całości około 1,65l o mocy ~ 85/87%
Wrażenia nosowe póki co nie najlepsze, ale to tak na świeżo, zobaczymy jak będzie jutro po przewietrzeniu destylatu. Oczywiście dam znać.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 4 lip 2018, 19:38
autor: Lesuaf
Masterpaw2 no i jak tam po przewietrzeniu?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 5 lip 2018, 00:32
autor: masterpaw2
Na chwilę obecną nosowo, jest znacznie lepiej niż zaraz po destylacji. Postaram się jeszcze dziś rozcieńczyć poszczególne próbki i dać do oceny, zaprzyjaźnionym "wąchaczom".

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 5 lip 2018, 21:12
autor: Geodeta
W kwestii melasy to gdyby był jakiś nadmiar to ja chętnie bym zakupił. Rumu nigdy nie robiłem a może być ciekawie

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 5 lip 2018, 22:06
autor: masterpaw2
W kwestii melasy to gdyby był jakiś nadmiar
20180705_121713-1-1454x696.jpg
A kto mówi o jej braku? Wystarczy kupować ;)
Wszystko co widać x1 200 kg

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 5 lip 2018, 22:34
autor: Geodeta
No tak ale ja miałem na myśli jakieś nadwyżki rzędu 100-200kg na powyższy baniaczek to ja za mały żuczek jestem ;-)

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 5 lip 2018, 23:06
autor: masterpaw2
Panie Geodeta, a kolegów Pan masz? Trza siły jednoczyć. W kupie raźniej.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 5 lip 2018, 23:16
autor: wawaldek11
Nie wiem co jest grane, ale podjęcie decyzji o sprzedaży dla nas i określenie ceny trwało kilkanaście dni. Z rozmów wywnioskowałem, że ta spożywcza melasa miała/ma iść za granicę - do Szwecji chyba. A my trochę z tej puli uszczknęliśmy. Albo to tylko marketing był. Telefoniczny. Bez spojrzenia głęboko w oczy rozmówcy nie ocenię tego ;) Ale cena niezła i nie będę rozkminiał dalej :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 6 lip 2018, 00:16
autor: Geodeta
W kwestii wytwarzania to ja początkujący jestem, chętniej czytam niż się wypowiadam....trzeba mieć wiedzę żeby zadawać pytania a żeby udzielać odpowiedzi / porad to już trzeba dużo praktyki, no i chciałem rozszerzyć doświadczenie o rum....jak się uda kupić melasę ;-)

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 6 lip 2018, 22:31
autor: kamilpl82
No i dostałem kilka propozycji przewozowych najtańsza była 500zł za 2 mauzery, ale jak gość się dowiedział że na busa mu nie włożą dwóch sztuk to zrezygnował, a każda kolejna wyższa 900zł, 1200zł :angry:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 6 lip 2018, 22:44
autor: wawaldek11
Ja dostałem do 1 tony 250 netto. trzebaby spuścić 260 kg. Ale to już chyba niepotrzebne, bo kilka mauzerów poszło w Polskę ;)

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 6 lip 2018, 22:46
autor: Pretender
Przyczepka plus osobówka. Sprawdzone. Koszta paliwo.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 6 lip 2018, 22:50
autor: masterpaw2
@kamilpl82, w cukrowni zapewne by nie włożyli, ale odbiór jest z magazynu, i tam mają mówiąc wprost w.....ne, czym przyjedziesz. Chłopaki Ci nawet na rower zapakują, tylko trza dobrze koła podpompować :D

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 6 lip 2018, 22:57
autor: Pretender
Lepsza taczka, zdecydowanie

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 7 lip 2018, 00:12
autor: kamilpl82
Pretender pisze:Przyczepka plus osobówka. Sprawdzone. Koszta paliwo.
400km na pusto z 8l/100 =32l x 5zł/l = 160zł
400km na pełno 10l/100 = 40l x 5zł/l = 200zł
mój czas wyceniam na minimum 25zł/h bo tak mnie w tej chwili wychodzi 800km średnia na 100 wychodzi 50km/h czyli wyjdzie 8h x25zł/h = 200zł
koszt przywiezienia do mnie mauzera osobiście to koszt minimum 560zł

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 7 lip 2018, 00:41
autor: wawaldek11
To Ci daje ok. 50 groszy do każdego kilograma. Dużo?
Na białym koledzy z Wielkopolski przymierzają się na cały zbiornik. http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 90#p168323

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 7 lip 2018, 00:43
autor: kamilpl82
Ja też raczej wezmę cały ale nie pojadę tam osobiście
Jest jeszcze jeden kolega co też cały by wziął.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 7 lip 2018, 00:43
autor: masterpaw2
Opłacalność zależy od odległości, jak jeszcze masz gościa który przewiezie dwa mauzery za pięć stów to go bierz. Spokojnie Ci to zapakują.

Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 7 lip 2018, 00:45
autor: Pretender
Kosztu własnego przy zakupie dla siebie nie liczę. Bo dla siebie biorę.

Ps
Swój czas wyceniłbym na 50zl/h, ale nie o to chodzi. Robimy dla siebie.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 7 lip 2018, 00:59
autor: kamilpl82
Pretender pisze:Kosztu własnego przy zakupie dla siebie nie liczę. Bo dla siebie biorę.

Ps
Swój czas wyceniłbym na 50zl/h, ale nie o to chodzi. Robimy dla siebie.
Może i robimy dla siebie, ale koszty własne wszystkie trzeba liczyć tym bardziej jak musisz wziąść wolne.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 7 lip 2018, 01:13
autor: masterpaw2
Nie ma co bić piany, każdy robi i liczy wedle własnego uznania. Fakt jest taki, że nikt na miejscu odbioru melasy nie sprawdza ładowności pojazdu, jest tylko weryfikacja nazwiska i nr. rej. pojazdu z zamówieniem.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 7 lip 2018, 22:31
autor: Pretender
kamilpl82 pisze:
Pretender pisze:Kosztu własnego przy zakupie dla siebie nie liczę. Bo dla siebie biorę.

Ps
Swój czas wyceniłbym na 50zl/h, ale nie o to chodzi. Robimy dla siebie.
Może i robimy dla siebie, ale koszty własne wszystkie trzeba liczyć tym bardziej jak musisz wziąść wolne.
Ja liczę tylko faktyczne koszty, np paliwo. Czasu jaki poświęciłem na przywiezienie i rozlanie już nie liczę, nie o to przecież chodzi. Przypomnij sobie wcześniejsze akcje, inne akcje. Organizatorzy też powinni liczyć poświęcony czas? Wtedy za np koszulkę trzeba by zapłacić x2 ... A kolega od którego pożyczyliśmy np przyczepę? Albo miejsce przechowywania? Nie No, nie przesadzajmy ...

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 7 lip 2018, 22:41
autor: rosjan
@Pretender, :poklon;

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 7 lip 2018, 23:06
autor: kamilpl82
@Pretender, źle mnie rozumiesz, ale jak ja mam wziąść wolne i nie zarobić x pieniędzy to wolę te pieniądze zarobić a zapłacić komuś.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 7 lip 2018, 23:07
autor: Pretender
No jest to jakieś wyjście. Jak widać każdy kombinuje jak może

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 9 lip 2018, 06:10
autor: użytkownik usunięty
Witam,
Dzięki zaangażowaniu i uprzejmości kolegi wawaldka drogą kupna nabyłem melasę trzcinową. Jako, że nabyta ilość przekracza mój apetyt, proponuję Kolegom udział w tym przedsięwzięciu. Melasę można odebrać osobiście (między Łodzią a Warszawą) lub wysyłkowo. Przy wysyłce minimum logistyczne to 25 kg pakowane w pateinera. Zainteresowanych proszę o inf. na pw.
Pozdrawiam

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 9 lip 2018, 08:58
autor: rastro
ZALOBIK pisze:Witam,
...proponuję Kolegom udział w tym przedsięwzięciu. Melasę można odebrać osobiście (między Łodzią a Warszawą) lub wysyłkowo.Pozdrawiam
Ponieważ na priv coś nie mogę wysłać to chciał bym zarezerwować 25-50kg. tego specyfiku. kwestia dogadania ostatecznej cena jaka wyszła i gdzie możliwy jest odbiór - ale może do tego czasu coś się zmieni z wiadomościami prywatnymi.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 12 lip 2018, 00:05
autor: Doody
Melasa dotarła dzięki.
Rozcieńczyłem do 24 Blg
Zobaczymy czy ruszy :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 12 lip 2018, 00:26
autor: masterpaw2
Opisz dokładniej nastaw, moim zdaniem z samej melasy wydajność kiepska. Myślę, że warto podciągnąć CT, bądź gluko.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 12 lip 2018, 13:11
autor: Doody
Zobaczymy.
Na razie pracuje bardzo ładnie. Spróbuję zrobić wyłącznie na melasie i sprawdzę wydajność. Jak mnie nie zadowoli to drugi nastaw uzupełnię o "trzcinowca"

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 12 lip 2018, 15:30
autor: masterpaw2
Myślę, że trzcinowy nie dość, że znacząco podbija wydajność, to jeszcze wnosi sporo pozytywnych smaczków. Na samej melasie destylat jest dość "twardy"
Doody pisze:Jeżeli w nastawie po fermentacji z 19Blg masz 6, to spodziewaj się w dundrze 10 Blg.
Jest dokładnie tak jak napisałeś, dunder ma 10 blg.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 13 lip 2018, 07:16
autor: użytkownik usunięty
Doody Cieszę się, że wszystko poszło dobrze. Mam nadzieję, że opróżnienie peta nie było problemem.
Popłuczyny mausera ustawione na 22 blg ruszyły żwawo. Dawca dundru jest bez dodatków, następne będą wzmacniane gluko.
Spotkałem się z opinią jednego z kolegów, że on dunder dodaje przed destylacją do odfermentowanego nastawu. Może to jest jakaś myś. Dunder podnosi blg i grzyby mają pod górkę, a tak odfermentowujemy czysty nastaw (melasa+gluko) i dodajemy dunder w jakiejś sensownej proporcji.
Co o tym myślicie?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 13 lip 2018, 08:42
autor: kwik44
Można i tak, ale zostaw taki nastaw z dodanym dundrem na 24h co da czas reakcji estryfikacji.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 19 lip 2018, 12:57
autor: użytkownik usunięty
Cześć, melasa rozdysponowana. Dziękuję wszystkim koleżankom i kolegom, z którymi miałem przyjemność współpracować i przepraszam tych, którym nie mogłem pomóc. Pozdrawiam

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 19 lip 2018, 16:48
autor: Doody
Ja również ze swojej strony bardzo dziękuję koledze Żałobnikowi za włożony trud w rozprowadzeniu melasy :klaszcze: :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 19 lip 2018, 20:25
autor: psotamt
Dołączam się do podziękowań. Dzięki odważnej decyzji szanownego kolegi i jego pracy mogę zrobić pierwszy rum :ok:
Gdzieś w drodze jest jeszcze do mnie cukier trzcinowy, podobno w dobrej cenie. Będzie czym się bawić :D

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 19 lip 2018, 22:42
autor: michal278
Jakby ktoś był zainteresowany to szykuje się na początku sierpnia na jeden mauzer


Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 19 lip 2018, 23:58
autor: wawaldek11
Michał, trochę późno. Teraz akcja zakończona, a nie będę zawracał głowy cukrownikowi jednym mauzerem.
To nie jest sklep, gdzie każdy z kasą może wejść i kupić. Urwaliśmy z partii przeznaczonej na eksport. Akcja wymagała pewnych nazwijmy je dyplomatycznych zabiegów. A dary się nie pojawiają.... :bezradny:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 20 lip 2018, 00:09
autor: masterpaw2
Walduś, no chyba, że Michaś ma swoje wejścia w cukrowni.......

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 20 lip 2018, 00:10
autor: michal278
Czyli nici. Ok. Dary z tego co mi wiadomo dojdą. Kilku się spóźni ale będą. Jak nie to nie pzdr.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 20 lip 2018, 11:11
autor: wawaldek11
Michał z Twoich nici utkałem jeszcze kawałek materii ;) i ze trzy mauzery możemy przytulić. Byle prędko.

RE: Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 21 lip 2018, 08:08
autor: michal278
Niestety nie w tym roku. Jednak rezygnuję, bo kolega się podzieli zapasem. Z góry też mu dziękuję.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 23 lip 2018, 13:34
autor: endi251l
Ma ktoś jeszcze do sprzedania Melase ??? Albo wie ktoś gdzie można kupić w miarę tanio

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 24 lip 2018, 23:42
autor: BRONEK_T
Podaj lokalizację, szukam "wspólnika" do zakupu mauzera najlepiej z okolic Poznania, żeby nie trzeba było wysyłać kurierem tylko osobiście odebrać-rozdzielić.

edit. jak ktoś chętny proszę o P.W.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 2 gru 2018, 18:41
autor: koli_7
Czy zostało coś komuś do odsprzedania :)?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 2 gru 2018, 19:44
autor: kmarian
Witaj Kolego koli_7. Nie było Cie tu ze 2 lata. Ja na zbyciu nie mam, z doświadczenia jednak wiem, że cierpliwość za zwyczaj zostaje nagrodzona. Może ktoś odstąpi bukłaczek.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 2 gru 2018, 20:04
autor: gary1966
@ koli_7 napisz do kolegi kamilpl82 pewnie coś jeszcze zostało :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 2 gru 2018, 20:37
autor: masterpaw2
@koli_7, jutro zerknę ile mam na stanie, ale niczego nie obiecuję...

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 12 lip 2019, 20:35
autor: wlonski
Czy będzie jeszcze akcja forumowa zakupu melasy z trzciny cukrowej?
Sporo osób pyta o nią w różnych tematach.
Kamilpl82 chyba już nie ma bo nie odpowiada na maile i temat z targowiska znikł.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 13 lip 2019, 12:39
autor: kamilpl82
Przepraszam wszystkich że nie odpisywałem na Pw w sprawie melasy ale miałem trochę problemów i kłopotów, ale nie o tym, co do melasy to jeszcze coś jest i będzie prawdopodobnie ściągany kolejny mauzer, w przyszłym tygodniu pojedzie bodajże z 8 petainerów do kolegów wszystkie wysyłki zgodnie z listą.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 13 lip 2019, 15:18
autor: Czach
Może by tak odtajnić tę listę, bo nie wiem, czy jest szansa, że jednak melasę dostanę?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 13 lip 2019, 16:05
autor: PierwszyWolnyLogin
Można krótką informacje czy jest się na tej mitycznej liście, ew. na której pozycji? ;)

PWL

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 14 lip 2019, 14:41
autor: Ernoliko
Pisałem na PW ale kolega nie odpisał, teraz tylko się skromnie przypomnę że czekam cierpliwie na 1 petainera.
Pozdrawiam

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 17 lip 2019, 14:28
autor: Garstka
Ja także cierpliwie oczekuję - może się załapię

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 31 lip 2019, 19:01
autor: Czach
Coś temat ucichł. Jak tam dostawy?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 31 lip 2019, 21:36
autor: PierwszyWolnyLogin
Prędzej z Kuby kajakiem przywieziesz ;) Tu nawet jakiejkolwiek informacji doprosić się nie można...

PWL

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 15 sie 2019, 18:46
autor: geoon
Czy ktoś ma namiary gdzie można kupić melasę w dobrej cenie ?
Szkoda że kamilpl82 jest zabiegany bo liczyłem na melasę od niego jak większość osób ale trzeba mu dać spokój bo widocznie ma inne rzeczy na głowie.
Jeżeli ktoś ma namiary gdzie można kupić melasę i może chciałby kupić większą ilość na spółkę to niech da znać.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 15 sie 2019, 18:59
autor: PierwszyWolnyLogin
Również chętnie kupię jakąś ilość, głownie zależnie od ceny za kg/l. Rozsądne okolice Krakowa...

PWL

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 15 sie 2019, 21:25
autor: Kamal
Rozsądne ceny to są za granicą :), ale dostawa już w dobrej cenie nie jest.
K.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 15 sie 2019, 23:27
autor: wawaldek11
To nie brak czasu jest powodem zastoju w temacie, a brak dostępu do melasy w cukrowni. Jedna tylko cukrownia miewa melasę, a w tej chwili nie ma :bezradny: Melasę uzyskuje z rafinacji surowego cukru z Afryki. Na razie naprodukowali trzcinowego i muszą go sprzedać, aby sprowadzić następną partię.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 15 sie 2019, 23:29
autor: wawaldek11
Kamal - jakie są ceny melasy za granicą? Ile i gdzie?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 17 sie 2019, 10:38
autor: Kamal
Tak na szybko - https://dbl-s.com/store/?app=ecom&ns=pr ... =471-100-5#!
Widziałem nawet gdzieś całe mauzery na sprzedaż, pełne melasy trzcinowej. Ale wszędzie przy tak dużym zamówieniu, dostawa nie wychodzi już korzystnie, albo wegule nie wysyłają do Polski.
K.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 17 sie 2019, 12:48
autor: radius
Jeżeli kogoś nie interesują ilości hurtowe, to tutaj jest najtańsza melasa na dzień dzisiejszy - https://dobry-kon.pl/gold-label-molasses-5l.html
Dostawa - 12 zł. Kupując już 9 pojemników - dostawa gratis :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 17 sie 2019, 23:58
autor: .Gacek
Uwielbiam czytać notę katalogową/ instrukcję i myśleć o kolejnej dawce w dupsko a tym bardziej o ilości iście konkretnej dla frajera który raz w roku coś dostanie, przecież to żal i rozpacz ☺

"""Molasses Gold Label melasa
suplement odznaczajacy sie wysoka smakowitoscia
silotwórczy i bardzo smaczny plynny produkt dla koni
polecany jako dodatek paszowy dla koni niejadków, jak równiez dla tych które potrzebuja szybkiej dawki energii
sposób uzycia: podawac wedlug uznania
tylko dla zwierzat"""

No tyle chyba....

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 18 sie 2019, 00:51
autor: Góral bagienny
Jak przyjeżdżałem na wieś to mówili że koń to najczystsze stworzenie np. z brudnego wiadra się nie napije ;)
Kolego Gacek tutaj nie chodzi o to co jest na zewnątrz tylko to co jest wewnątrz tej substancji.
To nas interesuje ;)
Ale może kolega się pochwali co z tego wyszło skoro proponuje ;)

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 18 sie 2019, 09:28
autor: Kamal
Kiedyś kilka osób przerabiało melasę dla kóz :)
To, że piszę dla zwierząt, można pominąć, ważne aby to była czysta melasa, niczym nie wspomagana.
K.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 8 wrz 2019, 12:41
autor: adamus1
Szybkie pytanie, zacier na rum przestał mi pracować. BLG stanęło na 20. Ile miał na początku nie wiem, zapomniałem sprawdzić.
Zacier zrobiony z 7 kg melasy, 3 kg cukru białego i dopełnienie do 25 l dundrem z poprzedniej destylacji. Drożdże Rum cobra turbo dodane w ok 22 C.

Na szybko zamawiać nowe drożdże ? Czy mogą być zwykłe gorzelnicze ?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 8 wrz 2019, 15:27
autor: psotamt
Wychodzi z proporcji, że w tym nastawie było więcej cukrów niż wody. 10 kg słodyczy plus niesfermentowane cukry w dundrze rozpuszczone do objętości 25 litrów :o Toż to syrop, nie nastaw! Gdybyś dopełnił wodą do 50 litrów byłaby szansa, że drożdże dadzą radę.
Gonić tego nie ma co, bo przypalisz grzałki. Może rozcieńcz i daj jakieś restarty.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 8 wrz 2019, 15:43
autor: adamus1
A jakby podzielić zacier na dwa, rozcieńczyć wodą i dodać po paczce drożdży?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 8 wrz 2019, 16:10
autor: psotamt
adamus1 pisze:A jakby podzielić zacier na dwa...
Po primo to nie zacier, ino nastaw.
Po drugie primo rozcieńczyć musisz, bo do gotowania to się nie nadaje, a po rozcieńczeniu i podaniu odpowiednich drożdży jest nadzieja na dalszą fermentację. Niezależnie od wyników i tego co zrobisz, daj znać co z tego wyszło.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 8 wrz 2019, 22:52
autor: Kamal
Jakie 10kg słodyczy? :scratch: :shock:
Jak płynna była to ~3,4kg można przyjąć cukrów, no chyba, że płynna silver spoon to wtedy ~4,8 kg cukrów, a jak sucha to wtedy ~6,1kg cukrów. I doliczyć 3kg cukru, to nie wychodzi 10kg słodyczy. :) Reszta to nie cukry, które podniosą blg, i w większym stężeniu blokują fermentacje.
Spróbuj na smak, czy przerobił.
K.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 9 wrz 2019, 14:18
autor: adamus1
Ewidentnie jeszcze czuć słodycz. Spróbować dosypać drożdży czy rozcieńczyć nastaw na dwie części ?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 12 wrz 2019, 20:29
autor: adamus1
A więc podzieliłem nastaw na dwie części. Do każdej dolałem wody i dodałem paczkę drożdży Rum Cobra.
Pierwszy ma blg 13, a drugi 18 ( dolałem resztę dundru jaki mi został i wymieszałem cukier który się dobrze nie rozpuścił wcześniej).
Zobaczymy jaki będzie efekt

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 3 paź 2019, 11:06
autor: marcingrzesik
Właśnie wczoraj postanowiłem zrobić nastaw z melasy trzcinowej I ekstraktu zbożowego plus 5kg cukru, zobaczymy co wyjdzie. Drożdże double snake rum turbo, wystartowało dopiero po 12 godzinach z wielkim trudemObrazekObrazekObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 3 paź 2019, 12:21
autor: Doody
Dodałeś cukru trzcinowego czy buraczanego?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 3 paź 2019, 12:31
autor: marcingrzesik
Cukier zwykły bo oba ekstrakty o bardzo intensywnym smaku, ale na pewno następnym razem sprawdzę na trzcinowym

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 14 gru 2019, 13:25
autor: kazu
Postanowiłem zobaczyć na własne oczy jak fermentuje melasa. Jako, że forumowy zakup dobiegł końca a ewentualnym następnym cisz to proszę o poradę którą wziąć na tapetę:
https://allegro.pl/oferta/melasa-z-trzc ... 7507401513
https://allegro.pl/oferta/melasa-gold-l ... JoEALw_wcB
https://allegro.pl/oferta/melasa-z-trzc ... 7647216181
https://allegro.pl/oferta/melasa-z-trzc ... 8525956730

Kurcze drogo to trochę wychodzi ....